ABD’de Oylar Tekrar Sayılacak: Trump’ın Başkanlığı Tehlikede mi?

603

BBC’nin haberine göre Wisconsin Eyaleti Seçim Komisyonu, ABD Yeşiller Partisi başkan adayı Jill Stein’ın yeniden sayım talebini kabul etti. Oylar bir hafta içinde yeniden sayılacak.

Stein, diğer iki kritik eyalet Michigan ve Pennsylvania‘da da yeniden sayım başvurularını yapmak için gereken parayı topluyor. 7 milyon dolarlık hedefin 5.3 milyon dolarına ulaşılması sayesinde şimdiden, Wisconsin‘in yanısıra Pennsylvania’da da yeniden sayım yapılacağı öngörülüyor.

Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania
Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania

Pennsylvania’da yeniden sayım başvurusu için son gün pazartesi, Michigan’da ise Çarşamba. Michigan’da resmi sonuçlar da henüz ilan edilmiş değil, bu eyalette kazanan aday, yapılan projeksiyonlar sonucu medya tarafından ilan edilmişti.

Yeşiller Partisi adayı Stein bu üç kritik eyalette yeniden sayım için aktif kampanya yürütse de, Clinton ve Trump cepheleri şimdilik sessiz. Seçilmiş ABD başkanı bugüne kadar yeniden sayım sonucu hiç değişmedi.

Habere dair kesin bilgi ise şöyle:

ABD seçim sonuçlarına göre Clinton 232 delege elde ederken, Trump 306 delegeyle devlet başkanlığını kazandı. Oylamanın kesin tekrar sayılacağı Wisconsin 10; tekrar sayılması için başvuru yapılan Michigan ve Pennsylvania eyaletleri ise sırayla 16 ve 20 delege çıkarıyor.

Wisconsin eyaletindeki seçim sonuçları tekrar sayıldıktan sonra Clinton kazanırsa 10 delege kazanmış olacak. Trump’tan 10 delege eksililince sonuçlar şöyle oluyor;

Trump: 296
Clinton: 233

Fakat diğer iki eyalet olan Michigan ve Pennsylvania’da oylar tekrar sayılırsa ve Clinton buraları kazanırsa 36 delege kazanmış olacak. 3 eyalet adaylara 46 delege kazandırıyor. Üçünün de Clinton kazanırsa;

Trump: 260
Clinton: 278

Yani özetle şuan sadece bir eyalette oylama tekrar sayılacak. Diğer iki eyaletteki sayımlarda kesinleşir ve 3 eyaletin tamamını da Clinton kazanırsa Hillary Clinton ABD’nin yeni başkanı olacak. Şuan için durum bu.

abd-eyalet-secim-sonuclari
Kaynak: BBC – StratejikOrtak.com


E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz