Arap Ülkelerinin Haritası ve Nüfusu

105397

Arap ülkelerinde nüfus hızla artıyor. Kuzey Afrika ve Doğu Afrika ülkelerinde resmi dili Arapça olan, 23 Arap ülkesinin toplam nüfusu 407,5 milyon kişi oldu.

Nüfus açısından en büyük Arap devleti Mısır, en küçük Arap devleti ise Cibuti ve Batı Sahra olarak öne çıkıyor.

Arap ülkeleri nüfus [Harita]
Moritanya, Batı Sahra, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Sudan, Cibuti, Somali, Yemen, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Filistin, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Ürdün…

23 Arap ülkesinde son 17 yıldaki nüfus değişiminin yansıtıldığı çizelgede, 2000-2010-2017 nüfus sayımları gösteriliyor. 

İnfografik: Sputnik

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

31 YORUMLAR

  1. Yav gidin işinize biz millet olarak arap Türk kardeşliği çıkarmışsınız.aynı dinden dolayı.arap kendini Türk görmez çünkü onun kültürü değişik türkde göremez.o kadar 23 Arap ülkesi var hangisi çıkıpta biz kardeşiz diyor süriye Lübnan kardeşmi ?kardeş niye ikiside arap ülkesi sayılıyor ama ben Lübnan’ının yada başka arap ülkelerinden birinin çıkıpta Suriyeli Arap kardeşlerini ülkelerine kabul etmediler.arabın kendisi kardeşliği görmezsen Türkiye gibi Asya topraklarından gelip sonradan müslüman olan bir devletin kardeşliğine sığınılıyor.asıl Müslümanlık insanın kalbinde merhamet olandır tarihin derin sayfalarında nice Türk ingiliz ve Arap lar tarafından öldürülmüştür.türkün haini olmazda Arab’ın haini olur.yedegi ekmege nankörlük yapabilecek bir toplum.gitsinde Araplara İngilizler Amerikalılar baksın.

  2. Bir nehirde iki balık kavga ediyorsa bilin ki oradan uzun bacaklı İngiliz geçmiştir demisler kizilderililer , hep batililarin tuzagina dusuyoruz ama farkinda degilsiniz

  3. Burada araplarla kardeslik sacmaligi yapanlar; tamam o zaman hadi al bir arap multeci evine; hadi al; birlikte yasa. araplar o kadar ‘iyiler’ ve ‘kardesler’ ki Israil onlarin ortasinda huzur icinde yasayip gidiyor.

    Ayrica, araplarin yarisina yakini musluman bile degil.

    Bati medyasinda, bu gidisle Turkeli’nin yeni Pakistan olacagi da yazilip ciziliyor. Sorun, batinin, siyonistlerin, Amerika’nin dusmanligi degil, onlara hizmet eden Turk harici unsurlarin devleti ele gecirmis olmasinda. Cogu siyasi partinin basindakiler Turk bile degiller. arap multecilerinin!? gelmesi Turk toplumunun organik yapisini bozmak; once toplum huzursuzluguna, kavgalara, nefrete, ic catismalara yol acmak; sonra da ic savas, Turk guvenlik gucleri icerisiyle ugrasirken guneydogu koparilacak, batidan da yunanlilarin bati destekli olarak saldirmasi olasiligi var.

    Kardeslikten niye bahsediyorsunuz ki? Bunun icin once gercek musluman olmalisiniz. Gercek musluman da yalan soyleyen, Turkeli’ni yikmaya calisan siyasi partilere gidip oy vermez.

    • Türkün kralı benim. ama senin gibi ne idüğü belirsiz olup nereden geldiği belli olmayan dinsiz imansız değilim. beni seven Müslüman ;Arap kardeşimdir, beni sevmeyen elbette kardeşim değildir. Türkiyede yaşayıp Türk olduğunu iddia edip bu vatana millete ihanet eden Türk de şerefsizin bayrak taşıyanıdır. her milletin iyisi de vardır kötüsü de sen önce akıllan biraz. dengesiz. bu kadar erkeksen de gerçek ismini yaz korkak haysiyetsiz.

  4. insanları ırk birleştirir ama asıl önemli olan inançtır arab lardan rahatsız olmanız çok saçma ve abes . madem öyle diyosun türk türk hesabı , ankara savaşında nie türk türkle savaştı bak aynı ırk ama demekki ırk herşey değilmiş . orta doğuda aynı şekilde . inanç bir olunca ırk ikinci plana atabilirsin ama değilmi , hem en dünyadaki türkler ve arablar birleşire nasıl bir güç oluşur haberin varmı ? yok tabiki 160 miyon civarı türk 400 miyon civarı arap var hem orta asya hem orta doğu bir zihniyet , ( üç aşşagı beş yukarı rakam ) ha bu arada bugünki türkmenistan kırgızistan full rusça konuşur yani onlar kendini türk olarak bile görmüyorlar yaşadığım yerde çokça varlar çünki ama arab larla karşılaşında müslümansın diye sana yakın hissediyorlar .

    • Sen böyle diyerek Peçeneg (Hristiyan) Türkleri , Yakut’ları , Macarları kendinden ayrı tutuyorsun. Tarih boyunca bize nerde bir iyilik gelmişse sebebi Türk devletleridir nerede arkamızdan vurulmuşsak Araplardır. Ben ırkçılık yapalım demiyorum ama zeki olalım , bugün ihtiyacımız olan nufüs kalabalığı değil nufüz kalabalığıdır. 6 milyon kişilik İsraile avel avel bakıpta ses edememizin sebebi de teknolojidir akıllı oyunlarıdır. İllaha kalabalığa ihtiyacımız yok teknoloji ve kardeşlik kafidir

      • Ne güzel işte sen ilahsız teknoloji peşinde koş İsrail e yanaşabilirsin bu konuda , 0 rakamı Arap larlardan alınmadır , matematiğin çıkışında formüllerden araplardan çok yararlanılmıştır, doktorlukta tarihte arap hekimlerden yararlanılmıştır, satranç zeka oyunudur be mucidi araplardır, sabun bir arap icadıdır senin teknoloji hastası oldukların yıkanmaktan acizlerdi ve leş gibi kokarlardı, sıvıların kaynama noktalarını birbirinden ayıran araplardır, mekanik motorun temel prensibini bulmuşlardır, trigonometri, algoritma arap icadıdır, Çek in temellerini atmışlardır, dünyanın dünleri etrafınızda döndüğünü ilk söyleyenlerdir , dünyanın yarı çapını Galileodan yüzlerce yıl önce biliyorlardı ve belki bilmediğimiz bir çok şey ben ırkçı değilim doğruya doğru, binlerce yıl önce bunları yapanlar bu gün neler yapmazdı fakat ajanlar geldi zamanında ve çok güzel karıştırdılar, İsrail’in istediği Arap’sız bir Ortadoğu bu ideoloji ile hareket ediyorlar, Ortadoğu düşerse islam sarsılır allah hepsine kuvvet versin

    • ankara savaşının olduğu dönemde monarşiler çağı var. monarşilerin ulus bilinci yoktur. oligarşi bilinci vardır. bu ne saçma örnek.

  5. Araplarla, Türkler ne zamandan beridir kardeş oldular? Burada savunulmak istenilen ümmetçilik midir yoksa milliyetçilik mi? Eğer Araplarla kardeşliğimiz aynı din mensubu olmak ve ümmetçilik fikrine dayanıyorsa bu kesinlikle doğru değildir ve her Türk bilincine sahip kimsenin karşı çıkması gereken bir durumdur. Asıl emperyalizmin oyunu budur. Türkleri, Araplarla kardeş gösterip ulusal bilinçlerini yok etmektir. Zaten özellikle Osmanlı’dan beri Türk dili de Arapça ve Farsça karışımı tuhaf bir dil yüzünden (Osmanlıca) zayıflatılmadı mı?Türk yok müslüman vardır anlayışını bu topraklara egemen kılarak ülkeleri parçalamak ve petrol kaynaklarının üstüne oturmaktır. Biz bir Avrasya halkıyız. Yani biz hem Avrupalı hem de Asyalıyız. Bu görünümde bize benzer ülkeler Kazakistan, Rusya ve Kafkas ülkeleridir. Türklerin anavatanı sanıldığı gibi Orta Asya değil, Güney Sibirya’dır. Zaten Altaylar da bu bölgededir. Yani şimdiki Rusya toprakları içinde kalan Tuva Cumhuriyetinin olduğu yer bizim anavatanımızdır. Arap coğrafyasına ve kültürüne oldukça uzak bir yerdir. Anavatanımız Rusya, Moğolistan, Kazakistan ve Sibirya arasında kalan bir yerdir. Arap nire Türk yurdu nire? Kaldı ki Türkiye adı bile Türkçe değildir. Bu addaki “iye” son eki Arapçadır. Türkiye’nin gerçek adı Türkeli olmalıdır. Hani nasıl Rumeli ya da batıdaki karşılığı Turkland diyoruz onun gibi. Araplar, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Kıptiler, Ermeniler vs ise bir Ortadoğu halkıdır. Bizim örfümüzü, adetimiz ve geleneklerimiz onlardan çok farklıdır. Ama bu fark gittikçe azalmaktadır. Nedeni de bizi ulusalcılıktan ve Türklükten bilinçli bir şekilde uzaklaştıran AKP gibi Arap sevici hükümetlerdir. Araplar sinsi, içten pazarlıklı, güvenilir olmayan, kaypak, tuzakçı, şark kurnazı Türkler gibi uygar ve gerçekten de içtenlikli Müslüman olmayan bir millettir. Aslında neredeyse Tüm bu bölgedeki Ortadoğu halklarının genel karakteri budur. Ama bu değildir ki onlara düşman olalım husumet besleyelim. Ekonomik ve ticari olarak alışveriş yapalım ama bu asla kültür alışverişi olmamalıdır. Bize sanıldığı gibi Türki Cumhuriyetler de yakın değildir. İçlerinde bir tek Azerbaycan’ı ayırmak gerekir. Bunun dışında Kırım Türkleri, Kıbrıs ve Balkanlar vardır. Bu saydıklarımın dışında Türki Cumhuriyetlerin bize Araplardan farklı bir bakış açısı yoktur.

    • Biz zaten Türk olduğumuz halde ve hatta Türkiye’de yaşadığımız halde her Türk ile kardeş değiliz.. yok yok daha net söyleyeyim belki de yarısı ile kardeş değiliz. İki ayrı milletiz. Millet anlayışımız faşizan bir tavır değildir. Bizimle aynı duygu ve düşünceyi taşıyan herkes ile kardeşiz. Müslüman bir Ermeni müslüman olmayan ana-babamın çocuğundan daha çok kardeşimdir. “49/HUCURÂT-10: Şüphesiz müminler birbiri ile kardeştirler; öyle ise dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin; Allah’tan sakının ki size acısın.” Evet benim kardeşlik anlayışımı Kur’an belirler.

  6. Arapları çoğalmasından bir müslüman nasıl rahatsızlık duyabilir? Araplar hristiyan olsa belki bir nebze anlam veririm. Şuan araplar türklere genel itibar ile saygı duyuyor biz de onlara öyle. Çünkü birbirimizi seviyoruz ve hepimiz müslümanız. Ayrıca insanların önünü keserek onları geçmek çok aşağılık bir yöntemdir. Madem nüfus tehliken var o zaman sen çoğalacaksın başkalarını kesmeyeceksin. Cumhuriyetin ilk yıllarına oranla şuan ki nüfus artışı eksidedir. Bunu grafiklere bakınca görebilirsiniz. Onun için bir Müslüman Türk 4-5 tane çocuk yapmalıdır bakabilecekse. Bazıları gibi yapıp sokağa atmak değil hepsiyle özenle ilgilenerek yapmak gerekir ki ilerde bir işe yarasın 🙂

    • sen çoğalacaksın demek ne kadar kolay. istemediğimizi nerden biliyorsun ki?
      hitlerin bebek fabrikalarını bilirmisin? bizim ülkemize bundan lazım.
      araplar bize saygı duymuyor bizde onlara. sen dini duyguların ön planda olduğu için öyle sanıyorsun
      hepimiz müslümanız diye hepimiz kardeş olmuyoruz. kardeşlik doğuştan gelen birşey sonradan kazanılan özellikler değil.
      bizim kardeşimiz türkmenistan özbekistan azerbaycan kazakistan kırgızistan. bu kadar

  7. harita geniş olunca insanlarda bu arap dünyası ne büyükmüş gibi bir yanılgı ortaya çıkıyo ama aslında o kadar büyük değil

    1- bi kere somali sudan moritanya cibuti gibi ülkeler komple zenci.
    fakat islamiyet yüzünden kabileler arası iletişim için hep arapça kullanıldığı için zamanla araplaşmışlar.
    yoksa suriyeli bembeyaz ve kıllı insanları siz nasıl zenci ve köse somalililerle aynı sayarsınız

    2- cezayir ve fasta nüfusun yarısından fazlası berberidir ama fastaki kral ve cezayirdeki parti arap olduğundan bu ülkelerde aslında azınlık diktatörlüğü var diyebiliriz.
    fastaki kral dini kullanarak berberileri dizginlerken cezayirdeki faşist parti zorbalıkla dizginliyor

    3- arap ülkelerinin çoğunun hakimiyetindeki topraklar çöllerden ibaret.
    arap olduğu iddia edilen her 3 kişiden birisinin nil nehrinde yaşadığını düşünürsek bunu anlayabiliyoruz

    4- körfezdeki petrol zengini arap ülkeleri artık sadece emirlerin arap olduğu ülkelerdir. halksa güney asyadan gelen göçmenlerdir.
    baenin nüfusunun 60 yılda 100 kat artmasının sebebi budur. göçmenlerin yerli arap nüfusu geçmesi durumunu kuveyt umman bahreyn bae ve katarda görürken suudların da bu noktaya doğru gittiğini görebilirsiniz

    5- yukarıda saydığım ülkelerden ayrı olarak arapların çoğunluk olduğu ülkelerde de aslında arap olmayan bölgeler mevcut.
    buna en iyi örnekler mısır lübnan ırak ve suriyedir.
    mısırda mısırın yerli halkı kıptilerin (kıptilerde 1300 yıldır asimile oluyor aslında mısırın çoğu kıptidir) diğerlerinde ise kürtlerin çerkeslerin ermenilerin süryanilerin asurilerin ve diğer mezopotamya halklarının varlığı malumdur

    • Türkiye’deki herkes türk müdür? Kürt nufusu ne kadar?
      İngilteredeki herkes İngiliz mi? Hintli nüfüs ne kadar?
      Yok bilmem ispanyadaki katalan ne kadar.. vesaire vesaire..
      Dünyanın neresi saf ırk neresi homojen?

  8. |Turk+Yiğido#58| rumuzlu arkadaş,

    ben avrupa ile ilgili birşey dedimmiki böyle bir yargıya varıyorsun. emin ol ben araplar için ne istiyorsam bunu avrupa içinde afrika içinde uzakdoğu içinde istiyorum.
    zaten avrupanın nüfus artışı düşük o yüzden onlar artık demografik tehdit değil ama araplar hala tehdit.

  9. Somalide libyada suriyede irakta yemende savaş var yinede artış hızları yüksek çünkü bu savaşlar sanıldığı gibi çok hızlı değil. Ölümler hep doğuma oranla az.

    Savaş ise yaramıyor önemli olan kabile kültürünü yok ederek dogum kültürünü zayıflatmak

  10. türkler kürtler farslar birbiriyle uğraşmaya devam ederse arapların artışının önü kesilemez. türk halkı kürtleri suriye ve ıraka karşı kullanmalı, iranıda körfezdekilere karşı kullanmalı. yoksa ortadoğuda araplar öyle bir artacakki ne kürt ne türk nede fars kalacak heryer bedevi dolacak.

  11. cezayir ve fasta berberilerin nufusu araplardan daha fazla ama iktidar olmadıkları için güçsüzler. ırak ve suriyedede çok sayıda kürt ve türkmen var. doğu afrikalıların sadece dilleri arapça ve dini duygular sebebiyle arap özentiliği var ve bu kendilerini arap sanmalarına sebep oluyo. yine körfez ülkelerinde nüfusun çoğunluğu güney asyadan çalışmak için gelenlerden oluşuyor. mısırdada %10 ila 20 arası kıptiler var
    yani arapların nufusu 400 milyon değil. belki 300 milyon

  12. somalililer cibutililer ve sudanlılar zenci ama suriyeliler lübnanlılar bembeyaz.
    nasıl olurda bunların hepsi arap olabilir. islam yüzünden aynı dili konuşuyor olabilirler ama arapça konuşuyor diye nasıl arap lanse edilebilir.

      • yarın birgün iyice üreyip anadoluya acemistana mağribe iyice taştıklarında anlarsın.
        biz buraya yerleşebilmek için yüzlerce yıl uğraştık adamlar şimdiden kaç tane ilimizde türk varlığını tehdit ediyorlar. eskiden türk şehri olan hatay kilis urfa şimdi arap şehirleri oldu mesela. bu hızla devam ederse antep adana mersin mardinde kaybedilecek

        • Adana, Mardin, Hatay(Antakya), Gaziantep, Hatay, Kilis , Şanlıurfa ve Adıyaman’da zaten Suriye ve Irak’tan göç almadan önce de zaten Arap kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı illerimizdir. Bazı şeyleri bilerek ve dikkatli konuşalım. Sadece yemek kültürlerine bile baksanız bunu görürsünüz. Araplar bizim düşmanımız değil kardeşimizdir. Bizi tehdit eden de Batının bölücü ve emperyalist fikirleridir. Bizi bu fikirlerle 1 ülkeyken 64’e böldüler. Şimdi o böldükleri devletleri 2’ye , 3’e bölüyorlar artık uyanın. Birbirimizin hep olumsuz yönlerini görme gayreti içinde olursak birbirimizi sevemeyiz !!! Bu ülkelerin bu halde olmasında bizimde sorumluluğumuz var. Yönümüzü sadece Avrupa ve Amerika’ya dönüp , olduğumuz yeri , hatta kendimizi, komşularımızı inkar ettik. Kendi topraklarımızda işgal etsinler diye batı ülkelerine radar ve uçak üsleri açtık. Onları dışladık, Amerikanın, İngilizin, Fransızın kucağına ittik. Biz Katar, Mısır, Pakistan, Nijerya, Endonezya, Malezya , Türkiye, İran’la nasıl D8 zirvesinde farklı farklı coğrafyalarda yaşasakda , farklı ırkda insanlara sahip olsakda işte aynen böyle bir araya gelip birbirimize sahip çıkmalıyız. Kürşad kardeşim müslümanlıkta kavmiyetçilik (ırkçılık) yoktur. Türk , Kürt , Laz, Çerkez , Arnavut, Boşnak, Arap, Acem, Berberi farketmez tüm müslümanlar kardeştir.

          • yav sen ne saçmalıyorsun ben sanki abdye abye mi dönelim diyorum. araplar için ne istiyorsam onlar içinde aynısını istiyorum. aynı dindensin diye niye kardeş oluyorsun. aynı kökenden geldiyse bir halk onlar senin kardeşindir. özbekler gibi türkmenler gibi azeriler gibi.

          • Hayır kardeşim, . Türkmen, Başkırt, Kazak, Uygur, Tatar, Özbek, Kırgız, Arap, Berberi, Afrikan, Boşnak, Arnavut, Müslüman Yunan, Müslüman Bulgar, Farsi, Kürdi hepsi gerçek müslüman olduğu sürece kardeşimdir.

          • Bu nüfus artışı avrupalılar için olsaydı hiç zorunuza gitmezdi dimi.Konu araplar olunca niyeyse bir önyargı ve karşıcephe alma durumu var.Yüzyıllar boyu kardeş yaşadığımız toplumlardan bağımızı koparmadık koparmayızda!!

          • Türküz, Arap değil ve o bölgeler ezelden beridir Türk şehridir, arap kökenli olduğu iddiası, arapları bir görmek isteyen müslümanların yalanıdır. Türkçüler bu palavraları kaale almaz, bazı şeyleri bilip konuşmak gerekir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz