Yemen’deki Savaşın Güncel Haritası

6046

26 Mart 2015’te Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’de başlattığı askeri operasyon halen sürüyor. 10 bine yakın sivilin hayatını kaybettiği, 3 milyon sivilin ise göç etmek zorunda kaldığı Arap yarımadasının en fakir ülkesi Yemen’de, koalisyon ve Yemen güçlerinin büyük bir ilerleme kat etmediği biliniyor.

Tarafların kontrol ettiği şehirler şöyle;

Anadolu Ajansı’ndan alınan verilere göre; Hadi yönetimindeki Aden hükümeti (meşru) Aden, Lahic, Ebyen, Dali, Şebye, Hadramevt, Muhre ve Sukatra vilayetlerinde hakimiyetini sürdürüyor.

Husiler ve devrik lider Salih’e bağlı güçler ise başkent Sana’nın dışında Umran, Sada, Hacce, Cevf, Zemar, Rime, Mahvit, Taiz, Beyda ve ülkenin en önemli limanını sınırlarında barındıran Hudeyde’yi kontrol ediyor.

Yemen son durum haritası (12 Kasım 2017) – Harita: Analodu Ajansı

Hudeyde Limanı’ndan konrolü kaybeden meşru hükümet, savaş öncesinde deniz yoluyla ülkeye giren ürünlerin yüzde 75’inin yapıldığı Hudeyde Limanı’na alternatif olarak Aden Limanı’nı kullanıyor. Fakat Hudeyde’yi ele geçirmek için de elinden geleni yapıyor.

Husilerin kontrolünde sınır kapısı yok

Husilerin kontrolü altında bulunan bölge Suudi Arabistan’ın kuşatması altında. Bölgeye limanlar dışında kara yoluyla hiçbir geçiş yok. Yani hiçbir sınır kapısının konrolü Husiler’in elinde değil.

Yemen Savaşı hakkında genel bilgiye sahip olmak için aşağıdaki haberimizi inceleyin:

https://stratejikortak.com/2016/05/yemende-son-durum.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Yemen nüfusunun çoğu zaten husilerin kontrolündeki bölgelerde yaşıyor
    Yeşil bölgelerin çoğu seyrek nüfuslu çöl bölgeleri.
    Suudiler olmasa husiler çoktan yemeni komple ele geçirmişti. Çünkü sanıldığı gibi bu örgüt sadece zeydileri değil sünnileri barındırıyor

    • Hadi oradan şii sempatizanı seni.Sünnilerin savaşçılarının ekseriyeti husi karşıtı güçlere katıldı.Şehirleri işgal edildiği için mecburen şiilerin yönetiminde yaşayan sivillerin köylülerin hepsi şii husileri destekliyor mu sanıyorsun sen ?

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz