Rakka Operasyonu Son Durum Haritası (Ekim 2017)

50126

IŞİD’in Suriye’deki başkenti konumundaki Rakka’nın kuzeybatı ve kuzey kırsalında ilerleyen ABD destekli YPG güçlerinin “Fırat’ın Gazabı Operasyonu” sürüyor. Şehrin batı ve güneyinde ilerleme kaydeden örgüte destek veren savaş uçaklarının, IŞİD’in savunma hattını kırmaya yaklaştığı belirtiliyor. Son haftalarda YPG’nin ilerleyişinde yavaşlama olduğu gözlemlense de; ABD’nin, 900 TIR’dan fazla askeri yardımda bulunduğu örgütü bir ordu haline getirdiği yorumlarında bulunuluyor. Rakka’da güncel son durum haritaları…

Rakka’da Son Durum [TIMELINE]

17 Ekim 2017: Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 2014’te IŞİD’in eline geçen Rakka kentinin ABD destekli YPG unsurları tarafından tamamen kontrol altına alındığını duyurdu. Ancak yerel kaynaklar küçük bir bölgede de olsa IŞİD varlığının tamamen silinmediğini söylüyor.

Rakka son durum haritası (17 Ekim 2017) – Siyah: IŞİD

8 Ekim 2017: Rakka’nın yüzde 80’inin ABD destekli YPG tarafından ele geçirildiği bildirildi. (Kırmızı alan: IŞİD tarafından kontrol edilen bölgeler)

Rakka haritası – 8 Ekim 2017

4 Eylül 2017:

Rakka savaş haritası (4 Eylül 2017)

4 Ağustos 2017:

Rakka Son Durum Haritası (4 Ağustos 2017) – Kaynak: SuriyeGundemi.com

26 Temmuz 2017:

8 Temmuz 2017: 

18 Haziran 2017: Tabka’da ilerleyen rejim güçlerinin güneye inmeye çalışan YPG’yi vurmasının ardından ABD öncülüğündeki koalisyon rejime bağlı savaş uçağını düşürdü. Rejime bağlı birliklerin bölgede YPG’yi kuşatarak Deyri Zor’a ulaşmayı hedeflediği bildiriliyor. (harita: 17Haz)

13 Haziran 2017:

Suriye’de ABD hava kuvvetlerinin desteğiyle Rakka’da DEAŞ’la çatışan terör örgütü PYD/PKK, merkezin 1,7 kilometre yakınına sokuldu. PYD/PKK, ABD’nin hava şemsiyesiyle ilerlediği bölgede, kent merkezini kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğudan çevrelemiş durumda.

12 Haziran 2017: 

SDG-YPG-ABD, Rakka’ya güneydoğu ve kuzey batıdan ilerliyor.

8 Haziran 2017:

6 Haziran 2017:

YPG şehrin doğusundan ilerleyerek bazı bölgeleri ele geçirdi.

Operasyon başlamadan hemen önce (6 Haziran): 

Tabka’nın alınmasıyla birlikte Rakka’nın kırsal bölgelerini ele geçiren çoğunluğu YPG’den oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), büyük Rakka operasyonunun bugün itibariyle başladığını duyurdu. Başbakan Binali Yıldırım, operasyonun 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece başlatıldığını ifade etmişti.

Rejim güçleri Rakka’ya ilerlerken, bölgede son durum haritası şöyle;

25 Mayıs 2017: Tabka’nın alınmasının ardından Rakka’nın kuzeyinde ilerleyişini sürdüren ABD öncülüğündeki PKK’nın Suriye kolu YPG, şehir merkezine çok yaklaştı.

10 Mayıs 2017: 50 günün ardından kırsal dahil Tabka’nın tamamen alındığı belirtildi.

Rakka ve Tabka’da son durum haritası – 10 Mayıs 2017

2 Mayıs 2017: Tabka’nın yüzde 95’inin IŞİD’den alındığı bildirildi.

25 Nisan 2017: ABD öncülüğündeki SDG çatısındaki YPG’nin IŞİD’e karşı ilerlediği Rakka’nın güneybatısındaki Tabka ve Rakka’da son durum…

23 Nisan 2017: Rakka ve Tabka hattının genel durum haritası…

 

22 Nisan 2017: ABD ve YPG, DEAŞ’ı Tabka’da çembere aldı.

17 Nisan 2017: 

Rakka son durum haritası – 17 Nisan 2017

27 Mart 2017: YPG, Rejim güçlerinin Rakka bağlantısını keserek Tabla askeri hava üssünü IŞİD’den ele geçirdi.

16 Mart 2017: PYD/SDG Rakka’ya doğudan ilerliyor.

22 Şubat 2017: 

19 Şubat 2017:

6-18 Kasım 2016 // 10 Aralık – 22 Ocak 2017 // 4 Şubat – 12 Şubat 2017

Rakka Operasyonu aşama aşama ilerleyiş haritası 2016-2017

13 Şubat 2017: SDG/PYD Rakka’ya kuzeydoğu yönünden bir koridor şeklinde ilerlerken, IŞİD batıda PYD’ye karşı saldırı başlattı.

10 Şubat 2017: 

6 Şubat 2017: ABD destekli YPG güçleri, Rakka’nın kuzeydoğusunda ilerleyişini sürdürüyor.

Rakka’nı kuzeydoğusu – YPG ilerleyişi

Rakka’nın kuzeybatısı ve Tabka:

6 Şubat 2017 Rakka Operasyonu (Fırat’ın Gazabı) – Harita: SuriyeGundemi

22 Ocak 2017:

Fırat’ın Gazabı Operasyonu: Rakka son durum haritası | 22 Ocak 2017

15 Ocak 2017:

15 Ocak 2017 Rakka Haritası

10 Aralık 2016’dan 13 Ocak 2017’ye kadar ABD öncülüğündeki YPG’nin Rakka’da ele geçirilen bölgeler:

12 Ocak 2017:

12 Ocak 2017 Rakka Haritası

10 Ocak 2017: 

Rakka Operasyonu | 10 Ocak 2017

4 Ocak 2017:

4 Ocak 2017 Rakka “Fırat’ın Gazabı” Operasyonu haritası

28 Aralık 2016: Rakka‘yı ele geçirmek için başlatılan Fıratın Gazabı Operasyonu’nda YPG-SDG güçleri IŞİD kontrolündeki Tabka’ya 8 Km yaklaştı ve Cabir köyünü ele geçirdi. 28 Aralık’ta YPG militanları, Hırvat köyüne Hirvat el-Sharafat-Widyan yolu boyunca girdi ve IŞİD  ile seri çatışmalarsonrasında kontrolü ele geçirdi. Kürt yanlısı kaynaklara göre, çatışmalarda yaklaşık 38 IŞİD üyesi öldürüldü.

28 ARALIK FIRATIN GAZABI OPERASYONU

18 Aralık 2016: ABD desteğiyle PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Rakka operasyonunda Fırat’ın doğusunda YPG birçok köyü ele geçirdi.

Rakka Operasyonu'nun haritası
Rakka Operasyonu’nun haritası (18 Aralık 2016)

[Yakın zamanda güncellenecek]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

10 YORUMLAR

  1. […] Rakka sınırlarından tamamen IŞİD çıkarıldı. ABD destekli savaş uçaklarının desteğiyle YPG unsuları şehir merkezinde ve kırsalda kontrolü sağladı. Güneydeki petrol şehri Deyri Zor’da ise ABD ve Rusya’nın farklı alanlarda YPG’ye hava desteği sağladığı gözlemlendi. Şu an Deyri Zor kuzey doğusu ve güneyindeki çöl bölgelerinde örgütün kontrol ettiği alanlar mevcut. Fakat bu alanlar içerisindeki yerleşim yeri sayısı çok az. […]

  2. […] Rakka sınırlarından tamamen IŞİD çıkarıldı. ABD destekli savaş uçaklarının desteğiyle YPG unsuları şehir merkezinde ve kırsalda kontrolü sağladı. Güneydeki petrol şehri Deyri Zor’da ise ABD ve Rusya’nın farklı alanlarda YPG’ye hava desteği sağladığı gözlemlendi. Şu an Deyri Zor kuzey doğusu ve güneyindeki çöl bölgelerinde örgütün kontrol ettiği alanlar mevcut. Fakat bu alanlar içerisindeki yerleşim yeri sayısı çok az. […]

  3. Böyle giderse, SDG (YPG), El-Bab’dan hayli büyük olan Rakka’yi, Türkiye’nin El-Bab’i elegeçirdiğinden çok daha çabuk elegeçirecek. Bu durumu, SDG (YPG)’nin operasyon gücünün TSK’nin operasyon gücünden daha yüksek olduğunun göstergesi olarak okuyorum ben.
    Galiba Amerikalilarda bu özelliğinden dolayi SDG(YPG)’yi ortak olarak seçtiler.

    Eğer TSK ve Özgür Suriye Ordusu (adi altinda faaliyet gösteren binbir tane örgüt) El-Bab gibi küçük bir kasabanin etrafinda aylarca oyalanmasalardi, Pentagon ‘Rakka Operasyonu’ için kesinlikle Türk ordusunu ve ÖSO’yu Operasyonel güç olarak seçeceklerdi.

    Fakat öyle olmadi.

    Ancak “PÜRUS ZAFERI ” türünden değerlendirilebilecek bir sonuçla El-Bab elegeçirilebildi. Aylarca sonra. (El-Bab’dan daha büyük ve daha zor bir coğrafyada bulunan Tabqa şehrinin SDG(YPG) tarafindan iki aydan daha kisa bir sürede alindiğini göz önünde bulundurun lütfen.) Tabii Amerikalilar bütün bunlari gözlemlediler ve kararlarini SDG(YPG)’den yana kullandilar.

    Bu durumdan başka, bizim çokta yüksek olmayin bir özelliğimiz daha var.
    Biz bir yeri ele geçirince tam anlamiyla bir işgalci gibi, hatta işgal ettiği bölgeleri ilhak edecekmiş gibi davraniyoruz.

    Örneğin Türk devletinin Cerablus’ta, El-Bab’dan ve diğer yerlerdeki hareketlerine bir bakin. Geçen gün 23 Nisan bayramini oralarda kutlama tarzina bir bakin.
    Ya orasi Türkiyemi sen orada Türkiye’deki gibi 23 Nisani kutluyorsun? Kendi bayramini ulusal bayram olarak ora halkina dayatiyorsun. Hele bir dur! Daha dün bir bugün iki…
    Sen oralari ilhakmi ettin, yoksa Esat’a karşi savaştiğini iddia eden ÖSO’ya yardim etmek içinmi oraya gittin?
    Hadi diyelim oralara gittin. Hiç olmasa, göstermelik bile olsa, oradaki yönetimi ve günlük yaşamin organizasyonunu yerel halka birak. Halk kendi kendini yönetme duygusu tatsin.

    Yok alişmişiz ‘illahi her şeyi biz biliriz’ tavri. Aynen Türkiye’deki gibi “her şeyi devlet bilir.” “Halk hiç bir şey bilmez” tavri. Oralarida buralara benzetiyoruz.
    Bak etrafinda, başka devletler öylemi yapiyor?

    Cerablus’ta, El-Bab’ta yaptiğimizi geçmişte Kibris’ta kendi soydaşlarimizada yaptik. Illahi Kibris türküde Türkiye türkü gibi olacak. Onun gibi düşünecek, onun ideolojisini bire bir alacak. Olaki Rumlardan veya Ingilizlerden, uzun zaman birlikte yaşamaninin sonucu olarak, velevki bir şeyler Kibris türküne geçmişse o özelliklerin terkedilmesi için çalişilacak.
    En sonunda Kibris türküde bizden yaka silkmeye başladi. Hatta bize hakli olarak işgalci demeye başladilar.
    Çünkü sen orada çözümsüzlüğü çözüm olarak görüyorsun. Politikan bu. Yani Kibris türküne “geleceğin ilelebet belirsiz olsun” diyorsun. Bir halka bu durum bir politika olarak dayatilabilirmi? Bu çok gaddarca ve haksiz bir politika değilim?

    Şimdi ayni politika korkarimki uzun vadede Şehba bölgesindeki halka dayatilsin.
    Umarim yanilirim.

    Bizde ayak bastiğimiz her yerde, hemen ilk iş oranin yerel halkini kendimize benzeştirme dürtüsü zuhur ediyor.
    Yerel değerleri ve kültürleri olduğu gibi birakmayi sevmiyoruz. Demokrat olmadiğimiz için ve herkesi, herşeyi kendimize benzeştirmeyi sevdiğimiz için bu dürtü gayri ihtiyari ortaya çikiyor.

    Tabii ki bu kötü huylarimizi her kes görüyor. Ve “yarin bunlar buralardada hak iddia etmeye kalkarlar” deyip uzakta tutmaya çalişiyorlar.

    Işin kasaci kusuru hep başkalarinda aramamak lazim. Kusuru birazda kendimizde ariyalim.
    Selamlar

    • Degerli kardesim meseleye senin gözünle baktım da… Kör olmaktan korktum yani ancak bukadar kör olunabilir.Pyd yi övüp övüp bitirememessin Turkiye yi yermissin Bir defa El bab ı nasıl kucumsersin sen?Arkadaslar biz El bab ı 3 aya yakın bir sürede aldık ve El bab Rakkadan sonra 2.kaleydi ve aynı zamanda Rakka operasyonu o ara durdurulmustu ve Rakkadaki militanlar El bab a takviviyeye geldi , koalisyon asla destek vermedi(1 kac tane dışında) bununla beraber biz orada 3000 den fazla militan etkisiz hale getirdik bu bir zaferdir bu bizim kutlu bir zaferimizdir Pentagon bunun farkında bixi secmemesi bizim gucsuz oldugumuzdan degil ahhh benim akılsız Kardeşim,bizi secerse biz onlara gore daha pahaliyiz ama Pyd orada hem ucuz hemde abd ye mecbur bir kitle biz oyle degiliz cunku bix hem pahalyiz hemde kimseye mecbur veya bağlı değiliz.El bab meselesinde, El bab kusura bakmayın artik resmi olmasada bizim topraklarımızdır ne demek oraya kültürümüzü götürmeyecegiz,Ulan Pyd yi ovup bitiremedin onlar ne yapıyo? Onlar kendilerine benzemeyenlero olduruyo ve asıl onlar işgalci ne oldugu belirsiz Ermeni tohumları, Din ve inanc olmayan Markist bir grub … Son olarak tamamlayım El bab kutlu büyük bir zaferdir, Pyd/Pkk isgalci ve inancsız yalaka bir grubtur, Turkiye El babı almıştır ve mülkünde istedigi musbet tasarrufu gerceklestirebilir! …

  4. Ne İşide yer var ne PKK ye asıl oraya yerleşmeye çalışan ABD ve Rusya_İran Teröristleri ortadoğuyu kontrollerine alıyorlar diyorum.Bu oyunu Liderimiz Gördü bozmak için elinden geleni yapıyoruz.Kökten çözmemiz lazım.İnşallah gücümüz yetecek bu oyunu bozmaya.Suriye,Irak ve Libyaya saldırdıklarında bu durumu göz önüne alıp bu süper güçlere kendimizi kullandırtmamalıydık.Mücadeleye devam halen geç kalmış sayılmayız.Halkımız bir ve diri oldukça ABD veRusların yeri yok bu coğrafyada halkımız görsün neden korkup yayınlamıyorsunuz

  5. Ne İşide yer var ne PKK ye asıl oraya yerleşmeye çalışan ABD ve Rusya_İran Teröristleri ortadoğuyu kontrollerine alıyorlar diyorum.Bu oyunu Liderimiz Gördü bozmak için elinden geleni yapıyoruz.Kökten çözmemiz lazım.İnşallah gücümüz yetecek bu oyunu bozmaya.Suriye,Irak ve Libyaya saldırdıklarında bu durumu göz önüne alıp bu süper güçlere kendimizi kullandırtmamalıydık.Mücadeleye devam halen geç kalmış sayılmayız.Halkımız bir ve diri oldukça ABD veRusların yeri yok bu coğrafyada

  6. Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi.
    Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi.
    Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın,
    Galib et, çünkü bu son ordusudur İslâm’ın.

    Yahya Kemal Beyatlı

  7. Ingiltere ‘ve amerika tukiyenin rusya ile olan iliskilerini bozmak icin rus buyuk elciye saldiriyi duzenlemistir.SKY tv nin utanc verici haberi 16.40pm. haberlerinde kurtlerin turkiyenin dogusunda Kurt bolgesi kurmak ‘ve turkiyeden ayrilmak icin tsk ile savastigini duyurmustur.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz