Rusların Black Water’ı “WAGNER” Güvenlik Şirketi

3673

Hızla büyüyen dünyamızda teknolojinin de gelişmesiyle savaş şekilleri de değişiklik göstermeye başlamıştır. Ülkeler sahada artık orduları ile değil, kurdukları ve/veya destekledikleri güvenlik şirketleri (Wagner ve Blackwater gibi) ile de faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu şirketler konusunda en tecrübeli ülke ise ABD. Daha önce yazdığım Blacwater şirketini kuran ABD’dir. ABD ile Rusya her konuda olduğu gibi bu konuda da bir yarışın içine girdiğini söylersek yanlış olmaz sanırım.

Suriye İç Savaşından itibaren ismi daha çok duyulmaya başlanan Wagner Şirketi‘nin ilk kuruluşu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ortaya çıkışı ise Ukrayna‘da ki olaylardır. Ukrayna’da başlayan iç savaşta ayrılıkçı grupların yanında “Slav Birlikleri” adı ile yer almış, ve tüm Dünya’nın gözü bu grubun üzerine çevrilmiştir. “Putin’in gizli ordusu” olarak söylenen şirketin başında Rusya Ordusunda Yarbay olarak görev yapmış Dmitriy Utkin’in olduğu bilinmektedir. Şirketin devlet ile olan bağının ortaya çıktığı olay; Putin tarafından Dmitriy Utkin’e verilen madalyadır. Ayrıca Utkin, ABD’nin yaptırım listesinde bulunan bir isimdir.

Dmitry Utkin, 9 Aralık 2016 tarihinde Anavatan Kahramanları Günü resepsiyonunda

Wagner, Rus Bayrağı ve Ordu Sembolü Kullanmıyor

Bu gruba bağlı olan paralı askerler,  kamuflaj kıyafetlerini giyiyor ama asla Rus bayrağı ya da ordudan olduklarını gösteren bir sembol taşımıyorlar. Rus medyası, gruptan ağır silah ve zırhlı araçlarla donatılan fakat resmen var olmayan bir askeri birlik olarak bahsediyor. Dünya kamuoyu bu grubun Rusya’ya bağlı olduğunu söylese de Kremlin her defasında bunu yalanlamıştır. Grubun paralı asker sayısı hakkında ise net bir bilgi olmamasına rağmen 1000-5000 arası olduğu tahmin edilmektedir.

Askerlerin aldıkları ücretlerin ise 1000-4500 $ arasında olduğu iddia edilmektedir. Grup üyeleri, Rusya’da kendilerine tahsis edilmiş özel arazilerde (Rusya’nın güneyindeki Krasnodar’a bağlı Molkino kasabası) her türlü silahı kullanabilecek şekilde ağır ve zorlu bir eğitime tabi tutuldukları belirtilmektedir. Grubun üyeleri sadece Ruslardan oluşmamaktadır. İçerisinde Çeçen, Tatar, Tacik gibi değişik toplumlardan askerler de bulunmaktadır. (Wagner grubu, Rus “TURAN GRUBU” ile karıştırılmamalıdır)

Rusya’nın Suriye İç Savaşı’na dahil olması ile birlikte grubun Suriye’de ki varlığı da başlamıştır. Rusya’nın, Suriye’de ele geçirdiği bölgelerin(özellikle petrol ve doğalgaz) güvenliğini bu grup yapmaktadır. Kontrol ettiği petrol sahalarının gelirinden de pay aldığı söylenmektedir. Suriye’de çok özel ve riskli operasyon görevleri de bu grup tarafından icra edilmektedir.

Kremlin, Wagner’in Varlığını Reddediyor

Wagner ordusunun Suriye İç Savaşına dahil olmasıyla birlikte, askeri kayıpları da gündeme düşmeye başlamıştır. Özellikle ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin yaptığı  saldırılarda ölen Rus askerleri haberleri haber bültenlerin de karşımıza çıkmaya başlamıştır. Her ne kadar medya ölenlerin Rus askerleri olduğu söylese de Kremlin bu iddiaları sürekli yalanlamıştır.

İddialara göre Wagner ordusu, bilinen en büyük zayiatı petrol bölgesi Deyr-i Zor’da verdi. 7 Şubat’ta Deyr-i Zor‘a bağlı Hişam kasabasında bulunan aralarında YPG’lilerin de olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne ve onlara eşlik eden ABD askerlerine rejim ve ona destek veren milisler saldırıda bulundu. ABD’nin hava saldırısı düzenlemesi ile 300’e yakın  Rus askerinin öldüğü iddia edildi. Saldırı sonrası Kremlin, bölgede uyuyan bir DEAŞ hücresinin hedef alındığını açıklamış ve koalisyonun kendileri ile koordineli çalışmadığını açıklamıştır. Reuters tarafından 300 Rus askerinin öldüğü açıklamasının ardından Kremlin yönetimi ise ölenlerin sayısını 5 olarak açıklamıştır.

O dönemde yapılan haberlerde ise ölenlerin Rus vatandaşı olduğu söylenmiş, Asker kelimesinden özellikle  kaçınılmıştır. Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın bir konuşmasında Deyr-i Zor’da Rusları vurduklarını,  yapılan hava saldırısının 10 dakika sürdüğü ve bu süre içerisinde 100 ile 300 arasında Rus’un öldürüldüğünü ağzından kaçırmıştır. Saldırıdan sonra yapılan yorumlardan en dikkat çekeni ise Ukrayna’daki ayrılıkçı grupların başındaki eski Rus Albay Igor Strelkov’un sosyal medya hesabından yaptığı, “Bölgede Wagner’in iki birliği vardı, birinci birlik tamamen yok oldu, ikincisi de paramparça…” açıklaması olmuştur.

ABD’nin Wagner’e Yönelik Yapmış Olduğu Saldırıya Ait Görüntüler

 

Şirket, Rus ordusu ve/veya Rus hükumetine bağlı olmadığı resmi olarak açıklanmış olsa da, özellikle Rus medyasında emirlerin ordu ve hükumet tarafından verildiği söylenmektedir. Askerlerinin gizli ve örtülü operasyonlarda kullanılması cenazelerine de yansımış durumdadır. Savaşçıların cenazeleri ailelerine mühürlenmiş tabutlarda gönderiliyor. Cesetler herhangi bir tören yapılmadan defnediliyor.

Emperyalist devletler, azalan enerji kaynaklarına daha çok sahip olmak ve yaptığı savaşlardan en az zararla çıkmak için savaş stillerini de savaş bölge ve türüne göre değiştirmiştir. Artık ülkeler savaş alanına kendi askerinden önce ya vekaleten bir terör örgütünü kurup destekleyerek, ya da bu tür şirketlerden kiraladığı askerlerler ile dahil olmaktadır. Wagner Grubunun yeni hedefinin neresi olacağı bilinmiyor. Lakin ortada dolaşan iddialara göre Gürcistan ve Orta Avrupa’da etkinlikleri olduğu,  üyelerin bu bölgelere geçtikleri iddia edilmektedir.

Ne yazık ki bu tür şirketler ve oluşumlar yüzünden savaş suçları da artmaktadır. Devletler bu gruplar konusunda çok titiz davranmakta ve haklarında bilgi sayısıda çok az bulunmaktadır.

Gölge Ordu “Blackwater” Gerçeği

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Blackwater ve emsali Wagner Aslında Amerika’nın ve Rusya’nın özel eğitimli birimi olmaktan çok terör örgütlerini organize eden ve yakalandıklarında devletlerinin hiçbir şekilde tanımadığı kimselerden oluşuyor. yani yasal yolla yapamadıklarını yasa dışı yollarla yapabilme aracı.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz