DEAŞ ve PYD’nin Fırat Kalkanı’nda Uğradığı Kayıplar

659

24 Ağustos 2016, saat 04.00’de Başbakanlık’tan, “Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır” açıklamasıyla başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu‘nun 122. gününe gelindiğinde DEAŞ terör örgütünün uğradığı kayıplar şöyle;

1100 DEAŞ’lı öldürüldü,

621 Bina,

31 Karargah binası,

17 Cephanelik,

11 Bombalı araç,

61 Savunma mevzii,

29 Havan,

41’i Silahlı 97 Araç,

ve 4 tank yok edildi,

Buna ek olarak yaklaşık 2.000 km²’lik alan ve 225 mecra DEAŞ’ten temzilendi.

İmha edilen karargah binası, El Bab

Harekat kapsamında PYD terör örgütünün uğradığı kayıplar ise şöyle,

299 PYD’li öldürüldü,

14 Bina,

5 Araç,

4 Savunma mevzii,

ve 1 drone yok edildi.

Halihazırda Fırat Kalkanı Operasyonu El Bab çevresinde yoğunlaşmış, şehir kuşatılmış ve şiddetli çatışmalar yaşanmaktadır.

El Bab haritası (21 Aralık 2016)
24 Aralık EL Bab, (Açık yeşil olan bölge TSK kontolünde)
Fırat Kalkanı Operasyonu ve Halep ve çevresi (wikipedia.org)

Mehmet Enes Bağlama

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

35 YORUMLAR

  1. Mehmet bey öncelikle belirtmek isterim ki laik dediğiniz Avrupa tam bir haçlı birliği. Zaten yönetimimiz de kim olursa olsun Avrupa Birliğine asla alınmayacağımızı ve sebebini hepimiz biliyoruz. Ve O özgür Avrupa da kiliseler çanlarını rahat rahat calarken, camilerde Cuma günü dahil açıktan ezan okunamıyor. Gene benim ülkemde sistemik bir şekilde klise ve sinagoglara saldırılar olmazken Avrupa da camilere bu saldırılar oluyor.
    Hoş kendi ülkelerinde insanların özgürce ibadet edebildiklerini Avrupa ülkelerine giden insanlar anlatsada, Avrupa ülkelerinin girdigi ülkelerdeki insanlar Irak(ingiltere -ABD) Libya(Fransa) vb özgürlüge kavuştuk diye anlatmıyorlar. Pek cok Afrika ülkesi halan Fransa ve İngiltere sömürgesi. Cokta onların gecmisi karanlık bizim gecmisimiz karanlık edebiyatına gerek yok bence. Bugün herşeyi gösteriyor ki; Avrupa yı ben şahsen kendi ülkemle asla kıyaslamam.
    Suriye konusunda keske hiç savas olmasaydı ve bu sürecte bizimde yanlışlarımız oldu. Ancak mevcut durumda Avrupanın ABD nin cephesinde güdümünde değil kendi stratejimizle sahada olmalıyız ki bu hem stratejik zaruretimiz hem de insani sorumluluğumuz.
    Ama dediğiniz gibi herkesin görüşü kendine. Hepimizin kendisini önyargısızca sorgulayabilmesi ümidiyle.
    Saygılarla.

  2. Bunca tartışmadan anlaşıldığı kadarıyla bir sonuca varılamıyor. Herkes kendi doğru bildiği düşünceden vazgeçmiyor. Öyle ise herkes doğru bildiği gerçekleri bir sorgulasın. Fakat bu sorgulamayı yaparken siyasi görüşünü katmasın. Fakat tarafsız kaynaklar üzerinden. Şimdi; Avrupa devletlerine bir bakalım: Hiçbir avrupa ülkesinde din devlet işlerine bulaştırılmıyor.(Laiklik ilkesi), mezhepçilik ve aşırı milliyetçilik yapılmıyor. İnsanlar birbirine Türkiyede olduğu kadar kin ve nefret duymuyor. Bilim ve tekniğe daha çok yatırım yapılıyor. Güçler ayrılığı ilkesinin gereği olarak yargı bağımsızlığı mevcut. Peki Türkiyede durum nasıl? İşte bu soruyu size soruyorum. Şimdi Türkiye bu kriterlerde AB ülkeleriyle aynı seviyede mi? Bunları soruyorum çünkü Suriye ye demokrasi ve insan hakları getireceğinizi söylüyorsunuz. Fakat Türkiyeye bakmıyormusunuz ki asıl sizin demokrasiye ihtiyacınız var. Daha yaptığım küçük bir eleştriye bile tahammül edemezken gerçekten Suriye ye demokrasi getirebileceğinize inanıyormusunuz? (Küfür ve hakaret içerikli cevap yazacaklar hiç yazmasın)

  3. Arkadaslar Suriye de malumunuz bir ic savas yasanıyor. Bu manada herkes karşıdakini terörist ilan edebilir( ki hoştur herkes daeş ile namı diger işid ile savasıyorum bahanesiyle giriyor Suriyeye). Ancak savaşın da belli kuralları vardır. Dünya tarihinde bunun defalarca aksi görüldügü üzere bile bile sivillerin bombalanması ender rastlanan bir olay değildir. Savasın yoğunlastığı bölgenin jeopolitik konumu dikkate alındığında halkın Baas yönetimine muhalif bölgeler olduğu ve etik kuralları hiçe saydıgı defalarca görülen Esed yönetimi icin halkı bombalamak sıradan bir durum sayılır. Ki Rusya ve ABD gibi ülkelerin müslüman toplumları savastırması( bu daha cok amerikan marifetidir) ve barış ayagına bombalaması şaşırılacak şeyler degildir.
    Her kim yaparsa yapsın sivillerin katledilmesinin savunulacak bir yanı yoktur. Sivillerin arasında size göre terörist sayılabilecek kitleler(bence degil) bile mevcut ise bile( ki o sivillerin bile Halep i terketmesine müsaade edilmemisti).
    Tüm bunlar bir yana; ortada PKK uzantısi PYD ile DAEŞ terör örgütleri devlet kurmaya çalışır iken. Ve ulusrarası devletler harita çizme mücadelesinde iken oturup izlemeyi bıraktıgı ve masum insanları katletmeden nasıl mücadele verilir bunu tüm Dünyaya gösterdiği icin(görmezden gelselerde) Devletimiz ve Ordumuzla ne kadar gurur duysak azdır.
    Rabbimm (cc) ordumuzu her daim muvaffak eylesin inşaallah.

  4. öncelikle halep savaşın çıktığı ilk günden beri silahların susmadığı merkezi ve savaşın gidişatı için önemli bir şehir. yani 15 mart 2011 den beri sürekli yıkıma sürekli patlamaya sahne oluyor. orda teröristler (öso el nusra ahraruş şam işid daeş ..vb) hep vardı üstelik savaşta vardı yani siz diyorsunuz ki ne zaman ordu güçleri bu beyni olmayan silahı olan, bir santranç taşındaki piyon dahi diyemeyeceğimiz insan grubunu köşeye sıkıştırdı ee ozaman kadınlar ölüyor dendi çocuklar ölüyor dendi. kusura bakmayın ama ozaman çocuklar ölmüyordu da ordu kazanmaya başlayınca mı ölmeye başladı??? bunlar algı operasyonu yapmayın. ayrıca burada sadece sabah gazetesi okuyup atv izleyenler var. aslen arabistanlı tunuslu faslı olan insanların savaşmasını KOSKOCA ÇANAKKALE savaşına benzetmişler yuhhh insaf be!! ayrıca gerçekten halepte ne olduğunu görmek isteyenler google ya halebe giren orduyu halepliler nasılda sevinerek karşılıyor izlesinler.

    • Yazdıkların doğru degildir! İlk olarak Halepte savaş geç başlamıştır (diğer bölgelere göre) ve ilk günden itibaren siviller ölüyordu! Senin terörist dediğin gruplar (daişin haricinde) terörist değildir, bilakis kurtarıcılardır! Sadece terörizmin ne olduğunu bi öğren! Kendini rezil ediyorsun burada! Sana tek bir sorum var: Osmanlıyı araplar arkadan vurdu mu? Bu soruya verecegin cevaba göre senin neci olduğunu anlarım…

      • “Muhalif” arkadaş “nesrullah” arkadaşın dediklerini kesin bir şekilde doğru değildir diyerek kestirip atmışsın. Peki bu kadar kesin konuştuğuna göre, kaynakların çok güvenilir olsa gerek. Senden ricam bizimle bu bilgilerinin kaynağını paylaşırmısın? Bir diğeri deaşın haricindeki grupların terörist olmadığını söylemişsin o zaman sizin deyişinize göre PYD de terörist gruplar arasında değil değil mi? Ancak BM in kararına göre El nusra da terörist kabul ediliyor. Bu konudaki düşüncelerinizi de bizimle paylaşırsanız seviniriz. Terörizmin ne olduğunu öğren demişsiniz. Peki size göre terörizm nedir? Açıklayabilirmisiniz? Osmanlıyı Arapların arkadan vurup vurmadığını sormuşsunuz. Ve buna verilecek cevaba göre karşı tarafın neci olduğunu anlayacakmışsınız. Açıkça söyleyim sizin bu insan sarraflığınıza hayran kaldım. Karşı tarafın kim olduğunu bilmeden kuracağı iki cümleye göre kim olduğunu anlayacaksınız. Muhteşem bir yetenek. O vakit ben de burada bir çok yorum yaptım. Üstün yeteneğinizi kullanarak benimde neci olduğumu söyleyebilirmisiniz?

        • Sayın Mehmet. İlk olarak bu sitede Suriye savaşının hakkında fazla sayıda yazı bulunur, onları bulup okuyabilirsin. Eğer daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Google’da “Suriye savaşı” yazın orada çok şey bulursun, fakat gerçek bilgiye sahip olmak istiyorsan her iki tarafının yazılarını okuyacaksın! İkincisi daişin haricindeki bütün MUHALİF grupların terörist olmadığını söyledim, pyd ise muhalif grup değildir, çünkü amacı esed zalimi devirmek degil, muhtariyete kavuşmaktır, ve ona kavuşmak için her yönteme başvurmaya hazirdir! BM’nin kararları beni ilgilendirmiyorlar, zaten neredeyse her zaman amerikanın çıkarlarına göre veriliyor… Peki siz BM’nin kararlarına o kadar güveniyorsanız sizce KKTC in hali ne olmalı? Üçüncüsü terörizmin ne olduğunu öğrenin demişim de ‘gel ben sana öğreteyim’ demedim. Onu siz kendiniz bulursunuz ?. Dördüncüsü ben o kişiye o soruyu kendisinin milliyetçi olup olmadığını öğrenmek için sordum. Bence o sorunun cevabı vermesi halinde kavrayabilecem onu… Bi de neci olduğunuzu bana sordunuz? Bence siz kendiniz onu bilecek kadar yeteneklisiniz…

  5. Ben bu anlam karmaşasinin bilerek yaratildigini düşünüyorum. Olayi bastan ele alalim. Halep suriye’nin bir şehri. ISID,YPG,Sii Milisler ÖSO vs (yorumlarda gecen gruplari yazdim) bunlar Suriyenin bir sehrini ele gecirmis ve devlet kurarak veya kurmayi dusunerek Suriyeden ayirmiş. Suriye Rusya’dan yardim almis ve Halep’i ele geciren gruplari Halepten kovmuş. Bakıyorum teroristler Halep halkıni katletti vs. Ya arkadas senin farkli dusuncelerin olabilir ama bunu karsindakini aptal yerine koyarak yapma. Erdogan acik acik soyledi. Ben irak ve Suriye den toprak alacagim dedi. Sen de cik o sekilde konus. Yok teroristler Halep halkinj katletti falan. Avrupadan, Amerikadan, pakistan Afganistan dan gelen kole tacirleri ne zamndan beri Halep halki oldu. Adim Mavya Falan degil bu arada. Öz be öz anadolu cocuguyum.

    • Bak sana olayı şöyle anlatayım: İşid, El nusra, ÖSO (özgür suriye ordusu) vb oluşumlar bunlar Suriye Arap Cumhuriyetini yok etmek için ABD AB gibi ülkeler tarafından oluşturulan ve desteklenen el kaidenin türevi oluşumlardır. Tunustan başlayan Arap baharının bir devamıdır suriye iç savaşı. Dikkat! buradaki amaç Suriyeye demokrasi yada özgürlük getirmek değildir. Suriyede ABD uşağı bir yönetim oluşturmaktır. Tıpkı Libya da yaptıkları gibi. Olayın özeti budur.

      • İran kendisine köle olan bir Suriyeyi istiyor.
        Rusya kendisine köle olan bir Suriyeyi istiyor.
        Amerika kendisine köle olan bir Suriyeyi istiyor.
        esed ne olursa olsun tahta kalmak istiyor.
        Halk zalimden kurtulmak istiyor, fakat zalimi devirmeye gücü yetmediği için (zalim de rusyadan ve irandan yardım alıyor ya) başkalardan silah yardımı istemeye zorunda kalıyor. Birçok ülke de silahları gönderiyordur, ama iyi niyetle değil ha! Türkiye’nin belki iyi niyeti vardır, ama maalesef tek başında büyük işleri yapamaz. Olayın özeti budur…

        • Halkın zalim esed den kurtulmak istediğini nereden biliyorsun? Bizzat Suriye ye gidip halka mı sordun Esad tan kurtulmak istiyormusunuz diye? Yoksa yandaş medyanın haber bombardımanına tutuldunda soluğu burada mı aldın? İran ve Rusya nın kendisine köle bir suriye istediği konusunda şüphelerim var ama öyle olduğunu varsaysak bile ABD ne alaka? Gerçi doğru Suriye yi köle haline getirmek isteyen ABD dir. Bunu doğru söyledin. Ama Rusya ve İran, bunlar ABD ile aynı görüşte değil ki! sen elma ve armut aynı şeydir deyip teraziye koymuşsun. İşin özeti, yaptığın yorumdan Suriye savaşının ayrıntılarını bilmeden televizyondan, internetten duyduğun tarafsız olmayan ve gelişi güzel bilgilerle, Suriye ile ilgili herşeyi bildiğini zannetmiş ve yorumuma cevap yazma gereği duymuşsun.

          • Diğer Arap ülkelerine bi göz atalım. Nasıl olur da Yemen, Mısır, Tunus ve Fas halkları hükümetlerinden memnun değillerdi, bir tek Suriye halkı hükümetinden memnundu? Sana mantıklı geliyorsa karışmam… Şunu da söyledin: ‘Yoksa yandaş medyanın haber bombardımanına tutuldunda soluğu burada mı aldın?’ Peki sence Suriye’de bombardımanlar yapılmıyor mu?! Bana amerikanın haberlerine tutulduğumu söylüyorsun, ama kendine de biraz bakman gerekiyor ?. Sen de rusyanın ve iranın haberlerine tutulmuşsun. Suriye halkının ne istediğini öğrenmek istiyorsan buyur Suriye’nin tarihini oku…

  6. En küçük eleştiriyi bile kaldıramayan, kendisi gibi düşünmeyenleri düşman kabul eden ve kendi inandığı şeyleri mutlak gerçek sanan ortaçağ kafasına sahip zavallılar; bana hakaret edenler: Söylemleriniz benim üzerimde herhangi bir etki yaratmıyor. Çünkü ben eleştiriye açık bir insanım. Fakat yaptığım küçük bir yorum bile sizi bayağı etkilemiş. Bu aramızdaki farkı anlamanız açısından önemlidir.

  7. Mehmet o teröristler %90 ı bebek ve kadınlardan oluşuyor. Eğer o kadar “terörist” olsaydı zaten rus kafiri ve ortakları halepi işgal edemezlerdi. Lanet olsun hem zalimlere hem kafirlere.

    • Eğer %90 ı bebek ve kadın olsaydı rusya hava harekatı düzenleme gereği duymazdı. Bebek öldürmek için uçak kaldırılmaz. O nedenle mantıklı konuşun sırf Esad düşmanlığı yapacam diye gerçekleri çarpıtmayın söylediğim rakamlar uydurma değildir.

      • Kusura bakma ama vurulanların ne yazikki %90i kadin ve çocuklar. Birde suriyedeki halk terörist degil. Pyd Ypg ışid ve şii milisler terörist. Kendi vatanını koruyan kimseye terörist diyemezsin. Bu meşru müdafaa dır. Çanakkalede savaşmış olan dedelerimiz gibi suriyeliler ve tsk kol kola su an suriyede çünkü suriye bizimde vatanımız. Tüm dünya farkında. Yani kendi toprağını koruyanlara terörist yakıştırması yapıyosun ya çanakkale savaşına bak ve biraz aydınlan….

        • El kaidenin bir kolu olan ÖSO ne zamandan beri suriye halkı oldu? Bak şii milislere ve alevilere terörist diyorsun. Eğer kendinde böyle bir hakkı görüyorsan benim de ÖSO ya o derece terörist demeye hakkım var. Ayrıca çanakkale savaşı üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışıyorsun. Suriye savaşıyla bir alakası olmamasına rağmen.

          • “El kaidenin bir kolu olan ÖSO ne zamandan beri suriye halkı oldu?”
            Pardon, kimseye hakaret etmek istemiyorum, ama sayın Mehmet görünen o ki Suriye savaşını benim beş yaştaki kuzenimdan fazla anlamamışsın…

  8. Adam rusya ve türkiyenin harekatlarını karşılaştırmış hemen vatan haini, amerikan uşağı ahahhaa işte bu kafayı çok seviyorum cilalı taş devrinden kalma pırıl pırıl tertemiz bomboş

  9. memet terörist sen ve uşağı olduğun rusyadır, irandır, abd ve tüm haçlılardır. Kendi ülkesini sevmeyip başkalarının liderine uşaklık etmek her haine nasip olmaz. Canın cehenneme.

    • süleyman yavaş bey ve efe bey ikinizde ABD İNGİLTERE ortak yapımı olan selefi sevicisiniz belli, yoksa böyle nefret cümleleri kuracğınıza bilgiyle karşılık veriridiniz.

      • Sayın “özgür Suriye” ben de selefiyim, ve selefin (sahabelerin) ABD ve İngiltere ile ne kadar alakası varsa, selefiliğin de o kadar vardır. Sen de ön yargıyla selefiliğe bakıyorsun! İlmiyle çürütmen gerekmiyor muydu acaba?

  10. İlginç, Rusya Uzay-Hava kuvvetleri Suriye içerisinde operasyonlara başladığı 2015 in sonlarından günümüze kadar ki 1 yıllık süreç içerisinde aralarında İşid, el nusra ve Öso nun da bulunduğu terörist gruplardan 35.000 ini sadece hava gücü ile yok etmiştir. Ve 8.000 terörist ise teslim olmuştur. Türkiye ise yanlarında ÖSO ile birlikte hem kara hem hava gücünü kullanarak 122 günde sadece 1000 işidliyimi öldürdü? Kıyaslama yapmak istemiyorum ama bu durum bize Rusya nın küresel bir güç olduğunu kanıtlıyor.

    • Turkiye “carpert Bombing “yapmiyor ruslar gibi..Dusman cok oldugu icin yumurtalara basarak operasyon yapiyor..yoksa iki gunluk is yerler bir etmek elbabi

        • Öncelikle şunu söyleyim ki verdiğim bilgiler kesinlikle uydurma değil. Bu bilgiler SPUTNİK yani Rus haber sitesinden alınmıştır. Yazıyı 2 yada 3 hafta önce okumuştum. Linkini paylaşacaktım ama yazıyı bulamadım. İsterseniz siteye bir göz atın belki bulabilirsiniz. Ama yazının uydurma olmadığını %100 garanti ederim.

          • Bir dakika. Siz o yazıyı sputnikte mı oluşumuz. Eyvala, ben o siteye aylardır hiç girmedim, çünkü birkaç kez onların yalan söylediklerine şahit oldum… Zaten o sitenin tamamen rus hükümetinin kontrolünde olduğunu biliyorsunuzdur. Kısacası o haberin ne kadar tarafsız (!) olduğu herkesin tarafından bilinmektedir…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz