Halep Propagandaları ve Gerçekler

1026

Bu aralar çok şaşkınım. Çünkü hem sosyal medya da hemde haber sitelerin de inanılmaz bir araştırmacı ruhla afişler paylaşılıyor, oldukça kaliteli fotoğraf ve videolar paylaşılıyor. Şaşırdığım nokta ise bu insanlar bu kadar şey görüyorlar da Haleplilerin şehrin kurtarılmasının ardından nasıl kutlama yaptıklarının veyahut daha önceden kurtarılan bölgelerde sivillerin orduyu nasıl karşıladığına dair videoları izlememişler mi? yoksa onlara göre bunlarda mı senaryo/tiyatro?

Örneğin devamlı bir odanın veya duvarın kenarından paylaşılan ve “bizi öldürecekler”,”burada soykırım yaşıyoruz” diye sakin bir ses tonuyla, üstelikte tek başına servis edilen videolar paylaşılıyor. Sadece bir duvarın arkasını görerek ve akıllı telefondan çekildiği belli olmasına rağmen etrafı zahmet edipte göstermeyerek kamerayı döndürmeye üşenilen bu videolarda yer alan aktivistlerin hepsi son derece iyi İngilizce konuşuyorlar ve hepsinin de sosyal medya da binlerce takipçileri bulunuyor. Zaten BBC, CNN, El-Cezire gibi kanallara videolarının hemen arkasından röportaj vermeleri de sağlam ve önceden elde edilmiş bağlantılarını açıklar gibi.

Örneğin Twitter da @Mr.Alhamdo diye kayıtlı olan aktivistin 16 bine yakın takipçisi var ve kendisi PC’nin başına oturmuş, kulaklığını takmış, hoparlörünü açmış ve bağlantı kurduğu kanal üzerinden sunucuya “bombalar her yerde, insanlar kaçıştırıyor” diyor. Tabi ki de sunucu ona “Senin odan ve ekipmanların gayet sağlam, hiçte bomba altında gibi değilsin demiyor.”, zaten dese işten atılacağı için kadıncağız bir şey diyemiyor. Başka bir videosunda ise bu genç BM’ye atıp tutuyordu. Ekim 2016 da yani 3 ay gibi bir sürede 16 bin takipçiye ulaşan bu abimizi kutluyorum.

Lina El-Şami isimli ve Twitter da @Linashamy diye kayıtlı olan ve hepimizin gayet temiz kahverengi başörtüsü ve siyah pardesüsüyle tanıdığımız ve yine mükemmel İngilizcesiyle El-Cezireye konuşup “burada tam anlamıyla soykırım yaşıyoruz” dediği videoyu görmüşsünüzdür. Bu güzel hanımefendinin eylül 2012 de katıldığı twitter da 35 binden fazla takipçisi var. Beni şaşırtansa videonun tamamen bayanı ve arkasında ki duvarı göstermesi oldu. Buradan ona bir tavsiye; bir daha ki sefere yanına kötü giyimli bir kaç kişi bulup harabe bir yere git ve akıllı telefonunu bu sefer döndür ki insanlar gerçekten kötü bir yerde olduğunu düşünsün, böyle daha etkileyici olur.

Halep’te sivillerin duvara dizilip kurşuna boğulduğunu söyleyen birde gazeteci var. Kendisi CNN canlı yayınına bağlanarak “insanlar infaz ediliyor” demiş ve böylece sivillerin soykırımı başladı düşüncesinin mimarı olmuştu. Adı Bilal Abdülkerim ve twitter da @BilalKareem diye kayıtlı, 45 bin takipçisi var ve El-Kaideyi açık açık hiç çekinmeden destekliyor. Videolarını twitter hesabından incelerseniz devamlı El-Kaidenin Suriye de bağlantılı olduğu örgütleri överken, kendisininse çekimlerini çok rahat ortamlarda yaptığını ve sanki savaşta değilde partideymiş gibi sırıttığını fark edeceksinizdir. Madem bu kadar etrafta ölüm var, bu adam neden gülüyor?

Halep’te rengiyle dikkat çeken tahliye için bekleyen otobüsler

Bide mavi beresi, gri kapşonu olan bir kazağı, üstünde de koyu mavi bir mont veya ceketi olan kirli sakallı bir abimiz vardı. İsmail Abdullah isimli ve twitter da @ishmael12345611 diye kayıtlı bu abimiz, videosun da gayet düzenli ve temiz bir odadan, üstelikte yalnız başına, yine İngilizce olarak “bu size son mesajım” diyerek insanları duygulandırmaya çalışıyordu. 2,5 kilometre de yüz bin insan sıkışmış ama buna rağmen bu abimiz o oda da yalnızlık çekiyor. Halbuki mensubu olduğu 3000 kişilik Beyaz Miğferler örgütünden arkadaşlarının onu yalnız bırakmamış olması gerekirdi. Bu örgüt, ABD ve İngiltere’den finansman sağlayan ve muhaliflere lojistik desteğin en önemli köprüsü. Zaten abimizin videosunu da twitter da ilk yayınlayan The White Helmets(@SyriaCivilDef) olmuştu. Bu abimizin videosundan anladığım şu; son derece kaliteli ve duygusal videolar çeken örgütünden bu konuda pek bir şey kapmamış ve çok amatörce bir propaganda olmuş, keşke telefonunu çevirip etrafta ki yaralıları da gösterseymiş, o zaman zor durumda olduğuna insanları daha kolay ikna ederdi.

Ve gelelim en iyi Halep propagandasında görevli aktiviste. Twitter da Bana Alabed(@AlabedBana) diye kayıtlı, 312 bin takipçisi olan(eylül ayında katılmış olmasına rağmen) ve sadece 7 yaşında olmasına rağmen mükemmel İngilizce konuşan bu küçük kız savaş başladığında 2 yaşında olmasına rağmen nasıl olduysa İngilizceyi çok iyi konuşuyor. İşte bu yüzden burada aktivist olan o değil. Burada aktivist olan onun annesi, zaten twitter da açıklama bölümünde hesabının annesi tarafından kullanıldığını ve amaçlarının Doğu Halep’ten anlık haber vermek olduğunu açıkça söylüyorlar. Annesi kendisini değilde sadece kızını göstererek iyi bir acındırma taktiği uyguluyor. Hesapta hiç video yok sadece sözler var ve kendilerinin içinde olmadığı harabe fotoğrafları. Bana, twitter da son mesajım diye başlayan yine acıklı bir tweet atıyor ve herkes sanki annesi değilde o kız söylemiş gibi duygulanıyor. Bu sayede herkes bu tweetlerin yalan olamayacağını düşünüyor. Çünkü eğer fotoğrafta bir kız çocuğu varsa siz hemen “bu çocuktur, bunda yalan olamaz, bunun kalbi temizdir” diyorsunuz ama hesabı kullanan aktivist Bana değil annesi aslında. Halep’e tahliyeler sırasında giden ABD’li aktris Carla Ortiz bu konu hakkında CNN International’a verdiği röportajında, Doğu Halep’te internetin ve elektriğin olmadığını söyleyince, sunucu şok geçirerek Bana’nın tweetlerini nasıl atabildiğini soruyordu. Buna cevaben Carla Ortiz, “Bunu söylediğim için üzgünüm fakat ben Halep’teydim. Onun (Bana’nın) Halep’te bulunduğunu zannetmiyorum.” diyor. ABD’nin Suriye’de muhalifleri desteklediğini söyleyen Ortiz, artık “savaşı bitirin” diyen Suriyelilerin sesinin duyulması gerektiğini de ekliyor. Zaten Suriye hakkında fotoğraflar paylaşan fotoğrafçı Maytham Alashkar, Bana’nın Gaziantep’te bir oyun parkında çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak altına “Halep’te oyun parkı mı var?” diye yazmıştı.

Bir de bombalama sonucu yetimhanenin bodrumunda sıkıştıkları söylenen çocuklar vardı. Bu video da çocuklar yine temiz ve güzel bir oda da toplanmışlar ve yardım istiyorlardı. Dikkatimi çekense çocukların sakinliği ve kıyafetleri olmuştu. Kuşatmanın meydana getirdiği bir ortamda yardımlara ulaşılamayacağı için bu temiz kıyafetleri yeni almış olamazlar ve suyun içmek için bile bulunamadığı bir ortamda çamaşır yıkamakta imkansız. Hadi bu çocuklar yetim diye onlara yardım ayrıcalığı olduğunu düşünelim. Peki annesi babası ölmüş, kimsesiz kalmış bu çocukların oldukça sakin olması şaşırtıcı değil mi? Hiç bodruma ve çökmek üzere olan bir binaya benzemeyen bu yerde bombalamalar altındayken, üstelikte henüz çocukken ve bu çocukluğu savaşta büyüyerek geçirmişken nasıl böyle sakin olunabiliyor? Demek ki çocuk olduklarından olsa gerek role iyi girememişler.

Yani bu propaganda videolarında gördüğümüz insanlar sıradan insanlar değiller, hepsi de twitter fenomenleri. Bunlar sadece birkaç örnek daha neler var neler. Peki bu insanların amacı ne? Cevap basit: olaylara tek taraflı bakmamızı istiyorlar. Suriye ordusunun halka tahliyede yardım ettiği görüntülerin doğru olmadığını, halkın kurtarılan bölgelerde askerleri özlemle karşıladığı videoların doğru olmadığını, insanların zafer kutlamalarının tiyatro olduğunu düşünmemizi istiyorlar. Aslında bu görüntüler çoğu yurt dışından gelmiş olan cihatçıların halkı nasıl bezdirdiğini ve Esad gibi birisinin bile kıymete binmesine yol açtıklarını gösteriyor. Zaten Halep’te ki iki büyük komutandan birisi Çeçen diğeri Suudi, yani Suriyeli değil. Suriyeli olmayan insanlar nasıl Suriyeli mazlumları temsil ediyor?

Evet Halep’te bombalamalar yüzünden sivillerin öldüğü doğrudur. Peki sivillerin tahliyesini engelleyen veya onları “giderseniz sizi öldürürler” diyerek korkutan muhaliflerin, onları yanların da tutmasının bu sivil ölümler de ki payı nedir? Muhaliflerin, sivillerin tahliye edilmesini engellemesi aslında onları canlı kalkan olarak kullanmak istemelerinin bir sonucu. İşte sivil ölümlerine neden olanda bu canlı kalkanlık durumudur.

Tahliye konusunda Baas Rejimi daha çok suçlanıyor ama Halep’in batısında 1,2 milyon insan yaşarken doğusunda kuşatma öncesinde 300 bin kişi yaşıyordu. Madem rejimin derdi soykırım ve sivilleri öldürmek o zaman neden Halep’in doğusunda yaşayan Sünnileri rejim öldürülmüyor da Doğu Halep’te ki siviller ölüyor? Madem Esad’ın derdi demografik yapıyı değiştirmek ve soykırım yapmak. O zaman bütün Suriye nüfusunun %80’inin yaşadığı rejim kontrolünde ki bölgelerde de Doğu Halep’te ki gibi haberler duymamız gerekmez miydi? Duymuyoruz çünkü Batı Halep’te sivilleri hava saldırılarında canlı kalkan yapacak El-Kaide bağlantılı örgütler yok.

Muhammed Ali Çalışkan

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

32 YORUMLAR

  1. meğer ne masummuş bu esad.dostum kalkıp tiyatro twiter hesaplarını örnek gösterip koca bi katliamı yok sayamazsın.o insanların halepten kacmasının sebebi hava saldırıları.hava saldırıları olmasa halebi biraz zor alırdı esad.hava saldırısını kim yapıyor rusya.rusyanın derdi ne?topyekün mülteci akımı yapıp avrupayı krize sokmak.malesef buna da bizim türkiye izin vermiyor.ama o kapılar birgün acılacak.neyse işin bi bölümde haklısınn savaşın en büyük sebebi öso’dur.savaşı onlar başlattı.dışardan birilerinin verdiği gazla savaşı kazanırız dediler.ama rusya olmasaydı esad coktan gitmişti bunu esad kendi itiraf etmişti bi haberde, sanırım benden iyi bilirsin bunu.velhasıl iki tarafında elleri birbirinden kanlı.yanlız bir fark var ösonun esad yanlısı sivilleri öldürdüğünü hiç görmedim duymadım.yoktur demiyorum ben duymadım.ama esadın yaptıklarını biliyorum.kalkanmıs falan hikaye.mülteci olarak bi yere gidebilecek olanlar coktan gitti zaten.bu son halepte kalanların öyle bi fırsatı bile yoktu.hoş rusların hava saldırısı olmassa yine gitmezlerdi.ama rusyanın hedefi belli esadın vahşiliği belli.kalkıp halepte hiç olağan dışı birşey yokmus gibi yazıp insanları aptal yerine koymaya calısmayın.kalkıp twiterdaki cocukların iyi oyunculuk yapamadığını yazmışmıs.ölen cocukların videolarına baktın mı onlar iyi oynayabilmişler mi rollerini bari????

    • sivillerin ölmelerinin sebebi yazarında belirttiği gibi teröristlerin sivilleri canlı kalkan yapması.
      yoksa neden sivillerin yer değiştirmesine izin vermiyorlar?

      • dostum diyelim ki “terorist” dedigin adamlar silah zoruyla sivil halki orda tuttu. Ordan resmi sayi olarak 45 bin kisiyi cikardilar. Kimse 45 bin kisiyi silah zoruyla tutamaz. Elbet toplanir giderlerdi. Benim demek istedigim o insanlarin gidebilmek icin bir sansi yoktu. Misal kiliste suriyeli var gel gorki istanbulda ankarada samsunda bursa da da var. Yani multeci olsan kiliste mi kalirsin yoksa daha cok imkan bulabilcegin buyuk sehirlere mi gidersin. O kilistekiler buraya kadar gelebildi daha fazla gitmeleri icin imkan yok. Gidebilenler zaten gitti. Demek istedigim halep icinde aynisi gecerli. Gitmek icin imkanlari yoktu. Arabasi mi var prasi mi var. Yoksa sirtinda tasimasi gereken sakat bi yakini mi var. Yani bu insanlar hafta sonu icin sahilde yuruyuse cikmicaklar. Yola ciksalar binbir turlu silahli grubun icinden gecip bi yerlere varmaya caliscaklar. Bu zannettigin kadar kolay degildir bence. Bu yuzden imkani olan zaten gitti onlar en garipleriydi. ben burda kimseyi savunmuyorum. Sadece esadin sucsuz oldugu izlenimi vermeye calismalarina karsi cikiyorum. Yoksa ösoda suclu. Rahat mi battida ulkeni ic savasa surukledin.isin sonunda gavur silahini satti. Gelecekte ihtiyaci olan petrolu kullanabilcegi gruplarin eline verdi. Birbirini parcalayan muslumanlar. Yazik bu muslumanlara. Beyinlerini bi kac yuzyil once rafa kaldirdilar onun acisini cekiyoruz.muslumanlarin birbirine duydugu kini gavura duysalardi coktan bu oyunlar bitmisti.

    • keyfinden bıraktığını kimse söylemiyor zaten. çatışmalar yüzünden tabiki insanlar kaçacak ama bu çatışmaları kim başlattı önemli olan bu. kim başlattıysa sorumlu da odur ve öso başlattı

  2. Medya tarafından insanların yalanlarla uyutulup kin kusmalarının normalleştiği günlerde güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
    Ancak ülkenin yönetici elitleri bile bu radikal cihatcı örgütlere “öfkeli sünni gençler” derse tabiki vatandaşlarda bu örgütleri kendine yakın görür.
    Bir arada ÖSO diye bir şeyin olmadığı bunların DAEŞ ve El nusradan vaktiyle anlaşmazlık sonucu ayrılan ve büyük örgütlerin benzeri küçük yapılanmalardan oluştuğunu anlatan bir yazı yazılsa keşke.

  3. Yemin ederim Twitter fenomenleri kısmını okurken içimden “yav he bombayla ölen sivillerde mi yalan” diyordum. Hemen ardindan canlı kalkanlık mevzusuna geçtin. Tam o sırada “insan kendi vatandaşını böyle kullanırmı dicektim” bunların el kaideci olduğunu ve çoğunun başka ülkelerden geldiğini söyledin. Sanki gelebilecek muhtemel eleştirileri düşünerek yazıyor gibisiniz. Cok iyi algı oluşturuyorsunuz sizden iyi ajan olurmuş 🙂

  4. Helal olsun. Tamda turkiyeli yazarlardan umudumu kesmeye baslamıştım. Artık bütün yazarların satılmış olduğunu düşünecektim. Az kalmış olsanızda iyiki hala olaylara geniş açidan bakanlar var

  5. Kesin bir fikre vardim kardesim hiç tarafsiz degilsin … Dediklerin dogruda olsa esad ve Iran yaptiklari zulme hiç deginmiyorun bati tarafli olanlar var AMA sende sii yanlisi hbr yapiyorsun tarafsiz degilsin kusura bakma

    • dikkat ettiysen yazar son fotonun altında ki paragrafta “Aslında bu görüntüler çoğu yurt dışından gelmiş olan cihatçıların halkı nasıl bezdirdiğini ve Esad gibi birisinin bile kıymete binmesine yol açtıklarını gösteriyor.” bu cümlede “esad gibi birisinin bile kıymete binmesi” demesi yazarın esadın ne mal olduğunu biliyorum anlmaına geliyor. zaten bu yazarın esadla ilgili diğer yazılarına bakarsan esadın kötü olduğunu kabul ettiğini ama cihatçıların daha kötü olması sebebiyle esadı desteklediğini anlarsın.

      • ama muhaliflerin hepsini yabancı kaynaklı göstermesi de yazarın ne mal olduğunu gösteriyor. “esad kötü, ama el kaide daha kötü” iddiası esad rejiminin yaptığı katliamları meşru göstermek için kullandıkları en önemli iddia. yazar da aynı fikri savunuyor gibi görünüyor.

  6. Bu yazı Turkiye’de nasıl yayınlanabilir? Tamamıyla Esed teroristini öven bu yazıyı lanetliyorum.İnsanlar canlarını kurtarmak adına Twitter’da yardım talep ediyor.Yok kıyafeti temiz.Yok otobüs temiz.Kardesim On binlerce insan öldü orada.Binlerce çocuk öldü.Sen gelmiş burada bana 3-5 örnek verip Esad’ı övüyorsun.Halbuki diğer binlerce fotoğraf ve videoyu görmüyorsun.
    Esad haince bir savaş yapıyor.Muhaliflerin kullandığı karargah yerleri ile birlikte sivilleri de öldürerek içerideki desteği bitirmek istedi.Bu şekilde Halk yaralılar ile uğraşırken lojistik destek goremeyecek muhalifler.Bu yüzden sivilleri katletme yolu kolay gibi görünse de haince bir katliamdır bu.
    Muhalifler istese rast gele bomba atamaz mı batı Halep’e?Atabilir.Fakat biliyor ki o halk sivil ve savunmasız.Masumu öldürme yoluna gitmiyor.

    O BAHSETTİGİN İNSANLARİN TWİTTERLARİNA DA BAKTİM.ANCAK LİNA’NİN BİR SURU VİDEO VE FOTOGRAF PAYLASMİSKEN BİR DUVARİN ARKASİNDA DURMASİNİ “DERT” ETMİSSİN MESELA.HALBUKİ AYNİ KİZ DAHA NİCE VİDEODA DİSARDA GERCEGİ GOSTERİYOR.
    İNSANLARİN GULMESİNİ DERT ETMİSSİN.PEKİ SEN BOYLE BİR DURUMDA TAHLİYE VE ATESKES HABERİNİ ALSAN MUTLU OLMAZ MİSİN.ZATEN GULEN DE BİRKAC KİSİ YA VAR YA YOK.
    BOYLE SAÇMA SAPAN SEYLERİ DERT EDİP “ESED SAVUNUCULUGU “YAPMİSSİN.
    BU YAZİNİN DERHAL KALDİRİLMASİ GEREK!!!!

    • İlker efendi; Türkiye senin babanın malımı ki neyin yayınlanıp yayınlanmıyacağını sana soracaklar. Sen Esad düşmanı olabilirsin ama bu Türkiyedeki herkesin Esad düşmanı olacağı anlamına gelmiyor. O senin görüşün. Bu yazı düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında kaldırılmamalıdır.

    • kardeşim sen mevzuyu anlamamışsın. lina isimli kız twitterında video paylaşıyor(çoğu alıntı) ama onun söylediği insanların soykırıma uğradığı. şehirlerin harabe olduğunu bizde biliyoruz ama insanların duvara dizilip infaz edildiğine dair bir görüntü var mı? yok. o halde nasıl soykırımdan bahsediyor. baksana soykırım yalanını ortaya atanda cnn’e çıkan bir el kaideci gazeteci. sivil insan ölümlerinin sebebi ise yazarında belirttiği gibi esadın bombardımanı değil bu bombardımanda muhaliflerin sivilleri canlı kalkan olarak kullanması. mesela türkiye ışidi bombalarken de sivil ölümler oluyor ama burada suçlu tsk değil ışid. çünkü sivilleri canlı kalkan yapan o.

  7. Öncelikle çok güzel bir tespit ve güzel bir yazı olmuş tebrikler! Ülkemizde ne kadar kirli propoganda varsa aslında hepsine bir cevap niteliği taşıyor.Mezhep üzerinden siyaset yürütmenin aslında bir ülkenin temelini çürütecek en büyük tehlike olduğunuda gözler önüne seriyor.Yapılan yorumlarda Esada katil gibi hakaretler yapılıyor. Öncelikle şu soruma cevap verin Esad ın adı neden Esed olarak değiştirildi? Şimdi biraz empati yapmak lazım Yunanistan binlerce katil ve piskopatı bir araya toplasa ve bunları gizlice türkiyeye sızdırsa ve bir anda hepsi isyan başlatsa Türkiye ne yapar? Soruyorum. Doğal olarak TSK teröristlere müdahalede bulunur. Çünkü müdahale etmek zorunda bu onun görevi Türkiyeyi hertürlü iç ve dış saldırıya karşı savunmakla görevlidir.Şimdi aynı şeyi Suriye için düşünün Esadın yerinde olsaydınız siz ne yapardınız? Adamlar sizin asker ve polisinizin kafasını kesiyor. Şuanki mantığınıza göre siz ülkenin lideri olarak yunanistanın yanında yer alır kendi askerinizin öldürülmesine göz yumardınız. Buda sizi otomatikmen vatan haini yapardı. Gerçi siz ülkesine ihanet etmiş Osmanlı padişahlarına hayran olduğunuz için ülkenizede rahatlıkla ihanet ederdiniz. O nedenle bana göre bütün Esad düşmanları bir araya gelseniz Esad kadar kahraman olamazsınız.

    • esed hiçbir başarıyı rus hava kuvvetlerinden yardım almadığı takdirde gerçekleştiremedi/gerçekleştiremez, fakat ona rağmen sen onun kahramanlığından söz ediyorsun?! Helal olsun… ?

  8. Tek kelimeyle muhteşem. Harika tespitler olmuş. Ayrica üşenmeyip o twitter hesaplarini tek tek kontrol etmenizde ayri bir caliskanlik. Soyadiniza yakişan birisiniz gerçekten

  9. söylediğin twitter hesaplarına baktım ve gerçekten haklısın.
    seni tebrik ediyorum
    inşallah herkes bu ve bunun gibi yazıları görür ve hak zannettiklerinin batıl, batıl zannettiklerinin hak olduğunu anlar. uyan türkiyem

  10. Hadi be sende. Bilinen 7 milyon suriyeli göçmenlerin % 90 ı ( Toplam nufusun % 30 u ) ya esedden kaçtı ya pkk dan kaçtı. ölen 400. 000 suriyelinin % 99 unu eset yanlısı sırtlarn sürüleri tarafından veya ve eset yanlısı bombardımanda öldürdü.
    Şimdi yıllardır ışid işgalinde olupta şehri terketmeyen musullular, haşdi şabi geliyor diye can derdine düştü. işidin ve diğer muhaliflerin 4 yılda öldürdüğü sayıyı toplasan, esedin halepte son bir ayda öldüdüğü kadar etmez. esedin zindanlarda işkenceyle öldürğünü suriyeli sayısı, muhaliflerin savaşarak öldürdüğü insan sayısından çok daha fazla. o resimleri bilirsin. bunlar bilinenler, ama sen utanmadan sıkılmadan kalkmış nufusun % 80 i esat kontrolünde güvenli yaşıyor diyorsun. olaylara hangi süzgeçten bakıyorsun.

  11. aynen ya ülkede bu kadar muhalif varken yüzde doksan küsürle seçilmiş demokratik cici esed
    ve onun şirin şii milisleri
    varil bombası misket bombaları yasaklı gazların kullanımı falanda aktivistlerin işi olabilir tabi ki
    bunlarda montajdır zaten

  12. sen de yazını oturduğun yerden yazmışsın. Türkiyedeki 3 milyondan fazla dünyda da 4 milyondan fazla ve suriyeli mülteci keyfinden suriyeden kaçıp başka ülkelere sığınmış değil mi? 1 milyondan fazla insan da her türlü silah kullanılarak katledildi. sen kime çalışıyorsun?

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz