Uyuyan Hücreler: YPG’ye Yönelik Suikastler Artıyor

4030

YPG terör örgütü Suriye genelinde IŞİD’e karşı yıllarca süren savaşta geniş topraklar ele geçirdi. 2014’ten bu yana süren çatışmalar 2018’in Temmuz ayına gelindiğinde farklı bir boyuta taşındı.

Peki bu saldırılar nasıl meydana geliyor?

  1. Türkiye’nin Fırat Kalkanı ve Afrin Operasyonları ile YPG’nin fiili olarak Akdeniz’e inişini engellemesi, ikincisi ise YPG’nin “Rojava (Batı Kürdistan)” olarak tanımladığı bölgenin çok daha geniş bir alanına yayılması. Burada çok yüksek ihtimalle YPG’nin “rızası” yok, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede Suriye’nin doğusunun tamamında ısrar etmesi, örgütü bu alanlara yaymış durumda. ABD, YPG’nin Arap halkları ile arasında bir sorun yaşanmaması için aracılık etmiş olacak ki örgüt “kabuk değiştirerek” Şemmar aşiretinden ciddi manada militan devşirerek SDG (Suriye Demokratik Güçleri) denilen isim/yapı değişikliğine gitti ve %40’ı Arap olan bir yapılanmaya büründü. Lakin bunun da suikastleri engellemede başarı olduğu söylenemez çünkü bölgesel kaynakların, örgütün halka davranış biçiminde, protestolara verdiği karşılıkta, önemli değerlerle ilgili tutumunda ciddi sorunlar olduğu rapor edilmekte. Bu bağlamda örgüt karşıtı hareketlerin eylem kabiliyeti arttığı düşünülebilir.
  2. Örgüte yönelik suikastler genellikle Rakka – Deir ez Zor – Haseke üçgeninde gerçekleşiyor. Ayrıca Menbiç’te de buradan farklı olarak özellikle örgütün yüksek kademesinde bulunan üyeler seçiliyor.
  3. Saldırılarda genellikle EYP (El yapımı patlayıcı) kullanılırken, son zamanlarda özellikle Haseke ve Deir ez Zor bölgelerinde örgüt üyeleri IŞİD tarafından pusuya düşürülüyor ki bunu örgütün Amaq adlı haber servisinden veya yerel kaynaklardan öğreniyoruz. (Deir ez Zor 24,Raqqa 24 gibi.)
  4. SDG/YPG’nin “üst kademe” üyelerinin Suriye’de suikastlere uğradığı yerler ve tarihleriButaji isimli örgüt üyesi, 26 Ağustos, Suluk (Rakka kuzeyinde bir kasaba) 
    İsmi bilinmeyen örgütün istihbarat üyesi, 30 Ağustos, Menbiç.
    Abdurrahman Mahmut Cafer, 10 Eylül Menbiç.
    Ali Şir, 18 Eylül Haseke.

6IŞİD’in Rakka, Deir ez Zor ve Haseke üçgeninde uyuyan hücrelerinin yavaşça uyanmaya başladığı yorumunu yapmak mümkün. Bunun başlıca sebebi de daha önce bahsettiğim gibi, YPG’ örgütünün halka muamelesi ve değerlere karşı olan tutumu olabilir. Bu şekilde bölge halkının “uyuyan hücreler” hakkında YPG’ye bilgi vermediği kanaatindeyim. Tabi bir başka sebep, Rakka Operasyonu sırasında orantısızca hava operasyonları kullanılması ve bunun getirdiği yıkım olarak yorumlanabilir.

Gelecek günlerin ne getireceği bilinmez lakin, “YPG” örgütünü Suriye’de büyük sorunların beklediğini düşünmek mümkün. Nitekim Türkiye’nin de örgütü bölgede istemediğini biliyoruz ve bu konuda Amerikalılar ikna edilirse, ciddi gelişmelerin yaşanması daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.

Güncelleme : Güncel rakam 500’ü geçmiş durumda. (15 Şubat 2019)

Güncelleme 2 (1 Nisan 2019) : Suikaste uğrayan YPG’li sayısı 800’ü Nisan 2019 tarihi itibariyle geçmiş durumda ve saldırılara bombalı araçla düzenlenenler de eklenmiş bulunuyor. Özellikle Menbiç,Rakka şehir merkezlerinde de saldırıların ortaya çıkışı, örgütü endişelendiriyor.

Güncelleme 3 (20 Haziran 2019) : Suikaste uğrayan YPG’li sayısı 1800’ü geçmiş durumda. Örgütün kırsaldaki kontrol noktalarına gerçekleştirilen bombalı ve susturucu silahlı saldırıların ardından, IŞİD’in ilan ettiği yıpratma savaşı kapsamında, tarlaları ateşe vermesi ve bombalı eylemleri şehir merkezlerine artık tamamen taşımış olması, hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan örgütü sıkıştırmaya devam ediyor.

Güncelleme 4 (31 Temmuz 2019): Suikast ve bombalı saldırılarda öldürülen YPG’li sayısı yaklaşık olarak 1950. Rakka ve çevresinde hareketlilik azalırken, özellikle Deir ez Zor kırsalındaki Diban kasabasında örgüte yönelik saldırılar yoğunlaşmış durumda. Ayrıca Haseke’de de IŞİD eylemleri sürüyor.

Güncelleme 5 (1 Kasım) : Bağdadi’nin etkisiz hale getirilmesinin ardından, IŞİD hücreleri geçen süreçte eylemlerini devam ettiriyor. Rakka çevresinde gerçekleştirilen eylemlerde artış mevcut. Toplam YPG kaybının 2100’ü geçtiğini söylemek mümkün bugüne kadarki gerilla tipi saldırılarda.

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz