Kuzey Irak Yönetimi Bağımsızlık Arayışında

1294

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, IKBY’nin bağımsızlığı için yapılacak referandumun direkt devlet ilanı anlamına gelmediğini ancak Bağdat’a karşı elinde bir kart niteliğinde olduğunu belirtti.

Dizayi, Erbil’de katıldığı bir program sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, IKBY‘nin bağımsızlık referandumuna değinerek, bunun gizli perde arkasında yapılan bir iş olmadığını, IKBY Yüksek Seçim Komisyonu’nun referandumu uygun vakitte gerçekleştirmek için hazır konumda olduğunu söyledi.

Referandumun birkaç yıl önce gündeme getirilip, üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Dizayi, “Ancak IŞİD savaşından dolayı öncelik sırası değişti. Yaşanan gelişmelerden dolayı Kürdistan bölgesi, Irak merkezi hükümeti ve tüm bölgenin önceliği IŞİD ile mücadele olmuştu. Şu anda ise IŞİD kırılmaya doğru gidiyor ve referandum meselesi yine konuşulmaya başlandı” dedi.

Referandumdan çıkacak sonucun etkilerine ve bunun ne anlam taşıyacağına da değinen Dizayi, şunları kaydetti: “Yapılacak referandum, direkt bağımsız bir devlet ilanı anlamına gelmiyor. Ancak Bağdat ile görüşme yapıldığı zaman (referandum sonucu) Kürdistan bölgesinin elinde bir kart olacaktır. Referandumun sadece bir siyasi partinin isteği değil, tüm halkın iradesi olduğunu gösterecek. Referandumun bu çerçevede ele alınması gerekiyor.”

Kaynak: Sputnik

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Tam bağımsız, diğer kavimlerin haklarına toprak bütünlüğüne saygılı, müslüman bir kürt devleti olacaksa neden olmasın? İslami bir kürt devleti batılıların istismarına, haçlıların, siyonistlerin onları kullanmasına bir engel olabilir. Lakin kavmiyetçilik damarları ağır bastığından şu aşamada bağımsız kürt devleti müslümanlar için sıkıntı olur. Şimdiden oraya buraya bayrak asıp diğer kavimlerin haklarını gasp etmeye çalışıyorlar. Bu aç gözlülükleri onlara pahalıya mal olabilir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz