DEAŞ Cephesinde Son Durum

4968

Hatırlanacağı üzere, 2016 yılının sonlarına doğru Kuzey Irak’ta başlatılan Musul Operasyonu ve sonrasında, Irak’ın ve Suriye’nin Kuzey’i yani Ülkemizin Güneyi, DEAŞtan temizlemişti. Operasyondan sonra DEAŞ medyada yer almadı ve konuşulmadı.

Peki DEAŞ’ta son durum nedir?

  • İran Ruhani Lideri Ali Hamaney, Başkent Tahran’da yaptığı açıklamada Irak’tan ve Suriye’den arındırılan DEAŞın, Afganistan’a taşındığını açıkladı. Konuşmalarında Hamaney şu tespitleri yaptı: “ABD, DEAŞı Afganistan’a taşıyarak bölgede kendi varlığına gerekçe oluşturmaya ve İsrail’in güvenliğini sağlamaya çalışıyor.” dedi. Ayrıca Hamaney, ABD destekli terör örgütlerinin Şia ve Sünni ayrımı yapmadan bölge halkına zulüm yaptığını ve bu sayede İsrail’i unutturmaya çalıştığını belirtti.
  • Rusya’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, “Rusya, Afganistan’da DEAŞ’ın yükselişi hakkında alarm zillerini çalan ilk ülkelerden biri oldu. DEAŞ, ülkedeki gücünü son dönemde önemli ölçüde artırdı. Tahminlerimize göre, militanların sayısı 10 bini geçiyor ve Suriye’yle Irak’tan yeni savaşçıların gelişiyle birlikte bu sayı artmaya devam ediyor” dedi.
  • DEAŞ, Afganistan’da çocuk militanlar yetiştirmeye başladı.
  • Afganistan’ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, bir süre önce yaptığı açıklamada ülkesinde terör örgütü DEAŞın varlığının ABD’nin projesi olduğunu söyledi.
  • New York Times, DEAŞlı teröristlerin Suriye’de köşeye sıkıştığını, kaçmak için ise kadın kılığına girdiğini ve ülkede kalmayı sürdüren örgüt üyelerinin de yeraltına yöneldiğini açıkladı.
  • ABD’nin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesinde, Pakistan’da terör örgütlerinin faaliyet gösterdiği iddiası yer almıştı. Son gelişmeler, Türkiye, Avrupa, Orta Asya Cumhuriyetleri, Afganistan ve Pakistan’ı birbirine bağlayacağının, dünyanın en büyük ulaşım ve ticaret projesi olarak görülen Çin’in ‘Tek Kuşak- Tek Yol’ projesinin hedef tahtasına konulduğunun, Afganistan’a yerleştirilen DEAŞ militanları ile projenin baltalanmak istendiğinin işaretlerini veriyor.
  • Afganistan’da DEAŞ, Polis ve Taliban arasında çatışmalar çıktığı biliniyor.
  • Afganistan’da son bir ayda Taliban ve DEAŞ saldırılarında çoğunluğu sivil 282 kişi hayatını kaybetti, 500’den fazla kişi yaralandı.
  • PKK’da, boşta kalan DEAŞlıları Afrin’e taşıyarak eğitim verdi. ÖSO’nun Özel Operasyonlar Komutanı Cemil Karmo, DEAŞlıların 1 hafta önce kamplara taşındığını açıkladı. DEAŞlılar YPG saflarında savaşacak.
  • Geçtiğimiz hafta Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonla 2 DEAŞlı tutuklandı.
  • 7 gün önce İçişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, aralarında kırmızı kodla aranan DEAŞlı bir terörist olmak üzere 28 terörist etkisiz hale getirildi.
  • İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bugün yaptığı operasyonda, DEAŞa yardım eden 5’i Türk, 77’si yabancı 82 DEAŞlı tutuklandı. Teröristlerin eylem hazırlığında olduğu belirlendi.

5 Bölümden Oluşan DEAŞ Arşivi

IŞİD’in Dini Görüşü, Yapısı ve Yenilikçi Yöntemleri (2. BÖLÜM)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz