Suriye’de ki Yeni Örgüt: Yeni Suriye Ordusu

837
Yeni Suriye Ordusu Bayrağı (New Syrian Army - NSA)

9 Kasım 2015 yılında, Suriye İhvanı’na bağlı olan Asalet ve Kalkınma Cephesi tarafından kurulan ‘Yeni Suriye Ordusu’, IŞİD’in Suriye yönetimi tarafından kurulduğunu söyleyip sadece IŞİD’e karşı savaşacaklarını açıklamıştı.

Yeni Suriye Ordusu (YSO) kurulduğunda silahlarını yalnızca “Suriye rejimi tarafından kurulan IŞİD’e ve onu destekleyenlere” karşı kullanacağını bildirmişti. Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi Yeni Suriye Ordusu’nun Türkiye ve ABD tarafından kurulduğunu iddia etse de, örgüt 4 aylık gelişiminde bazı açılardan misyon değişikliklerine gittiği belirtiliyor.

4 Mart 2016 tarihinde Suriye ve Irak sınırında bulunan Tenef Sınır Kapısı’nı ele geçirince gündeme gelen ‘Yeni Suriye Ordusu’, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içeresinde bulunan Asalet ve Tenmiye Cephesi altında yer alıyordu. Örgütün son yapısında ise Usud eş-Şarkiyye, Şehit Ahmet Abdo güçleri ve rejim ordusundan ayrılan gruplardan oluştuğu söyleniyor. Örgüt şuan Özgür Suriye Ordusu’nun kullandığı bayrağı kullanıyor.

Yeni Suriye Ordusu Bayrağı (New Syrian Army - NSA)
Yeni Suriye Ordusu Bayrağı (New Syrian Army – NSA)

YSO’nun Lider Kadrosu ve Savaşçıların Sayısı 
Yeni Suriye Ordusunu liderliğini yarbay Muhanned Tal’a yapıyor. Tal’a IŞİD Deyr ez-Zor eyaletini ele geçirmeden önce Özgür Suriye bünyesinde ki eylaet askeri konseyi komutanıydı. YSO’nun Liderlerinden Haz’al es-Sarhan da Asalet ve Kalkınma Cephesi altında Ebukemal şehrinde varlık gösteren Allahu Ekber’ Tugayı’nın lideriydi.

Grup bünyesinde Arap aşiretlerden ve eski rejim subaylarından, Ürdün’de veya Ürdün sınırına yakın kurulan kamplarda eğitim alan yaklaşık 1000 kişi yer alıyor. Bu savaşçıların birçoğu IŞİD bölgeyi ele geçirmeden daha önce Suriye’nin doğusunda ÖSO adı altında çeşitli yerli gruplara mensuptu.

Örgütün İlişkileri ve ABD Desteği
IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon ile beraber hareket eden ‘Yeni Suriye Ordusu’, ABD tarafından desteklendiğine dair resmi açıklamalar olmasa da; kullandıkları silahların ABD menşeli olmasından, yerel gazetecilerin ‘YSO koalisyon uçaklarının desteği alıyor’ iddiaları örgüte ABD desteğini gösteriyor denebilir. Ayrıca bazı haber kaynakları grubun Ürdün’de doğrudan CIA tarafından eğitim aldığı iddiasında da bulunuyorlar.

YSO’nun yeni pozisyonu ve ilişkilerine bakıldığı PKK’nın Suriye kolu PYD’nin içerisinde bulunduğu SDG ‘Suriye Demokratik Güçleri’ ile koordineli olarak çalışma potansiyelinin yüksek olduğu ve PYD kaynaklarının YSO operasyonlarına övgülerde bulunması şaşırtıcı olarak gösteriliyor.

Örgütün Hedefleri ve Operasyonları
IŞİD ile mücadeleye öncelik verdiğini sürekli dile getiren YSO, ilk operasyonunu Ürdün üzerinden gerçekleştirdi. Ürdün’e yakın olan ve Irak-Suriye sınırında bulunan Tenef Sınır Kapısı’nı kontrolüne almaya çalışan grup, sınır hattında IŞİD’e karşı bir tampon olarak işlev görecektir.

YSO’nun Tenef’i aldıktan sonra Ebukemal şehrine doğru ilerleyip IŞİD’in Irak ve Suriye arasındaki bağlantısını kesmeyi hedeflediğine yönelik bazı değerlendirmeler var. Ayrıca örgütün lideri Muhanned Tal verdiği bir röportajda, IŞİD’in kontrolünde bulunan Deyr ez-Zor eyaletini de özgürleştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Grup şu an sadece Suriye’nin güney-doğusunda varlık gösteriyor. Yapısı itibariyle Suriye’nin güney doğusundan kuzeye doğru IŞİD’e karşı operasyonlarda bulunacağı ve böylece IŞİD’i hem çöl bölgelerinden, hemde ileri de planlanan Rakka operasyonuna güneyden destek vereceği söyleniyor.

Rakka eyaleti, Deyr ez-Zor eyaleti, Ebukemal şehri, Tenef Sınır Kapısı
Suriye Son Durum haritası üzerinde Rakka eyaleti, Deyr ez-Zor eyaleti, Ebukemal şehri ve Tenef Sınır Kapısı

Örgütün Kontrol Ettiği Toprak Var mı?
IŞİD’e karşı saldırıp Tenef’i iki güne yakın elinde bulunduran Yeni Suriye Ordusu, daha sonra IŞİD’in saldırısını geri püskürtemedi ve Tenef tekrardan IŞİD’in kontrolüne geçti.

Tenef’in Suriye’nin Irak ve Ürdün sınır hattı kesişme bölgesinde özel eğitim komando üssüne sahip olması, kasabanın stratejik bakımdan önemli bir sınır kasabası olduğunu ortaya çıkarıyor.

Yani örgütün şuan Suriye’de kontrol ettiği bir alan yok.

Yeni Suriye Ordusu (YSO)’nun tanıtım videosu:

Kaynak: ydh / suriyegundemi / @ValkryV

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Suriyeyi 4 bilme planları isliyor lazkiye tartus nusayrilere bati suriye sam humus hama sii irana suriyenin kuzeyi pkk guney dogusu ise sunni gorunumlu bir abd devletine bolunmek isteniyordu son asamaya gectiler. İsid sadece masadaki kagitlari dagitmak icin kullanildi. Son asama en fazla 2 yil surecektir. Onumuzde 6 aylik bir zaman var plani engellemek icin derhal afrin mumbic tel rifat aynel arab aynel isa , bati cisr eşşuğr , mumkunse halep , karkamis ve haseke ve rakka almadan bu is bitmez acele ile kendi gobegimiz kesmeliyiz. 5 yildir uyuduk bekledik artik zaman kalmadi.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz