Venezuela’da Batının ‘Sivil Eylem’ Dediği ‘Darbe Girişimi’ Bastırıldı

890

Venezuela‘da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı muhalefetin sürdürdüğü protestolar devam ederken ülkede ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Silahlı bir grup askeri üniformalı kişinin Carabobo eyaletinde kalkışma başlattıklarını açıklayan bir video yayınlamalarının ardından ordu harekete geçti. Videoda, kendini Yüzbaşı Juan Caguaripano olarak tanıtan bir kişi, başkaldırı çağrısına uymayan birimlerin askeri hedef olarak belirleneceğini kaydetti. Daha önce Başkan Maduro’nun yanında olduklarını açıklayan Venezuela ordusu ve istibarata bağlı güçler derhal harekete geçti ve girişim ‘tam olarak başlamadan’ püskürtüldü.

Bazı uluslararası medya organları olayı “anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için başlatılan sivil ve askeri bir eylem” olarak görürken, sosyal medyada kullanıcılar yaşanan olayı ‘ABD destekli bir darbe girişimi’ olarak yorumladı.

Öte yandan iki gün önce öğle saatlerinde Başsavcılığın etrafı askerlerce sarılmış ve ardından Cuma günü kurulan Kurucu Meclis tarafından Başsavcı Luisa Ortega görevinden alınmıştı. Başsavcı Ortega Başkan Maduro’ya karşı oluşan muhalefet cephesinin en önde gelen isimlerindendi.

Yaklaşık bir hafta önce de ev hapsinde tutulan Venezuela muhalefet liderleri Leopoldo López ve Antonio Ledezma gözaltına alınmıştı.

Yazarlarımızın “Venezuela’da Neler Oluyor?” ve “Venezuela: Petrol Demokrasisinin Son Kurbanı” başlıklı yazılarına da göz atabilirsiniz.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz