[1 Ekim-7 Ekim] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

821

1 Ekim ile 7 Ekim arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– Suriye’nin İdlib kentine ÖSO grupları tarafından operasyon başlatıldı, TSK sınıra asker ve mühimmat intikali gerçekleştirdi. Mehmetçik, ateşkesi sağlama ve istikrarı koruma amacıyla yakın bir dönemde sınır ötesine geçebilir.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan ” Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İdlib sınırları içinde, Rusya Silahlı Kuvvetleri sınırların dışında görev yapacak” dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen’deki insan hakları ihlalleri ile “yaklaşık 700 çocuğun ölümüne ve sakatlanmasına neden olduğu” gerekçesiyle Birleşmiş Milletlerin (BM) kara liste taslağına dahil edildi.

– ABD’nin Las Vegas kentinde tarihinin en kanlı silahlı saldırılarından biri gerçekleştirildi 60 ölü ve 500 civarında yaralının olduğu bildirildi.

– Irak ordusu Kerkük’e bağlı Havice ilçesinin merkezini DEAŞ’tan kurtarma operasyonu başarıyla tamamladı.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan İran’a gitti, Ruhani ile görüşmeden yeni anlaşmalar çıktı. IKBY’nin referandumunun gayrimeşru olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’lı lider Ruhani ile birlikte

– Kuveyt’in Irak’tan alacağı savaş tazminatının bir kısmına karşılık, ülkeye doğalgaz ihraç edilmesi teklifini onayladığı bildirildi.

– Suudi Arabistan Kralı Selman ve Rus lider Vladimir Putin bir araya geldi, Afrika ve Ortadoğu’daki sorunların yanı sıra S-400 füze savunma sistemlerini de görüştü.

– ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Pakistan Servislerarası İstihbarat’ın (ISI) terörist gruplarla bağlantıları olduğunu iddia etti.

– Irak Eski Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Talabani, tedavi gördüğü Almanya’da 84 yaşında hayatını kaybetti.

Celal Talabani

– Filistin’de tarihi anlar yaşandı : Hamas Gazze’deki tüm yetkilerini Filistin’e devrediyor.

– Şii lider Sistani’nin Kuzey Irak lideri Barzani’ye yaptığı çağrı sonucu Irak hükümetinin Bağdat yönetimi ile müzakerelere açık olduğu belirtildi.

– Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İranlı mevkiidaşı Muhammed Bakiri’nin davetlisi olarak İran’a gitti.

– Koalisyon güçlerinin Deyr ez Zor’daki hava saldırılarında 12 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

– Barzani referandum sonrası yaptığı ilk açıklamada “Artık ölebilirim, bunu hissediyorum” şeklinde bir açıklamada bulundu.

– Merkel koalisyon hükümeti için Hür Demokratlar ve Yeşiller ile görüşme yapacağını bildirdi.

– Suudi Arabistan prensi, Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini savundu.

– AB Komiseri Oettinger : “Avrupa’nın merkezinde iç savaş çıkabilir.”

– Alman aşırı sağcı parti AfD’nin lideri Meuthen, Katalonya’nın bağımsızlık kazanması durumunda Avrupa’da bir domino etkisi yaratabileceğinden endişe duyduğunu belirtti.

– Hollanda’da çalışma koşulları ve maaşların düzenlenmesini talep eden öğretmenler bir gün grev yaptı.

– Fransa’da Emanuel Macron ile görüşen Irak Başbakanı İbadi peşmergeye, Irak ordusu ile işbirliği yapma çağrısında bulundu.

– Alman ordusunun İncirik Üssü’nden taşınma işlemi sona erdi.

– Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto,  2019 yılı itibarıyla Türk Akımı’nın ikinci kolu üzerinden Rus gazı satın almayı planladıklarını açıkladı.

– Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görev yapacak yeni Türk yargıcın seçimi için, Türk hükümeti tarafından AİHM’ye gönderilen liste ‘yetersiz bulunduğu nedeni’ ile reddedildi.

– İspanya Kralı Felipe’den Katalon Özerk Bölgesine: “Yasaları sistematik bir şekilde çiğnediniz!” Katalon Özerk Bölgesi lideri Puidgemont: “Birkaç güne kadar bağımsızlığı ilan edeceğiz!”

Bağımsızlık isteyen Katalanlar’ın yürüyüşü

– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile telefonda görüştü.

–  Kuzey Irak’tan Katalonya bağımsızlık referandumuna destek: “Milli iradeye saygı duyulmalı”.

–  Almanya’da Doğu ve Batı’nın birleşmesinin 27. yıl dönümü kutlandı.

–  Yunanistan’da gazeteciler sosyal fonların yetersizliği nedeni ile protestolara başladı.

İngiltere Dışişleri Eski Bakanı Jack Straw, Kıbrıs’ta iki toplum temelinde tek bir devletin kurulması amacıyla yürütülen birleşme görüşmeleri ‘saçmalığına’ bir son verilmesi gerektiğini ve ihtilafın çözümünün bölünmeden geçtiğini yazdı.

– Alman havayolu şirketi Lufthansa ve Avusturya firması Austrian Airlines IKBY’de Erbil’e olan uçuşlarını geçici bir süre için durdurduklarını açıkladılar.

– La Liga’nın güçlü Katalon ekibi Barcelona da bağımsızlık yanlısı girişimleri desteklediğini ve bağımsızlık ilan edilirse ligi bırakıp bırakmayacaklarına karar verileceğini açıklarken, Rusya’dan ilginç bir teklif geldi: “Rus Liginde futbol oynamak isterseniz seve seve kabul ederiz.”

Fransa’da kundaklama olduğu ihtimali olan yangında 3’ü Türk 5 kişi hayatını kaybetti.

– İspanyol yetkililer Katalonya’nın bağımsızlığını engellemek için tüm hukuki yetkilerini kullanacaklarını belirttiler.

– Katalonya Özerk Yönetimi lideri Puigdemont yaptığı açıklamalarda, Katalonya’nın bağımsız devlet olma hakkını kazandığını, artık bu meselenin bir iç mesele değil uluslararası mesele haline geldiğini, İspanya Kralı’nın milyonlarca Katalon’u yok saydığını belirtti ve Avrupa’ya şu şekilde seslendi ‘Eğer polis şiddeti Türkiye’de olsaydı tepki gösterirdiniz!’

– Fransa’nın Marsilya kenditinde bir tren garında bıçaklı saldırı sonucu iki kişi hayatını kaybetti, saldırı DEAŞ tarafından üstlenildi.

– İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson : “Anladığım kadarıyla İspanya’da yapılan referandum yasal değil.”

– İngiliz basını, Rusya’nın geliştirmekte olduğu radyoelektronik silah hakkında ‘nükleer silahtan daha tehlikeli’ yorumunu yaparak, dünyanın tehdit altında olduğunu iddia etti.

– İspanya’nın Katalonya Bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumunun bilançosu : Sandıklar kapatıldı, 10.000 polis gücü bölgeye takviye gönderildi, 850 kişiden fazla yaralının olduğu bildirildi. Katalonya hükümeti sosyal medya üzerinden açıkladığı sonuçlarda %90 evet oyu çıktığını belirtti.

– Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ABD’ye ziyarette bulundu. Türkiye’ye bağlı özerk bir cumhuriyet seçeneğinden bahseden Ertuğruloğlu, ‘Fransa-Monaco veya İngiltere-Cebelitarık modeli gibi bir yapı’ ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler’den başarısız bir operasyon daha : 13 yıldır siyasi istikrarsızlığın ve felaketlerin devam ettiği Haiti’den geri çekiliyor.

– Venezüella Devlet Başkanı Maduro Türkiye’de :TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede iki ülke ilişkilerinin ele alınacağı, bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında görüş alış-verişinde bulunulacağı bildirildi.

– Putin için ‘yeni dünyanın lideri’ sözlerini kullanan ve verdiği destek için teşekkürlerini sunan Venezüella Devlet Başkanı Maduro , ABD Başkanı Trump’ı sert bir dille eleştirmeye devam ederek, ‘coğrafya ve tarih bilgisinin çok zayıf olduğunu’ belirtti.

Venezüella Devlet Başkanı Maduro- Rus Lider Putin

– Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu arasında eylül ayında imzalanmış olan anlaşma yürürlüğe girdi.

– Rus milletvekili Anton Morozov : “Kim Jong-un, ABD’nin batı kıyılarını vurabilecek bir füze denemesine hazırlanıyor” dedi.

– Pakistan’da Şii’lere yönelik bir saldırı düzenlendi. 20 kişinin öldüğü, 28’den fazla kişinin yaralandığı saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

– Ermenistan Parlamentosu, muhaliflerden oluşan ‘Yelk Koalisyonu’ tarafından meclise getirilen Avrupa Ekonomik Birliği’nden ayrılma talebini reddetti.

– Putin : “Kuzey Kore’yi vurmak mümkün fakat sonuçları tahmin edilebilir değil”.

Çin’de çalışan Kuzey Kore vatandaşları, Birleşmiş Milletler Genel Konseyince alınan kararların ardından uygulanan yaptırımlardan ve çalışma izni alamama nedeni ile ülkelerine geri dönmeye başladılar.

– Dünyada en fazla müslüman nüfusun bulunduğu ülkelerden biri olan Endonezya’da çok eşlilik için bir ‘arkadaş bulma uygulaması’ piyasaya sürüldü. Popüler arkadaş bulma sitesi Tinder ile çok benzediği söylenen bu uygulamanın, 1 haftada yaklaşık 60 bin kere indirildiği belirtildi.

Kral Selman’ın Rusya’yı ziyareti ve Putin

– 2014 yılında Kuala Lumpur’dan Pekin’e düzenlenen sefer sırasında kaybolan Malezya Hava yollarına ait uçağın hala bulunamamış olması Avusturalyalı araştırmacılar tarafından ‘bu çağda ve bu teknolojide akıl almaz bir durum’ olarak değerlendirildi.

– Mısır’dan gelen açıklamaya göre, Kuzey Kore’den gelen bir gemi Süveyş Kanalına girmeden önce durdurulup, içindeki tanksavar mermi yükü imha edildi.

– Çin’de ultra yüksek frekanslı dalgalar kullanan terahertz (T-radar) testleri yapıldığı belirtildi. T-radar, ‘herşeyi gören radar’ olarak anılıyor.

– Bangladeş yönetimi, Arakan bölgesinden saldırıya uğrayarak kaçmak müslümanların Myanmar tarafından geri alınmasını istedi.

– Çin’de Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde bağımsızlık yanlıları, hapisteki siyasi aktivistlere destek vermek için gösteri düzenledi.

– ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile iletişime geçmesini eleştirerek: “Tillerson, Küçük Roket Adam ile görüşerek boşuna vakit harcıyor, gereken neyse yapacağız” dedi.

– Çin, AB’nin yeni sahibi mi oluyor? : Alman merkezli Mercator Çin Araştırmaları Enstitüsü (MERICS) tarafından yapılan araştırmaya göre Çin, 2000 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkelerine 100 milyar euroluk doğrudan yatırım gerçekleştirdi.

Çin’in AB ekonomisini elinde tuttuğunu gösteren bir karikatür

– Nijer’de ABD-Nijer ortak askeri konvoyun geçişi sırasında silahlı saldırı düzenlendi, saldırıda 4 ABD askeri ve 5 Nijer askeri hayatını kaybetti.

– Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Libya’nın Sirte kentinin ‘yeni bir Dubai’ olması için ‘tek yapılması gerekenin cesetleri ortadan kaldırmak’ olduğunu söylemesine tepki gösterdi ve konuya açıklık getirilmesi çağrısında bulundu.

– Sudan’da siyasi partiler ve silahlı gruplar ABD’nin 20 yıldır uyguladığı yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu. ABD, Sudan’a uygulanan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

– Libya’da adliye binasına yapılan, üç kişinin hayatını kaybetmesiyle ve onlarca kişinin yaralanmasıyla son bulan bombalı saldırıyı DEAŞ üstlendi.

Kamerun’lu Anglofonlar güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınıyor.

– Kamerun’un İngilizce konuşulan Anglofon Bölgesi’nde yaşayan ayrılıkçı gruplar sembolik bir bağımsızlık ilan etti. Polis güçlerinin verdiği karşılıkta en az 7 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com , Sputnik News, BBC World

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz