Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Aralık 2018)

579

Stratejik Ortak olarak 2019’a girdiğimiz şu günlerde Aralık ayında yaşanan önemli askeri ve diplomatik gelişmeleri derledik. Amerikan ordusunun Suriye’den çekilmesi, ATAK helikopterinin ihracatı, Çin ile ABD arasındaki ekonomik savaş ve daha fazlasını bulabileceğiniz geniş kapsamlı özet haber arşivi

Suriye’de rejim, İdlib çevresine Şii milisler dahil toplam 10 bine yakın takviye güç sevk etti.

Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho’yu kabulünde, iki ülke ABD’yi ortak düşman olarak belirledi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın feshedilmesi halinde ABD’nin orta ve kısa menzilli füzelerine ev sahipliği yapan ülkeleri hedef alacağını belirtti.

ABD yapımı elektroşok silahı Taser’e rakip olarak geliştirilen %100 yerli “Wattozz Milli Enerji Silahı” üretimi tamamlandı.

Türk Yapımı Enerji Silahı Wattozz’un Üretimi Tamamlandı

ABD Başkanı Trump, Çin ile gerçek bir ticaret anlaşmasına ulaşılamaması durumunda gümrük vergilerinin süreceğini belirterek “Benim tarife adamı olduğumu hatırlayın” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin 1991’de kapattığı Somali daimi diplomatik temsilciliğini tekrar açtığını duyurdu.

Ekonomik krizle boğuşan Arjantin’de kolluk kuvvetlerine, “diğer araçlar ve yöntemler yetersiz kaldığında” silah kullanma yetkisi verildi.

Faşist uygulamalarıyla bilinen Avusturya hükümeti, diğer Avrupa Birliği vatandaşlarının çocuklarına yapılacak aile yardımlarını kesme kararı aldı. Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’nın girişimleri üzerine AB, Avusturya’nın bu kararına soruşturma başlatacağını açıkladı.

CIA Başkanı Haspel’in brifing vermesinin ardından toplantıdan çıkan ABD’li senatörler (Lindsey Graham- Bob Corker), Kaşıkçı cinayeti için Veliaht Prens Selman’ı suçladı.

5 Haziran 2017’de Katar ile diplomatik ilişkileri kesen Suudi Arabistan Selman bin Abdulaziz, Katar Emiri Temim Sani’yi 39. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne davet etti.

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Shaari, Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 müslüman ülke arasında para birimlerinde değer kaybı olmadan alışveriş yapılabilecek ortak kart üzerinde çalıştıklarını söyledi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye için yapılan Astana görüşmelerinin başarısız olduğu söylemini tekrarlayarak “Artık Astana’nın fişini çekme vakti” dedi.

Çin’de Başbakan Li Kıçiang ile bir araya gelen TBMM Başkanı Yıldırım, “Çin’i biz de kendimiz için stratejik dost bir ülke olarak görüyoruz.” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, ‘Amerika şunu bilmeli ki, İran petrol ihraç edemezse Körfez’deki hiçbir ülke petrol ihraç edemez’ dedi.

Fransız hükümeti, günlerdir süren protestoların nedeni olan akaryakıt zammını askıya aldı.

İsrail Ordusu, Hizbullah’ın Lübnan’dan İsrail’e geçmek için kullandığı tünelleri imha etmek için operasyon başlattığını duyurdu.

BBC Venezuela Muhabiri Olmo: Venezuela her geçen gün daha fakirleşiyor ama toprağının altında hala tonlarca altın yer alıyor. Bu altını çıkarmak ve ABD yaptırımlarını aşarak Türkiye’ye satmak Maduro’nun rüyası.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ‘sarı yelekliler’in cumartesi düzenlendiği gösterilerde görev yapan polislere özel prim ödeyeceklerini açıkladı.

Türkiye’den Venezuela’ya Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Erdoğan, “Venezuella’yı ülkemizin ortağı olarak görüyorum” açıklamasında bulundu.

Tamamı Türk mühendislerden oluşan ASELSAN’ın dünyanın en önemli 100 şirketi arasında olduğunu söyleyen ASELSAN Başkanı Görgün, “Önemli bir mesafedeki hedefi lazer silahımızla vurabilir durumdayız.” dedi.

Cezayir lideri Buteflika, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından ilk yurt dışı turu kapsamında ülkesine gelen Suudi Veliaht Prens Selman ile ‘grip olduğu için’ görüşmeyeceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sarı Yelekliler için “Bu şiddetin failleri değişim değil, kaos istiyor. Savundukları davaya ihanet ediyorlar. Kimlikleri tespit edilip adalet tarafından yargılanacaklar.” dedi.

2005 yılında Nijerya Devlet Başkanı olan Buhari, ‘öldüğü ve yerine kendisine benzeyen başka birinin geçtiği’ söylentilerini, “Sizi temin ederim; bu gerçek benim. Yakında 76. doğum günü kutlayacağım ve daha güçlü olacağım.” ifadesiyle yalanladı.

Kuzey Irak: KDP, Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanlığı için Neçrivan Barzani’yi başbakanlık için de Mesrur Barzani’yi aday göstereceklerini açıkladı.

Katar, Ocak 2019’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) ayrılacağını açıkladı.

İspanya’nın güneyindeki Endülüs özerk bölgesinde yapılan yerel parlamento seçimlerinde sağ görüşlü partiler 36 yıl sonra ilk kez çoğunluğu elde etti. Sol parti liderleri “İspanya’da aşırı sağ asla geri dönmemeli” diyerek seferberlik çağrısı yaptı.

Ukrayna’da bugün itibariyle başlayan askeri seferberlik sonrası yedekler askere çağrıldı. Ordu, yeni takviyelerle savaş pozisyonu alma kararı aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın Arjantin’de Putin ile yaptığı görüşmede, Rusya’ya 2 milyar dolar yatırım yapma sözü verdiği duyuruldu.

Bu yıl en güçlü pasaporta sahip ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. İkinci sırada Singapur ve Almanya, üçüncü sırada ise Danimarka yer alıyor. Türkiye listede 39. sırada kendisine yer buldu. [Passport Index]

TİKA Bağdat Program Koordinatörü Cüneyt Esmer, 26 Kasım’da Kerkük’te yanan tarihi Kayseri Çarşısı’nın onarılması için bir rapor hazırladıklarını söyledi.

ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Cinping’in Arjantin’deki görüşmesinden ‘iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi’ konusunda uzlaşma çıktı.

ABD Senatosu’ndaki Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni başkanı James Inhofe, Türkiye’nin Rusya ile Batı arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledi.

Danimarka, sığınma talebi reddedilen ve ülkelerine geri gönderilemeyen göçmenleri (125 kişi) ıssız Lindholm Adası’na gönderme kararı aldı.

Fransa hükümet sözcüsü Griveaux, ”Sarı Yelekliler” protestoları sonucu OHAL dahil tüm önlemlerin masada olduğunu söyledi.

ABD’nin Ortadoğu’daki deniz gücünden sorumlu olan Koramiral Stearney Bahreyn’deki evinde ölü bulundu.

G-20 2019 dönem başkanınlığı Japonya’ya, 2020 dönem başkanlığı ise Suudi Arabistan’a verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin görüşmesinin ardından ABD Başkanı Trump ile G-20’deki ikinci görüşmesini gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkiye vizesinde kolaylığın sağlanması için Kerkük’te bir başvuru merkezi açılacağını söyledi.

AB’nin yeni bütçesi 148 milyar euro olacak. Yeni bütçede Türkiye’ye sığınmacılar için 1.45 milyar euro ayrılacak.

Fransa’da daha önce 6 aylığına askıya alındığı ifade edilen, ancak Sarı Yeleklilerin tamamen kaldırılmasını istediği 2019 akaryakıt zamları, göstericilerin isteği yönünde tamamen kaldırıldı.

İrlanda parlamentosunun üst kanadı, hükümetin karşı çıkmasına rağmen İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarındaki yerleşim yerlerinden mal ve hizmet alımını yasaklayan tasarıyı onayladı.

İran devlet televizyonu, ülkenin güneydoğusundaki Çabahar kentindeki bombalı saldırıda en az 3 kişinin öldüğünü, çok sayıda yaralı olduğunu duyurdu.

ABD’li bir grup senatör, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulmasını öngören tasarıyı Senato’ya sundu.

Afganistan’da 20-21 Ekim’de düzenlenen genel seçimde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başkent Kabil’in sonuçları iptal edildi.

Rusya Başbakanı Medvedev, “Yaptırımlar artık günümüzün doğal bir hadisesi haline geldi. Ticaret savaşları küresel ekonomiye yaklaşık yarım trilyon dolara mal oldu.” dedi.

Pakistan’da ikinci istifa: Pakistan Teknoloji Bakanı Azam Svati, ‘oğlu bir ay önce bir aileyi tehdit ettiği için’ istifa etti. Parlamento İlişkileri Bakanı Babür Avan ise kendisi hakkında 5 yıl önce yolsuzluğa karıştığı iddiasıyla soruştuma başlatılması sonrası görevi bıraktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya sınırındaki Ukraynalı birliklerin sayısını artırdıklarını söyledi.

Terör örgütü IŞİD’in, Irak’ın kuzeyinde ücra ve dağlık tampon bölgede yeniden toparlandığı bildirildi. [WSJ]

Ukrayna Parlamentosu, 4 yıl önce topraklarını işgal eden Rusya ile bugün “Dostluk, İş birliği ve Ortaklık Anlaşması”nı sonlandırdı.

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak ABD Kongresine sunum yaptığı bildirildi.

Göstericilerin cumartesi günü düzenlemeyi planladığı ‘büyük eylemler’ öncesinde askeri araçların Paris’e girdiği gözlemlendi.

Venezuella lideri Maduro ile Putin arasında yapılan görüşmede, Rusya’nın Venezuella’da deniz ve hava üssü açması konusunda anlaştığı duyuruldu.

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Yunan donanmasına yeni savaş gemileri alınabilmesi için yardım hesabı açarak, halktan para toplayacaklarını açıkladı.

Pakistan Başbakanı Imran Han, ülkesinin ABD ile Çin arasında “kiralık silah” muamelesi görmesinden rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

OPEC günlük petrol üretimini 800 bin varil kısma kararı aldı. Petrol fiyatlarının artmasını istemeyen ABD ise, petrol üretiminin düşürülmemesini istiyor.

Ankara Büyükelçiliği’ni bırakmadan önce “Türkiye 9 aydır ABD’nin sayesinde IŞİD saldırısı yaşamadı” diyen ABD Kabil Büyükelçisi John Bass, “Pakistan Afganistan’daki barış sürecini desteklemezse bunun onlar için sonuçları olur” diyerek Pakistan’ı tehdit etti.

Venezuella Petrol Bakanı Manuel Quevedo, BAE Enerji Bakanı Suhail El-Mazrui’nin yerine OPEC Konferansı Başkanı seçildi.

Hindistan ile İran arasında Kasım başlarında imzalanan mutabakatta, iki ülke arasındaki petrol ticaretinde dolar yerine Hint rupisi kullanılacağı belirtildi.

Pakistan ve Ukrayna, İDEAS 2018 (Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri) fuarında, hassas silahlar da dahil olmak üzere savunma sistemlerinin geliştirilmesi üzerine iki taraflı olarak işbirliği yapma kararı aldı.

Fransa’da 89 bin polisin görev alacağı, onlarca zırhlı aracın da meydanlarda konuşlanacağı Sarı Yeleklilerin büyük gösterisi başkent Paris’i hayalet şehre çevirdi. Öte yandan bazı Avrupa ülkelerinden Paris’e destek yürüyüşleri düzenleneceği belirtildi.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, hava kuvvetlerinin taarruz helikopteri olarak T129 ATAK’ı seçtiğini açıkladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te “Sarı Yelekliler”in düzenleyeceği gösterilerden önce 278 kişi gözaltına alındı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Putin’i destekler nitelikte bir açıklama yaparak AB’nin Ukrayna’nın ihtiraslarının rehini olmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Nikol Paşinyan’ın ekim ayında görevinden istifa etmesi nedeniyle Ermenistan’da yarın erken parlamento seçimine gidiliyor.

ABD Başkanı Trump, Irak ve Afganistan işgallerinde aktif yer alan, daha önce Mısır, Haiti, Panama ve Bosna Hersek’te görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mark Milley’i Genelkurmay Başkanı adayı olarak gösterdi.

Husileri temsil eden heyet, İsveç’teki Yemen görüşmelerinin 3. gününde savaşın durması için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de temsil edilmesini istedi.

Katar Emiri Al Sani Suudi Arabistan’da düzenlenen Körfez Zirvesi’ne katılmadı.

New York Times, Kaşıkçı cinayetinden sonra Trump’ın damadı Kushner’ın Veliaht Prens bin Selman’a krizi atlatması ve utanç verici eylemlerden kaçınması için tavsiye verdiğini yazdı.

Irak’ta IŞİD’e karşı zaferin birinci yıl dönümü dolayısıyla 10 Aralık günü resmi tatil ilan edildi. Eski Irak Başbakanı İbadi, geçen yıl 9 Aralık’ta ülke topraklarının IŞİD’den tamamen kurtarıldığını, örgüte karşı zafer elde edildiğini açıklamıştı.

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın, Irak’a “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının etkisinden koruma sözü” verdiği öğrenildi.

Türkmenistan Büyükelçisi Amanlıyev, “Ülkemiz, tarafsızlığı BM’nin tüm üyelerinin oybirliğiyle tanınan biricik bir ülke. Dünya barışı ve işbiriği için çabalamaya devam edeceğiz” dedi.

ABD’li papaz Brunson, takas iddialarını Washington’ın hiçbir zaman kabul etmeyeceğini belirterek, “Bana kalsa Gülen’i Türkiye’ye göndersinler” dedi.

Sarı Yelekliler’in 8 Aralık’taki eylemlerinin resmi bilançosu şöyle; Gösterilere 136 bin kişi katıldı, olaylarda 1723 kişi karakollara götürüldü ve 1220 kişi gözaltına alındı.

Çin Dışişleri Bakanı Le Yucheng, “Huawei CEO’su Ming Vancou’nun tutuklanması sebebiyle Kanada’ya nota verdik. Vancou’nun tutuklanması çirkin bir eylemdir. Kanada, CEO’yu derhal serbest bırakmalıdır. Aksi taktirde yaşanan olayın sonuçlarının ağır olacaktır.” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Suriye’de 8 bin SDG/YPG üyesini eğittiklerini belirterek, 40 bin kişiye daha eğitim verileceğini açıkladı.

KKTC’de 280 bin dönüm alanda, LHD dahil tüm fonksiyonların bulunacağı büyük bir deniz üssü kurulması için gerekli teknik raporların Ankara’ya gönderildiği, aynı zamanda hava üssü için de çalışmaların sürdüğü belirtildi. [Aydınlık]

Katar Dışişleri Bakanlığı, Körfez İşbirliği Konseyi sonuç bildirgesinde ablukaya yönelik hiçbir ifadenin yer almamasını “Kimi aldatıyorsunuz!” ifadesiyle eleştirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Trump’ın Paris mesajları hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bildiğim kadarıyla göstericiler İngilizce konuşmuyor. Biz ABD tartışmalarına karışmıyoruz. ABD de bizim meselelerimize karışmasın, kendi hayatımızı yaşayalım”

İsrail Diaspora Bakanı Naftali Bennet, Fransa’da yaşayan yaklaşık 200 bin Yahudinin en yakın zamanda İsrail’e taşınmaya hazır olduğunu açıkladı.

Venezuela muhalefet partilerinin yasaklı olduğu için giremediği seçimleri yüzde 90 oranıyla Maduro’nun partisi kazandı.

Dünya genelinde göçmen nüfusu, 2000-2017 döneminde yüzde 49 artarak 258 milyona çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan’da ABD’ye ait 3 biyolojik laboratuvar bulunduğu yönündeki bir soruyu, Moskova ile Erivan’ın Ermenistan’da yabancı güçlerin bulunmamasını garanti edecek bir belge hazırladığını söyleyerek yanıtladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, gizli servis ajanlarının İran’ın nükleer programını kontrol için belli aralıklarla İran’a gittiğini açıkladı.

İsrail Bakanlar Kurulu Yasama Komisyonu, Batı Şeria’da silahlı eylemde bulunan Filistinlilerin ailelerinin evlerinden zorla çıkarılmasını sağlayan kanun tasarısına onay verdi.
Katar, BM’ye bağlı insani yardım alanında hizmet veren kuruluşlara 500 milyon dolar değerinde destek vermek üzere örgütle ortaklık anlaşmaları imzaladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Umman Sultanı El Said’in Umman hava sahasını kullanmak için İsrail’e izin vereceğini söyledi.

Yemen’in Hudeyde şehri için geçerli, Husiler ile Hadi hükümeti arasındaki ateşkes anlaşmasının 18 Aralık Salı günü saat 00.00’da yürürlüğe gireceği açıklandı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Suriye’ye gelerek Esad ile bir görüşme gerçekleştirdi ve ardından ülkesine geri döndü. Beşir, iç savaş başladığından bu yana Esad’ı ziyaret eden ilk Arap lider oldu.

İddialara göre ABD, eğittikleri 8 bin Barzani destekli ‘Roj peşmergesini’, Türkiye sınırına yerleştirerek YPG ile Türk ordusu arasına set çekecek. Haberde bu kararı Türkiye’nin sıcak karşıladığı belirtiliyor. [BASNEWS]

IŞİD Karşıtı Koalisyonun Amerikalı Sözcüsü, PKK sempatizanı bir kişinin “terörist Türk ordusu” diye attığı tweeti RT yaptıktan sonra geri çekti.

Afrin’de pazar içine düzenlenen bombalı araç saldırısında 4 kişinin öldüğü duyuruldu.

Tunus Başbakanı Yusuf eş-Şahid, Suudi Arabistan’ın ülkesine 830 milyon dolar değerinde yatırım ve mali yardım taahhüt ettiğini açıkladı.

Afganistan’ın doğusunda yer alan Kunar ilinde dört köyü hedef alan ABD hava bombardımanında, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 65 sivil hayatını kaybetti.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Al Halife, Avustralya’nın Kudüs’ün batısını İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını desteklerken, Arap Birliği’nin tepkisini eleştirerek, tepkiyi sorumsuz bir açıklama olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından Rusya’dan ilk Fırat’ın doğusu yorumu Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan geldi: Fırat’ın doğusundaki ABD kontrolündeki durum ve INF hakkında ABD’yi uyarıyoruz. Mevcut durum kabul edilemez.

PKK’ya bağlı SDG meclisi başkanı Riyad Dirar, Türkiye sınırının tamamını Esad rejimine teslim etmeye hazır olduklarını söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna yapılacak olası askeri operasyonun “endişe kaynağı” olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, (Rusya’nın tüm tehditlerine rağmen) ‘bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin kurulduğunu ilan etti.

Gürcistan’da 28 Kasım’da yapılan seçim sonucunda ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olma unvanını kazanan ‘Rusya karşıtı’ Salome Zurabişvili, yemin ederek görevine başladı.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Al Sani, Körfez İşbirliği Konseyi’nin hiçbir şey yapmaya gücü olmayan bir kurum olduğunu söyledi.

Suud medyasına konuşan YPG’nin Genel Komutanı terörist Sipan Hemo, ülkenin sınırlarını ve topraklarını Türkiye’ye karşı korumaya çağırarak Esad rejimi ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Terörden Arananlar Listesi’nde mavi kategoride bulunan ve başına 1 milyon 500 bin lira ödül konulan IŞİD’li kadın terörist, Habur Sınır Kapısı‘nda teslim oldu.

Irak’ta Ezidi Demokrat Partisi Genel Sekreteri Haydar Şeşo, PKK’nın Musul’un Sincar ilçesinde Türkiye karşıtı gösteri düzenlemek istediğini ancak adam toplayamadığını söyledi.

Hint ordusu, Keşmir bölgesinde bir köye düzenlediği operasyonda 3 direnişçisi ve 6 sivili öldürdü.

ABD, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği harekata katılması beklenen ÖSO gruplarına ve siyasi muhalefete tehdit mesajı gönderdi: “ABD güçleri hedef alınmadan YPG’ye müdahale edilemez. Bu ABD ile sıcak savaşa girmek anlamına geliyor. Harekata dahil olmayın.” [AA]

Fransa’da haftalardır gündemi meşgul eden Sarı Yelekliler, Cumhurbaşkanı Macron’un attığı adımlara rağmen ‘her zamankinden daha kararlı şekilde eylemlere devam edeceğiz’ mesajıyla Paris’te yeniden toplanmaya başladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Esad demokratik seçimleri kazanırsa çalışmayı düşünebiliriz” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası 4425’i bu yılın ilk 11 ayı olmak üzere 28 ayda toplam 6404 Türk vatandaşı iltica için Yunanistan’a başvuruda bulundu.

ABD Hazine Bakanlığı, Güney Sudan’daki çatışmaları desteklediği ve silah sattığı gerekçesiyle aralarında İsrail Ordusu’ndan emekli bir generalin de bulunduğu 3 kişiye yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump ile Erdoğan’ın telefon görüşmesine ilişkin, “İki ülke de Suriye’de koordinasyona devam etme konusunda mutabık kaldı” açıklamasını yaptı.

Irak, Türk savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye ‘nota’ vererek Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Sırbistan Ordusu: – Kosova Güvenlik Gücü’nün Kosova Ordusu haline dönüşmesinin 1244 sayılı BMGK kararının ihlalidir. – Kosova’ya askeri müdahale tek seçenek olarak masada yer alıyor. NATO da Rusya da Kosova’nın bu kararına tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dağlarda toplam 700 teröristin kaldığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’li Senatör Graham’ın “Biz olmasak Suudi Arabistan bir haftada Farsça konuşmaya başlar” şeklindeki açıklamasına ilişkin, “Bir Müslüman olarak bu sözlerden utanç duydum” dedi.

Çin, ABD’den ithal otomobil ve otomobil parçalarından alınan ek gümrük vergilerini 1 Ocak’tan itibaren 3 ay askıya alacak.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kosova Güvenlik Gücünün orduya dönüştürülmesini öngören yasa tasarılarının Kosova Meclisinde ittifakın endişelerine rağmen kabul edilmesinin üzüntü verici ve “zamansız” olduğunu belirtti.

YPG, özel kuvvet birimi HAT birimlerini Tel Abyad’a gönderdiğini duyurdu. HAT, Zeytin Dalı Harekatı öncesi Türkiye’ye karşı gövde gösterisi yapmış, daha sonra Türk askerinin harekata başlamasıyla kendi karargâhlarını ve şehri kısa sürede terk ederek Fırat’ın doğusuna kaçmıştı.

ABD’nin onayladığı 3 tasarı: Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu olarak Veliaht Prens Selman gösterildi. ABD’nin Yemen bağlamında Suudi Arabistan’a olan askeri desteğinin kesilmesi öngörüldü. Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı saldırıları “soykırım” olarak kabul edildi.

Türk savaş uçakları, Irak’ın kuzeyinde yer alan Sincar ve Karacak Dağı bölgelerindeki PKK noktalarını bombaladı.

Sincar Operasyonu: Son Durum Haritası ve Detaylar

Türkiye destekli Suriye Milli Ordu sözcüsü Yusuf Hammud, Fırat’ın doğusuna yapılacak harekatın eş zamanlı birkaç noktadan birden başlayacağını ve bölücü terör örgütü YPG kontrolündeki tüm bölgeleri kurtarmayı hedeflediğini söyledi.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el Carallah, Suudi Arabistan ile yaşanan sınır anlaşmazlığı ile ilgisi yok diyerek, ülke topraklarına İngiliz askeri deniz üssü kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ne kıyısı bulunan 7 ülke (Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Cibuti, Somali, Sudan ve Yemen), “bölgesel birlik” kurmaya karar verdi. Hedefin, uluslararası ticareti ve Kızıldeniz’deki uluslararası deniz trafiğini korumak olduğu açıklandı.

PENTAGON’dan yapılan açıklamada Fırat’ın doğusuna yapılacak tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ‘kabul edilemez’ bulunduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla özel bütçeli Türkiye Uzay Ajansı‘nın kurulduğu resmen duyuruldu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, “Kaşıkçı cinayetininin sorumlusu Suudi yönetimi ve yönetimin başı Muhammed bin Selman’dır. Cezasız kalmamalılar.” dedi.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız, PKK’ya bağlı Tevgera Azadi’nin KYB’nin etkin olduğu bölgelerde 11 ofisinin kapatılmasının olumlu olduğunu ancak bunların terörle iltisaklı yapı olduklarının da ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ülkesinin Lübnan sınırında tespit edilen tüneller nedeniyle ABD’den Lübnan’a yaptırım uygulamasını istediği bildirildi. Tel Aviv yönetimi, şu ana kadar İsrail ordusunun sınırda 3 tüneli ortaya çıkardığını açıklamıştı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus ve İsrail askeri heyetleri Suriye konusuyla ilgili görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık’ta “Fırat’ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Fransa, eski sömürgesi olan ve Rusya’nın egemenliğini artırmaya çalıştığı Orta Afrika Cumhuriyeti’ne 1400 AK-47 piyade tüfeği ve 3 amfibi askeri araç gönderdi.

Irak’ın eski başbakanı Haydar el-İbadi, ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturmasını İran’ın engellediğini söyledi.

ABD yönetimi, Pakistan’ı dini özgürlükler konusunda “özellikle kaygı duyulan ülkeler” listesine ekledi. Listeye bu yıl Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan da girdi.

Somali’nin başkenti Mogadişu, kuraklık ve şiddet olayları nedeniyle aldığı göç sonucunda, Afrika’nın yüz ölçümüne oranla en kalabalık şehri haline geldi.

Rize Emniyet Müdürlüğü’ne bir polis memurunun saldırısı sonrası Rize İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi şehit oldu, 2 polis yaralandı. Silahlı saldırıyı gerçekleştiren polis memuru gözaltına alındı.

“Afrin İnsan Hakları Örgütü”, Zeytin Dalı Harekatı sonrası Afrin’den kaçan ‘militanların’ birçoğunun Deyri Zor ve Rakka’ya gönderildiğini, 700’ünün de rejim saflarına katıldığını iddia etti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Türkiye’nin 2017’de küresel silah endüstrisinde atağa geçen ülkeler arasında yer aldığını, ASELSAN ve TAİ’nin ilk 100 şirket arasına girdiğini ve Türk silah şirketlerinin 2017’de satışlarını yüzde 24 arttırdığını açıkladı.

ABD, Japonya’daki tanker uçağı ile savaş uçağının geçen hafta eğitim uçuşu sırasında çarpışması sonucu kaybolan 5 mürettebatın öldüğünü duyurdu.

Katar Merkez Bankası Başkanı Al Sani, ablukanın başladığı Haziran 2017’den sonra ülkenin ekonomisinin daha güçlü hale geldiğini belirterek, o dönemde bütçe açığının 13 milyar dolar olduğunu, bu yılın ilk yarısında ise bütçenin 2.6 milyar dolar fazla verdiğini açıkladı.

TIME dergisi, yılın kişisi olarak Suudiler tarafından katledilen Cemal Kaşıkçı‘yı seçti.

Fransa’da 17 Kasım ile 11 Aralık tarihleri arasında sarı yeleklilerin düzenledikleri gösteriler sırasında çıkan olaylarda 4 bin 99 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Fransa Devlet Bakanlarından Olivier Dussopt, Cumhurbaşkanı Macron’un sarı yeleklilere yönelik aldığı kararların devlete maliyetinin 8 – 10 milyar euro olduğunu ifade ederek, bunu nasıl finanse edecekleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, “Yemen’de nüfusun yüzde 70’ni oluşturan 20 milyon insan aç” dedi.

ABD’nin enerji kaynaklarından sorumlu yetkililerinden Fannon, İsrail’in Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatına başlayabileceğini belirtti. Fannon, “Halihazırda İsrail doğalgazını Mısır ve Ürdün’e taşıyan boru hattı çalışmaya başladı. Bu gaz Avrupa’ya da taşınabilir” dedi.

Ermenistan’daki erken seçiminin galibi olan ‘Benim Adımım’ ittifakı lideri Paşinyan, Türkiye ile hiçbir ön koşul sunmadan doğrudan ilişkiler kurmaya hazır olduklarını söyledi. Daha önce de aynı ifadeyi kullanan Paşinyan, ‘soykırım’ iddialarından vazgeçmediklerini eklemişti.

Taliban ile Amerikalı yetkililer, Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüştü. Görüşmelere Pakistan ve Suudi temsilciler de katıldı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, ABD ile YPG/PKK arasındaki ilişkiye atfen, “Devlet altı yapılarla daimi ilişkilerimiz yoktur.” dedi.

Kanada Başbakanı Trudeau, Suudi Arabistan ile aralarındaki 13 milyar dolarlık silah anlaşmasını iptal edebilmek için çıkış yolu aradıklarını iddia etti.

Facebook, öldürülen iki İsrail askerin intikamının Filistinlilerden alınması çağrısı yapan ve Müslümanların “İsrail topraklarından” gitmesini isteyen, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun oğlunun hesabını 24 saat süreyle kapattı.

ABD Başkanı Trump’ın kabinesinin ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in eski iş ortağı İran asıllı Bijan Rafiekian’a, Türkiye adına yasa dışı lobicilik faaliyetleri yürütme suçlaması yöneltildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker, en kısa zamanda Kiev’e ek silah sevkiyatının duyurulacağını belirtti.

İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan Birleşmiş Milletler, Türkiye, İran ve Rusya heyetleri, Suriye’de yeni bir anayasa yazılması konusunda uzlaştı.

 

Papa Francis, “Ülkelerinin problemleri için mültecileri suçlayan ve güvensizliğe sebep olan milliyetçi liderleri” kınadı.

Arap Birliği, Türkiye tarafından Irak’ın kuzeyindeki PKK’ya gerçekleştirilen askeri operasyonları kınadığını açıkladı.

Belçika Başbakanı Charles Michel, istifa kararı aldığını, dilekçesini ‘hemen’ Kral’a sunacağını duyurdu. Belçika Kralı Philippe, istifasını sunan Belçika Başbakanı Charles Michel’in dilekçesini ‘bekletme’ kararı aldı.

Pakistan, 55 ülke için vizesiz seyahat veya kapıda vize uygulamasına geçilmesi amacıyla çalışma başlatıldığını duyurdu.

Wall Street Journal, ABD tarafından desteklenen ve gizli olarak yürütüldüğü belirtilen Suudi Arabistan ve İsrail yakınlaşmasının Kaşıkçı cinayeti sonrası sekteye uğradığını yazdı.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı el-Cedan, yolsuzlukla mücadele soruşturmaları kapsamında prenslere yapılan operasyonlar sonucu yaklaşık 100 milyar dolar kazanım sağlandığını açıkladı.

PKK’ya katılımın tarihinin en düşük seviyesinde olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “DHKP-C ve MKP kırsaldan tamamen silindi” dedi. Soylu, “Geçen yıl toplam 697 terör eylemini oluşmadan engellemiştik, bu yıl 347” açıklamasında bulundu.

Suriye Bağımsız Kürt Rabıtası Başkanı Abdulaziz Temmo, “YPG hiçbir şekilde bizi Suriye’de temsil edemezler. Suriye’de küçük çocukların eline silah verip savaştıran YPG bizim temsilcimiz olamaz.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “ABD yüzde 15 ek vergi koymuştu, yüzde 25 artı yüzde 25’ten önce. Dünya Ticaret Örgütü’ndeki çalışmalarımız sonucunda ilk davamızı dün kazandık. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ‘S-400’lerin ardından yıllar sonra’ 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi.

Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’in protestoları nedeniyle’ yılın son çeyreği için büyüme tahmini yüzde 0,4’ten yüzde 0,2’ye çekildi.

Yunanistan’da 2019 bütçesi Meclis’te kabul edildi. Böylece, ülkede 8 yıl aradan sonra kurtarma paketi programı haricinde hazırlanan ilk bütçe Meclis’ten geçmiş oldu.

ABD’nin Suriye’den tamamen çekilmeyi planladığı iddiaları üzerine Trump, “Suriye’de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ’ı yendik” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, Trump’ın Suriye’deki askeri birlikleri çekme kararıyla ilgili, ‘ABD askerlerinin çekilmesini başlattık.’ ifadesini kullandı.

İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı, ”Trump’ın ‘IŞİD yenildi’ açıklamasına şiddetle karşı çıkıyoruz” açıklamasını yaptı.

PKK’ya bağlı Suriye Demokratik Güçleri, ABD’nin çekilme kararına ilişkin açıklama yaptı: ABD’nin sürpriz çekilme kararı bizi sırtımızdan bıçaklamaktır.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD’nin Suriye’den çekilme konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ve İsrail’in kendini savunmaya devam edeceğini söyledi.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç: ABD’nin Suriye’den tümüyle çekileceğine inanmıyoruz. ABD, özel kuvvetlerini ve hava güçlerini Suriye’de bırakacaktır.

BAE destekli Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordu Komutanlığı, Türkiye’yi terörist saldırılarda kullanılmak üzere yasa dışı silah ve patlayıcı sevkiyatı yapmakla suçladı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, iki ülke şu an olduğu gibi iş birliğini arttırıp birlikte hareket ettiğinde ‘yenilmez’ olduğunu söyledi.

ABD yönetimi, çoğu Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) çalışanı 14 kişiye ve 3 kuruma yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Yunan Genelkurmay Başkanı Apostolakis, “Türkler kayalıklarımıza çıkarsa yerle bir ederiz. Hükümetimiz de aynı görüştedir” dedi ve Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz’de ‘güç dengesi oluşturmak için’ GKRY, İsrail ve Mısır ile ittifak kurduklarını söyledi.

İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ABD yaptırımlarına karşı İran’ın yanındayız” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını açıklamasının ardından ‘Suriye’deki İran varlığına karşı son derece saldırganca davranacaklarını’ açıkladı.

Milli elektroşok silahı Wattozz‘un satışı için Malezyalı Dian Synergy firması ile 5 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Pakistan Başbakanı Imran Khan tarafından kabul edildi.

Yunanistan medyası, Türkiye’nin ilk uzun menzilli füzesi olan Bora‘nın test atışlarını son dakika olarak paylaştı. Roketsan tarafından geliştirilen Bora füzesi, test atışlarında 280 km uzaklıktaki hedefi noktasal hassasiyet ile vurdu.

Amerikan ordusu, ABD Başkanı Trump’ın emriyle IŞİD’e karşı YPG’ye verdiği hava desteğini ve bombardımanı sonlandırdı.

Fransız Le Monde gazetesi, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘diplomatik bir zafer’ olduğunu yazdı.

Suriye’den çekilme kararının ardından ABD Başkanı Trump, Savunma Bakanı Mattis’in Şubat ayı sonunda emekli olacağını duyurdu ve Mattis’in istifa belgesi medyaya yansıdı.

ABD Başkanı Trump’ın Senato’dan geçen geçici bütçe tasarısını Meksika duvarı için finansman içermediği için imzalamayacağı bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, İsrail ve Türkiye’nin Kırım’ın Rusya’ya ‘meşru’ bir şekilde bağlandığını kabul etmesini umduklarını söyledi.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından PKK yönetimindeki Demokratik Suriye Meclisi’nin üst düzey yetkilileri, çekilme kararını görüşmek üzere Paris’te Elysée Sarayı’nda Fransa lideri Macron tarafından kabul edilecek.

YPG’ye vermiş olduğu destekle bilinen ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Trump’ın Suriye’den çekilme kararıyla ilgili “mideme yumruk yemiş gibi hissediyorum” dedi.

ABD Başkanı Trump, Demokratlar’ın bütçeye onay vermemesi halinde hükümetin kapanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye topraklarını özgürleştirme işini üstlendik. diyerek, “Önümüzdeki aylarda Suriye sahasında gem PKK/YPG hem de DEAŞ kalıntılarını temizlemeye yönelik harekat tarzı izleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya karşı en sert muhalefeti gösteren İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, Ukrayna’nın Rusya karşısında tek başına olmadığını göstermek için Kraliyet Donanmasına ait bir gemiyi Karadeniz’e gönderdiklerini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Akar, Pakistan lideri Khan ile görüşmesinin ardından Kabil’e giderek Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanı Akar, ‘Ege’de, Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta herkesin tahriklerden, provokasyondan uzak durması, aksi halde bunun bedelinin ağır olacağını bilmesi lazım’ açıklamasını yaptı.

Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordu Sözcüsü Yusuf Hammud, PKK’nın siyasi temsilcilerinin, harekat kararından sonra Paris, Moskova, Washington, Abu Dabi ve Tel Aviv başta olmak üzere destek turuna çıktığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Nasıl Fırat Kalkanı ile 4 binden fazla DEAŞ’lı teröristi etkisiz hale getirdiysek, nasıl Afrin Operasyonu’nu kimse engelleyemediyse Fırat’ın doğusunda da bu teröristleri yok etmemize ve temizlememize kimse engel olamaz” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı vermeden önce ABD Başkanı Trump’ı bu fikirden vazgeçirmek için çaba sarf ettiği belirtildi.

İran ve ABD’li diplomatların Avrupa ve Umman’ın ara buluculuğunda İngiltere’nin başkenti Londra’daki bir otelde gizlice görüştüğü öne sürüldü. [El Ceride]

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Türkiye gibi ülkeler IŞİD’in çaresine bakmalı” ifadesini kullandı. Öte yandan YPG’den plaket alan ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk istifa etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, “Kuzey Kıbrıs’ın işgalcisi, ordusu Türkiye’nin içindeki ve dışındaki Kürt köylerinde kadınları ve çocukları katleden Erdoğan İsrail’e vaaz vermesin” dedi.

Yemen’e insani yardım için giden ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yakın hükümet güçleri tarafından alıkonulan Türk heyetin serbest bırakıldığı bildirildi.

Kurban Bayramı’nı yakınlarının yanında geçirmek için ülkelerine giden Suriyelilerden, 32 bininin Türkiye’ye dönüş yaptığı, 3 bininin ise ülkelerinde kaldığı bildirildi.

Irak hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları, Suriye’nin Deir ez Zor kentinde IŞİD liderlerinin toplandığı bir binayı hedef aldı. Saldırı sonrası ölü ve yaralı sayısına dair bilgi verilmedi.

Londra hükümeti, İngiltere’nin AB’den çıktıktan sonra Karayipler’de ve Güneydoğu Asya’da yeni askeri üsler açmayı planladığını açıkladı.

Uluslararası Gazeteciler Birliği 2018’de 94 gazeteci ve medya mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.

Afrika ülkesi Burundi’nin yeni siyasi başkentinin Gitega olacağı, Bujumbura’nın ekonomik başkent olarak kalacağı bildirildi.

Endonezya’nın Sunda Boğazı’nda meydana gelen tsunamide 168 kişinin öldüğü ve 745 kişinin yaralandığı bildirildi.

Hayat pahalılığının 2 haftadır protesto edildiği Sudan’da, Ocak ayından itibaren maaşlara 2 bin 500 cüneyhe (yaklaşık 50 $) varan zamlar yapılacak.

Bazı itirazlara rağmen Romanya, altı ay boyunca yürüteceği Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı’nı Avusturya’dan devraldı.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rus ordusunun dünyanın en modern ve savaş kabiliyeti en yüksek ordusu olduğunu belirtti.

YPG, Türkiye sınırının karşısındaki Rasulayn’da Türk İHA ve askeri uçaklarından gizlenmek için sokakları brandalar ile kapattı.

ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ankara’da görüşmeler yapmak üzere 8 Ocak’ta Türkiye’ye gelecek.

İsrail’de sıkça Türkiye karşıtı açıklamalarını duyduğumuz Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Şaked, önceki gün, üyesi oldukları aşırı sağcı Yahudi Evimiz’den ayrılıp Hayemin Hehadash (Yeni Sağ) adlı yeni bir siyasi oluşum kurduklarını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Google’ın İngilizce haritasında Türkiye’nin yarısının dahil edildiği ‘sözde Kürdistan haritası’nın kaldırılması için başvuru yapıldığını açıkladı.

‘Zeytin Dalı Harekatı’nı yöneten’ 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atandı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, perşembe günü ilk kez Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Kızıldeniz’e kıyısı olan Ürdün, Mısır, Sudan, Cibuti ve Yemen‘in katıldığı Kızıl Dalga 1 ortak deniz tatbikatı başladı.

Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni yıl mesajı göndererek, “Türkiye ve Rusya’nın, Avrasya’nın güvenliğini birlikte güçlendirmeye devam edeceğine eminim” ifadelerini kullandı.

New York Times, Suudi Arabistan’ın Sudan’ın kanlı Darfur ihtilafından sağ kurtulan çocuklara Yemen’de savaşmak için 10 bin dolar verdiğini iddia etti.

Almanya ve Fransa’nın Kerç Boğazı’nda tutuklanan 24 Ukraynalı denizcinin serbest bırakılması ve Karadeniz’deki Ukrayna gemilerine yönelik denetimlere son verilmesi talebi Rusya tarafından reddedildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısındaki Kamışlı kentinde ABD’ye ait olduğu belirtilen askeri konvoy hareketliği görüntülendi.

Amerikan ordusu, Suriye’nin Irak sınırına yakın Malikiyye ilçesinde YPG’ye gönderilen askeri malzemelerin dağıtımının yapıldığı depolarının ilkini boşalttı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Esad rejimine bağlı güçlerin Menbiç kentinin kontrolünü ele geçirdiği bilgisinin doğru olduğunu söyledi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kendilerine yaptırım kararı alan Avrupa Birliği’nin ülkedeki Büyükelçisi Bart Ouvry’den, “ülkeyi 48 saat içinde terk etmesini” istedi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “F-35’te bir gecikme olmayacak” dedi. Demir, “TF-X 2023 yılında hazır olacak. TSK envanterine girmesi 2030’lu yılların sonunu bulacak” diye konuştu.

Avustralya, IŞİD’in üst düzey yöneticisi olduğu için Gaziantep’te tutuklu bulunan Neil Chistopher Prakash‘ın vatandaşlıktan çıkarıldığını duyurdu.

10 gündür ‘ekmek protestoları’nın yaşandığı Sudan’da, muhalif Kongre Partisi lideri Ömer ed-Dakir gözaltına alındı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Rusya ve Ukrayna’ya birbirleri ile doğrudan irtibata geçme ve bir kez daha müzakere masasına oturma çağrısında bulundu.

Sırbistan’ın müdahale ederiz tehditlerine rağmen Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kosova Güvenlik Gücü’nün orduya dönüştürülmesini öngören paket yasa ile ilgili kararnameyi imzaladı.

PKK’ya bağlı Demokratik Suriye Meclisi yetkilisi İlham Ehmed, rejim güçlerinin Menbiç cephesinin ön hatlarına ulaştığını, ama henüz kente girmediğini söyledi. [AP]

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin bölünmesine karşıyız. Hedefimiz, oradaki terör örgütlerinin çıkmasıdır. Örgütlerin çıkması halinde bize de yapacak iş kalmaz.

YPG, Münbiç’in Türkiye tarafından kontrol edilmemesi için çekileceğini ve Esad rejimini ‘ilçeyi teslim alması’ için davet etti.

Pakistan Yüksek Mahkemesi, FETÖ’nün ülkede terör örgütü ilan edilmesi için İçişleri Bakanlığı’na talimat verdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT’teki üst düzey yetkililerden oluşan Türk heyeti ‘ABD’nin çekilmesini görüşmek üzere’ Moskova’ya gitti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Bahreyn de 7 yıl sonra Suriye’nin başkenti Şam’da yeniden büyükelçilik açtı.

Suudi Arabistan’da kabinede revizyona gidildi. En dikkat çeken değişiklik ise Adil Cubeyr yerine İbrahim el Asaf’ın Dışişleri Bakanı olarak atanması oldu.

ABD Başkanı Trump, Suriye’den çekilme kararına eleştirilerin yükseldiği İsrail için, her yıl İsrail’e güvenlik yardımı olarak 4.5 milyar dolar verdiklerini, dolayısıyla İsrail’in çok iyi olması gerektiğini söyledi.

Almanya Genelkurmay Başkanı Eberhard Zorn, Alman ordusunun askeri personeli açığını gidermek için, AB ülkelerinden vasıflı asker almayı planladıklarını söyledi.

Eski İran Cumhurbaşkanı Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi, İran’daki sorunlara çözüm üretilmediğini ve rejimin içeriden çöktüğünü söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçiliğini bugün yeniden açacağını duyurdu.

PKK kontrolündeki Münbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Derviş, “Anlaşma olursa Şam’la çalışmaya hazırız” dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD’nin YPG’ye verdiği silahların kalacağına dair bir şey olmadığını belirterek, bu konuda planlamalar olduğunu ve ABD ile bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Irak’ta Amerikan askerleriyle arasına bariyer koyan Trump, “Komutanlar benden Suriye’de kalmak için ek süre talep etti, kabul etmedim. IŞİD’i yendik, Erdoğan’la konuştum, O da IŞİD’i yenmek istiyor ve yapacak” dedi.

ABD Başkanı Trump sürpriz bir karar ile Irak’a gelerek ülkede bulunan ABD askerlerini ziyaret etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Kerç Boğazı’ndaki gerginliğin ardından ülkenin 10 bölgesinde ilan edilen sıkıyönetimin sona erdiğini duyurdu.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Tahran yönetiminin Taliban ile gerçekleştirdiği görüşmelerin Afganistan devletinin bilgisi dahilinde olduğunu ve bu görüşmelerin devam edeceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İdlib kapsamında yapılan Soçi mutabakatının hayata geçirilmesinde ilerleme olduğunu söyledi.

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Hamideti’nin ülkedeki krize ve ekonomik sorunlara köklü çözüm üretilmesi için çağrıda bulunması vatandaşlar tarafından ‘Sudan’da darbe olabilir’ korkusu yarattı.

Irak, Hz. İsa’nın doğum günü kabul edilen 25 Aralık Noel Günü’nü resmi bayram ilan etti.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya’nın 2018 yılında 773 milyar metreküp doğalgaz üreterek rekor kırdığını açıkladı.

Rejim güçlerinin girdiği belirtilen Münbiç’in batısında yer alan Arimah’a, geçen yıl Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında TSK’nın harekat düzenlemesinin önüne geçmek için rejim güçleri ve Rus ordusu konuşlanmıştı.

ABD’nin Çekilme Kararı Sonrası Münbiç’te Son Durum

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, “ABD’nin Suriye’den çekilmesi, İsrail’e yardımcı olmazken ‘Yahudi karşıtı’ Erdoğan’ı güçlendiriyor” dedi.

“Çekilme sürecini ABD ile koordine edeceğiz.” diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Fırat’ın doğusuna bir an önce geçmekte kararlıyız.” dedi.

BM Irak Özel Temsilcisi ve eski Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Trump’ı uyararak IŞİD’in henüz yenilgiye uğratılamadığını söyledi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD’nin Suriye’deki askerlerini çekme kararı almasının ardından Bağdat hükümetinin Suriye’ye asker gönderebileceğini söyledi.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, ülkede ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve bir haftadır devam eden gösterilere ilişkin, ekonomik reformlar yapılacağı vaadinde bulundu.

ABD Başkanı Trump, “Suudi Arabistan, Suriye’nin yeniden inşasına yardım için gereken parayı ABD’nin yerine ödemeyi kabul etti. Teşekkürler Suudi A.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ‘İdlib’deki 12 Türk askeri gözlem noktasına (rejim tarafından) herhangi bir saldırı durumunda dünyayı başlarına dar ederiz.’ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, -ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından- “Fırat’ın doğusunda Rusya ile koordinasyon çalışması başlatılacak.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Suriye’deki birliklerini çekeceğine inanmadığını söyledi.

Pakistan’da eski Başbakan Navaz Şerif, “El Azize Çelik Fabrikaları ile ilgili yolsuzluk davasında” 7 yıl hapse mahkum edildi.

İsrail’de Başbakan Netanyahu başbakanlığındaki ‘Gazze konusunda anlaşmazlığa düşen’ koalisyon, 9 Nisan’da erken seçime gidileceğini ilan etti.

Şii Haşdi Şabi milisleri tarafından Sincar’da alıkonulan 30 peşmegenin serbest bırakıldığı bildirildi.

IŞİD saldırıları nedeniyle durdurulan Felluce-Bağdat tren seferleri 4 yıl sonra yeniden başladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Astana kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib bölgesindeki varlığı konusunda Şam hükümeti ile mutabakat sağlandığını vurguladı.

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine Suriye’de kalan IŞİD‘i temizleyeceğini söylediğini belirtti.

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii hakkındaki müebbet hapis cezası bozularak 10 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Ukrayna Savaşı’nın 3 Yılı: Nedenler, Süreç ve Son Durum

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz