[21 Ekim-28 Ekim] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

339

21 Ekim ile 28 Ekim arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

-ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonu, Suriye ve Irak’taki operasyonun başından bu yana gerçekleştirdikleri hava saldırılarında 786 sivilin hayatını kaybettiğini itiraf etti.

-War Is Boring dergisi, peşmergenin yayınladığı videoyu analiz ettikten sonra, ABD yapımı M1A1 Abrams tankının Çin yapımı HJ-8 füzesiyle yok edildiği sonucuna vardıklarını belirtti.

M1A1 Abrams tankının Çin yapımı füzeyle vurulmuş hali

-Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Yemen’e yapılan askeri müdahalenin devam edeceğini, Katar ile yaşanan krizin ‘çok küçük bir problem’ olduğunu belirtti.

-ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye’nin geleceğinde Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir rolü olmayacağını savunarak, “Esad ailesinin dönemi sona eriyor” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, İsrailli 130 şirkete, yerleşim faaliyetlerine devam etmeleri durumunda “kara listeye” alınacakları uyarısı yaptı.

-ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında arabuluculuk görevi üstlenmeyeceği belirtildi.

-Eski Katar Başbakanı Hamad bin Casim, Katar’daki Taliban ofisinin Doha’nın değil, ABD’nin inisiyatifiyle kurulduğunu söyledi.

-İbadi’den IKBY’ye: “Referandumun iptalinden başka bir şeyi kabul edemeyiz.”

-ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Yemen’in Beyda ilinde gerçekleştirdiği hava saldırısında dokuz IŞİD üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

-Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ABD ve İran’ın aralarındaki anlaşmazlığı Irak’a taşımamaları gerektiğini belirtti. İbadi, Bağdat’ın her iki ülkeyle işbirliği yapmak istediğini kaydetti

-Moskova’da Türkiye’nin Ortadoğu politikasını anlatan ve uzun zamandır beklenen İnessa İvanova’nın “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ortadoğu Politikasının Evrimi (1923-2016)” başlıklı yeni kitabı yayınlandı.

İnessa İvanova’nın ofisinde çekişmiş bir fotoğraf. Kaynak: Sputnik News

Irak güçlerinin, PYD’nin çekilmesinin ardından Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı’nda kontrolü sağladığı bildirildi.

-Irak’ta Hukuk Devleti partili milletvekili Abbas el Bayati, Irak Meclisi’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumunun sonuçlarını ‘dondurma’ teklifine net açıklama beklediğini belirtti.

-ABD merkezli analiz sitesi The Hill’de yayınlanan bir makalede Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki gerilimi azaltabilecek tek kişinin Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani olduğu belirtildi.

-DSG’nin omurgasını oluşturan YPG’nin sözcüsü Nuri Mahmud “ABD’nin YPG’ye 1500 tır silah yardımı yaptığı doğru mudur?” sorusuna “Kaç tır silah geldiği konusunda sayı veremeyiz” diye yanıt verirken, kendilerine verilen silahların ‘az’ olduğunu savundu.

-Irak Cumhurbaşkanı Haydar el İbadi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, Kerkük’ün geri alınmasının ve çok etnikli yapısının hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, “Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin mutlak savunucusudur” diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, askeri-teknik alanda iş birliğine yönelik bir anlaşma imzalamak için Katar’a gitti. Şoygu, böylece Katar’ı ziyaret eden ilk Rus savunma bakanı oldu.

-Irak ordusu IŞİD’in ülkede kontrol ettiği son bölgeye operasyon hazırlığında olduğunu duyurdu.

Benyamin Netanyahu, referandum öncesi çok sayıda ülkenin karşı çıkmasında rağmen IKBY’ye yönelik açıkladığı desteği “Dünya Kürtlere gelecekleri için destek vermeli” sözleriyle sürdürdü.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, gezegenin son petrol varilinin ülkesinde Saudi Aramco şirketi tarafından üretileceğini söyledi.

-IKBY’de başta etkili muhalif hareket Goran (Değişim) olmak üzere birkaç parti, Başkan Mesut Barzani idaresinin dağıtılmasını ve ulusal kurtuluş hükümetinin kurulmasını talep etti.

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna ‘gayrimeşru referandumu’ dondurma teklifinde bulundu.

İran’da, İsrail’e bilgi vererek birkaç üst düzey nükleer bilim insanının öldürülmesine yol açmaktan suçlu bulunan bir vatandaş idam cezasına çarpıtıldı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Türk bir gazeteci ile sözlü atışma sonrasında basın brifingini ağlayarak terk etti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert

-ABD Kongresi, İsrail ve Ortadoğu’daki diğer müttefikler için riskleri değerlendirmeyi teklif etti. Bunun için ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat’a İran ve Rusya’nın Lübnan merkezli Hizbullah örgütüyle bağlantılarını analiz etme görevi verildi.

Rusya, Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan BM misyonunun görev süresinin uzatılması talebiyle ABD tarafından hazırlanan karar tasarısını veto etti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz el Suud, ülkelerinin ‘ılımlı İslam’a döndüğünü’ belirterek, ‘aşırıcılığı’ yakında yok edeceklerini söyledi.

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Haşdi Şabi milislerinin Türkiye sınırı yakınlarında Kürtlerin kontrolündeki petrol boru hattının olduğu bölgeye saldırı yaptığını ve çatışmaların yaşandığını duyurdu. Bağdat ise iddiayı reddetti.

-Suriyeli Tuğgeneral Hasan Süheyl, Mayadin’de Suriye ordusu tarafından ele geçirilen IŞİD’e ait bir depoda NATO’nun en yeni silahlarının bulunduğunu söyledi.

Deyr-ez Zor’da ele geçirilen “NATO”nun en yeni silahları

-ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Irak’ta: “IKBY ile diyalogdan yanayız” 

-Barış, Bakım ve Rahatlama için Uluslararası Organizasyon Başkanı Halid el-Hamidi’nin ailesinden 13 kişinin öldürülmesinin ardından Libya halkına karşı işlenen suçlar nedeniyle NATO’ya açtığı davanın duruşması 30 Kasım’a ertelendi.

-IKBY Başbakanı Barzani, Irak hükümeti ile aralarındaki sorunların çözümü için yeni bir sayfa açmaya ve Bağdat’a heyet göndermeye hazır olduklarını, ancak devam eden askeri operasyonların bunun önünde engel teşkil ettiğini söyledi.

-Demokratik Birlik Partisi’nin, (PYD) eski Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı yaptıkları ittifakın arka planına dair önemli bilgiler paylaştı.

-Suriye Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Amar el Asad, Rakka’nın kurtarılmasının Suriye hükümeti karşıtlarının morallerini yükseltmeye yönelik bir oyun olduğunu söyledi.

-Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın “İranlı milisler ve yabancı savaşçılar Irak topraklarını terk etsin” açıklamasına ilişkin, “Hiç kimsenin Irak’ın içişlerine karışma hakkı yoktur” dedi.

-Suriye Enformasyon Bakanı Muhammed Ramiz Tercüman, Türk askerlerinin İdlib’e girmesi ve ABD’nin El Tanf’ta bulunmasını ‘düpedüz saldırganlık’ olarak gördüklerini ve bu durumun açıklanmaya muhtaç olduğunu söyledi.

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) parlamento ve başkanlık seçimleri ertelendi. Ertelemenin partilerin aday belirlememesi nedeniyle yapıldığı açıklandı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın, Irak Başbakanı İbadi ile iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri görüştüğü bildirildi.

Ürdün Kralı II. Abdullah

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, Hamas ile Fetih hareketleri arasında varılan anlaşmayı değerlendirdi. Filistin Devlet Başkanı Abbas: “Uzlaşı hükümeti Gazze’de de görevini yerine getirebilmeli” dedi.

-Irak’ın Kerkük kentini ziyaret eden Irak İçişleri Bakanı Kasım Muhammed el Araci, Iraklı güçlerin düzenlediği operasyonlar nedeniyle kenti terk eden ailelerin evlerine dönmelerini istedi.

-ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede sona doğru gelindiği için başta İranlı savaşçılar olmak üzere tüm yabancı savaşçıların ülkelerine dönmesi gerektiğini söyledi.

İsrail polisi geçen hafta Facebook paylaşımında Arapça ‘günaydın’ diyen fakat paylaşımı İbraniceye otomatik olarak ‘Onlara saldırın’ diye çevrilen bir Filistinli’yi tutukladı.

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, IKBY Başkanı Mesud Barzani ve Yardımcısı Kosret Resul’un istifa etmesi gerektiğini belirtti.

– Resmi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a giden Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştüğü bildirildi.

Peşmerge güçlerinin, Musul’un Şengal ilçesi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Duhok kentini birbirine bağlayan ana yolu kapattığı bildirildi.

İran, Türkmenistan gazının İran üzerinden takas (swap) yöntemiyle Türkiye’ye ihraç edilmesine olumlu bakmadığını açıkladı.

-ABD Başkanı Trump, ABD’nin İran’a karşı yaptırımların genişletilmesi konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) desteğine ihtiyacı olmadığını ve Avrupalıların İran ile ticari bağlantılardan ‘para kazanmaya devam edebileceklerini’ belirtti.

-ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Deyr Ez Zor’da bulunan ve Suriye’nin en büyüklerinden biri olan El Ömer petrol sahasını IŞİD’den geri aldıklarını duyurdu.

-ABD Başkanı Donald Trump, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan müttefiklerinin Rakka’yı başarılı bir şekilde geri aldığını belirtti.

-Rusya Dışişleri Bakanlığı, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi’nin önümüzdeki pazartesi günü Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilgili (IKBY) durumu görüşmek üzere bir araya geleceğini duyurdu.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptıkları telefon konuşmasında ikili ilişkilere ve Suriye konusuna değindi.

İsrail, Suriye ordusunun düzenlediğini söylediği hava saldırısı sonrası Suriye’ye ait 3 askeri teçhizatı hedef aldıklarını açıkladı.

-Irak güvenlik güçleri ile Peşmerge arasında Kerkük-Erbil karayolunda yaşanan çatışmalarda Irak güçlerinden 150’den fazla kişinin öldüğü ve yaralandığı iddia edildi.

 

Dışişleri Bakanlığı’ndan Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanına ilişkin yapılan açıklamada “İspanya’nın toprak bütünlüğü ile anayasaya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz” denildi.

-İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi hükümetini feshedip bu bölgede 21 Aralık’ta erken yerel seçime gitme kararı aldıklarını açıkladı.

-Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Katalonya’nın İspanya’dan tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımayacağını bildirdi.

İspanya Senatosu, Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinden dakikalar sonra Katalonya’nın özerklik yetkilerini büyük oranda Madrid’e verecek Anayasa’nın 155. maddesini yürürlüğe sokma teklifini onayladı.

Katalonya Özerk Yönetimi parlamentosu İspanya’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

-Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının baskısı nedeniyle erken seçime gitme kararından vazgeçti.

-İngiliz dergisi The Economist, Ekim Devrimi’nin 100. yıldönümüne ayırdığı yeni sayının kapağına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çar biçimindeki portresini yerleştirdi.

The Economist dergisinin, Ekim Devrimi’nin 100. yılında yayınladığı sayının kapak fotoğrafı

Hollanda’da dört parti tarafından kurulan yeni koalisyon ile seçimlerden 225 gün sonra hükümet resmen kuruldu.

-Türkiye’deki projelere yılda ortalama 2 milyar euro’nun üzerinde finansman sağlayan Avrupa Yatırım Bankası, bu yıl finansman hacminin geçmiş yıllara göre büyük ölçüde daha düşük olmasının beklendiğini söyledi.

-Donald Trump yönetiminin açıkladığı yeni tedbirler, ABD vatandaşları da dahil olmak üzere yolcuların yeni bir ‘testten’ geçmesini gerektiriyor. Ek tedbirler ülkeye yapılacak tüm uçuşları kapsıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, serbest bırakılan ve Türkiye’ye teslim edilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Umerov’u telefonla arayarak tebrik etti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Umerov’ün serbest bırakılmasını ‘iyi haber’ olarak değerlendirdi.

-Büyükada’daki toplantıya ilişkin davada 8’i tutuklu 11 sanığın tahliyesinin ardından Berlin, kararı memnuniyetle karşıladı. Tahliye edilenlerin arasında bulunan Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner ülkesine dönüyor.

TIR şirketleri, uzun yıllar haksız geçiş ücreti alan AB’ye dava açacak. UND İcra Kurulu Başkanı Şener, “Avrupa Adalet Divanı lehimize karar verdi. Ancak bugüne dek oluşan zararın tazminini talep edeceğiz” dedi.

-İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetim hükümeti, İspanya Senatosunun 155. maddeyi oylayacağı 27 Ekim Cuma günü, Katalonya yerel parlamentosunda bağımsızlık ilanını oylamak için hazırlık başlattı.

Bağımsızlık yanlısı Katalonlar meydanlarda, “We are ready!” (Biz hazırız!)

-Alman ZDF kanalında yayınlanan Frontal 21 programının haberine göre, Almanya’daki sığınmacıları kabul ve geçici barınma merkezlerinde çalışan güvenlik görevlileri ergin olmayanlar dahilinde sığınmacıları fuhuşa yönlendiriyor.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Almanya liderinin tüm siyasi engellere rağmen ikili ilişkileri geliştirme konusu üzerinde çalışma niyetinde olduğunu belirtti.

-Avrupa Parlamentosu, Schengen Bölgesi’ne giriş ve çıkış yapan üçüncü ülke vatandaşlarına ait bilgilerin elektronik ortamda kaydedilip saklanması ve üye ülkelerin ortak kullanımına açılması yönündeki yeni sınır kontrol sistemini kabul etti.

-İtalyan futbol kulübü Lazio’nun Başkanı Claudio Lotito, taraftarlarının ırkçı tezahürat ve eylemlerinin tepki çekmesinin ardından her yıl 200 taraftarı ünlü Polonya’daki Auschwitz toplama kampına götürüp bilinçlenmelerine yardım etme kararı aldıklarını söyledi.

Katalonya’nın Girano kentinde yerel meclis, bağımsızlık referandumunun ardından Katalonya özerk yönetimini anayasayı ve demokrasiyi ihlal etmekle suçlayan İspanyol Kralı 6. Felipe’yi ‘istenmeyen kişi’ (persona non grata) ilan etti.

İspanya’nın bütünlüğünü savunan İspanyollar da meydanlarda, bağımsızlık yanlısı Katalonlara ithafen; “Stop national populism” (ulusal popülizm yapmayı bırakın)

Almanya’da koalisyon ön görüşmelerine Türkiye konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Türkiye ile AB müzakerelerinin durdurulmasında ısrarcı olacağını vurgularken, Yeşiller Partisi ‘bunun yanlış sinyal olacağı görüşünü’ yineledi.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’de sekiz aydır tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel’in eşi Dilek Mayatürk Yücel’i ofisinde ağırladı, Yücel’in durumu hakkında bilgi aldı.

-Tarifeli uçakla Türkiye’ye gelen bazı yolcuların valizleri, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali’ndeki uygulama kapsamında narkotik köpeğiyle arandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, vatandaşlarını Birleşmiş Milletler Günü ile tebrik ederek bu bayramın doğrudan ülkesiyle ilgisi olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, birlik içerisinde ucuz işçiliği engellemeye yönelik düzenleme üzerinde uzlaşı sağladı.

-Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias: “AB üyeliği konusunda Türkiye’ye çifte standart uygulanmamalı” açıklamasında bulundu.

İngiltere parlamentosu, İngiltere hükümetinin Suriye ve Irak’ta IŞİD’le mücadele eden Kürtlere sunduğu yardımlara ilişkin koşulları belirlemek için bir soruşturma yapacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, milyonlarca sığınmacı ve göçmenin Avrupa’yı istila ettiğini savunarak, “Güvenli, adil, sivil, Hristiyan ve özgür Avrupa istiyoruz” dedi.

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan bağımsızlık referandumu sonrası Peşmerge’ye askeri desteği kesen Almanya, eğitimlerin tekrar başlatıldığını açıkladı.

Peşmerge eğitimine Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de katılmıştı. Kaynak: NTV

Belçika federal hükümetinin aldığı tasarruf tedbirleri doğrultusunda Kraliyet Darphanesi, itibarıyla madeni para basımına son verdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Katalonya’daki bağımsızlık girişimini hiçbir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin tanımak istemediğini belirterek “AB bölünmekten korkmalı ve korkuyor” dedi.

Türkiye’nin Almanya’dan 81 kişiyi iade etmesi istediği öğrenildi. Darbe girişiminden sonra iadesi istenen 81 kişinin kaçının terör şüphesi ile istendiği ise belirtilmedi.

-Almanya’nın başkenti Berlin’de, “aşırı sağcı” Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Federal Meclis’e girmesi protesto edildi.

İspanya hükümetinin, Katalonya Özerk Yönetim hükümetini feshetme ve erken yerel seçime gitme kararı, Başkan Carles Puigdemont tarafından tepkiyle karşılandı.

-Eski Gürcistan Devlet Başkanı ve eski Odessa Valisi Mihail Saakaşvili, Ukrayna parlamentosu Yüksek Rada’yı ekran olarak kullanarak ’70 günde Ukrayna’yı kurtarma planı’nı anlattı.

-İtalya’nın ekonomik açıdan zengin bölgelerinden Lombardiya ve Veneto’da merkezi yönetimden daha geniş haklar almak için referandum düzenlendi. Referanduma katılım Lombardiya’da yüzde 40, Veneto’da 59,7 olurken, resmi olmayan ilk sonuçlara göre ‘Evet’ açık ara kazandı.

-ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pyongyang tarafından ABD’ye veya müttefiklerine yapılacak her türlü saldırıya güçlü, etkili ve yıkıcı askeri cevap verileceğini söyledi.

-ABD Kongresi için hazırlanan bir raporda, Kuzey Kore’nin muhtemel nükleer saldırısı sonucunda oluşacak elektromanyetik darbenin ABD nüfusunun yüzde 90’ını ölümüne yol açabileceği belirtildi.

-Kurumların kredi değerliliğine ilişkin açık bilgi sisteminin sitesinde yayınlanan bilgilere göre, ABD’li fast food devi McDonald’s’ın Çin’deki restoranlarının ismi ‘Altın arklar’ (Jingongmen) olarak değiştirildi.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Teşkilatı (SGB), güvenlik güçlerinin terörle mücadele operasyonu çerçevesinde Suriye ve Irak’ta çatışmalara katılan 4 aşırıcılık yanlısının gözaltına alındığını duyurdu.

Pakistan’ın Belucistan vilayetinde bir yolcu treninin geçişi sırasında raylara konulan bombanın patlatılması sonucu 6 kişi yaralandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Latin harflerinin kullanıldığı yeni Kazak alfabesini onayladı.

Kiril alfabesi kullanan Kazakistan, aldığı kararla Latin alfabesine geçiş yapıyor.

-Avustralya Yüksek Mahkemesi Avustralya Başbakan Yardımcısı Barnaby Jones ile 4 diğer senatörün ‘çifte vatandaş’ oldukları gerekçesiyle göreve uygun olmadıklarına karar verdi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis Güney Kore’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret eden Mattis, “Amacımız savaş değil, Kore Yarımadası’nın tamamen, kanıtlanabilir ve geri dönüşü olmayan şekilde nükleer silahlardan temizlenmesi” dedi.

-Passport Index adlı internet sitesi dünyanın en güçlü pasaporta sahip ülkesinin, vatandaşları 159 ülkeye vizesiz gidebilen Singapur olduğunu duyurdu. Türkiye ise listede 44. sırada yer aldı.

Tayland’da, geçen yıl 13 Ekim’de vefat eden eski Kral Bhumibol Adulyadej onuruna 5 günlük cenaze töreni düzenlendi.

Pakistan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi (NAB), eski Başbakan Şerif hakkında tutuklama kararı aldı.

Pakistan eski Başbakanı Navaz Şerif

-Çin’deki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlileri, şiddetli yanık tedavisinde kullanılabilecek eşi benzeri olmayan yapay deri dokusu ile ilgili deneylerin başarılı şekilde tamamlandığını duyurdu.

-ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan vatandaşlarına Kuzey Kore’ye seyahat sınırlaması getirmesi, Pyongyang’da üniversitelerin eğitim kadrosunu olumsuz yönde etkiledi. Üniversiteler, Asya ve Avrupa’dan ABD vatandaşı olmayan gönüllü öğretim görevlisi aradığını duyurdu.

-Çin Komünist Partisi’nin 7 kişilik Politbüro Yürütme Komitesi belli oldu. Komitede Devlet Başkanı Şi Cinping ile Başbakan Li Keqiang dışında diğer tüm isimler değişti.

-Manila ile Moskova arasında askeri teknik alanda imzalanan ilk anlaşmanın ardından Rusya, Filipinler’e silah sevkiyatı yaptı.

Rusya Başkanı Putin ve Filipinler Devler Başkanı Duterte

Harvard Üniversitesi nezdindeki araştırma merkezi Belfer, Kuzey Kore’nin nükleer silahın yanı sıra, biyolojik silah üzerinde de çalışıyor olabileceğini ileri sürdü.

ABD, Arakanlı Müslümanlar’a yönelik şiddet olaylarına karışmış Myanmarlı askeri birlikler ve yetkililere olan askeri desteğini durdurduğunu açıkladı.

19. Ulusal Kongresi’ni yapan Çin Komünist Partisi (ÇKP), Devlet Başkanı Şi Cinping’in adını ve yeni açıkladığı ideolojisini Çin Komünist Parti Tüzüğü’ne dahil etti. Böylece Şi, komünist Çin’in kurucusu Mao Zedong’un ardından yaşarken adı belgeye giren ilk Çinli lider oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Komitesi, nükleer program ve füze denemeleri gerekçesiyle yaptırım uygulanan Kuzey Kore’ye 32 ürününün daha satışını yasakladı.

Filipinler’de Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde IŞİD bağlantılı “Maute” örgütünün son kalesi konumundaki bir binanın ele geçirildiği bildirildi.

Japonya Başbakan Şinzo Abe’nin eylül sonunda parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’ni feshederek erken seçime gidilmesi kararı alması üzerine ülkede genel seçimler düzenlendi.  Başbakan Abe liderliğindeki Liberal Demokratlar, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde üçte iki çoğunluğu geçti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslüman kadınlarının uzun zamandır eşitlik haklarını çiğneyen tartışmalı boşanma yasasını, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yürürlükten kaldırdı. Artık erkeklerin üç kere “Boş ol!” demesi ile evlilikler düşmeyecek.

-ABD’de Meksika sınırına örülmesi planlanan duvar için prototipler hazırlandı. Örnek bloklar çeşitli testlere tabi tutulacak.

ABD-Meksika sınırına örülecek yeni duvar daha yüksek ve dayanıklı olması ile göze çarpıyor

Kıbrıs medyası, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin ada çevresinde yaptığı araştırmalar sonucunda İskenderun Körfezi ile Kuzey Kıbrıs’ın Karpaz yarımadası arasında doğalgaz yatağı tespit ettiğini ileri sürdü.

-Somali’nin başkenti Mogadişu’daki otele yönelik iki intihar saldırısının ardından saldırganlarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların sonlandığı açıklandı. Somalili yetkililer 29 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üstlendi.

Kenya’da yeniden düzenlenen devlet başkanlığı seçiminde çatışmalar çıktı. Polis çıkan olaylarda en az 3 kişinin öldüğünü açıkladı. Kenya seçim komisyonu muhalafetin güçlü olduğu 4 bölgede seçimin 28 Ekim’e ertelendiğini duyurdu.

-ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Güney Sudan’da ziyaret ettiği bir kampın yakınlarındaki protesto çatışmaya dönünce ülkeden tahliye edildi.

-Almanya bandıralı yük gemisinin, Nijerya’da korsanlar tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com, Anadolu Ajansı, BBC News, Sputnik, Reuters

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz