Yahudi Şeriatı ve ‘Dünya Yahudilerinin Devleti’ Yasalaşıyor

2117

İsrail Parlamentosunda ilk oturumda Yahudi Ulus Devlet Yasası tasarısı onaylandı. Bu tasarı ülkede bulunan Araplara karşı ırkçı ve ayrımcı politikaların yasalarla sistematik hale getirilmesi anlamına geliyor. Tasarı şu an yasalaşarak yürürlüğe girmedi. İsrail’de bunun için iki farklı oturumda daha onaylanması gerekiyor.

Ortadoğu’nun ‘dokunulmaz devleti’ İsrail’de bir anayasa olmadığı için ülkedeki anayasaya eş değer sayılan “temel kanunlar” var. Bu tasarı tamamen yasalaşır ve bu “temel kanunların” içine girerse, İsrail dünya Yahudilerinin temsilcisi, etnik-dini bir devlet olarak tanımlanacak.

Yahudi ulus devlet yasası ne getiriyor?

Bu yasa ile ülkede iki farklı vatandaş modeli ortaya çıkacak. 8 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 20 gibi büyük çoğunluğunu oluşturan Araplar, ikinci sınıf vatandaş konumuna düşecek.

Peki bu tasarı içinde en çok tepki çeken maddeler hangisi?

– Tasarıyla birlikte ülkede artık Arapça resmi diller arasından çıkarılacak ve tek resmi dil sadece ve sadece İbranice olacak.

‘İsrail bir Yahudi devletidir’ ibaresi tasarı içerisine konulacak ve dünyadaki tüm Yahudilerin devleti İsrail olarak gösterilecek.

– Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere ait olunacak.

– İsrail’in başkenti Kudüs’tür ve dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail’e dönme hakkı vardır.

– Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılmakla birlikte en dikkat çeken maddelerden olan hukukta boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacak maddesi geçerli olacak.

Kaynak: AA – Stratejikortak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz