”Fırat Kalkanı” Harekatının 30 Günü

259

Fırat kalkanı harekatının 30 günlük gelişmelerinin derlemesi..

”Türkiye, Gaziantep ve Kilis yerleşim yerlerine 9 Ocak’tan beri atılan roketler sonucu, BM’nin 51. maddesince meşru müdafaa hakkını icra etmiştir.”

– Türkiye-Suriye sınırında, terör örgütleri IŞİD ve PYD tehdidine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’nda geride kalan 30 günde bin 200 kilometrekarelik alan teröristlerden temizlenmiştir. Ayrıca 20 bin Suriyeli Cerablus’a geçmiştir.

-Gaziantep ve Kilis yerleşim birimlerine 9 Ocak’tan bugüne kadar 57 havan, 81 katyuşa ve 2 tanksavar mermisi atılmış; 22 Kişi ölürken 90’dan fazla yaralı olduğu bildirildi.

-Bu gelişmeler sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri 22-26 Ağustos arası sınır ötesi harekat başlatmış, 1500 ÖSO(Türkmenler-Araplar) 250-500 arası Türk Özel Kuvvetleri’nde yer aldığı operasyon icra edilmiştir.

-Operasyonlarda, koalisyon güçleri hava desteği vermesinin yanı sıra Türk insansız hava araçları operasyonlarda istihbarat amaçlı kullanılmıştır.

90’a yakın köy IŞİD VE PYD kontorolünden TSK destekli ÖSO kuvvetlerinin eline geçmiştir.

-TSK destekli ÖSO, Azez ve Cerablus arasında bulunan bölgedeki DAEŞ unsurlarını temizleyerek Azez-Cerablus hattını birleştirdi. Böylece üçüncü aşama olduğu söylenen El-Bab hattına yönelme başlandı.

-TSK’dan şuana kadar 10 asker şehit olmuş, 14 askerde yaralanmıştır. 8 tank vurularak zarar görmüştür. Ayrıca ÖSO Kuvvetlerinden 12 ÖSO mensubu hayatını kaybetmiştir.

-IŞİD ve PYD kayıpları: 180’den fazla IŞİD mensubu öldürülmüş, bir çok bina, karargah, araç ve cephanelik imha edilmiştir. PYD kayıpları ise 40 ile 60 arasındadır.

– TSK şu ana kadar 530 hedefe 2 bin 300 atım yapıldığını; 26 mayın, 671 EYP’nin kontrollü olarak imha edildiğini bildirmiştir.

Düzenleyen Emin Doymuş

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

9 YORUMLAR

  1. türkiye ne acayib ülke,
    hem başkalarına “bir terör örgütüyle mücadele etmek için başka bir terör örgütü desteklenmez” diyor.
    ama kendisi gidip aynı terör örgütüyle mücadele etmek için öso’yu destekliyor.
    sanki öso terörist değilmiş gibi. öso da devletine karşı isyan edip düzeni bozan bir yapı değil mi?

  2. Bengin rumuzuylayazan kisi, Cerablus’ un guneyindeki 20-25 koyu de YPG Turkiyenin destekledigi OSO de savasmadan hediye etti o Halde.
    Dunyaya sadece PKK gozlugunden bakmamak lazim degil mi?

  3. Nasıl oluyorda 1.200 km karelik alan içinde 180 işidli ölüyor. Yaralılar ve esirleri katarsak 500 olsun. İşid 1000 km karelik alanı 500 kişi ile mi koruyor. Bana çok saçma geldi mantıken daha çok işidlinin gebermesi gerekirdi. Çünkü bu haliyle ben işidin bu bölgeleri bilerek tsk ve öso ya bıraktığını düşünürüm.Ayrıca 1 ayda bu alanlar ele geçirildi ve 2000 kişilik kuvvetle basit bir oranla onbin kişilik bir kuvvetle Türkiye işidi tamamen bitirebilir. Pek gerçekçi gelmiyor doğrusu

      • evet pydnin menbiçi almasıyla adeta önü kesilen cerablus ve çevresini ışıd boşaltmak zorunda kalmış türkiye de bu noktada pydnin %100 alacağı bir bölgeyi önce davranarak almıştır.

      • ışid şimdiye kadar nereyi savaşmadan bırakmışta burayı boşaltmak zorunda kalmışmış.
        menbiçte abd uçaklarına ve pydye direnen ışid cerablusta korkup kaçtımı yani?
        boşalttı demek yerine türkiyeye hediye etti demek daha doğru olur.
        bikaç göstermelik çatışma sonucunda 2 tarafta bikaç kayıp verip anlaşmayı tamamlıyorlar işte. bu kadar geniş alanda sadece bu kadar kişinin ölmesi savaş mavaş olmadığını gösteriyor.

        • -Strateji gereği savunması mümkün olmayan yer savunulmaz.
          Bu vasıflar tuzak kurup bölgeyi boşattılar.Geç, Membiç gibi önemli bir yeri kaybeden ışıdın zaten bu bölgeye lojistik destek yapma durumuda yok.
          Onuda geç, alınan topraklar suriyenin % kaçı? Işıdın sahip oldugu toprakların % kaçı ?
          -Hadi diyelim hediye aldık.Biz almasaydıkda pyd mi alsaydı ?
          -Ortada net başarı vardır bu da yadsınamaz.Zira alınan köylere yerli halk geri dönmüş hatta türkiye 1 hafta gibi kısa bir sürede bölgeye elektirikde vermiştir.

  4. Suriye iyice karıştı zaten binlerce örgüt kurulmuş ve asimetrik şavaş haline alan bir bölge. Türkiye’nin müdahale etmesi menfaattine zarar vereceğini düşünüyorum. Bir an önce süriye bataklığından çıkmalıdır aksi takdirde maddi ve manevi. Kayıpları olacaktır bir an önce zarar’dan dönmelidir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz