[10 Eylül-17 Eylül] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

981
Mısır'da tatbikat görüntüleri

10 Eylül ile 17 Eylül arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– İspanya Hükümeti, Katalunya bölgesinde planlanan referandumun iptal edilmesi için 48 saat süre verdiğini açıkladı.

– Astana’da düzenlenen Suriye toplantısında Türk, Rus ve İran hükümetleri İdlib’de oluşturulacak ‘çatışmasızlık bölgesi’ konusunda anlaşmaya vardı.

Astana’da düzenlenen Suriye toplantısından bir kare

–  Nükleer reaktör üreticisi Wetinghouse, Türkiye ile yeni nükleer santral anlaşmaları imzalanacağının sinyallerini verdi.

– Kuzey Kore yeni bir nükleer füze denemesi yaptı. Fırlatılan Balistik Füze Japonya’nın üzerinden geçip 3700 km mesafeye ulaşıp Pasifik okyanusuna düştü. Güney Kore bu hamle üzerine tepki göstererek, Kuzey Kore’nin doğu sularına yakın bir bölgeye füze gönderdi.

Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden Pasifik Okyanusuna gönderdiği balistik füze ve düştüğü nokta

– Kim Yong Un durmuyor : Kuzey Kore resmi devlet ajansı tarafından yapılan açıklamada ‘ABD’yi küle çevirir, Japonya’yı denize gömeriz’ denildi.

– Türk ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinin ortak yürüteceği ‘Turaz Kartalı 2017 tatbikatı’nın  18-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirileceği bildirildi.

Turaz Kartalı 2017 Tatbikatı Amblemi

– Katar Emiri Tamim Bin Ahmad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye ziyarette bulundu.

Irak Başbakanı İbadi, IKBY’nin bağımsızlık referandumunun şiddetle neticelenmesi halinde ‘askeri müdahaleye hazır olduklarını’ söyledi.

– ABD, IKBY’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu kararını desteklemediklerini belirterek ‘referandumun iptal edilmesi’ çağrısında bulundu.

– Irak Meclisi yaptığı açıklamayla, PKK yanlısı olarak bilinen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’i görevden aldığını bildirdi. Kerim ise kararın hukuksuz olduğunu ve görevini bırakmayacağını söyledi.

Mesud Barzani

Türkiye’nin S-400 kararı ile ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ‘Üyeler alacakları ekipmanlara kendileri karar verir.‘ dedi. Alman Dışişleri Bakanı Gabriel ve ABD Savunma Bakanı ise Türkiye’nin bu konuda yaptırım alması gerektiğini savunuyor.

– ‘Çin’ de işlemlerini durduracağını bildiren’ sanal para birimi Bitcoin yüzde 16 değer kaybı ile 7 gün üst üste düşüş kaydetti. Değeri 3.240 dolara kadar gerileyen Bitcoin, 9 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

– Dünyaca ünlü modacı Michael Kors’un yeni tasarımında PKK’lı kadınlardan esinlendiği öne sürüldü.

Bahsi geçen tasarım ve verilen poz

– Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül referandumundan dolayı komşu ülkelerle ilişkilerinin bozulması taraftarı olmadıklarını açıkladı.

– Belçika Temyiz Mahkemesi, PKK’nın silahlı faaliyetlerinin ‘Türkiye’nin iç anlaşmazlığı’ olduğunu ve bu nedenle de terör örgütü sayılamayacağı yönündeki alt mahkeme kararını onadı.

– İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk bölgesinin bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, referandum sonucuna saygılı olacaklarını, ancak Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması durumunda AB üyesi olarak kalmayacağını kaydetti.

– İspanya’da savcılık, 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuyla iş birliği içinde olan 712 belediye başkanını sorguya çağırdı.

– Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ikili ilişkilerdeki gerilim nedeniyle Berlin’in Türkiye’ye mevcut sözleşmeler dahilindeki silah sevkiyatını durdurduğunu açıklarken Şansölye Merkel, sevkiyatın tamamen durdurulmasına karşı olduğunu bildirdi.

– İtalya’da Temsilciler Meclisi, faşizm propagandası yapmayı suç sayan ve birtakım cezalar öngören yasa tasarısını kabul etti.

– Fransa’da hükümet, protesto eylemlerine ve grevlere neden olan çalışma yasa tasarısı konusunda geri adım atmıyor.

– Türkiye’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Fransız gazeteci Loup Bureau, ilk duruşmasında tahliye edildi.

– The Daily Telegraph, savunma harcamalarının kısıtlanması nedeniyle İngiliz Kraliyet Donanması’nın bünyesindeki birçok geminin denize açılamadığını iddia etti.

İngiliz Kraliyet Deniz kuvvetlerine ait bir denizaltı

– Irak meclisi, yaptığı oylamada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştireceği “bağımsızlık referandumunu” reddetti.

– BM, 25 Ağustos’tan itibaren Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısının 370 bine ulaştığını açıkladı.

– İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye ile iyiye giden ilişkilerin üst düzey temaslarla daha da pekişeceğini söyledi.

–  Rusya, Belarus’la 12.700 askerin katılacağı, son yıllardaki en büyük tatbikatı olan Zapad 2017’yi başlattı.

Tatbikat için konuşlanmış ordudan bir görünüm

– ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, Kuzey Kore’ye nükleer ve balistik füze programını sonlandırması için baskı yapma amacıyla ABD’nin Pyongyang’ın müttefiki Çin ile ticareti kesebileceğini söyledi.

– ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle Çinli bir şirketin ABD’li teknoloji şirketini satın almasını engelledi.

– Somali’de 22 Ağustos’ta göreve başlayan Somali Türk Görev Kuvveti’nin özel tasarımlı armasında “Afrika Kartalı” ibaresi yer aldı.

– Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan’daki İİT Zirvesi’nde, Müslüman ülkelerden G20’ye benzer bir platform oluşturmayı önerdi.

– Hollanda’da, hiçbir parti aşırı sağcı Wilders’in liderliğindeki PVV ile koalisyon kurmak istemediği için 179 gündür hükümet kurulamıyor.

– Deyri Zor’da askeri hava üssünün bulunduğu bölgede de IŞİD kuşatması kırıldı. YPG’nin kuzeyde ilerleyişi de sürüyor.

Suriye savaş haritası –
8 Eylül 2017 (@arabthomness)

– ABD, Bahreyn ile 19 adet F-16 satışı, deniz devriye botları ve Tow füzelerini içeren 4 milyar dolarlık anlaşma yapılacağını duyurdu.

– Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes Romatet-Espagne, NATO ülkelerinin Türkiye ve Rusya’nın imzaladığı S-400 füze savunma sistemleri sözleşmesini yorumlamalarının doğru olmadığını ve bu sözleşmenin Türkiye’nin iç meselesi olduğunu savundu.

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile S-400 anlaşması yapıldığını açıkladı ve  ‘Bütün güvenlik noktasında tedbirlerimizi alıyoruz ve alacağız’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

– Suriye ordusu, kısmen hala kuşatma altında olan Deyr ez Zor kentine güneybatıdan giriş yaptı. Kentin girişinde ordunun iki farklı kolundaki askerler bir araya geldi.

– ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Johnny Michael, ABD’nin NATO standartlarına uyumlu olan füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye sevkiyatını hızlandıracağını açıkladı. Fakat bu hamle Türkiye’nin Rusya ile S-400 savunma sistemi anlaşması yapmasına engel olmadı.

–  İngiltere’nin başkenti Londra’nın batısındaki bir metro istasyonunda patlama oldu. El yapımı patlayıcının kullanıldığı saldırıda 22 kişi yaralandı, ikinci bir bomba ise patlamadan imha edildi. Polis olayı ‘terör saldırısı’ olarak değerlendirirken saldırıyı DEAŞ üstlendi.

– Tunus’ta Müslüman kadınların Müslüman olmayan erkeklerle evlenme yasağının kaldırıldığı belirtildi.

– Mısır’da Yargıtay’ın, ‘Katar adına casusluk davası’nda darbeyle görevinden alınan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilmiş olan 40 yıl hapis cezasını müebbet hapse (25 yıl) çevirerek, onadığı belirtildi.

 Muhammed Mursi’nin verilen karara tepkisi

– Batı Afrika ülkesi Nijerya’da teknenin alabora olması sonucu en az 53 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

– Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, ülkede 17 Ekim’de düzenlenecek devlet başkanı seçimindeki rakibi Raila Odinga’nın seçimi kazansa bile hükümet işlerini yürütemeyeceğini savundu.

–  Rusya ordusu, Mısır ile ‘Dostluğun Koruyucuları 2’ adlı ortak askeri tatbikat düzenledi. Mısır hükümetinin önce ABD ile sonra Rusya ile askeri tatbikat gerçekleştirmesi dikkat çekici bir gelişme olarak görülüyor.

– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı yürüttüğü çalışmaların yakından takip edildiğini açıkladı.

–  Hamas’ın Katar açıklaması: ‘Körfez bölgesinde yaşanan krize dahil edilmesinden üzüntü duyduğunu, Katar ile ilişkilerinin hala güçlü olduğunu’ belirtti.

– Danimarka, geçen yıl reddettiği 491 sığınmacının ardından bu sene de sığınmacı kabul etmeyeceğini açıkladı.

– Türkiye ile AB arasında yaşanan krizlerin ardından Yunanistan’a Ege Denizi üzerinden geçen sığınmacı sayısının geçen ay, ‘Türkiye-AB göçmen mutabakatından beri’ en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.

– Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türk vatandaşları için Almanya’nın güvenirliği konusunda yapılan açıklamadan sonra Alman kanadından açıklama geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘Türklerin güven içinde Almanya’ya gelebileceğini’ söyledi.

– İngiltere’de karıştığı dolandırıcılık olayı nedeniyle Interpol tarafından aranan 43 yaşındaki Susan Marie Muscroft adlı kadın, Kütahya’da yakalandı.

– Rus devlet petrol şirketi Rosneft Başkanı İgor Seçin, Rossiya televizyonuna verdiği röportajda Rosneft’in Çin’e bu yıl için önceden planlanan 31 milyon ton yerine 40 milyon ton petrol sevkiyatı yapmaya planladığını belirtti. Bu son dönemdeki sevkiyatlar açısından yeni bir rekor demek.

– Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ‘komünist isyancıların’ sokaklarda şiddete başvurmaları halinde ülke genelinde sıkıyönetim ilan edeceğini duyurdu.

– Mısır ve ABD’ den bir ilk : Mısır ordusunun 8 yıl aradan sonra ABD ile “Parlak Yıldız 2017 (Bright Star)” adlı ortak askeri tatbikata başladığı bildirildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz