Arnavutluk’un Demokratikleşme Süreci ve Çin’in Stratejik Yardımı

1372
Mao Zedong ve Enver Hoca

15. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine giren Arnavutluk, 1912’de bağımsız oldu. II. Dünya Savaşı’nda İtalyanlar tarafından işgal edilen Arnavutluk, Enver Hoca liderliğinde İtalyan ve Almanlara karşı mücadele verdi. Bu savaş sonunda Komünist Partisi’nin yönetimine girdi. Başlangıçta SSCB ile iyi ilişkiler kuran Enver Hoca liderliğindeki Arnavutluk, 1961’de SSCB’den uzaklaştı ve Avrupa’da yalnız kaldı.

Çin, Adriyatik Denizi kıyısında kendisine bir üs verilmesi karşılığında Arnavutluk’a önemli iktisadi yardımlarda bulundu. Bu gelişmeler Arnavutluk’u Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaklaştırdı. Ancak 1976’da Çin Halk Cumhuriyeti’nde başlayan reformlar bu ilişkileri olumsuz etkiledi. Bunun sonucunda Arnavutluk Çin’den uzaklaştı.

İlgili resim
Enver Hoca

Nisan 1985’te Enver Hoca’nın ölümünden sonra Ramiz Alia, Arnavutluk Komünist Partisi liderliğine ve devlet başkanlığına getirildi. Enver Hoca döneminde dışa kapalı bir politika takip eden Arnavutluk, Alia döneminin ilk döneminde aynı politikayı takip etti. Bu yüzden Arnavutluk SSCB’de başlayan değişim rüzgarlarından en son etkilenen devlet oldu.

Balkanlarda ve Avrupa’da meydana gelen gelişmeler üzerine Alia, sosyalist rejimi yumuşatmaya yönelik tedbirler almak zorunda kaldı. 1990 başlarından itibaren Arnavutluk büyük bir değişim içine girerek bir dizi reform yaptı. Ramiz Alia, dış ülkelerle ilişkileri geliştirerek uzun yıllar dış politikaya kapalı olan Arnavutluk’un dış politikasını tamamen değiştirdi. Hükümet, ekonomide liberalleşmeyi kabul ederken dış sermayenin sınırlı bir şekilde ülkeye girmesini kabul etti. Ülkede ilk kez 1992’de iktidar partisinin denetiminde olmakla birlikte çok partili seçimler yapılarak demokrasiye geçiş sağlandı.

çin arnavutluk ile ilgili görsel sonucu

Son olarak 28 Kasım 1998’de referandumla yeni anayasa kabul edildi. 22 Mart 1992’de yapılan seçimlerde Demokrat Parti birinci parti oldu. Böylece Sosyalist Parti iktidarına da son verilerek Demokrat Parti liderliğinde hükümet kuruldu. Bunun üzerine Ramiz Alia istifa etmek zorunda kaldı ve cumhurbaşkanlığa Demokrat Parti lideri Sali Berişa seçildi. Arnavutluk’un AB ve NATO’ya üyelik görüşmeleri sürmektedir.

H. Anıl Tezsehen

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Arnavutluk’ta son seçimi Sosyalist Parti- Edi Rama kazandı. Yazarınız çok gerilerde kalmış. Veya eski yazıları yeni diye önümüze koyuyorsunuz.
    Sitenizin adı çok ilgi çekici ama biraz daha profesyonellik lazım.
    Selamlar

  2. çin’de reformlar 1976’da başlamadı yalnız. 1976’da mao öldü, 1978’de reform kararı aldılar ve 1980’de toprak edinme hakkı getirilerek ilk adım atıldı. sonraki yıllarda da başka yenilikler falan işte

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz