[7 Ekim-14 Ekim] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

642

7 Ekim ile 14 Ekim arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– Kerkük’te Bağdat Yönetimi tarafından verilen süre sonra erdi, Irak Ordusu operasyona hazır, peşmergenin bir bölümü ise bölgeden çekilmiş durumda.

Haşdi Şabi ve Irak ordusunun başlattığı Kerkük operasyonuyla şehrin batısındaki bazı petrol sahalarının kontrolü Bağdat’a geçti.

– Irak ordusunun Kerkük’ü boşaltması için süre vermesi üzerine ABD uçaklarının Kerkük’te alçak uçuş yaptığı bildirildi.

İsrail, kendisini “işgalci” olarak ifade eden ve “İşgal edilmiş Filistin” raporunu hazırlayan UNESCO’dan ayrılacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Valiler Buluşması”nda artık polis teşkilatında yabancı silahların kullanılmayacağını açıkladı.

– Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Türkiye’nin tek taraflı olarak Rus tarım ürünlerinin sevkiyat kurallarını sertleştirdiğini açıkladı.

– Irak’ın IKBY’yi bypass edecek, Kerkük-Ceyhan boru hattındaki günlük ihracatı 400.000 varile çıkaran petrol boru hattını onardığı bildirildi.

– Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni İran stratejisini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

– İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, ‘İran’ın anlaşma koşullarına uyduğunu’ kabul etmediğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump’ı tebrik ettiği bildirildi.

– ABD’li yetkililerin Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamaya göre Filistin’in üyeliği konusundaki uzun süredir devam eden anlaşmazlığın ardından ABD, UNESCO’dan çekilme kararı aldı.

– ABD Savunma Bakan Mattis vize krizinin askeri operasyonları etkilemediğini belirtti ve “Türkiye ve ABD yakın çalışmaya devam edecek” dedi.

– ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın kendisine ‘moron’ dediği iddialarının ardından, “Sanırım IQ testlerini karşılaştırmamız gerekecek. Ve size kimin kazanacağını söyleyebilirim” diyen Başkan Donald Trump’a, dünyanın en prestijli IQ testini yapan Mensa’dan teklif geldi.

Tillerson-Trump

– ABD’nin askeri yardım paketi kapsamında Lübnan’a iki savaş uçağı hibe ettiği belirtildi.

– Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile telefon görüşmesinde, Kore Yarımadası’nda gerilimi tırmandırmanın kabul edilmez olduğunu belirtti.

– Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizi dolayısıyla Euroleague ve Uluslararası Basketbol Federasyonu’nun (FIBA) maçları için Türkiye gelecek takımların ABD’li oyuncuları, kararın değişmemesi durumunda ülkeye giriş yapamayacak.

– ABD tarafından İran Devrim Muhafızları’na terör örgütlerine destek verdiği iddiasıyla yaptırım kararı alındı. İran’dan gelen yanıt ise, ” ABD askerlerinin DEAŞ militanları gibi görülüp ona göre müdahalede bulunulacağı” yönünde.

– Türkiye’nin İdlib Operasyonu hakkında; ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Ortadoğu Masası Sözcüsü Eric Pahon, Türkiyenin; Rusya ve İran’la vardığı anlaşma çerçevesinde, İdlib’de ateşkesin korunmasına yönelik hamlesi konusunda, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin sınırlarını koruması ve terör örgütlerinin güvenli bölgeler oluşturmalarını engelleme çabalarını destekliyoruz” açıklaması yaptı.

-ABD ile Türkiye arasında “iki ülke tarihinin en ciddi diplomatik krizi” olarak kabul edilen “vizelerin askıya alınması” gündeme geldi.

– ABD, İran ile olan nükleer anlaşmanın iptal edilmesini gündeme getirdi, başta İran olmak üzere AB’den büyük tepki topladı. İngiltere Başbakanı Teressa May, Trump ile telefonda görüştü, Angela Merkel ise “İran ile olan nükleer anlaşma tek bir devletin iptal inisiyatifine sahip olduğu bir durum değildir.” diyerek ABD’nin kararına sert çıkışlarda bulundu.

– Almanya Başbakanı Angela Merkel, önümüzdeki Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin sonlandırılması yönünde karar alınmayacağını belirtti.

 – Fransa Merkezi İstihbarat Servisi (SCRT) çalışanı, yanlışlıkla şüpheli cihatçıya onunla ilgili toplanan bilgileri gönderdi.

– Avusturya’da yapılan genel seçimleri muhafazakar Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un partisi kazandı ancak koalisyon kurmak için seçimden güçlenerek çıkan aşırı sağcılarla ortaklık arayabilir. Koalisyon için aşırı sağcılara gidilirse uzun zaman sonra bir ilk yaşanacak.

Sebastian Kurz

– Fransa, terör eylemleri ardından başlattığı sıkı sınır güvenliği uygulamalarını 30 Nisan 2018’e kadar uzattı.

– Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ilk kez bir F-16 savaş uçağına binerek, Kuzey Ege adaları üzerinde uçtu. Çipras’ın bu eylemi, Yunanistan’da ‘gövde gösterisi’ olarak değerlendirildi.

– Katalonya’nın bağımsızlık isteği, buna yönelik isyanlar ve bu konudaki beklentisinin askıya alınmasının 19. yüzyılda da yaşandığı, Osmanlı belgelerinde ortaya çıktı.

– Dışişleri Bakanlığı, “Danimarka’nın, bir terör eylemiyle doğrudan bağlantılı olduğu düşünülen şahsın DEAŞ ile mücadelede kilit konumda bulunan Türkiye’ye iadesini mesnetsiz iddialar öne sürerek reddetmesi, terörizme karşı uluslararası düzeyde yürütülen çabalara da bir darbe teşkil etmektedir” açıklamasında bulundu.

-Almanya’da Kürt siyasetçiler hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) için casusluk yapmakla suçlanan Mehmet Fatih S., 2 yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldı.

Fransa Ulusal Meclisi’nin aldığı kararla, ülkede petrol ve doğalgaz üretiminin 2040 yılında durdurulacağı belirtildi.

– İngiltere Başbakanı Theresa May ile ABD Başkanı Donald Trump telefon görüşmesi yaptı.

– Yunanistan Parlamentosu, 15 yaş üstündekilere cinsiyet değiştirme hakkı tanıyan ve Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türklerin dernek kurmasına yeşil ışık yakan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına ‘şartlı olarak’ saygı duyulmasını öngören yasal düzenlemeleri kabul etti.

-Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı. Puigdemont, halkın bağımsızlık ilan edilmesi yönünde oy kullandığını ancak bağımsızlık ilanının İspanya hükümeti ile yürütülecek müzakereler sonucu yapılması gerektiğini söyledi.

İspanya Başbakanı ve Katalonya Özerk Yönetimi Lideri Puidgemont

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkan Yardımcısı Angus Robertson, İskoçya’nın İngiltere’den ayrılması için yeni bir referandum yapılacağını söyledi.

– AB’den Katalonya’ya çağrı : “Diyaloğu imkansızlaştıracak bir karar ilan etmeyin.”

Fransa’da 9 memur sendikasının çağrısıyla 5.4 milyon memurun önemli bir bölümünün yaptığı grev ve eylemler, hayatı olumsuz etkilemeye başladı.

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından resmi törenle karşılandı.

– Avusturya’da köpekbalığı kostümü giyen bir adam ‘burka yasağı’ kapsamında gözaltına alındı.

– Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkeleri, Ermenistan’da ‘İşbirliği-2017’ adı verilen bir tatbikat yapıyor.

– NATO, Rusya’ya karşı Romanya’ya çok uluslu yeni bir güç konuşlandırıyor. Bu güçler, Romanya’ya daha önceden konuşlandırılan 900 ABD askerine eklenecek.

– Fransa : “Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlığını tanımayacağız.”

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin 6. toplantısı vesilesiyle resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti.

Hollanda’da 4 siyasi parti lideri, 15 Mart 2017’de düzenlenen seçimlerden tam 208 gün sonra koalisyon hükümeti konusunda anlaşmaya vardı.

Hollanda’da Seçimin Yüzleri

– Norveç futbol federasyonu , erkek ve kadın milli takımlarında oynayan futbolcularının eşit maaş alacağını açıkladı.

– İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimin bağımsızlık yanlısı girişimlerine karşı Barcelona’da binlerce kişi ulusal birliği ve birlikte yaşamı savunan gösteri düzenledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Bükreş’te devam eden 2017 sonbahar oturumunda NATO Parlamenter Asamblesi Güvenlik ve Teknoloji Eğilimleri Üst Komite Başkan Yardımcılığı’na seçildi.

– Haiti’de 2004’ten bu yana görev yapan BM barış gücü birliğindeki askerler ülkeden çekildi.

– Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisini sürekli eleştiren ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkür ederek, “Beni tüm dünyada meşhur etti” dedi. Maduro, “Demek ki bir şeyleri doğru yapıyorum” ifadelerini kullandı.

– Kırgızistan’da halk, 5. dönem devlet başkanlığı seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gitmeye başladı.

– Çin, terörle mücadele için saniyede 200 metre menzildeki hedefleri vurma kapasitesine sahip lazerli bir silah geliştirdi.

– Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ülkesini ziyaret eden AB diplomatlarının, ekonomik yaptırımların olacağı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Filipinler Devlet Başkanı Ordusu ile birlikte

– Kuzey Kore, çizdiği “Yeni Dünya Haritası’nda” Kırım’ı Rusya toprağı olarak gösterdi ve referandumu tanıdığını bildirdi.

– Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dünyadaki idamların yüzde 87’sinin İran, Irak, Çin ve Suudi Arabistan’da gerçekleştirildiğini söyledi.

– Rusya, Kuzey ve Güney Koreli yetkilileri görüştürmek için bir ortam oluşturmaya hazır olduğunu açıkladı.

– Azerbaycan Devlet Başkan Yardımcısı Ali Hasanov, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) ülkesiyle ilgili kabul ettiği kararın Avrupa Konseyi ile ilişkileri gözden geçirmelerine zorladığını belirtti.

– Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Pakistan’ın üyeliğini askıya aldı.

– Avustralya’nın doğusundaki ada ülkesi Vanuatu, yaklaşık 44 Bitcoin karşılığı vatandaşlık hakkı verecek.

– Sürücüsüz araç teknolojisinde öne geçmeyi planlayan Japonya, uzaya yeni bir uydu fırlattı. 526 milyon dolarlık ‘Michibiki’ uydusu, sürücüsüz araçları yönlendirerek hataları en az düzeye indirecek ve olası kazaların önüne geçecek.

Michibiki uydusunun fırlatılma anı

-Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının Güney Kore’ye siber saldırı yaparak yüzlerce askeri belgeyi ele geçirdiği iddia edildi. İddiaya göre ele geçirilen belegelerde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a suikast planı da var.

– Japonya’da mahkeme, 2011’de Fukuşima Daiiçi Nükleer Santralinde yaşanan nükleer felakette Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) tazminata mahkûm etti.

– Kim Jong-un : “Kuzey Kore ekonomisi yaptırımlara rağmen genişliyor.”

-Tayland’da Budist düşünür ve aktivist Sulak Sivaraksa hakkında, Tayland tarihinde anlatılan bir vakanın gerçekliğini sorguladığı gerekçesiyle adli kovuşturma başlatıldı. Dava 400 yıl önce kapanmıştı.

– Bangladeş’in Shah Porir Dwip bölgesinde, Arakanlı sığınmacıları taşıyan bot battı.

– FIFA 17 yaş altı Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Hindistan oyunların açılış maçı için 27.000 bileti ücretsiz dağıttı. Karar, oyunlara ilginin az olması nedeniyle Yeni Delhi’deki 56.000 kişilik Cevahirlal Nehru stadyumunun tamamen dolmayacağı anlaşılınca alındı.

-Çinli bilim insanları, kablosuz internet ve veri aktarımında yeni bir aşama olan görünür ışık iletişimi (Light Fidelity) olarak tanımlanan Li-Fi’da kullandıkları nano karbon materyaller sayesinde daha hızlı ve güvenli veri aktarımı yapmayı başardı.

– Somali’nin başkenti Mogadişu’nun kalabalık bölgesinde bir otelin girişinde bomba yüklü kamyonetle yapılan saldırıda en az 300 kişi hayatını kaybetti. Ülkede üç günlük yas ilan edilirken hayatnı kaybedenlerin sayısının artmasından endişe duyuluyor.

Somali’nin Başkenti Mogadişu’daki patlama sonrası oluşan manzara

-Kenya’da hükümetin yasaklamasına rağmen seçim komisyonu karşıtı gösterileri düzenleyen muhalefet taraftarlarına polis, biber gazıyla müdahalede bulundu.

Türk hükümeti, iş insanlarının Sahra Altı Afrika’daki yatırımlarını artırmak için düğmeye bastı. Buna göre kıtadaki Türklerin ekonomik varlığını artırmak amacıyla Afrika Fonu kurulacak.

– Kenya’da muhalefetin ortak devlet başkanı adayı Raila Odinga, 26 Ekim’de yapılacak olan başkanlık seçimlerine “usulsüzlüklerin değişmeyeceği” düşüncesiyle katılmayacağını açıkladı.

Tunus Sağlık Bakanı Selim Şakir, sağlık için düzenlenen bir yardım koşusunda kalp krizi geçirerek öldü.

– Mısırlı arkeologlar Mısır’ın antik Luksor kentinde, Nil Nehri’nin batısında yaptıkları kazılarda yeni bir mezar buldu.

– Afrikalı sivil toplum kuruluşları, Libya’da insanlığa karşı savaş suçu işlemekten sorumlu tuttukları eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) suç duyurusunda bulundu.

-Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye’nin, ABD’nin Sudan’a uyguladığı ticari yaptırımları kaldırma kararını memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Merak edip önceki haber arşivlerinizin yorumlarına bi bakıyım dedim de kimse bişey yazmamış.
    Gerçekten faydalı bi haftalık haber raporu (arşivi) paylaşıyorsunuz.
    Elinize Sağlık

    • Güzel yorumunuz için teşekkürler Hüseyin Bey, elimizden geldiğince gözden kaçan haberleri derliyoruz.
      Daha iyi arşivler için çalışıyoruz, sizlerin okuması ve beğenmesi ise tek gurur kaynağımız

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz