[24 Aralık-31 Aralık] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

775

24 Aralık ile 31 Aralık arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

İran’da enflasyonun, işsizliğin ve yolsuzlukların artmasını protesto amaçlı başlayan gösteriler hükümet karşıtı eylemlere dönüştü. Meşhed’de 52 kişinin gözaltına alındığı, başkent Tahran’da da gözaltılar olduğu bildirildi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Ruhani karşıtı sloganlar attı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’daki gösterileri yakından takip ettiklerini açıklayarak, olaylar sırasındaki tutuklamaları kınadıklarını bildirirken “Bütün ülkeler İran’daki gösterilere açık şekilde destek vermeli” denildi.

Avustralya’nın kuzey sahilindeki Darwin kentinde bulunan hava üssünün, Endonezya kıyılarındaki tarafsız suların hava sahasında Rus TU-95MS stratejik bombardıman uçaklarının tespit edilmesi nedeniyle ‘alarm durumuna’ geçirildiği bildirildi.

Rusya ile Türkiye arasında hava savunma sistemleri S-400’e ilişkin nihai anlaşmanın imzalandığı öğrenildi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan’ın başkenti Hartum’u ziyareti, Çad ve Tunus’u da içeren Afrika turunun ilk durağı oldu.

-Sudan’ın bağımsızlığından bu yana, Türkiye’den bu ülkeye “cumhurbaşkanı” düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması açısından tarihi öneme sahip. Ziyaretin en dikkat çeken yanı ise “Savakin Adası’nı bize tahsis edin tamamını restore edelim ve ülkemden buraya turist akınını göreceksiniz ve tarih yeniden ayağa kalkacaktır” diyen Erdoğan’ın teklifinin Sudan tarafından memnuniyetle kabul edilmesi oldu.

Savakin Adası ile ilgili tartışmaların nedeni, adanın stratejik konumu ve oluşturduğu “üçgen” Kaynak :CNN Türk

 

Sudan’ın Riyad Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye ile yapılan Savakin Adası anlaşmasının Arap ülkelerinin güvenliğini tehdit etmediği ifade edildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ülkesinin içişlerine müdahale edilmemesi ilkesine bağlı kalarak Türkiye’yle arasındaki her türlü gerginliğin aşılması konusunda istekli olduğunu belirtti.

Tunuslu kadınları uçuşlarına almayı reddederek ‘ayrımcılık’ yapmakla suçlanan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Emirates havayolu şirketine ait uçakların başkent Tunus’a iniş yapması yasaklandı.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a Sudan’daki Hartum Üniversitesi tarafından fahri doktora takdim edildi.

Somali’deki IŞİD’ciler ilk kez yayımladıkları videoda “yalnız kurtlara” Noel ve yılbaşında çocukların olup olmadığına aldırmaksızın saldırı düzenleme çağrısı yaptı.

-Türkiye’den ilk kez bir cumhurbaşkanı Çad’ı ziyaret etti. Resmi temaslarda bulunmak üzere Çad’ın başkenti Encemine’ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi tarafından resmi törenle karşılandı.

-Çad’ın en işlek caddelerinden olan, aynı zamanda Valilik ve ABD Büyükelçiliğinin de yer aldığı “Devlet Caddesi”nin ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çad ziyareti ve İstanbul-Encemine “kardeş şehir” ilişkisinin nişanesi olarak “İstanbul” şeklinde değiştirildi.

Encemine’de adı İstanbul olarak değiştirilen cadde. Kaynak: AA

Erdoğan: “Esed, devlet terörü estirmiş bir teröristtir” diyerek “Esed’le yürümek kesinlikle mümkün değildir. Ne için? 1 milyona yakın vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye’nin başkanıyla nasıl olacak da geleceği kucaklayacağız?” açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için ‘Devlet terörü estirmiş bir teröristtir’ ifadesini kullanmasının hukuki bir temele oturmadığını söyledi.

Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal Osman, ülkesinin, Türkiye ile yakınlaşmanın faturasını ödemeye hazır olduğunu söyledi ve “Sudan halkının aşağılanmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Liberya’da devlet başkanlığı seçiminin galibi resmi sonuçlara göre eski futbol yıldızı George Weah oldu. Weah oyların yüzde 61.5’ini aldı. 1998’de “Yüzyılın Afrikalı Oyuncusu” ödülünü alan Weah, Afrika’nın yetiştirdiği en büyük futbolcu olarak tarihe geçti.

Trump’ın mülteci programını askıya almasına yargı engeline takıldı. Seattle Bölge Mahkemesi Federal Yargıcı James Robart, ABD Başkanı Donald Trump’ın 24 Ekim’de 11 ülkeden gelen mülteci kabullerine yönelik aldığı durdurma kararını kısmen askıya aldı.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası bölgede yaşanan şiddet olaylarında ölen Filistinli sayısı 12’ye yükseldi.

-Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğrayan IŞİD’in Afganistan’daki varlığını ciddi biçimde artırdığını belirten Kremlin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, örgütün bu ülkedeki militan sayısının 10 bini aştığını söyledi.

İsrail hükümetinin, işgal atındaki Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimlerine ek olarak 300 bin yeni konut inşa etmeyi planladığı bildirildi.

-Suriye hükümet güçlerinin Şam’ın güneybatısındaki Mogr el Mir yerleşiminde mevzilenen Fetih el Şam (Nusra Cephesi) militanlarını çembere aldığı duyuruldu.

-İsrail mahkemesi,‘Filistin’in cesur kızı’ lakabıyla tanınan 16 yaşındaki Ahed Tamimi’nin yargı sürecinde kefaletle serbest bırakılması teklifini reddetti.

Filistin’de direnişin sembolü haline gelen 16 yaşındaki Ahed Tamimi

Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ile yaptığı görüşmeden sonra büyükelçiliği Kudüs’e taşımaya karar verdiğini söyledi.

-İsrail polisi, gözaltına alınan ve serbest bırakılan 2 Türk vatandaşını sınır dışı etmek üzere yeniden gözaltına aldı ve Abdullah Kızılırmak ve Mehmet Gargılı isimli iki Türk vatandaşını sınır dışı etti.

-Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS): “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne 24 Kürt yetkili katılacak, PYD olmayacak” dedi.

Suudi Arabistan 1 yıl önce kaçırılan Şii hakim Muhammed el Cirani’nin cesedini bulduğunu duyurdu.

Bitcoin inişli çıkışlı bir grafik eşliğinde kısa sürede değerini defalarca katlayarak gündemden düşmezken kripto para birimlerine bir yenisini İsrail’in eklemesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi’de 29-30 Ocak’ta gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin katılımcı listesinde yaklaşık 1700’den fazla ismin yer aldığını söyledi.

-Dünyanın en etkili genç insanları arasında gösterilen Grammy ödüllü şarkıcı ve müzisyen Lorde, İsrail’de vereceği konseri, İsrail’i boykot ettiğini belirterek, iptal etti.

Kuveyt’te aralarında akademisyen, diplomat ve siyasetçilerin de olduğu bir grup, imzaladıkları ortak bildiriyle Körfez ülkelerine krizi sonlandırma çağrısı yaptı.

‘Hanzala Cesaret Ödülü’ sahibi 16 yaşındaki Filistinli Ahed Tamimi ile annesi Neriman ve kuzeni Nur Naci Tamimi’nin gözaltı süreleri 4 gün daha uzatıldı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Filistinlilere idam cezası getirilmesini öngören yasa tasarısının İsrail Parlamentosu Knesset’te oylamaya sunulacağını bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

IKBY parlamentosu eski başkanı Yusuf Muhammed

Suriye silahlı muhalefetinden yaklaşık 40 grubun Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne karşı çıktığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevi bırakması talebine bağlılıklarını koruduğu belirtildi.

Mısır’da Sina Yarımadası’nda meydana gelen terör saldırıları nedeniyle yargılanan ve haklarında idam kararı verilen 15 mahkum İskenderiye ve Bahire kentlerinde idam edildi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Kudüs’de statükonun korunması gerektiğini vurgulayarak Filistin halkının son yıllarda büyük haksızlıklara uğradıklarını söyledi.

İsrailli milletvekili Oren Hazan Filistinli tutuklu yakınlarına “Senin oğlun bir köpek!” diyerek hakaret etti.

-Trump’ın ‘derin devletle’ mücadele kapsamında özel bir istihbarat ağı kurmayı planladığı öne sürüldü. İddiaya göre savaş suçuyla itham edilen özel güvenlik şirketi Blackwater’ın kurucusu Prince ile İran-Contra skandalının başrolündeki North, toplayacakları istihbarattan sadece Trump ve CIA Başkanı Pompeo’yu haberdar edecek.

Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, ABD’nin Kudüs kararına Arap ve İslam aleminin cesurca karşı çıktığını söyledi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yolsuzlukla mücadele gerekçesiyle gözaltına aldırdığı yaklaşık 200 üst düzey isimden 23’ü hükümetle anlaşmaya varmalarının ardından serbest bırakıldı.

-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı’nın Fahrettin Paşa ile ilgili hakaretleri büyük eleştirilerin hedefi olurken, Suudi Arabistan’da yayınlanan bir programda Amid El-Şehri BAE Dışişleri Bakanı’na sahip çıkarak “Osmanlı teröristti” denildi.

Suriye’nin Hama kenti yakınlarında Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının teröristler tarafından vurulduğu belirtildi. Uçağın pilotunun yaşamını yitirdiği bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarından oluşan yeni bir grubun Katar’ın başkenti Doha’nın 30 kilometre güneybatısındaki El Udeyd Hava Üssü’ne ulaştığı bildirildi.

Türk askeri Katar’da

-ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın, ABD Dışişleri Bakanlığından, resmi belgelerde Batı Şeria için “işgal altında” ifadesini kullanmaya son vermesini istediği bildirildi.

-Ortadoğu turuna çıkan Japonya Dışişleri Bakanı: “Büyükelçiliğimizi Kudüs’e taşımayacağız.”

Başbakan Binali Yıldırım, Kudüs krizi sonrası resmi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gitti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Batı Şeria’da 3 Yahudi yerleşimciyi öldüren Filistinli Ömer el Abd’in idam edilmesi çağrısında bulundu. Liberman “Yahudi kanı ucuz değildir. Teröristlere hapiste bile yer yok” dedi.

-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, El Nusra Cephesi’nin (yeni adıyla Fetih el Şam) dış ülkelerden yardım aldığını gösteren verilere sahip olduklarını söyledi.

İsrail, Ağlama Duvarı yakınındaki tren istasyonuna Trump’ın adını verecek.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Araplara, İran ve Türkiye’nin liderlik edemeyeceğini söyledi. Gargaş ”Tahran ile Ankara’nın bölgedeki hırslarıyla mücadele etmek için Arap alemi birleşmeli” dedi.

İran meclisi Kudüs’ün tamamının Filistin’in ‘ebedi’ başkenti olarak tanınmasına yönelik karar aldı.

Kaynak: AA

ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan’da İslamabad yönetimini ‘teröristlere sığınacak liman sağlamakla’ suçlayarak Pakistan’a yapılan dış yardımı kesme tehdidinde bulundu.

İran dini liderinin başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, İİT’nin İstanbul zirvesinde Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanıyan karara tepki gösterdi: ”Filistin topraklarını ve Kudüs’ü bölme anlamına geliyor. Bir Kudüs var, o da Filistin’in başkentidir” dedi.

Suriye’de hükümetin izni dışında operasyonlar yürüten ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerde operasyon yapmayacağını açıkladı.

Irak merkezi hükümetinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Erbil Uluslararası Havalimanına yönelik uluslararası uçuş yasağının süresini 2 ay daha uzattığı belirtildi.

İsrail makamları, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyesi, milletvekili Halide Cerrar hakkında İsrail mahkemesinin verdiği “idari tutukluluk” kararını bir kez daha uzattı.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir kültür merkezinin hedef alındığı saldırıda en az 40 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi de yaralandı. ‘Ekimde en az 69 kişinin öldüğü patlamalardan bu yana en kanlı saldırı’ olarak nitelendirilen saldırıyı IŞİD üstlendi.

İsrailli 63 genç, ‘İşgalin bir parçası olmayacağız’ başlıklı bir mektupla Başbakan Benyamin Netanyahu’ya orduya katılmayacaklarını yazdı.

-Amerikan aksanıyla İngilizce konuşan bir militan, IŞİD taraftarlarına ABD’de kontrolsüz silah edinmeye izin veren yasalardan faydalanıp saldırı düzenlemeleri çağrısı yaptı.

-IŞİD militanları ile ailelerinin ABD öncülüğündeki koalisyon ve YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ortak operasyonuyla Rakka’dan güvenli bir şekilde tahliye edilmesine ilişkin yeni görüntüler basına yansıdı.

İran’ın Ankara Büyükelçiliği, yeni yıl arifesinde Türkiye’deki güvenlik koşullarını gerekçe göstererek İran vatandaşlarına gerekli olmadığı takdirde Türkiye’ye seyahat etmemeleri uyarısında bulundu.

-Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, IŞİD’le savaş kapsamında hem ABD öncülüğündeki koalisyonun hem de Almanya’nın Peşmerge’ye eğitim-silah desteğine devam edeceğini söyledi.

Mısır’ın Ariş kentinde askeri araca düzenlenen saldırıda aralarında bir albay ile bir yarbayın da bulunduğu 7 asker öldü.

İran’ın başkenti Tahran’da İslami kıyafet kurallarına uymayan kadınların artık gözaltına alınmayacağı duyuruldu. Ancak yasayı ihlal kadınlar polis tarafından yapılan eğitimlere katılacak.

Mısır’ın başkenti Kahire’nin güneyindeki bir kilisede silahlı saldırı düzenlendi. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre en az 9 kişi hayatını kaybetti, yaralı saldırgan da gözaltına alındı. Saldırı IŞİD tarafından üstlenildi.

-Putin, Rusya’nın Tartus’taki üssünün genişletilmesiyle ilgili anlaşmayı imzaladı.

Tartus’ta Rus askeri

-Suudi Arabistan’da yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınan eski Kral Abdullah’ın oğulları Prens Meşal bin Abdullah ile Prens Faysal bin Abdullah’ın serbest bırakıldığı açıklandı.

300 El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) militanının aileleriyle birlikte Şam’ın Batı Guta bölgesine bağlı Beyt Cin kasabasından ayrılarak İdlib’e hareket ettiği belirtildi.

-ABD’li ve İsrailli yetkililerin, İran’ın Ortadoğu’daki faaliyetlerini engelleme planı üzerinde anlaştığı iddia edildi.

-Iraklı askerler, ABD yapımı Humvee zırhlı araçlarına Rus yapımı Kornet-E tanksavar füze sistemlerini yerleştirdi.

-Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Medine’den çekilmedik. İstediğin kadar mütareke imzala biz burayı terk etmeyiz. Fahreddin Paşa olayı da o. Fahreddin Paşa, ‘Ben burayı terk etmem’ dedi. ‘Burayı, bu İngilizlere verip gitmem, bu Araplar daha beter’ dedi. Etrafındaki askerler, ‘Biz buradan gitmeyiz’ dediler” şeklinde konuştu.

Filipinler felaketlerle boğuşuyor. Onlarca kişinin öldüğü tropikal fırtınanın ardından, ülkenin güneyinde yer alan Davao’daki alışveriş merkezinde çıkan yangında 37 kişi yaşamını yitirdi.

-Kuzey Kore: BMGK’nın yeni yaptırımları ‘savaş nedeni’

Çin’de üretilen ve dünyanın en büyük amfibi uçağı olarak bilinen AG600, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Güney Koreli hükümet kaynakları, Kuzey Kore’nin üretimini tamamladığı Parlak Yıldız-5 uydusunu uzaya fırlatmaya hazırlandığı iddia etti.

Köpek Yılı’na hazırlanan Çinliler, Trump’ın da Köpek Yılı’nda doğmuş olmasını fırsata çeviriyor.

-ABD yönetimi, Kuzey Kore’nin nükleer silah faaliyetleriyle ilişkili oldukları gerekçesiyle Pyongyang rejiminin 2 üst düzey yetkilisi hakkında yaptırım kararı aldı.

Çin hükümeti, başkent Pekin dahil üç kent için 53 ülkeye 6 günlük vize serbestisi uygulayacağını açıkladı.

Japonya hükümetinin, Kore Yarımadası’nda geniş çaplı bir savaşın başlamasıyla ilgili senaryoları incelediği belirtildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un yeni yıl mesajında ülkesinin nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçmeyeceğini belirterek ‘nükleer düğmenin daima masasının üzerinde‘ olduğunu söyledi. Kim “ABD ana karasının tümü nükleer saldırı menzilimizde. ABD bana ve ülkemize karşı asla bir saldırı başlatamaz” dedi.

-Güney Kore’nin Chosun Ilbo gazetesi, Çin’in BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore’ye petrol sattığını öne sürdü.

-Ortadoğu’daki temaslarının ardından Türkiye’ye geçen mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “15 Temmuz’dan sonra bize en güçlü destek veren ülkelerden bir tanesi Japonya’ydı” dedi.

-Kuzey Kore’de bir ay önce 29 Kasım’da gerçekleştirilen ‘Hwasong-15′ adlı kıtalararası balistik füze denemesi şerefine yeni posta pulları basıldı.

Venezüella, Brezilya’nın Caracas Büyükelçisi Ruy Pereira ile Kanada Maslahatgüzarı Craig Kowalik’i ‘istenmeyen kişi’ ilan etti.

Brezilya, Caracas Büyükelçisi Ruy Pereira’yı sınır dışı eden Venezüella’nın Brasilia maslahatgüzarını ‘persona non grata’ (istenmeyen kişi) ilan ederek diplomatik misilleme gerçekleştirdi.

Peru’da yolsuzluk ve insan hakkı ihlallerinden 25 yıl hapse mahkum edilmesine rağmen sağlık durumu nedeniyle affedilen eski devlet başkanı Alberto Fujimori, Peru halkından kendini affetmelerini istedi.

Kıbrıs’ta yeni gerilim: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ilan ettiği MEB’e Saipem 12000 isimli sondaj platformunun sabitlenmesi çalışmaları başladı. Türk savaş gemilerinin sessiz takipte olduğu iddia edildi. KKTC için ise Türkiye’nin yeni sondaj gemisi Deep Sea Metro II ise Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi’ne girdi.

Deep Sea Metro II

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Bild gazetesine verdiği röportajda “Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde (AB) yeri yok” dedi.

Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaitė, Rusya’yla savaşmak değil, işbirliği yapmak gerektiğini belirtti.

-ABD’nin Soğuk Savaş döneminde Grönland’da kurduğu nükleer üssün küresel ısınma yüzünden buzların erimesiyle denize tonlarca zehirli madde yayacağı uyarısı yapıldı.

WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange’ın Twitter hesabı bilinmeyen bir nedenle silindi.

İsviçre Konfederasyon Başkanı Doris Leuthard, ülkesinin AB ile ilişkisinde bazı belirsizliklerin giderilmesi için referanduma gidilmesinin yararlı olabileceğini söyledi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 2018-2019 mali yılında ABD’nin BM için ayırdığı fonu 285 milyon dolar azaltacağını açıkladı. Bu durum “ABD’yi Kudüs konusunda yalnız bırakmak, BM’ye ‘285 milyon dolara mal oldu’” yorumunu gündeme getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde alternatif yollar aranması gerektiğini belirterek, Brexit’in (İngiltere’nin AB’den ayrılması) Türkiye ve Ukrayna ile ilişkilerde yeni bir model oluşturabileceğini söyledi.

Atatürk Havalimanı saldırısının planlayıcısı olduğu belirtilen ve Gürcistan’da 17 saatlik operasyonun ardından öldürülen Ahmed Çatayev’in, Türkiye ve Gürcistan’da diplomatik misyonlara yönelik terör saldırısı planladığı belirlendi.

-Son dönemde Rus savaş gemilerini sıkı takibe alan İngiltere Savunma Bakanlığı, Kuzey Denizi’ndeki İngiliz karasularında seyreden Amiral Gorşkov’a, HMS St Albans isimli firkateyniyle refakat etti.

-1 Ocak’tan itibaren Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenecek olan Bulgaristan’ın 6 aylık programında Türkiye’ye çok az yer vermesi, ‘dışlama’ yorumlarına sebep oldu.

-Alman basınına yansıyan bilgilere göre aylardır Türkiye’de tutuklu bulunan bir Alman vatandaşı daha serbest bırakıldı.

AK Parti, Erdoğan’ın talimatıyla Rusya dahil 7 ülkede temsilcilik açmaya hazırlanıyor. Listede ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Bosna Hersek ve Makedonya var.

Hollanda Savcılığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın engellenmesini protesto eden 6 kişi hakkında dava açtı.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, ‘Auschwitz Muhasebecisi’ olarak bilinen 96 yaşındaki Oskar Gröning’in hapis cezasını erteleme talebini reddetti.

96 yaşındaki Oskar Gröning

Fransa Savunma Bakanı Parly, Doğu Akdeniz’de IŞİD’e karşı operasyonlarda kullandıkları Rafale tipi savaş uçaklarının ikisini Fransa’ya geri çektiklerini açıkladı.

Netflix’in Youtube kanalından yayınladığı ‘Black Mirror’ yeni yıl klibinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD halkına seslenerek onlara ‘parlak gelecek’ vaat ediyor.

-Domates üreticilerini denetlemek üzere Türkiye’ye gelen Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor) uzmanları çalışmalarını tamamladı.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki mart ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerinde aday olmak için gerekli belgeleri Merkezi Seçim Kurulu’na resmen sundu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz