İdlib Anlaşması: Merak Edilen Soruların Cevapları ve Detaylar

1446

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 17 Eylül’de Soçi’de düzenlenen Suriye konulu zirvede iki ülke İdlib Anlaşması’na imza attı. Anlaşma sonrası Rusya, İdlib’e operasyon düzenlenmeyeceğini duyurdu. Peki anlaşmanın ana başlıklarını neler oluşturuyor?

Anlaşmanın en önemli sonucu çatışmaların sona erdirilmesiyle birlikte İdlib sınırları ve çevresinde ‘silahtan arındırılmış bir bölge’ oluşturulması. 15-20 KM’lik bir alan kurulacak ve bu alanda ağır silahlar bulunmayacak. Bu bölgenin güvenliği için Türk ve Rus askerleri devriye gezecek. Bir diğer önemli başlık ise ticaret ile ilgili. Türkiye’nin teklifiyle Halep-Lazkiye ve Halep-Hama otoyollarını 2018 sonuna kadar yeniden ulaşıma açma kararı alındı. Bu otoyollar aynı zamanda M4 ve M5 otoyolları olarak da biliniyor.

İdlib Anlaşması İle İlgili Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Şu anki İdlib sınırları değişecek mi?

Yapılan anlaşma ile İdlib’in 17 Eylül 2018’e kadarki olan sınırları aynı kalacak.

17 Eylül 2018’de Rusya ile Türkiye’nin İdlib anlaşması sonrası İdlib’de kurulması planlanan silahtan arındırılmış bölge sınırları ve tahmini harita. (Harita: Suriye Gündemi)

Silahsızlandırılan alan nasıl oluşturulacak?

Rus ve Türk heyetlerinin çalışmaları sonucu 15-20 KM arasında bir bölge terör örgütleri ve ağır silahlardan arındırılacak. Bazı bölgelerde 15km, bazı bölgelerde ise 20 KM bu alana dahil edilecek. Bu bölgenin kurulmasının asıl amacı bölgeyi ağır silahlardan arındırmak.

Silahsızlandırılan alanda muhalifler ve siviller olacak mı?

Oluşturulması planlanan bölge ağır silahlardan arındırılacak. Buradan sadece terörist gruplar çıkartılacak. Ilımlı muhalif olarak nitelendirilen gruplar sivillerle birlikte bölgede yer alacak. Hatta muhaliflerin elindeki hafif silahlar kalacak.

İdlib’de rejim karşıtı gösterilerden.

Ateşkes sağlandı mı?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na göre evet. Çavuşoğlu, bu anlaşma ile ateşkesin sağlandığını fakat İdlib’den de başka yerlere taciz olmaması gerektiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun açıklamasına göre de İdlib’e herhangi bir operasyon düzenlenmeyecek. Anlaşılan o ki HTŞ gibi terör örgütlerinin herhangi bir saldırısına sava şuçaklarıyla cevap verilecek.

Türk askeri İdlib’de kalacak mı?

Astana Görüşmeleri kapsamında Türk askerinin İdlib’de 12 gözlem noktası yer alıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bölgenin güvenliği için asker tavviyesi yapılacağını yineledi. Hatırlandığı üzere Türkiye, Rusya ve İran tarafından düzenlenen Tahran Zirvesi sonrası bu noktalara askeri takviye yapılmıştı.

İran veya rejim güçleri bölgede bulunacak mı?

Ne İdlib’de ne de oluşturulacak silahsız bölgenin muhaliflerin kontrolündeki kısmında İran, rejim güçleri ve Şii milisler yer almayacak. Burasının güvenliğinden Türk ve Rus askeri polisi sorumlu olacak.

İdlib Anlaşması Hakkında Kim Ne Dedi?

Avrupa Birliği: Türkiye ve Rusya’nın İdlib’de silahtan arındırılmış bölge oluşturulması kararının ‘sivil hayatların korunmasını garanti altına almasını’ istedi.

Esad rejimi: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varılan İdlib’de silahsız bölge mutabakatını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Suriyeli muhalifler: Müzakere Yüksek Komitesi Sözcüsü Yahya el Aridi, Rusya ile Türkiye arasında İdlib’de silahsızlaştırılmış bölge oluşturulması konusunda varılan anlaşmanın iki ülke için olacağı gibi, Suriyeli siviller için de yararlı olacağını ve kararla birlikte 3 milyondan fazla sivilin korunacağını söyledi.

İran: Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, aktif diplomasinin İdlib’deki savaşı durdurduğunu ve diplomasinin etkili olduğunu belirtti.

ABD: Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) Direktörü Robert Ashley, Soçi Zirvesi’nin Suriye’deki çatışmanın çözümü açısından umut verici olduğunu belirtti.

BM: Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric “Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki toplantı çok önemli bir toplantı ve umarız İdlib’deki sivillere olumlu etkisi olur. İdlib’de siviller büyük tehlike altında” şekilnde zirveyi yorumladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

https://stratejikortak.com/2018/09/idlib-harita-son-haberler.html

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz