Kısaca ABD’nin Çekildiği İklim Anlaşması ve Beklenen Tehlike

1058

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın açıklamasıyla ABD’yi 190’ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması’ndan çekeceğini duyurdu. Trump, “Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını” iddia ederek “Tamamen yeni bir sözleşmenin müzakerelerine başlayacağız” dedi.

İş adamlarından oyunculara kadar birçok kişinin tepkisini çeken bu karar ve Paris İklim Anlaşması‘nın içeriğinde neler var?

Kısaca İklim Anlaşması

2016 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmaya karşı mücadele edilmesine yönelik dünya çapındaki en geniş kabul görmüş anlaşma özelliğine sahip.

– Anlaşma, fosil yakıtların kullanımının kısıtlanmasını ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasını öngörüyor. Böylece küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması planlanıyor.

– Bilim insanları, küresel ısınma, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, kuraklıklar ve sert fırtınalardan karbon dioksit oranlarını sorumlu tutuyor.

– Tüm tepkilere rağmen ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekilme kararı aldı.

– ABD, 194 ülkenin imzaladığı iklim anlaşmasından Nikaragua ve Suriye’den sonra çekilen 3. ülke oldu.

– Şayet ABD anlaşmadan çekilmeseydi, yapması gereken şey karbon emisyonlarını 2025 yılı itibariyle 2005 seviyesinden yüzde 26-28 düşürmek olacaktı.

– ABD, Çin’den sonra karbondioksit emisyonunda ikinci sırada geliyor.

– Dünya genelindeki karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 15’ini tek başına üreten ABD’nin bu anlaşmadan çekilmesi, anlaşmayı ‘anlamsız’ hale getirebilir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. İyi yapmış tramp zaten dünyadaki hayattaki bu canlılık bi saçmalık bitirmek lazım bu çarkı doğum ve ölüm ne zamana kadar zengin olursun çekemezler seni sıkarlar fakir olursun sen çekemezsin sıkarsın

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz