ABD Tarihinin En Kanlı Saldırısı: Las Vegas

931

ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenmekte olan Route 91 Harvest müzik festivali kapsamındaki bir konser sırasında, civarda bulunan Mandalay Bay Hotel’in 32. katından konser alanındaki insanların üzerine ateş açıldı.

Saldırının gerçekleştiği bölgenin haritası

Saldırı esnasında insanlar duydukları sesi önce  ‘havai fişek ya da devrilen şişelere’ benzettiklerini ve ne olduğunu anlamadıklarını belirttiler. Fakat saldırının bilançosu gittikçe artıyor.

Saldırganın Kimliği ve Saldırının Bilançosu

ABD resmi kaynaklarından yapılan açıklamalara göre, kanlı saldırıda hayatını kaybeden kişilerin sayısı 50’nin üzerinde ve yaralıların sayısı ise 200’ü geçmiş durumda. Las Vegas Emniyet Müdürü Lambardo tarafından saldırganın kimliği 64 yaşındaki Stephen Paddock isimli bir ABD vatandaşı olarak açıklanırken , saldırının bir “alone wolf” (yalnız kurt) vakası olduğu bildirildi. Saldırganın otel odasında etkisiz hale getirildiği ve yanında 8 adet daha otomatik silah bulunduğu belirtiliyor.

Saldırıyı gerçekleştiren ve ölü ele geçirilen Stephan Paddock

Saldırgana yardım ettiği ve ortak olduğu düşünülen Asya kökenli Marilou Danley isimli kadının da yerinin tespit edildiği gelen haberler arasında. Bu olay ABD tarihinin kayıtlarına en kanlı ve en çok kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı olarak geçti.

Saldırgana yardım ettiği düşünülen ve aranan Marilou Danley

Olayın üzerine çevrede geniş çaplı güvenlik önlemleri alınarak, Las Vegas’tan uçuşlar kısa süreliğine durduruldu, olayın gerçekleştiği otel ve çevresi ise geniş ablukaya alındı. Soruşturmanın devam ettiği belirtilirken ölü ve yaralı sayısının artmasından endişeleniyor.

Saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, saldırının kurbanlarına ve ailelerine taziyelerini bildirdi. Dünya liderleri de yaptıkları açıklamalarda taziye ve geçmiş olsun dileklerini belirtiler.

ABD’de Bireysel Silahlanma ve Silahlı Saldırılar

ABD’nin Nevada eyaleti bireysel silahlanma konusunda en esnek kanunlara sahip eyaletlerden biri konumunda. Vatandaşlar silah edinip taşıyabiliyorlar ve bu silahları kayıt alma zorunluluğu da bulunmuyor.

ABD bireysel silahlanmanın ve bireysel silahlı saldırıların en fazla yaşandığı ülkelerden biri haline geldi. Herhangi bir örgütle ilişkisi bulunmayan vatandaşların “yalnız kurt” olarak en fazla bireysel saldırılar gerçekleştirdiği ülkelerden biri. İnsan hakları örgütleri bireysel silahlanma yasalarında düzenlenmeye gidilmediği sürece ABD’de bu saldırıların artacağından endişeli olduklarını belirtiyor.

Gülay Kulaklı

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

    • ABD tarihinde ‘bireysel silahlı saldırılar’ arasında en kanlı olay olarak tarihe geçmiştir. Bahsettiğiniz diğer saldırılar, terör saldırıları ve savaş durumlarını kapsıyor. Yoksa tabi ki bahsettiğiniz saldırılar daha fazla kan dökülmesine neden olan hadiselerdi.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz