Türk Silahlı Kuvvetleri Münbiç’e Girdi

2847

Türk askeri, ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde kentin dış mahallelerine giriş yaptı. Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre Türk askeri, kentin dış mahallelerinde devriye görevi icra etmeye başladılar. Bazı kaynaklara göre kente giriş yapan Türk silahlı Kuvveleri’ne bağlı birliklere ABD helikopterleri de eşlik etti. 

Bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi amacıyla Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarını icra eden Türkiye, Münbiç’e ilk defa giriş yapmış oldu. Geçtiğimiz günlerde ABD ile mutabakata varıldığı haberleri medyaya yansımıştı. ABD ile PKK’nın bölgeden çıkartılmasına yönelik varılan mutabakat neticesinde Türk askeri Münbiç’e kuzey ve batı yönlerinden giriş yaptı. Bölgeye giriş yapan zırhlı araçların üzerinde Türk bayrakları yer aldı.

Türk askerinin bölgeye girişi

ABD ile varılan mutabakat gereği TSK, kuzeyde Dadat mevkiinde asayişi sağlamak adına keşif ve mevzilenme faaliyetlerine başladı. Geçtiğimiz hafta Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye ve ABD askeri heyetlerinin Almanya’da bir araya gelerek mutabakata vardıkları bildirilmişti.

Türk askeri şu an için Cerablus ve Münbiç kent merkezinin arasında kalan bölgede konuşlanmış durumda. Türkiye’nin operasyonunu değerlendiren Güvenlik Uzmanı Abdullah AĞAR, bu operasyonun Türkiye-ABD ilişkileri açısında tarihi bir an olduğunu ve bu durumun dünya jeopolitiği açısında çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

TSK’dan Münbiç Açıklaması

TSK resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada “Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Menbiç’te ABD askerleri ve PYD/PKK’lı teröristler yan yana

Münbiç’te Neler Yaşanmıştı?

Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında IŞİD, kentin kontrolünü ele geçirdi.  Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından terör örgütü PYD/PKK, ABD’nin de desteğiyle kenti IŞİD’den geri almıştı. Böylece, IŞİD; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

Bayrak Yarışına Dönen Menbiç’te Neler Oluyor?

Tel Rıfat Konusunda Türkiye ve Rusya Anlaştı

 

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Hey MaşaAllah Mehmetçiğime. Darısı Halep merkezi, Fırat’ın Doğusu ve Musul ile Kerkük. Musul ve Kerkük bir oldu bitti ile elden gitmiştir. Aynı 12 Adaların Lozan Barış! antlaşmasında elden gittiği gibi. Rabbim Mehmetçiklerimize güç ve kuvvet versin. İman ve muhabere azmi versin. (Amin)

  2. Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında IŞİD, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, IŞİD; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Sayın yetkili bu haberde cümle hataları var. Şu cümleye Bakınca anlarsınız: “2014 yılında IŞİD, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, IŞİD; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.” Bu cümleleri düzeltirseniz seviniriz.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz