Lübnan’dan IŞİD’e Karşı “Dağların Şafağı” Operasyonu

1994

Lübnan ordusu, IŞİD’e karşı beklenen operasyonunu başlattığını duyurdu. Tıpkı Türkiye’nin sınırını teröristlerden temizleme planı gibi Lübnan’ın da Suriye sınırında bulunan ve ülke için büyük tehdit oluşturan IŞİD’i bölgeden çıkarmak istiyor.

Sabah saatlerinde Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn, Lübnan toprakları içerisindeki Ra’s Baalkbek, El-Fakiha ve El-Kaa kasabalarında yapılanan ve dağlık bölgeleri kontrolü altında tutan IŞİD’e karşı “Dağların Şafağı” adlı operasyon başlattıklarını söyledi. Lübnan ordu yetkilileri operasyonu Esad rejimi ve Hizbullah ile koordinasyon halinde yapılmadığını söylese de rejim güçlerinin Lübnan ordusu ile eş zamanlı olarak Batı Kalamun’da (aşağıdaki haritadaki siyah bölgeye yönelik) operasyona başlaması bu söylemlerini doğru olmadığı şeklinde yorumlandı.

Sarı: Lübnan ordusunun operasyon başlattığı yer – Mavi: Geçtiğimiz günlerde Hizbullah’ın HTŞ’ye karşı saldırıya geçtiği yer. – Siyah: Suriye ve Lübnan sınırında IŞİD’in kontrolündeki bölge (Harita: StratejikOrtak.com)

Aslında Lübnan’da Hariri hükümeti, 10 Ağustos’ta orduya IŞİD’e karşı oeprasyon için emir vermişti. O günden itibaren IŞİD mevzilerini vuran Lübnan ordusu 19 Ağustos itibariyle resmi olarak operasyona başladı.

Lübnan Başbakanı ABD’ye gitmişti

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, geçtiğimiz ay Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü. Trump’ın burada söylediği ““Lübnan IŞİD, El Kaide ve Hizbullah terörüne karşı cephe hattıdır.” çarpıcı ifadeler uzmanların dikkatinden kaçmamış, Lübnan hükümetinin ülkenin her alanında kendini gösteren Hizbullah’a karşı cephe alıp almayacağı merak konusu olmuştu.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile ABD Başkanı Donal Trump Beyaz Saray’da ortak basın açıklaması yaptı.

Hizbullah’ın Arsel Operasyonu

Lübnan’ın Arsel bölgesinde Hey’et Tahrir’eş Şam’a (HTŞ) karşı operasyona başlamıştı. Hizbullah  ile HTŞ ile arasında yapılan anlaşma sonrası buradaki HTŞ militanları Suriye’nin İdlib vilayetine gönderildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Lübnan: Suriye İç Savaşı’ndan En Çok Etkilenen Ülke

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz