‘Esad Rejimi PYD’nin Kontrol Ettiği Toprakları İstiyor’

1126

Halep’in yeniden ele geçiren Suriye ordusu, PYD’den ele geçirdiği bölgeleri geri almak istiyor. Rudaw’a konuşan Suriyeli üst düzey komutan, PYD’nin Esad ordusu tarafından kullanıldığını ancak muhaliflerle savaşın bitmesinden sonra PYD devletin kontrolüne döneceğini söyledi.

Devlet, PYD’den toprakları geri alacak

Rûdaw’a konuşan Suriye Ordusu’ndan Tuğgeneral Heysem Hasun, krizin başında ülke genelinde ‘terörle mücadele’ kapsamında devletin planı gereği kendi bölgelerini korumak için Haseke’de de yerel komiteler kurulduğunu belirtti.

PYD’nin, devletin gölgesinde güçlenmeye çalıştığını söyleyen askeri yetkili, “Suriye Hükümeti, PYD’nin namertliğini bazı savaşlarda ABD’nin çıkarları doğrultusunda maşa olarak kullanıldıktan sonra fark etti” dedi.

Esad rejimi, PYD’ye silah verdi

“Bu güçler Türkiye’nin Suriye’ye girmesini önlemek ve terörle mücadele için kuruldu” diyen Tuğgeneral Heysem Hasun, şunları söyledi:

“2011 sonu ile 2012 yılının başlarında Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı güçlere gönderilen askeri yardımı kendim takip ettim. Şimdi, Salih Müslim yaptığımız iyiliği unutmak istiyor. YPG’ye yapılan askeri yardımlar için Başkan Esad ve Dışişleri Bakanı’nın açıkladıkları dışında, onlara bizzat silah ve mühimmat gönderdim.”

ABD-PYD ilişkilerinden Esad rahatsız

Bir süre sorunsuz geçen Suriye Hükümeti ile YPG arasındaki işbirliği, IŞİD’in Kobani’ye saldırmasıyla başlayan YPG – ABD ilişkilerden sonra kötüye gitti. Bu gelişme Suriye Hükümeti’nin tepkisini çekti. Suriyeli yetkililer birkaç kez endişelerini dile getirerek YPG yetkililerinin ABD ile ilişkilerini kesmesini istedi.

PYD’nin, devletin gölgesinde güçlenmeye çalıştığını söyleyen askeri yetkili, “Suriye Hükümeti, PYD’nin namertliğini bazı savaşlarda ABD’nin çıkarları doğrultusunda maşa olarak kullanıldıktan sonra fark etti” dedi.

Kaynak: Rudaw

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

7 YORUMLAR

  1. Trump 20 Ocak’a kadar İsrail’e dayanın açıklaması yaptı.

    Barzanistan, Pyd ve Pkk İsrail ve Siyonizm’e hizmet ediyor.

    20 Ocak’tan sonra güç dengeleri tekrar değişecek. Menbiç, Rakka falan hikaye olacak. Türkiye’nin bir an önce hızlı hareket ederek Suriye’nin toprak bütünlüğü için çalışma yürütmesi gerekiyor.

    20 Ocak’tan sonra işler aleyhimize değişecek..

  2. Olacakları şimdi yazıyorum iyi dinleyin esat ile öso arası anlaşma hazırlanacak ve Türkiye Rusya öncülüğünde ülkedeki terör örgütlerine karşı mücadele yürütülecek yani anlayacağınız dilden konuşursak Türkiye ile esat aynı safta olucak. Türkiye’nin bundan ne çıkarı olur bilinmez ama kimse hayallere kapılmasın en fazla ülkedeki Suriye vatandaşları Ülkesine geri gönderilir ve Suriye sınırımız 1990 lı senelerde ki gibi güvenli olur

  3. Gerçekçi olmak gerekirse Esad, PYD nin kontrol ettiği bölgeleri geri alamaz. Buna ne gücü ne de taakati yetmez. Suriye savaşından geriye Esad ile PYD kalsa bile en fazla olacağı federasyondur. Esad istediği kadar ülkenin genelini kurtaracam desin en başta ABD buna izin vermez. Ayrıca Rusya da kürtlerle iyi geçinmekten yana O nedenle Suriyenin savaş öncesi durumuna dönmesi imkansız demeyim ama çok zor.

    • ABD suriyede yenildi. Bu saatten sonra Iran Turkiye Rusya orda kurtleri barindirmaz. adamlarin kontrol ettigi yer ulkenin %25ine yakinini kontrol ediyor..

      • ABD nin Suriyede yenildiğini sana kim söyledi? ABD kalkıp Rusya,İran ve Türkiyeye meydan okusa deseki arkadaş ben bu kürt kantonlarını koruyorum ve bu kantonlara karşı yapılacak bir saldırı durumunda karşılık veririm dese ne yapacaksın? ABD ile savaşacak mısın? Yer mi? Bence yemez. Anladığım kadarıyla ABD yi iyi tanımamışsın. ABD gibi küresel bir emperyalist güç kolay kolay dize gelmez. Zaten Rusya nın, Ukrayna ve orta avrupada başı NATO ile belada, NATO avrupa da sürekli genişliyor bu nedenle Kürt kantonları konusunda Rusya yı ikna edebilir. 2.si unuttuğun bir şey var Türkiye NATO üyesi bir ülke ABD ile karşı karşıya gelemez. Bu yüzden ABD Türkiyeyide saf dışı bırakabilir. Geriye İran kalıyor o da ABD tarafından kontrol altında tutulabilir. Körfez ülkeleri desen hepsi ABD nin kölesi. Geriye Çin kalıyor Çininde suriyede fazla bir etkinliği olmadığı ve ekonomisi ABD ye bağlı olduğu için doğrudan ABD ye meydan okuyabilecek bir güç kalmıyor… Tabi bunlar benim kendi düşüncem kesinlikle böyle olacak diye bir iddiam yok. Bunu zaman gösterecek.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz