Moskova-Tel Aviv Krizi: Lazkiye Saldırısı ve Rus Uçağının Düşürülmesi

1054

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında Soçi’de imzalanan İdlib anlaşmasından saatler sonra ‘Rus hava koruması altında bulunan’ Suriye’nin sahil şehri Lazkiye’ye füze saldırılarının olduğu haberlere yansıdı. Tüm dünyanın gözü İdlib’den bir anda Lazkiye’ye çevrildi. Lazkiye’deki sanayi bölgelerini hedef alan füzeler büyük patlamalar yaşandı. İlk olarak HTŞ’nin şehre saldırdığı düşünülse de patlamaların büyüklüğü hakkında yorum yapan uzmanlar İsrail’i işaret etti.

Olayı gerçekleştiren ülkenin kim olduğu netleşmeden bir haber daha geldi. Rusya’ya ait IL-20 tipi askeri istihbarat uçağının radarda kaybolduğu bildirildi. Daha sonra yapılan açıklamada uçağın Rusya’nın Suriye’deki Himeymim üssüne inişi esnasında düştüğü açıklandı.

Lazkiye’ye saldırıyı kim yaptı? Rusya’nın uçağı neden düştü?

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Lazkiye saldırısını 4 İsrail F-16’sının düzenlediğini ve bir Fransız savaş gemisinin de saldırılara katıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov

Konaşenkov, düşen IL-20 tipi askeri istihbarat uçağı ile ilgili detayları paylaştı:

  • Lazkiye saldırısını 4 İsrail F-16’sı düzenledi.
  • IL-20 tipi Rus uçağı Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vuruldu. Bununnedeni olarak da İsrailli pilotların uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullanması gösterildi.
  • Rusya, İsrail’in bu eylemine gerektiği gibi karşılık verme hakkını ellerinde bulundurduklarını açıkladı.
  • Uçağın düşürülmesinden İsrail sorumlu tutuldu. İsrail’in bu hareketi ‘düşmanca’ olarak tanımlandı. Konaşenkov, “İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar” dedi.
  • İsrail, uçak düşmeden 1 dakika önce kırmızı hat’ üzerinden Moskova’ya saldırıya ilişkin bilgi verdi. Buu kısa sürede uçağın güvenli hatta çekilmesinin imkansız olduğu belirtildi.
  • Uçağın enkazına ulaşıldı, 15 Rus askeri öldü.

İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman’la telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun “Rus uçağının düşmesinin sorumluluğu tamamen İsrail’e aittir.” dediği öğrenildi. Öte yandan Rusya, İsrail’in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece yaşanan Lazkiye saldırısı ve düşen Rus uçağı ile ilgili güzergahların gösterildiği bir harita yayınladı:

Lazkiye saldırısının detayları ve düşen Rus uçağının güzergahı. (Harita: Rusya Savunma Bakanlığı)

İsrail’den açıklama geldi: Sorumlu Esad rejimi, Hizbullah ve İran

İsrail ordusu, düşen Rus uçaklarıyla ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Rus askerlerinin ölümünden üzüntü duyduklarını belirten İsrail, uçağın Suriye hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunun altını çiziyor. Öte yandan açıklamada suçlunun Esad rejimi, onları destekleyen Hizbullah ve İran olduğu söyleniyor.

İsrail’in Lazkiye’de vurduğu tesislerle ilgili açıklaması ise şu yönde:

İsrail savaş uçaklarının gece hedef aldığı Suriye Silahlı Kuvvetleri tesisinden isabetli ve öldürücü silah üretimi için gerekli sistemler İran adına Lübnan’daki Hizbullah’a transfer edilmek üzereydi.

Fransa ve ABD saldırılara katıldığı iddilarını yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye’nin Akdeniz’de konuşlandırılmış Fransa’ya ait firkateynden ateşlenen füzelerle vurulduğunu duyurdu. Fransa’da askeri bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada Lazkiye’ye düzenlenen saldırı ve düşürülen Rus uçağıyla ilgili olarak “Olay ile ilgili hiçbir bağlantımız yok” dedi. ABD’li yetkililer de Lazkiye saldırısına Amerikan ordusunun katılmadığını açıkladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz