Duhok’taki Türk Askeri Üssünde Neler Oldu?

11766

Kuzey Irak’ın Duhok kentinde yer alan Türk askeri üssünün önünde bir gösteri düzenlendi ve ardından üsse yönelik bir saldırı gerçekleşti. Terör örgütü PKK’ya yakın kaynaklar, saldırıyı düzenleyenleri “barışçıl siviller”, saldırıyı ise “yürüyüş ve protesto eylemleri” olarak lanse etti. Peki, Duhok’ta neler yaşandı? Türk askeri üssüne saldırı düzenleyip ambulansları ve askeri araçları ateşe verenler kimler? Duhok nerede yer alıyor? Duhok’un önemi nedir? Duhok Türk askeri üssü nde gerçekleştirilen saldırı hakkında merak edilenler ve olayın arka planını sizler için haberimizde bir araya getirdik.

Duhok Nerede? Duhok’un Önemi Nedir?

Irak’ın Kuzeyinde yer alan IKBY kontrolündeki Duhok kenti stratejik bir noktada yer alıyor. PKK’nın Kuzey Irak’ta yer alan 14 kampından birinin yer aldığı Duhok, ikinci Kandil olarak bilinen Sincar kampından sonra Suriye sınırına en yakın kamplardan biri. PKK kamplarının yer aldığı Duhok, Türk Hava Kuvvetleri’nin uzun zamandır hedefinde olan bir bölge.

Duhok Türk Askeri Üssü Önünde Gösteri Düzenlendi

TSK’nın hava harekatlarını protesto ettiği iddia edilen kalabalık, Duhok Türk Askeri Üssünün yer aldığı bölgeye doğru yaya olarak harekete geçti. Atılan sloganların ardından askeri üs bölgesinde yer alan ambulans, tank, zırhlı personel taşıyıcı ve çadırlar göstericiler tarafından ateşe verildi. PKK sempatizanları, halkın Duhok Türk Askeri Üssü önünde gösteri düzenlemesini ve ardından üsse saldırarak her yeri ateşe vermesini “barışçıl gösteriler” gibi göstermeye çalıştılar.

Kuzey Irak’ın Duhok kentinde ateşe verilen Türk askeri üssü.

Özellikle sosyal medyada terör örgütü sempatizanları tarafından üsse yapılan saldırının barışçıl olduğu ve bölgede sivillerin hayatını kaybettiği şeklinde algı oluşturulmaya çalışıldı. Ancak gün içinde Duhok Türk Askeri Üssüne yapılan saldırı sırasında herhangi bir sivil hayatını kaybetmedi.

Milli Savunma Bakanlığı Açıklama Yaptı

Yaşanan olayların ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından resmi açıklama yapıldı.

“Irak kuzeyinde yer alan bir üs bölgemize PKK terör örgütünün provakasyonu neticesinde bir saldırı gerçekleşmiştir. Saldırıda kısmi araç ve malzeme hasarı oluşmuştur. Olayla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır.”

Türk Savaş Uçakları Alçak Uçuş Yaptı

Askeri üsse saldırı yapılmasının ardından Türk Hava Kuvvetleri, Duhok kenti üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi. Bölgeden gün boyu canlı yayın yapan PKK’ya yakın haber ajanslarının kameralarına Türk savaş jetlerinin alçak uçuşu böyle yansıdı:

Sivil Teröristler Halka Slogan Attırdı

PKK’ya yakın NRT’nin gösterilerin başından itibaren görüntülediği olaylarda halkın önünde slogan atması için “sivil teröristlerin” direktif verdiği, üsse ilk girenlerin bu kişiler olduğu ve sistematik bir şekilde üste hareket edip araçları ateşe verdiği gözlemlendi.

Dikkatleri çeken bir başka nokta ise PKK’nın çoğu kez yaptığı gibi kadınları ve çocukları olaylar sırasında kullanması oldu. Üsse yürüyüşe geçen ve pankartlar taşıyan grubun önünde kadınları yer alması dikkat çekti. Ayrıca üsse saldırı anında araçları ateşe verenlerin arasında küçük çocukların olduğu da göze çarptı.

Duhok Türk Askeri Üssüne yürüyüşe geçen ve pankartlar taşıyan grubun önünde kadınları yer alması dikkat çekti. 

Duhok Türk Askeri Üssü Saldırı Anı ve Bölgedeki Çocuklar 

Erdoğan: “İHA’lar, Uçaklar Kalktı”

Duhok’ta yaşanan saldırıyı değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün yine Kuzey Irak’ta yanlış yapmak istediler. İHA’lar, uçaklar kalktı. Hepsi dağılmak durumunda kaldılar.” ifadelerini kullandı.

Saldırı Polislerin Gözü Önünde Oldu

Objektiflere yansıyan görüntülerde polis kuvvetlerinin bölgede yer aldığı ancak olaylara herhangi bir müdahalede bulunmadığı gözlemlendi. Polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığı saldırıda ambulanslar dahil tüm araçlar ve çadırlar ateşe verildi. Polis ise olayları izlemekle yetindi.

10 NRT Çalışanı “Sözde Gazeteci” Gözaltına Alındı 

KDP’nin, PKK’ye yakınlığı ile bilinen ve üssümüze saldırı esnasında olayları canlı olarak yayınlayan NRT çalışanı 10 “sözde gazeteciyi” gözaltına aldığı belirtiliyor.

Öte yandan IKBY hükümeti yaptığı yazılı açıklamada, Duhok’taki Türk askerine yönelik saldırı girişiminin perde arkasında “bir el” olduğunu ve bu nedenle olaylara ilişkin inceleme yapılacağını ve olaya karışanların cezalandırılacağını belirtti.

Türk Askeri Neden Müdahale Etmedi?

Saldırıya uğrayan ve araçların yakıldığı Türk askeri üssünde en çok merak edilen soru; Türk askeri neden göstericilere ve ön saflardaki teröristlere müdahale etmedi? Konu hakkında birçok açıklama yapıldı ancak resmi açıklama henüz yayınlanmadı.

Twitter’da @StanteaR_ adlı kullanıcının paylaştığı bir görüntüde ilk etapta askerlerimizin göstericileri dağıtmak için üsten dışarı çıktığı görülüyor. Hatta olaya ilişkin olduğu belirtilen bu görüntüde yerel asayişe bağlı bir kişinin de askerler ile birlikte göstericileri dağıtmaya çalıştığı anlaşılıyor.

Yorum: Resmi açıklama olmadığı için bu konuda şunu söyleyebiliriz. Kadın ve çocukların ön saflarda olduğu gösteri, yukarıda da belirtildiği gibi sistemli ve planlı görülüyor. PKK’ya yakın TV ve gazetecilerin “Türk askeri sivilleri öldürüyor” algısını oluşturmak için canlı yayın yaptığı, ön saflardaki halkı kullanan sivil teröristlerin saldırıyı planladığını aşikar. Teröristler sivil kıyafet ile üsse girdiği için ortada tek ihtimal var: Sivil terörist ayrımı yapmadan onları vurmak. Bu konuda ‘Uluslararası yasalara göre Türk askeri ateş edebilirdi’ şeklinde yorumlar yapılsa da Türk askerinin bunu tercih etmediği söylenebilir.

Konuyla ilgili doğru cevabı almak için resmi açıklamayı beklemek gerekiyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

https://stratejikortak.com/2018/12/kandil-operasyonu-son-durum-haritasi.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz