Askeri Üs Cenneti: Stratejik Ülke Cibuti

3916

Stratejik öneme sahip olan Cibuti, Akdeniz ile Hint Okyanusu’nu birbirine bağlayan Kızıldeniz ve Aden Körfezi hattının geçiş noktası Babu’l Mendeb Boğazı’nda yer alıyor. Somali ve Yemen gibi bölgedeki olaylara kolay müdahale imkanı tanıdığı için konumu değerli olan ülkede ABD, Fransa, İtalya ve Japonya’nın askeri üsleri bulunuyor. Çin ve Suudi Arabistan’da ülkede üs kurmak için hazırlanıyor.

ABD

ABD, Cibuti’de en büyük askeri varlığa sahip ülke konumunda. 2001’de kurulan askeri üste 4.000 Amerikan askeri yer alıyor. ABD burayı hem Afrikalı askerlerin eğitimi için, hemde Yemen ve Somali’de düzenlediği operasyonlar için kullanıyor. 2014 yılında yenilenen anlaşma gereği yıllık 63 milyon dolar kira bedeli karşılığında ABD 10 yıl daha üssü kullanma hakkı elde etti.

FRANSA

Eski Fransa sömürgesi olan Cibuti’de Fransızların askeri varlığı da uzun yıllardır devam ediyor. Cibuti’de en büyük ikinci yabancı kuvvette 1.900 kişilik askeri birlikle Fransa. Afrika’daki en büyük üssünü bu topraklarda bulunduran Paris yönetimi, yıllık yaklaşık 34 milyon dolar kira ödüyor.

JAPONYA

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ülke dışındaki ilk üssünü Cibuti’ye kuran Japonya, 2011 yılında kurduğu ve yıllık 30 milyon dolar kira ödediği üste 600 asker bulunduruyor.

İTALYA

İtalya’nın 2013 yılında açtığı, kendi sınırları dışında edindiği ilk lojistik operasyonlar merkezi olma özelliği taşıyan üs, 300 asker barındırma kapasitesine sahip. İtalyan Özel Kuvvetleri’ninde yer aldığı 90 askeri personel burada görev yapıyor.

Cibuti’de Ambouli Havaalanı ile Cibuti Limanı’nı kullanan İngiltere ve NATO’nun da sınırlı sayıda askeri birliği bulunuyor. Boğazdan geçen gemilerin güvenliğini sağlayan güçler, yer yer de çevre ülkedeki terör operasyonlarına katılıyor.

ÇİN

Çin’in ülke sınırlarındaki ilk askeri üssünü stratejik öneme sahip Cibuti’ye kurmaya karar vermişti. Yaklaşık 10 bin askeri konuşlandırmayı düşünen Pekin yönetimi, 10 yıllığına yılda 20 milyon dolara kiraladığı alanı 2017 yılında faaliyete geçirmeyi düşünüyor.

SUUDİ ARABİSTAN

Riyad-Tahran krizinde ilk açıklamalarıyla Suudi Arabistan’ın yanında yer alan Cibuti yönetimi, kendi topraklarına Suudi Arabistan’ın üs kurmasına çok sıcak bakıyor. Cibuti’nin Riyad Büyükelçisi Ziyaeddin Bamhare’nın, Suudi Arabistan’ın Cibuti ile yapacağı askeri anlaşma çerçevesinde ülkesinde bir askeri üs kurmasını beklediklerini ifade etmesi, Suudi Arabistan’ın da Cibuti’de askeri üs kurmasının yakın olduğunu göstermektedir.

Cibuti’nin bu tuhaf durumu vatandaşlar ve siyasiler için oldukça olumlu karşılanıyor. Ülkede geçtiğimiz nisan ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tüm adayların ortak vaadi, “ülkedeki yabancı üslerin varlığının muhafaza edilmesi”ydi. Yabancı üslerin ülke ekonomisine yıllık geliri 160 milyon dolardan fazla olduğu biliniyor.

Türkiye’nin de Cibuti’nin komşusu Somali’de askeri üssü bulunuyor.

Somali’deki Türk Askeri Üssünden Görüntüler

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Zeki adamlarmış ,ne içerden bir tehdit ile karşılaşırlar ,ne de dışarıdan birisi saldırabilir.Üstüne bir de ciddi anlamda para kazanıyorlar.Yoksul bir coğrafya ya göre karlı iş.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz