Geçtiğimiz 10 Günde Dünyada Neler Oldu?

267

– Trump, Obama tarafından atanan tüm büyükelçilerin, başkanlığa başlayacağı 20 Ocak’ta görevden alınması talimatı verdi. (NYT)​​

– Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’deki askeri kuvvetini azaltmaya başladığını ve tek askeri uçak gemisini çekeceğini duyurdu

– Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasından sonra 2016’da Yunanistan’a geçen sığınmacı sayısı yüzde 80 azaldı.​

– Keşmir’de El Bedir direnişçi grubu liderlerinden Muzaffer Ahmed, Hindistan güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada hayatını kaybetti.​​

FETÖ ile uluslararası alanda mücadele devam ediyor. Fas, ülkedeki FETÖ okul ve kurumlarını kapatma kararı aldığını bildirildi.​​

– PKK’nın Şengal(Sincar)’dan çekilmesi konusunda PKK ile Peşmergenin anlaştığı, bölgede YPJ ve YPŞ’nin ise kalacağı belirtildi. (Rudaw)​​

– Türkiye’nin eğittiği Ninova Muhafızları’nın lideri eski Musul valisi Esil Nuceyfi, Şii Haşdi Şabi örgütüne katıldıklarını resmen açıkladı.​​

– ABD Kara Kuvvetlerinde yapılan yeni bir düzenlemeyle dini nedenlerle sakal bırakmak, türban veya başörtüsü takmak artık serbest oldu.​​

– Ukrayna Savunma Bakanı Stepan Poltorak, “Donbas bölgesinde Rusya’dan gelen 40 bin ayrılıkçı var, bunların 5 bini Rus Ordusu’nda asker” dedi.​

– Suriye’nin kuzeyinde Haseke’de, YPG’nin bazı karargahlarının milliyeti bilinmeyen helikopterler tarafından bombaladığı belirtildi.

– ABD, son iki ayda Körfez ülkeleri olan Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve BAE’ye 40,8 milyar dolarlık silah satışında bulunduğunu açıkladı.

– Rus Rosneft şirketi, Almanya’daki bazı petrol şirketlerinden hisse alarak Almanya petrol pazarının yüzde 12’sini ele geçirdi.

– Rus savaş gemileri, iyi niyet ziyareti çerçevesinde Duterte liderliğindeki Filipinler’in başkenti Manila’daki limana ulaştı.

– Romanya’da başbakanlığı veto edilen Müslüman Tatar Türkü Sevil Shhaideh, yeni kabinede Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı oldu.

– 19 Ocak’ta sona erecek olan OHAL 3 ay daha uzatıldı.

– Etiyopya’da kuraklıktan etkilenen ve yardıma muhtaç kişi sayısı 10.2 milyondan 5.6 milyona gerilemiş. Unutulan Afrika için güzel rakam.

– Filipinler lideri Duterte, “Bazı kuzenlerim IŞİD’in, bazıları ise hükümetle anlaşan ve özerk olacak olan Moro Cephesi’nin içerisinde” dedi.

– Hamas ve Fetih’inde aralarında bulunduğu 8 Filistinli grup 15-17 Ocak’ta Moskova’da görüşecek. 2011’de de benzer bir görüşme gerçekleşmişti.

– Belçika hükümeti, Ortaköy’deki Reina saldırısı sonrası sosyal medyada atılan nefret mesajları cezalandırma kararı aldı.

– Kazakistan, 2017-2018 yıl döneminde BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi göreviyle BMGK üyesi ilk Orta Asya ülkesi oldu.

– Bugün İran, Irak’a biriken borcundan dolayı verdiği elektriği keserken; Türkmenistan’da İran’a gönderdiği gazı bugün sabah itibariyle kesti.

– Başbakan Binali Yıldırım, cumartesi ve pazar günü Irak’ı ziyaret etme kararı aldı.

– Rus ve Türk savaş uçaklarının IŞİD hedeflerini vurduğu bildirildi. (AA)

– Almanya’da bu yıl şubatta Cumhurbaşkanlığı, eylülde ise genel seçimler var. Cumhurbaşkanlığına Dışişleri Bakanı Steinmeier düşünülüyor.

– BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki ateşkes kararını kabul etti.

– İngiltere’deki Brexit ve Türkiye’deki olaylardan rahatsız olan Seferad Yahudilerinin Portekiz’e vatandaşlık başvuruları %80 arttı.

– Rusya dün IŞİD’i El Bab’da vurdu. Çavuşoğlu ise bugün ABD’nin(koalisyon) uzun bir aradan sonra El Bab’da operasyon düzenlediğini açıkladı.

– Hindistan’ın yeni bir uzun mesafeli nükleer güdümlü füze denediği bildirildi.

– AGİT’in dönem başkanlığını bu sene Avrupa’nın en faşist ülkesi Avusturya Almanya’dan devraldı.

– Antonio Guterres, BM Genel Sekreterliği görevine resmen başladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com – DNO

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz