Hayatını kaybeden Celal Talabani Kimdir?

1095

Eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Celal Talabani, tedavi için gittiği Almanya’da hayatını kaybetti.

84 yaşında vefat eden Celal Talabani’nin siyasi hayatı kısaca şöyle:

Lise yıllarında KDP’nin lise teşkilatlanmasını kurdu ve teşkilatın başkanı oldu. Mesut Barzani’nin babası Mustafa Barzani tarafından, 1950’li yıllarda hukuk öğrenimi için Suriye’ye gönderildi. Irak’a döndükten sonra KDP ile yakın ilişkilere girdi. Turgut Özal döneminde Kuzey Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli rol oynadı. Mesut Barzani ile yakınlığıyla tanınan Talabani, Almanya’da Rüdaw’ın muhabirliğini yapıyordu.

ABD’nin Irak’ı işgalinde ve Saddam’ın yakalanıp idam edilmesinde diğer Kürt unsurları gibi Talabani’nin de büyük rolü vardı. İşgalden sonra siyaset yıldızı parlayan Talabani, Irak meclisi tarafından ilk Arap olmayan Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı görevi 2 dönem sürdü.

18 Aralık 2012’de Mesut Barzani’yle görüşmek için Bağdat’a gelen Celal Talabani, zaten hasta olduğu için beyin kanaması geçirdi. Almanya’da yoğun fizyoterapi gören Talabani, yaklaşık 2 yıl sonra Süleymaniye’ye kaldırıldı. En son geçtiğimiz temmuz ayında Tahran’a ziyarette bulunan lider, bugün hayatını kaybetti.

Bağımsızlığa Giden IKBY’nin Genişleyen Sınırları ve 140. Madde

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz