ABD İstihbarat Teşkilatı NSA’dan Yeni Rapor

1459

NSA Denetleme Dairesi Başkanlığı (NSA IG), ilk halka açık raporunu kongreye sundu. Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), internet üzerinden kamuya açık bilgileri toplayan açık kaynak istihbarat toplama sürecinin, “ABD vatandaşlarının hukuki özgürlüklerini ve gizli bilgilerini tehlikeye atma riski” içerdiği belirtildi.

NSA IG raporunda, toplanan bilgileri analiz eden Açık Kaynak Faaliyetleri Bölümü’nü eleştirdi. Özellikle, analistlerin Amerikalıların kişisel verilerini yeterince koruyabilmeleri için yeterli rehberlik ve eğitim almadıkları belirtildi.

Buna ek olarak, raporda özellikle muhbir korunması vurgulandı ve NSA’in bir muhbir koordinatörünü göreve aldığı, ayrıca muhbirlerin bilgiye müracaat etmeleri için yeni bir web sitesi oluşturulduğu belirtildi.

Bu tarz raporların halka sunulma ihtiyacı özellikle Edward Snowden’ın NSA’den bilgi sızdırmasından sonra olmuştu. Teşkilat bir nevi halka şeffaf görünmeye çalışmıştı ki bu günümüzde de değişmedi.

Ulusal Güvenlik analisti Irvin McCullough, önemli bir noktaya değinerek muhbirlere önem veren denetleme dairelerinin şaşırtıcı bir şekilde istihbarat çevresinde yaygın olduğunu belirtti.

Buna ek olarak NSA IG, NSA’in veri havuzu içerisindeki Amerikan vatandaşlarına dair bilgi için özel bir araştırma çalışması yürüttüğünü de vurguladı. Raporda, başka bir ajanstaki analistlerin Amerikalılara yönelik izni olmayan bilgiler için birkaç arama veya sorgu yaptığını ve bu sorguları tam olarak belgelemediği belirtildi. NSA IG raporuna göre bunun “insan hatası” olduğu ifade edildi. Bundan ötürü, bu durumun Amerikan vatandaşlarının gizlilik haklarına yönelik potansiyel bir etki taşıdığı sonucuna varıldı.

Rapor, NSA IG’nin personellerini eğitmesi için gereksinimlerin karşılanmasına yardım edileceği belirtildi.

Raporlama döneminde, NSA IG 30 soruşturma açmış, 362 tavsiyede bulunmuş ve 43 rapor yayınlamıştı. NSA IG’ye göre, NSA bu  tavsiyelerin sadece 85’ini uygulamıştı.

Türk Halkının “MİT” ve “İstihbarat” Algısı

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz