Türkiye ile İran Arasında İmzalanan 4 Anlaşma

3358

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin daveti üzerine İran’ın başketi Tahran’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi tören ile karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde gerçekleşen Türk heyetinde, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’den Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’a kadar birçok isim yer aldı.

Mevkidaşı ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, iki ülke ilişkilerine yönelik bazı açıklamalarda bulundu.

Daha önce belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin 10 milyar dolarda kaldığını söyleyen Erdoğan, “Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayine varana kadar her türlü konuda arkadaşlarımızı teşvik ettik.” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ana gündem maddesi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) referandum ve Suriye’deki gelişmeler olsa da, İran ile Türkiye arasında 4 anlaşma gerçekleşti. Bunlar şöyle:

– Gerçekleştirilen törende Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İran Ekonomik İşler ve Maliye Bakanlığı arasında Mutakabat Zaptı imzalandı.

  • Artık İki ülke arasındaki ticaret milli para birimiyle gerçekleştirilecek.
  • Yarından itibaren ise İran ile olan iki gümrük kapısı 24 saat çalışmaya başlayacak. Yapımına devam edilen İran ile Türkiye arasındaki gümrük kapısı ise açıldıktan sonra 24 saat hizmet verecek.

– Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile İran Merkez Bankası arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptına ise Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve İran Merkez Bankası Başkanı Valiollah Seyf imza koydu.

– TRT ile İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.

– Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile İran Milli Kütüphane Arşivleri arasında işbirliği programına yönelik anlaşma imzalandı.

Görüşmelerde iki ülkenin Kuzey Irak yönetimine karşı alınacak ortak tedbirleri de görüştüğü bildirildi.

Genelkurmay Başkanı Orgenral Hulusi Akar, iki gün önce İran’a gitmiş, İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmüştü.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz