Zeytin Dalı Harekatı Kronolojisi: Operasyon Hangi Aşamada?

10286

Uzun zamandır beklenen Afrin Operasyonu “Zeytin Dalı Harekatı” adı altında başladı. Hava harekatı ile başlayan operasyonu kara harekatı takip etti. Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana yaşanan askeri ve diplomatik gelişmeleri, haritayı ve operasyon bilgilerini kronolojik olarak sizler için haberimizde bir araya getirdik.

Zeytin Dalı Harekatı 1. Gün (20.01.2018)

17:00 Türk Silahlı Kuvvetleri Resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere  “Zeytin Dalı Harekatı” fiilen başladı.
17:18 AA’nın geçtiği bilgiye göre operasyon için Diyarbakır 8. Ana Jet Üssünden havalanan Türk F-16 savaş uçakları PYD’li teröristlere ait gözlem noktalarına ilk bombalarını bıraktılar. Türk savaş uçaklarının bombardımanı ile birlikte ÖSO kuvvetleri Afrin’e doğru ilerlemeye başladı. Gerçekleştirilen hava harekatında bölgedeki stratejik noktalardan biri olan Minniğ Askeri Havaalanı da vuruldu.
19:00 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi ve sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir.” dedi.
20:30 TSK’dan yapılan açıklamaya göre Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Türk Hava Kuvvetleri tarafından imha edildi. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine döndü. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında çeşitli birliklerden sevk edilen 14 obüs ve 7 tank yüklü tır, Hatay’ın Hassa ilçesine ulaştı. Ayrıca çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) ile obüs yüklü tırlar Kilis’e ulaştı.
23:00 TSK’ya ait Leopard tankları Halep’in Azez ilçesine giriş yaptı. Fırat Kalkanı Harekatı ile hakimiyet altına alınan bölgede konuşlandılar.
00:00 Genelkurmay Başkanlığı sosyal medya hesaplarından Zeytin Dalı Harekatı’nın yönetildiği harekat merkezinden ilk görüntüler paylaşıldı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar operasyona ilişkin şu açıklamalarda bulundu; “Türk Silahlı Kuvvetleri, hudutlarımızda ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Suriye kuzeybatısında Afrin bölgesinde PKK, KCK, YPG, PYD ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkının bunların baskı ve zulmünden kurtulmasını sağlamak üzere “Zeytin Dalı Harekatını” icra etmeye başlamıştır. Harekat, bildiğiniz üzere ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BM Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye yönelik olarak almış olduğu özel kararlar ve BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde fakat, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olacak şekilde bu faaliyet icra edilecektir. Harekatın planı ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç, gereç vs. hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir. Milletimiz ne zaman ihtiyaç duyduysa Peygamber Ocağı olarak da adlandırılan silahlı kuvvetlerimiz, kahraman silahlı kuvvetler mensupları, ordumuz, yani sizler daima göreve hazır oldunuz ve binlerce yıllık tarihimizin şanlı timsali al bayrağımızın ister karavatan, ister de mavi vatanda özgürce dalgalanması için gerektiği zaman göğsünüzü siper ettiniz.
Bu vesileyle vatanımız için, milletimiz için, silahlı kuvvetlerin vazifesini icra için, cumhuriyet için şehit olan tüm silah arkadaşlarımızı, güvenlik mensuplarımızı, korucularımızı saygıyla, minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum. Şu anda bile bazı yaralılarımız, gazilerimiz var. Onlara da saygılarımızı, şükranlarımzı sunuyor, kendilerine acil şifalar diliyorum. Arkadaşlarım! Sizlerin şanlı tarihimizden aldığınız güç, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasıyla bu görevdende alnınızın akıyla çıkacağınıza inancım tamdır. Yolunuz, bahtınız açık olsun.”

 

Zeytin Dalı Harekatı Komuta Merkezi Görüntüleri

 

Zeytin Dalı Harekatı 2. Gün (21.01.2018)

03:30 Kilis Valiliği ’Zeytin Dalı Harekatı’nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle ’özel güvenlik bölgesi’ ilan etti.
07:50 Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından F-16 savaş uçakları ile terör örgütü mensupları tarafından mühimmat deposu olarak kullanılan bir tünelin vurulma anının görüntüleri yayınlandı.

 

PYD’ye Ait Mühimmat Deposunun İmha Anı

 

 

08:30 Kapsamlı kara harekatı başladı. ÖSO birlikleri PYD tarafından işgal altında olan Afrin’e doğru kara ilerleyişine başladı
10:20 TSK tarafından yapılan açıklamaya göre ÖSO birliklerinin ilerleyişi tüm hızıyla devam ediyor. Bölgede önemli bir direnişle karşılaşılmadığının altını çizen askeri yetkililer terör örgütü üyelerinin köy ve kasabalardan çekilmeye başladığı bilgisini geçti.
11:20 TSK, kara harekatı kapsamında 153 hedefin ateş altına alındığı bilgisini paylaştı. An itibariyle kara güçleri Afrin’e doğru ilerlemeye devam ediyor.
12:00 Türk Kara Kuvvetleri unsurları ÖSO ile birlikte ilerlemeye devam ediyor. İlk hedef Afrin’e doğru 5 km ilerleme katetmek. Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı operasyonunun 4 safhada yapılacak ve 30 kilometre derinliğinde güvenli alan oluşturulacak.
14:00 Topçu atışları yoğun bir şekilde devam ediyor. Topçu atışları ile bölgenin temizlenmesinin ardından TSK ve ÖSO unsurları Afrin’e doğru ilerlemelerini devam ettiriyorlar.
16:20 Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi AKAR, İran Genelkurmay Başkanı Tümg. Dr. Mohammad Hossein BAGHERI ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye’deki güvenlik sorunları ve terör örgütleriyle mücadelede yapılan işbirliği kapsamında görüş alışverişinde bulunuldu.
16:30 Zeytin Dalı Harekâtı esnasında tespit edilen terör örgütüne ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 45 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edildi. Harekâta katılan 32 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine döndü.Harekat planlandığı gibi devam ediyor.
17:30 Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları ve ÖSO’nun Afrin’in Güney Batısında yer alan Cindires Kasabasına girmeye çalıştığı ve bölgede yoğun çatışmaların yaşandığı iddia edildi.
Cindires Kasabasından Dumanlar Yükseliyor

PYD Terör Örgütüne Ait Silah ve Mühimmat Deposunun Vurulma Anı

Zeytin Dalı Harekatı Haritası Son Durum
PYD teröristleri ve ÖSO Birlikleri Arasında Dün Gece Çatışmanın Yaşandığı Bölge (Zeytin Dalı Harekatı Haritası)
TSK, Afrin’in Güney Batısında PYD Mevzilerini “Multiple Launch Rocket System” ile İmha Etti(Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

Zaytin Dalı Harekatı’nın başlamasının ardından Silopi bölgesi sınır karşısındaki Yankale’deki “sözde” PKK/ PYD karakolunda asılı olan PKK paçavrası indirildi, yerine beyaz bayrak çekildi.

Kara Harekatı Kapsamında İlerlemenin Olduğu Bölgeler(Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

https://stratejikortak.com/2018/01/zeytin-dali-harekati-harita.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz