Katar’la Alakalı Durum Derlemeleri

1069

Bilindiği üzere, Suudi Arabistan öncülüğünde hareket eden 10 Arap ülkesi Katar’a teröre destek verdiği suçlamasıyla ilişkileri kesmişti. ABD’nin de suçlamalara en baştan katılması Katar’ı uluslararası arenada zor bir duruma düşürmüştü. Aynı zamanda Katar’a ambargo uygulayan Arap ülkeleri Katar’da marketlerin boşalmasına ve mini iç kaos ortamına yol açmıştı.

Uluslararası arenada yalnızlaşan Katar’a Türkiye ve İran başta olmak üzere bazı ülkeler destek vermişti. Suudi Arabistan’ın ambargosunu özellikle Türkiye’den gönderilen yardım uçakları ile delen Katar, bu konuda Türkiye’nin desteğini tam anlamıyla hissetmiştir. 

Uluslararası kamuoyunda her ne kadar Katar’a yönelik suçlamalar teröre destek yönünde olsada, genel olarak bilinen amaç Suudi ittifakına yakın bir şeyhin Katar’ı yönetmesidir. Katar’ı İran kanadına kaptırmak istemeyen Suudi Arabistan diplomatik ilişkileri birden keserek askeri müdahale seçeneğini masaya yatırmıştır. 

Yaşanan bu gelişmeler Katar’a ekonomik yönde olumsuz olarak yansımıştır. Şöyle ki, meşhur Katar Havayolları başta olmak üzere şirketler büyük zarar içerisine girdi ve 2022 yılında yapılması planlanan Fifa Dünya Kupası organizasyonu da büyük risk içinde.

Aynı zamanda çoğu Amerikan yazar yaşanılan bu olaylar sonucunda ABD’nin Anti-Katar kanadını desteklemesini ve Katar’ı destekleyen ülkelerinde ambargoya mahkum edilmesi yönünde hem fikirler. Özellikle Müslüman Kardeşler konusunda Türkiye ile zıtlıklara düşen ABD bu sayede Katar krizini Türkiye ve İran’a da çevirme konusunda fırsatlar kollamaktadır.

Türkiye’nin Katar’ı desteklemesi Anti-Katar kanadında Türkiye aleyhine propagandalara yol açmış ve bazı gruplar tarafından Türk mallarını boykot çağrısı yapılmıştır. Dahada fazlası Mısır’da darbe ile yönetime gelen Sisi, Katar’a uygulanan yaptırımların Türkiye’ye de uygulanması konusunda öneride bulundu.

Filistin’de bulunan Hamas ise Katar’ın isteği üzerine üst düzey yetkililerini çekerek ülkelerine geri döndüler. Ancak bu konuda birçok pürüz bulunmakta.

İsrail ise Katar’a yönelik uygulanan ambargodan oldukça memnun. Çünkü, yaklaşık 10 yıldan beri Katar tarafından desteklenen Hamas, İsrail’e zarar vermekte ve eğer Katar’da yönetim değişip Hamas’a destek kesilir ise bu durum İsrail’in çıkarına olacaktır. Daha geniş anlamda ise Müslümanlar arasında olabilecek bir mezhepsel ayrılık İsrail’i daha güvende tutacaktır. 

Bu tarz bölünmeler soğuk savaş gibi gözükebilir. Ancak yaşanılan bu soğuk savaş döneminin sonunda Orta Doğu’da yaşanılabilecek bir sıcak savaş olabilir. Türkiye ve İran karşısında Suudi Arabistan ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeyi bulabilir. 

Gerek Şii kanada, gerekse Sunni kanada politik ve duygusal açıdan yakın ilişkileri olan Türkiye bu avantajını kullanarak ara buluculuk yapmayı denerse yaşanabilecek olası bir bölgesel savaşın önüne geçebilir ve mezhep savaşını sonlandırabilir. Ancak Katar krizi başladığından beri Türkiye hem askeri hemde ekonomik anlamda Katar’dan yana bir tavır almış durumda.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Kaynakça:

http://www.21yyte.org/tr/arastirma/orta-dogu-ve-afrika-arastirmalari-merkezi/2017/06/10/8656/turkiyenin-katara-desteginde-risk-ve-firsatlar

http://www.21yyte.org/tr/fikir-tanki/13127/sunni-ittifakta-kriz-katar-sorunu-turkiye-ve-bolgeyi-nasil-etkileyecek 

http://ankaenstitusu.com/israil-acisindan-katar-krizi/

https://www.cfr.org/blog-post/untangling-qatar-kerfuffle?utm_medium=social_earned&utm_source=tw&utm_campaign=blog&utm_term=untangling-qatar-kerfuffle&utm_content=061417

www.commentarymagazine.com/foreign-policy/support-anti-qatar-coalition/

http://www.haaretz.com/middle-east-news/palestinians/1.793763 

http://www.milliyet.com.tr/son-dakika-sisi-den-skandal-dunya-2468979/

https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201706081028805962-araplar-turk-mali-boykot-tepki-cekti/

https://worldview.stratfor.com/situation-report/turkey-foreign-minister-visit-qatar?

http://www.yeniakit.com.tr/haber/turkiyeden-katara-dev-yardim-343746.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Türkiye en iyisini yapıyor.Katar bizim kardeşlerimiz ve onları yalnız bırakmayız.Bu nedenle Türkiye’yi tebrik ederim.Reis doğrusunu yapıyor. Rabbim güç ve kuvvet versin. Küfür milleti birdir ve Mü’minler bir vücudun azaları gibi birlik içerisinde olmalı ve Kur’an’a sarılmalıdır (Ali imran 103.Ayet)

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz