Kuzey Kore’nin Askeri Gücü

910

Dünyanın en kapalı ülkesi olması nedeniyle sıklıkla ‘gizemli ülke’ olarak anılan Kuzey Kore’nin uluslararası arenada elini güçlendiren en dikkat çeken kartı kuşkusuz dünyanın en kalabalıklarından biri olan ordusu. Peki her fırsatta Güney Kore, Japonya ve batılı müttefiklerine gözdağı vermekten çekinmeyen Kuzey Kore ordusunun gücünün sınırları neler?

Kuzey Kore ordusunun en kalabalık kısmı kara kuvvetleri. Kara Kuvvetleri’nde 1.2 milyon aktif askerin görev yaptığı biliniyor. Ancak ordunun en çok güvendiği yanı ise sayısı milyonlar ile ifade edilen yedek kuvvetler.


Oldukça kalabalık bir orduya sahip olmasına rağmen Kara Kuvvetleri’nin kullandığı silahlar oldukça eski. Yayınlanan raporlara göre, ordunun envanterindeki silahların çoğu Sovyet döneminden kalma. Kendi üretimi olanlar ise “düşman”larına kıyasla oldukça geride.


Aynı durum ordunun hava araçları için de geçerli. Hava Kuvvetleri’nin envanterinin büyük bir bölümünü 1983 yılında kullanıma giren MiG-29’lar oluşturuyor.


Bunların haricinde kendi üretimi uçakları da kullanan ordu, bu konuda pek de iddialı değil.


Ordunun en korkulan silahı ise topçu birlikleri. 170 mm’lik Koksan’lar Kuzey Kore’nin her geçit töreninde sergilemekten çekinmediği silahların başında geliyor.


Ordunun elindeki füzelerin bir kısmının Güney Kore’nin başkenti Seul’u vurabilecek kapasiteye sahip olduğu biliniyor.


Dağ gibi doğal koruma kapasitesine sahip bölgelere inşa edilen devasa toplar da ordunun güvendiği silahların başında geliyor.


Her ne kadar yaşlı bir filoya sahip olsa da Kuzey Kore dünyadaki en çok denizaltıya sahip ordulardan biri.


Ordunun sahip olduğu muharebe gemilerinin sayısı ise oldukça kısıtlı.


Çin ve Sovyetler Birliği’nden kopyalanan zırhlı araçlar da ordunun kalabalık birimlerinden bir tanesi.


Hwasong füzelerinin Japonya’yı vuracak menzile sahip olduğu düşünülüyor.


20 yıl önce geliştirilmesine rağmen Pokpung-ho tankları ordunun en gelişmiş araçlarından biri.


Kaynak: ntv.com.tr

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

    • 2008 yılında ABD ile anlaşması sonucu nükleer reaktörünü kapatan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ABD’nin yaptırımları kaldırmaması ve verdiği sözleri gerçekleştirmemesi sebebiyle nükleer çalışmalarına tekrar başladı ve 2009 Mayıs ayında yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı. Nükleer deneyi doğrulayan Rus Savunma Bakanlığı, denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğunu ifade etti. Nükleer silah sahibi ülkeler başta ABD, AB, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin komşuları Japonya ve Güney Kore olayın ardından ayağa kalktı.

      wikipedi.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz