Pasifik’te Yeni Satranç Tahtası: Guam Adası

1960

Pasifik Okyanusu açıklarındaki “Guam Adası”nın adı bu günlerde tatil cenneti olmasıyla değil, savaş cehennemi olabileceği ihtimali ile duyuluyor. Kim Jong ve Trump’un yeni satranç tahtası Guam Adası mı olacak?

Kuzey Kore’de uzun zamandır devam etmekte olan nükleer füze programı nedeni ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından ülkeye yeni yaptırımlar uygulamaya başladı. Diğer taraftan programlarına devam eden ve ABD’yi tehdit eden Kuzey Kore’ye, ABD Başkanı Donald Trump da sert çıkışlarda bulunmaktadır ve hatta nükleer denemelere son verilmemesi durumunda Kuzey Kore’ye “dünyanın daha önce hiç görmediği büyüklükte bir ateş ve öfkeyle karşılık vereceğini” duyurmuştur.

Bu açık tehdit ise Kuzey Kore tarafından ABD kontrolünde bulunan Guam Adası açıklarına orta-uzun menzilli “Hwasong-12” füzelerinin fırlatılması için yeni bir programın hazırlandığı açıklandı.

Guam Adası’nın stratejik önemi nedir ve nerede bulunmaktadır?

Kuzey Kore – Guam Adası
  • Pasifik Okyanusunun güneyinde yer Guam Adası ABD’nin en batısındaki toprak parçası olmakla birlikte , eyalet veya devlet statüsüne sahip değil.
  • Ada nüfusunun yüzde 40 civarı Kamorro etnik grubundan  gelen yerlilerden oluşuyor ve günümüze kadar İspanya, Japonya ve ABD yönetimleri tarafından işgal edildi.
  • Guam Adası ile Kuzey Kore arasındaki mesafe ise uçuş süresi ile yaklaşık 4 saat sürüyor.
  • 545 kilometrekare alana sahip adanın yüzde 30’dan fazla alanını askeri üsler oluşturuyor.  ABD’nin Andersen Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri‘ne ait olan üssün temelleri 2010 yılında atıldı. 12 miyar dolara mal olan üste, uçak gemileri için bir liman, füze savunma sistemleri, tatbikat sahaları, büyük bir uçak pisti, 100 bin bomba ve füze, 250 milyon litre yakıt bulunduruluyor.
  • ABD ordusunun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Batı Pasifik’teki en büyük askeri yatırımı kabul edilen üs konumunda. 25.000 ABD askerinin bulunduğu kuzeydeki Japonya/Okinawa’ya kıyasla, Guam’ın askeri personeli şarta bağlı olarak 6000’in biraz altındadır fakat Okinawa’da bulunan askeri mürettebatın 19,000 kadarının Guam’a taşınması yönünde bir tasarı mevcut.
    Trump vs Kim Jong

    Kuzey Kore cephesinden yapılan “Guam adası açıklarında nükleer füze deneme yapılacağı” açıklamasının ardından, ABD’nin adada kırmızı alarm verdiği ve güvenlik önlemlerini artırdığı belirtiliyor.

    Gülay Kulaklı

    StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Kuzey Kore, ABD’nin meşru müdafa yapıyor konumunda olmasına yardım ediyor. Kendi elleryle ABD’ye Asya’yı kuşattırıyor. Çok ilginç. İnsan danışıklı dövüş mü diye düşünüyor ?

  2. Merhaba hocam.Korenin bu politikası Abd karşıtlığı gibi görünsede aslında onun yararına olan bir politika.Peki Çin in bu konuda çok ses çıkarmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz.

    • Merhabalar. Doğru tespit, Kuzey Kore’nin bu hamleleri ABD’nin Pasifik Okyanusunda “daha güçlü ve meşru şekilde” bulunmasına imkan sağlıyor. Şuan Guam Adası’na ABD tarafından hava savunma sistemleri kurulmakta ve asker sevkiyatı yapılmakta. Çin ise Kuzey Kore’nin Pasifikte nükleer füze denemesi yapmasına izin vermeyeceği yönünde bir açıklamada bulundu. Kanaatimce, Kuzey Kore’nin bu hamlelerinin planlanmış olduğu yönünde, yakın bir zamanda düşman gibi görünen ABD ve Çin’i aynı masaya oturtmanın meşru yolları aranıyor gibi zira Pasifikte bir anlaşmaya varıldığını düşünüyorum.
      Ayrıca konu ile ilgili daha detaylı bir makalemiz de Ferdi Hocam tarafından yayınlandı, göz atmanızı tavsiye ederim ; https://stratejikortak.com/2017/08/abd-asya.html

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz