Home BÖLGELER ASYA Obama’ya Küfreden, Uyuşturucu Karşıtı Lider: Duterte

Obama’ya Küfreden, Uyuşturucu Karşıtı Lider: Duterte

613
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte, Filipinler cumhurbaşkanlığına seçilmeden önce 22 yıl boyunca ülkenin üçüncü büyük kenti Davao’nun belediye başkanlığını yaptı. 30 Haziran 2016 tarihinde göreve başlayan dört çocuklu lider Duterte, ‘öldürülmezse’ 6 yıl boyunca Filipinler’in devlet başkanlığı görevini üstlenecek.

71 yaşındaki Duterte, ağzı bozuk tarzı ve suçla mücadelede sağladığı başarı ile popüler oldu. 22 yıllık belediye başkanlığı boyunca oldukça önemli işlerde bulunan lider, göreve geldiği günden bu yana sürekli ilginç çıkışlarıyla dünya gündeminde konu oluyor. Böylece asıl mesleği avukat olan Duterte ve çalışmaları ile ilgili medyaya yansıyan haberler okuyanların dikkatini çekiyor. ABD Devlet Başkanı Obama’ya çıkışları, BM’den ayrılma tehdidinde bulunması ve daha birçok konu, dikkatlerin Duterte’nin üzerinde olmasını sağlıyor.

Rodrigo Duterte hakkında medyaya yansıyan bazı başlıklar ise şöyle;

Obama’ya “O……çocuğu” dedi.

  • Duterte, kendisini “yargısız infazlarla” suçlayan ABD Başkanı Obama’ya seslenerek, “Saygılı olmalısınız. Ortalığa sorular ve açıklamalar atamazsınız” dedi. Ardından küfreden Duterde, Filipinler’in yerli dillerinden olan Tagalog dilinde, Obama’ya “Putang ina (o… çocuğu)” dedi ve “seni burada lanetlerim” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’den ayrılma ve yeni BM kurma çağrısı

  • Duterte Çin ve Afrika ülkelerine Birleşmiş Milletler’e alternatif bir örgüt kurulması çağrısında bulunabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’na ‘si…rin gidin’ dedi.

  • Duterte’nin uyuşturucu çete üyelerine karşı silah kullandığını ve insan haklarını ihlal ettiğini belirten Avrupa Parlamentosu’na ‘si…rin gidin’ dedi.

“Üzerime bu kadar yoğun şekilde gelen Avrupa Parlamentosu’na ‘si…rin gidin’ diyorum. Onlar insan hakları konusunda işledikleri kendi günahlarını ve suçlarını örtmek için çabalıyorlar” dedi. Duterte, ‘Ansiklopediler karıştırılsa Avrupa ülkelerinin işlediği kendi insan hakları cinayetleri görülebilir. Örneğin Fransız ve İngilizler Arapları öldürdü”

Komünist gerillara karşı sivilleri silahlandırdı

  • Kendisini sosyalist olarak tanımlayan Duterte, Komünist isyancıları bastırmak için Davao’da sivil milisleri silahlandırdı.

Devlet Başkanı olmadan önce uyuşturucu satıcılarına, ”Sokağa çıkın çünkü sizi öldüreceğim.” dedi.

  • Duterte seçim kampanyasında “İnsan hakları yasalarını unutun. Eğer başkanlık sarayına gidersem belediye başkanı olduğum dönemdeki gibi yapacağım. Uyuşturucu satıcıları, soyguncular ve bir işe yaramayanlar. Sokağa çıkın çünkü sizi öldüreceğim. Sizi Manila koyuna atacağım ve balıklara yem yapacağım” demişti.

manila-koyu

Ülkede milyonlarca koyu katoliğin olmasına rağmen Papa’ya ”O…. çocuğu” dedi.

  • Seçim kampanyası sırasında; “Trafikte kalmıştık. Beş saat sürdü. Neden olduğunu sordum, yolun kapalı olduğunu söylediler. Kimin geldiğini sordum. Papa dediler. Papa’yı arayıp O…. çocuğu, bir daha bizi ziyarete gelme demek istedim” dedi ve daha sonra Papa’dan mektupla özür diledi.

Kendisini Trump’la karşılaştırılmasını istemiyor ve “O bağnaz ben değilim” diyor.

  • Duterte, İslam konusunda daha ılımlı, ancak Müslümanlara karşı yapılan adaletsizliklerin ülkesindeki İslamcı isyancı gruplarla müzakerelerde ele alınmasından yana. Trump gibi İslam düşmanı değil.

Boşandı ama 2 metresi var

  • Kendini bir çapkın olarak tanımlayan ve bununla övünen Duterte “Karımdan ayrılmıştım. İktidarsız değilim. Ne yapmalıydım?” demişti.

ABD ile Filipinler’in yıllardır süregelen askeri ittifaklığını sorguluyor..

  • Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD ile ortak savunma anlaşması için “Gerçekten buna ihtiyacımız var mı?” dedi, ancak anlaşmayı feshetmeyi de düşünmediğini söyledi. Duterte, “Bize paspas muamelesi yapamazsınız. Aksi halde buna pişman  olursunuz.” diyerek ABD yönetiminin kendisine yönelik eleştirilerine karşılık  vermeyi sürdürdü. (stratejikortak.com)Konuşmasında “Söylediklerinize dikkat edin. Aksi halde  Filipinler’i kaybedersiniz.” ifadesini kullanan Duterte, ABD’nin Filipinler‘in  uyuşturucu çeteleri ve kullanıcılarına karşı uyguladığı politikayı eleştirmesi yerine BM’deki büyükelçisi vasıtasıyla soruşturma açmasını tavsiye etti.

”ABD ile ortak isek barış olmaz”

  • “Amerika ile birlikte olduğumuz sürece barış gelmeyecek” diyen Duterte ülkesindeki büyük Katolik toplumunun doğum kontrole karşı olmasına rağmen doğum kontrolü destekleyeceğini açıkladı.

Neredeyse her hafta ABD’ye sert çıkışlarda bulunuyor: ”Hadi beni devirin”

  • ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatına (CIA) yönelik açıklamalarda da  bulunan Duterte, ”Beni CIA vasıtasıyla devirmek mi istiyorsunuz? Cesaretiniz  varsa deneyin. Şerefimi, yaşamımı ve başkanlığımı hiçe saymış biriyim. Başıma ne  gelirse gelsin kaderden başka bir şey değildir. Eğer devrileceksem, bu da  başkanlığımın bir parçasıdır.” şeklinde konuştu.

duterte-kizgin

Mesela açık açık “Ortadoğu, ABD’ye terör ihraç etmiyor; ABD, Ortadoğu’ya terör ithal ediyor.” diyebiliyor.

Barack Obama için ‘cehenneme git’ ifadesini kullanan Duterte, ABD silah satmazsa Rusya ve Çin var diyor.

  • Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD’nin ülkesine silah satmayı reddetme tehdidine karşı bunu umursamadığını çünkü Rusya ve Çin’in kendileri için tedarikçi olma konusunda istekli olduğunu dile getirdi. Öte yandan ABD’nin Filipinler’deki kronik uyuşturucu problemi konusunda kendilerine destek olmaları gereken yerde eleştirdiklerini söyleyen Duterte, “Yardım etmek yerine ilk vuran ABD Dışişleri Bakanlığı’ydı. O yüzden cehenneme gidebilirsin Obama.” ifadelerini kullandı.

Kendisini dolaylı olarak Hitler’e benzetiyor ve yanlış ifade kullandığı zamanlarda özür dileyebiliyor

  • Uyuşturucuyla mücadele için yürüttüğü kampanyayı Yahudi Soykırımı ile kıyaslayan Rodrigo Duterte, “Hitler 3 milyon Yahudiyi katletti. Ülkemde 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Onları Hitler gibi katletmekten memnuniyet duyarım.” dedi. Daha sonra ülkesindeki uyuşturucuya karşı mücadelesini Hitler’in Yahudi Soykırımı’na benzetmesi nedeniyle Yahudi toplumundan özür diledi.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Başkanı oldu.

Ülkesinde faaliyet gösteren onlarca silahlı grupla barış istiyor

  • Duterte, ‘radikal İslami’ örgüt olarak bilinen Ebu Seyyaf dışında ülkedeki Müslüman ve komünist silahlı gruplarla barış görüşmelerine hazır olduğunu duyurmuştu.

Erdoğan’ın en az 3 çocuk çıkışının tersi olarak ”En fazla üç çocuk yapın” diyor.

  • Duterte, çok sayıda çocuk yapmanın aileleri daha da yoksullaştırdığını vurgulayarak, Filipinlilere en fazla üç çocuk yapmaları tavsiyesini tekrarladı.

duterte-cocuk

Ülkedeki müslümanlar için Ramazan Bayramı’nı tatil ilan etti

  • “Ramazan Bayramı kutlamalarında tüm Filipinler halkının, barış ve uyum içinde Müslüman kardeşlerine katılmaya hakkı olmalı.” diyerek geçtiğimiz 6 Temmuz’u “Ramazan Bayramı tatili” ilan etti. Filipinler nüfusunun yaklaşık %8’inin Müslüman olduğu biliniyor.

Yeni yasaklar getireceğinin sinyallerini veriyor

  • Duterte’nin sözcüsü Duterte ile alakalı; karaokeye, gece geç saatlerden içki içilmesine ve çocukların akşam saatlerinde tek başlarına dışarı çıkmasına yasak getirilebileceğini işaret etti.

Devlet Başkanı Duterte, uyuşturucu cenneti olarak bilinen Filipinler’de devrim gibi bir uygulama başlatıyor: Halka açık alan sigara içilmesini yasaklıyor

  • Filipinler sağlık bakanlığı bugün yaptığı açıklamada başkan Rodrigo Duterte’nin halka açık alanlarda sigara gibi tütün ürünlerinin içilmesini bu ay içerisinde yasaklayacağını duyurdu.

İdamı geri getirmek istiyor

  • Filipinler’de 2006’da kaldırılan idam cezasını geri getirmek istiyor. Bu cezayı da uyuşturucu kaçakçıları, silah kaçakçıları ve kurbanlarını öldüren tecavüzcü, soyguncu veya araba hırsızları için istediği belirtiliyor.

Uyuşturucu çetelerine karşı ”vur emri” verdi, 3 bin 800 kişi öldürüldü

  • Uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine “vur emri” verilmesi sonucu da 3 bin 800 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü bildirildi. (stratejikortak.com)Öldürülenler genellikle (ibret-i alem için) ortada bırakıldığı, yanlarına nelerle suçlandıklarını sıralayan birer mesaj bırakıldığı söyleniyor.

resized_ac72f-af6a08205

Ülkesinde amansızca mücadele ettiği uyuşturucu kartelleri başına ödül koydu

  • Suçla mücadeleye öncelik vereceğini söyleyen yeni Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin başına uyuşturucu kartelleri tarafından 260 bin dolar ödül konumuştu ancak daha sonra baronlar bu rakamın 1 milyon dolar olarak yeniledi.

Bunlara ek olarak Rus siyaset uzmanı Prof. Vladimir Kolotov’un Duterte ile ilgili açıklamasından bir kesitle yazıyı bitireyim.

“Filipinler’in nüfusu 100 milyonu geçiyor. Yaklaşık üçte biri de uyuşturucu bağımlısı. Güvenlik sistemi ve devlet kurumlarındaki yolsuzluğun yüksek düzeyde olduğu dikkate alınırsa, devlet başkanı halka uyuşturucu satıcılarını öldürme çağrısı yapmak zorunda kaldı”

“Filipinler Devlet Başkanı kontrol altına alınamıyor ve bağımsız hareket ediyor. Böyle liderler, hükmetmeye ve kendi kurallarını dayatmaya alışık ABD’nin hedefi haline geliyor. Elbette anarşi ve suçun hüküm sürdüğü ülkeleri yönetmek Batı için daha kolay. Kontrollü kaos, ABD’nin sevdiği bir taktik. (stratejikortak.com)Çamurlu suda balık yakalamak daha kolay. ABD’nin Pasifik bölgesindeki üstünlüğünü daha da artırma amacıyla Filipinler’i sallama ve Devlet Başkanı Duterte’yi yıkma çabasında olmasına şaşırmam.”


Tüm haber kaynakları:
http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37288306
https://tr.sputniknews.com/asya/201610111025241662-duterte-abd-askeri-anlasma-tatbikat/
http://haber.sol.org.tr/dunya/obamaya-kufreden-duterte-guneydogu-asya-uluslar-birligi-baskani-oldu-168664
http://www.milliyet.com.tr/duterte-abd-ye-meydan-okudu-hadi-dunya-2323382/
http://www.haberturk.com/dunya/haber/1305707-filipinler-devlet-baskani-duterteden-abdye-elestiri
http://www.karar.com/dunya-haberleri/duterte-yahudilerden-ozur-diledi-263119#
https://tr.sputniknews.com/analiz/201609271025030881-filipinler-duterte-uyusturucu-mafya-darbe/
https://tr.sputniknews.com/asya/201609211024921373-duterte-agzini-bozdu-ap-ye-kufretti/
http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37148070
http://haber.sol.org.tr/dunya/uyusturucu-kartelleri-filipinlerin-yeni-liderinin-basina-1-milyon-dolar-odul-koydu-158909
http://www.mepanews.com/haberler/1043-filipinler-devlet-baskani-abd-ortadogu-ya-teroer-ithal-ediyor.html
http://www.risalehaber.com/idam-cezasini-geri-getirecekler-270873h.htm
http://www.gzt.com/eglence/devlet-baskani-emir-verdi-3800-cete-uyesi-olduruldu-2544920
http://www.trthaber.com/haber/dunya/duterteden-dogum-kontrolune-tesvik-258434.html
http://www.dunyabulteni.net/dunya/380315/libyadan-turk-sirketlerine-don-cagrisi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

4 COMMENTS

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Please enter your name here