Türkiye’nin Cerablus Hamlesinin Rejime Etkisi

337

Ülkemizin Cerablus’a başlattığı ”Fırat Kalkanı” adlı operasyondan sonra İŞİD’den birçok köyü ve Cerablus’u geri alıp ÖSO askerlerine teslim etmiştik. Bu olayların Türkiye-Rusya yakınlaşmasından sonra olması ve ardından Şam heyetinin bu egemenlik ihlalidir demesi akıllara bazı soruları getirdi. İran ise bu operasyonun Şam heyetiyle koordineli bir şekilde sürmesini söylemişti.

Bildiğiniz gibi rejim güçlerinin en büyük rakiplerinden biri olan özellikle ülkenin batısında daha yoğun olan ÖSO, rejimin kalesi olan Lazkiye kırsalında dahi varlığını sürdürmekte. Ilımlı olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin de operasyonuyla her anlamda onları destekliyoruz mesajı verilen örgüte Avrupa ülkeleri de destek veriyor. Bu da ÖSO’yu en az İŞİD kadar hatta daha zor rakip haline getiriyor. Rejimin Castello yolunu kapatması ve Azez’in zor durumda olduğu anda ülkemizin operasyonuyla Azez kuşatmadan kurtulurken, ÖSO yanına Al Rai ve Cerablus‘u da alıp Türkiye’ye açılan kapılarını 4’e çıkardı. Evet ilk bakışta İŞİD ilk hedef olarak görünse de rejim ÖSO ile de savaşıyor. Bu da rejimin pek bir yararına olmak dışında zararına bile oldu. ÖSO ülkemize açılan kapılarını arttırdı ve İŞİD kuşatmasını kırdı. Dikkat çekmemiz gereken asıl konu şu ki, son bir haftada ÖSO Hama kuzeyinden çok büyük kazanımlar elde etti ve net bir şekilde merkezi tehdit altına aldı. Rejim ne kadar destek alsa da Suriye ordusu sayıca 6 yılda eksildi. Şuan Halep’in güneyine ağırlık veren rejim Hama’da sıkıntılar çekiyor. Bu olanlar gelecekte olabilecek sıkıntıların başlangıcı olabilir mi diye de aklımıza sorular gelebiliyor.

Suriye sadece Rusya ve ABD için değil, artık birçok örgüt ve ülkeyi yakından ilgilendiren mesele haline geldi. Özellikle Türkiye’nin İŞİD mevzilerinden sonra PYD’ye Fırat’ın doğusuna çekilmemesi sonucu direk hedeflerine gireceğini söylemesi, sadece rejimin değil birçok örgütün kaderini hatta savaşın bile galibini belirleyecek bir hareket olabilir. Ülkemizin kilit rol alacağı bu savaşta neler olacak hep birlikte bekleyip göreceğiz. Ama bu hareketin Suriye’de ÖSO dışında birçok örgüt için olumsuz etki bırakacağı kesin.

Yusuf Gassaloğlu

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

6 YORUMLAR

  1. bence türkiyenin işgali ösonun birçok açıdan işine yaradı. öncelikle kendilerine güvenleri geldi ve toprakları genişlediği için nüfuslarıda arttı. nüfus arttığı için silah altına sokacak daha fazla gençleri var artık. ama en önemlisi türkiye ile sınır hattını genişlettikleri için daha fazla lojistik destek alıp ileri de esada karşı mücadele için daha iyi yığınak yapabilecekler. esad bu yüzden uçaklarınızı düşürmekle tehdit ediyor ya zaten

  2. türkiye şimdilik iyi gidiyor ancak şimdiye kadar alınan yerleşimler küçüktü bu yüzden fazla direniş olmadı ve hızlı ilerleme kaydedildi. ancak eğer beklendiği gibi tanklarımız ve öso güçleri hava desteği ile beraber el-bab ve menbiçe girerse işte o zaman asıl savaşı yaşamış oluruz. şimdiye kadar geçen sürecin savaşa pek etkisi olacağını tahmin etmiyorum

  3. Nasıl bir yazı bu, bir olay hakkında yorum yapılacağı zaman tarafsız olmak gerekir.Ben bu yazıyı okurken aşırı milliyetçilik duygularıyla yazılmış olduğunu görüyorum.Unutmayınız ki Rusya izin vermeseydi bu operasyon olmazdı Çünkü türkiye uçakları suriye sınırını geçtiği anda S 400 füzeleri aktif hale gelirdi. O nedenle işin başında kesin konuşmak doğru değil diye düşünüyorum.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz