Suriye Son Durum Haritası (Eylül 2017)

56577
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Her ay olduğu gibi Eylül 2017 itibariyle Suriye’de son durum ve güncel haritaya ilişkin materyalleri sizler için hazırladık. ABD destekli YPG unsurlarının Rakka‘da ilerleyişi sürerken, Suriye’nin petrol bölgesi olarak bilinen Deyri Zor‘da rejim güçleri 3 yıldır süren IŞİD kuşatmasını kırdı. Bu harekat sonrası kentin kuzeyinde yer alan YPG unsurları Deyri Zor’a 10 bin kişinin yer aldığı geniş çaplı bir operasyon başlattıklarını açıkladı.

Muhaliflerin kontrolündeki İdlip’te ise HTŞ(El Nusra) kontrolündeki bölgelerdeki yönetimleri sivil iradeye devretmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ise aylar sonra ilk kez Fırat Kalkanı Harekatı’nın devam ettiğini ifade eden bir açıklama yayınladı. (bkz. TSK duyurusu)

22 Eylül 2017:

Suriye son durum haritası (22 Eylül 2017)

8 Eylül 2017:

Suriye savaş haritası – 8 Eylül 2017 (@arabthomness)

3 Eylül 2017:

Suriye son durum haritası – 3 Eylül 2017 (Harita: SuriyeGundemi.com – Rakka, Deyri Zor, El Bab, Halep, İdlip, Şam ve Haseke)

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

– Rusya’nın Suriye’deki komutanlarından Aleksey Kim, Halep’in kuzeybatısındaki Afrin’de bir ulusal uzlaşı komitesi kurulduğunu açıkladı.

– IŞİD, Suriye’nin Hama vilayetindeki çatışmalarda iki Rus subayını öldürdüğünü açıkladı.

– 29 Ağustos’taki Türkiye destekli ÖSO güçleri ile YPG arasında Menbiç’ye çıkan çatışmaya, bölgede YPG karargahında olan ABD askerleri de dahil oldu.

– Fransa Cumhurbaşkanı Macron dış politika önceliklerini açıkladı: “Afrika geleceğin kıtasıdır, Irak ve Suriye’de barış hayati bir önceliktir”

– ABD Özel Kuvvetler’de üst rütbeli eski bir asker olan Taylor, Rakka’da YPG saflarında savaşırken öldürülmesinin ardından toprağa verildi.

– Rusya, Suriye’de 25 bin militanın Heyetül Tahriri Şam (HTŞ) çatısı altında toplandığını açıkladı.

– İsrail Savunma Bakanı Liberman, İran’ın Suriye’de askeri üs inşa etmesine ve Lübnan’da güçlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman

– Putin’le bir araya gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, İran Suriye’den çekilmezse Suriye’ye müdahale etmeye hazır olduklarını söyledi.

– Al Jazeera yıllar sonra ilk kez Esad’ın konuşmasını canlı yayınlarken, 6 yıldan sonra ilk kez Esad’a ‘Devlet Başkanı’ şeklinde hitap etti.

– İngiltere’deki ‘The Henry Jackson Society’ kuruluşu raporunda, “PKK, PYD ve PJAK aynı örgütün parçaları, hepsi de Kandil’e bağlı” dendi.

– IŞİD karşıtı koalisyona bağlı İngiliz General Rupert Jones, “Suriye Ordusu’nun Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

– Suriye’deki ateşkesin garantörü olan İran, Rusya ve Türkiye’nin temsilcileri 8-9 Ağustos’ta Tahran’da bir araya geldi.

– PYD lideri Salih Müslim, “IŞİD sonrası için ABD ile anlaşmamız yok. Trump yönetimi Türkiye ile Rakka operasyonu sonrası anlaşabilir” dedi.

– PYD’nin düzenleyeceği yerel seçimlere ilişkin Şam yönetiminden açıklama: “Ülkenin bölünmesini isteyenler ödeyecekleri bedeli biliyorlar.”

Kaynak: StratejikOrtak.com

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Amerika sennin isin dünyayi bölmek,bizi Almayada kücük düsürmek hatta bize ,bana Hakarette bulundular, bana geldiyin yere gitt dediller yas 8 ! Camiye gittiyimde camiyi yakmislardi Gladbeck ! Dazlaklar yilbasi gecesi evimize saldirdilar yas 12 ! Gelsenkirchen. Beckeradstrasse! Ben türküm mutluyumda türküm oldugmda. Ben Almanyda dogdum ! Türk ollark gurur duyorum Öyle güclüyümkü Amin!

  2. Vay be israile bak ! Iran tehtit ediyor!!! Bu dünyayi batiranda israil olacak. Onlar Yani israil daha ancini alamamis Almanyadan!! Bu Insanlar cok sülüm gördüler Almanyadan!! Seytanin aklina gelmiyen israil in yapar! Gercek!

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz