Erdoğan-Putin Görüşmesinin Ayrıntıları: Domatese yaptırım neden kalkmadı?

1632

İki liderin birlikte 1 saat 30 dakika, heyetlerle birlikte de toplam 3 saat süren görüşmelerin ardından çok önemli açıklamalar yapıldı. Liderler iki ülke arasında sadece vize serbestisi ve domatese yönelik kısıtlamaların sürdürüleceğini belirtti.

Gözden kaçan ve iki liderin konuşmalarında yer alan satır aralarındaki ayrıntılar şöyle:

Putin ne dedi?

Türkiye ile yapılan görüşmelerin sonucunda ortaya çıkan ortak çalışmaların, Rusya-Türkiye ilişkilerinin özel bir statü kazandığını ve tamamen onarıldığını gösterdiğini ifade eden Putin, “İlişkilerimizdeki normalleşme sürecinin tamamlandığını kesinlikle söyleyebiliriz.” dedi.

Putin’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlar:

– Rusya’nın Akkuyu nükleer santral projesine toplam yatırımı 22 milyar doları bulacak.

– Türkiye ile 1 milyar dolar değerinde bir ortak yatırım fonu kuracağız.

– Ortadoğu ve Suriye sorununu görüştük. Rusya ve Türkiye, Suriye krizinin sadece siyasal ve diplomatik yollarla çözülebileceği konusunda mutabık kaldık.

Erdoğan ne dedi?

Türkiye-Rusya ilişkileri anlaştığımız şekilde geliştiğini belirten Erdoğan, “İnanıyorum ki Rusya ve Türkiye’nin burada atacağı adım, bölgenin kaderini değiştirecektir” dedi.

Son iki ay içinde ikinci kez, 2016 Ağustos’tan bu yana da beşinci kez Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldiğini ifade eden Erdoğan, 100’den azla kişinin kimyasal silah ile öldürüldüğü Han Şeyhun’daki saldırı hakkında “Böyle bir saldırı kimsenin yanına kalmamalı. Sorumluların cezalandırılması için mutabık kaldık.” ifadesini kullandı.

Rusya neden domatese kısıtlamayı kaldırmadı?

Aslında domatese uygulanan kısıtlamanın sebebi Rus lider Putin’in açıklamalarında gizli.

Putin, tüm yaptırımların ortadan kalkmasına rağmen domatese kısıtlamaların sürdürülmesi hakkında, “Bu tam da domates üretimiyle ilgiliydi. Bizim tarım üreticilerimiz büyük krediler aldı. Bu, iklim koşullarımızda seraların yapımıyla ilgili oldukça uzun vadeli bir üretim süreci. Bu yüzden bu üründe kısıtlamalar devam edecek.” dedi.

Kararın ardından Rus çiftçilerin yaptığı yatırımlar var

Ayrıca konuşmasının devamında Putin, “Pazarımızı, Türkiye’den gelen domatesler de dahil olmak üzere yurtdışından alınan ürünlere sonsuza dek kapatmak gibi bir planımız yok. Kısıtlamalar zamanla kaldırılacak. Türkiye’de üretilen domateslerin daha ucuz olduğunu anlıyorum fakat Rusya’nın kendi tarım sektörünü geliştirmesi (kendi domatesini kendisinin üretmesi) gerekiyor.” dedi.

Yani özetle uçak krizinin ardından Rusya’da bu konuya ilişkin çok büyük yatırımlar yapıldığı ve Rus çiftçilerin ürettikleri domateslerin elde kalmaması için kısıtlamalar sürdürüldüğü yorumu yapılabilir.

Suriye’de Son Durum Haritası (Mayıs 2017)

Çatışmasızlık bölgeleri nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlip’in çatışmasızlık bölgesi olacağını söylerken, Putin de ABD Başkanı Trump’ın bu bölgeleri desteklediğini belirtti. Rus liderin ifadesine göre güvenli bölge ilan edilen bu alanlarda askeri eylem olmazsa bu bölgede uçaklar uçmayacak.

Bir sonraki Erdoğan-Putin görüşmesi ne zaman gerçekleşecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin için, “Kendilerini 22 Mayıs‘ta İstanbul’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin toplantısında görmekten memnuniyet duyacağız.” dedi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz