Telafer Son Durum Haritası

7111

Musul’un yaklaşık 70 KM batısında yer alan Türkmen kenti Telafer‘e operasyon başladı. Irak Hava Kuvvetleri ile birlikte koalisyon güçlerinin başlattığı hava bombardımanda ilk olarak IŞİD’e ait 13 hedefin vurulduğu bildirildi. Bombardımanın ağır bir şekilde devam edeceği belirtilirken, Iraklı yetkililer örgütün savunma hattının vurulmasının ardından kara harekatının başlayacağını söyledi. Haberlerin ajanslara düşmesinin ardından Türkiye’nin de yakından takip ettiği Telafer’de son durum merak konusu oldu.

Telafer operasyonu resmi veriler: Operasyona Irak askerleri, polis güçleri ve Şii milis gücü Haşdi Şabi yer alıyor. Irak güvenlik güçlerinin toplam sayısının 40 bin olduğu belirtildi. Telafer’in eski valisi Tümgeneral Necim el Cuburi, kentteki IŞİD’li sayısının da 1500 ila 2000 arasında olduğu söyledi.

Telafer’de Son Durum [TIMELINE]

31 Ağustos 2017: Irak ordusu resmi açıklamayla, 16 Haziran 2014’te IŞİD tarafından ele geçirilen Türkmen kenti Telafer’in tamamen temizlendiğini duyurdu.

26 Ağustos 2017: Irak ordusu, Telafer kentinin tamamen temizlendiğini duyurdu. Tıpkı Musul’da olduğu gibi önceden duyuru sahadan gelen haberler ile uyuşmadı. Şehir merkezinde stratejik bölgeleri ele geçiren Irak ordusu ile IŞİD arasında çatışmalar devam ediyor. Yerekl kaynaklar tarafından hazırlanan Telafer’de son durum haritası şöyle:

Telafer şehir merkezi ve son durum haritası – 26 Ağustos 2017

Şehir merkezinde son durum:

Telafer şehir merkezi – 26 Ağustos 2017

25 Ağustos 2017:

25 Ağustos 2017 – Telafer son durum haritası.

20 Ağustos 2017:

Telafer operasyonu son durum haritası – Harita: stratejikortak.com [20.08.2017]
İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, “Telafer kenti özgürleştirilecek ve diğer özgürleştirilen kentlerin arasına katılacak. IŞİD’e bir mesajım var: Seçeneğiniz yok. Ya teslim olun ya da ölün” dedi.

Irak Başbakanı İbadi

15 Ağustos 2017: Irak Savunma Bakanı Sözcüsü Hadiri “Telafer Operasyonu başladı” duyurusunda bulundu. Ardından yapılan açıklamada Bakanlık Sözcüsü Hadiri’nin görevinden alındığı bildirildi. O açıklama sırasında son durum şöyleydi:

Telafer’de son durum haritası [15 Ağustos 2017]

Telafer ve operasyon hakkında bilgi

Musul‘un IŞİD tarafından ele geçirilmesinden sonra örgütün ilk hedefi Telafer olmuştu. 16 Ağustos 2014’te örgütün kontrolüne geçen kentte, Sünni Arap ve Türkmenler yoğunluklu olarak yaşıyor. Şu anda Irak’ta örgütün en güçlü olduğu bölge olan kent, Irak güvenlik güçleri, Haşdi Şabi milisleri ve Peşmerge tarafından kuşatma altında tutuluyor.

Musul’un tamamen Bağdat yönetiminin kontrolüne geçmesiyle birlikte stratejik konumu itibariyle önemli bir noktada bulunan Telafer, PKK’nın yapılandığı ‘İkinci Kandil’ olarak nitelendirilen Sincar ile bağlantılı bir yola sahip. Bu ana yol Suriye’ye bağlanıyor.

Telafer’in haritadaki konumu (Telafer neresi)

Türkmenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı kent, eski mezhepçi Başbakan Maliki ile birlikte Şii ve Sünni şeklinde mezhep çatışması yaşadı. IŞİD’in işgaliyle demografik yapının değiştiği Telafer’de örgütün ideolojisinin halk nazarında çok güçlendiği ifade ediliyor. Yerel kaynaklar Irak Ordusu’nun geciken operasyonunun ve Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Sünni halkta yarattığı ‘katliam korkusunun’ halkı örgüt ile aynı safta tuttuğunu söylüyor.

IŞİD kontrolünde bulunan Telafer şehir merkezi

Telafer operasyonu ile ilgili bir diğer merak konusu ise harekata Şii Haşdi Şabi milis gücü ve ABD’ni katılıp katılmayacağı. Bu konuya ilişkin açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi yöneticisi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) milletvekilli Aydın Maruf, operasyona ABD askerlerinin de katılacağını söyledi. Türkmen yönetici ABD’nin şehrin doğusuna bir üs kurduğu ve burada askeri danışmanlarıyla birlikte topçu birliklerini konuşlandırdığını dile getirdi. Maruf’un açıklamasında, “ABD askerleri kesin olarak operasyona katılacak. Belki bu durum Haşdi Şabi’nin katılımını azaltabilir ancak ABD var ise PKK’da burada olabilir.” şeklinde ilginç bir ifade yer aldı.

Son olarak Irak’ta ilginç bir gelişme yaşandı. “Telafer Operasyonu başladı” şeklinde açıklama yapan Irak Savunma Bakanı Sözcüsü Hadiri görevinden alındı.

Önümüzdeki günlerde operasyonun gidişatına göre güncellenecek olan bu başlıkta Telafer’de son durum haritasını ve gelişmeleri paylaşacağız.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz