İran Türkleri ve Kürtlerinin Türkiye’ye Bakışı

60455

Ekim 2009’da İran’da Muhittin Ataman tarafından yapılan saha araştırmasındaki, gözlem ve mülakatlar sonucu ortaya çıkan bu yazıdaki kişilerin isimleri İran’daki siyasal durumun hassasiyeti ve mülakatlara katılanların talepleri doğrultusunda gizlenmiştir.

İran Azerileri ve Kürtleri
İran’da gerçekleşen saha araştırmasında belki de dikkat çekilmesi gerekilen önemli konulardan biri de İran’da yaşayan Azeriler, Kürtler ve diğer Türk grupların şaşırtıcı bir biçimde Türkiye’deki cepheleşmeye benzer biçimde bir ayrışma içinde bulunmasıdır. Daha açık bir ifadeyle belirtmek gerekirse İran içerisinde ciddi bir nüfusun Türkiye’deki gündemi yakından takip ettiği ve kendi etnik yapısı kapsamında hem Türkiye’ye yönelik hem de İran’da yaşayan diğer grup/veya gruplara yönelik politik bir duruş takındığı gözlemlenmektedir. Bunlar arasında en öne çıkanı ise İranlı Türkler ve Kürtlerin hem bir birine yö-nelik hem de Türkiye’ye yönelik bakışları olmuştur. Ancak, bu grupların birbirine yönelik algılamalarının Türkiye’ye yönelik algılamaların bağımsız olmadığını aksine doğrudan Türkiye’deki iç siyasetin gündemine göre oluştuğu görülmektedir. Akademik anlamda düşünüldüğünde klasik realizmin iç-dış siyaset ayrımının İran örneğinde geçerliliğini yitirdiği ve İran vatandaşları arasındaki ilişkilerin bir anlamda Türkiye tarafından belirlendiği bir süreç yaşandığı görülmektedir.

Bu noktada gözlemlere geri dönecek olursak kendilerini İran Türkleri olarak adlandıran kesimin etnik bir tanımlama ile Türkiye’deki milliyetçiliği benimsediğini ifade ederken, kendisini İranlı Kürt olarak tanımlayan kesimlerin ise Türkiye’yi Kürtlerin taleplerinin karşılamamakla suçladığı gözlemlenmiştir. Açıkçası Azerilerin ve Kürtlerin bir kısmı sanki İran’da yaşayan iki azınlık grup değil de, Türkiye’de yaşananların İran’daki yansıması gibi görünmekte, düşünmekte ve hareket etmektedirler. Öte yandan bu gruplar arasındaki ilişki de dikkat çekicidir. Birbirlerini Türkiye’deki kavramlarla tanımlamakta ve suçlamaktadırlar. Görüştüğüm Azerilerin bir kısmı, milliyetçi olduklarını düşündükleri Kürtleri “PKK’lı”; Kürtlerin bir kısmı da Türk milliyetçisi olarak gördükleri Azerileri “baskıcı ve ırkçı” olarak nitelendirdiğini belirtmek gerekir.

Türkiye’de kullanılan çatışmacı dilin İran’a bu şekliyle yansıması, İran devlet yetkililerin isteyeceği bir şey değildir. Çünkü İranlı yetkililer, devletin ve halkın birlik ve beraberliğini zedelediği gerekçesiyle radikal milliyetçi söyleme karşı çıkmaktadırlar. Ilımlı Azeri, Kürt ve Farslar ise milliyetçi çatışmacı ve ötekileştirici söylemi sona erdirecek olan Türkiye’deki demokratik açılımların başarılı olmasını ve kendi ülkelerindeki barışçıl söyleme katkı yapmasını ümit etmektedirler.

iran demografik harita
Haritayı büyütmek için tıklayınız

İran Türklerinin Nüfusu ve Türkiye’ye Bakışı
İran’da yaşayan Azeri Türklerinin Türkiye’ye olan ilgisi sürekli artmaktadır. İran siyasetine etkilerinin ve katkılarının sayısal oranlarına göre çok daha düşük olduğunu belirtmektedirler. Bağımsız kaynaklara göre, Azeriler ve diğer Türklerin İran’ın toplam nüfusunun yaklaşık %25-30’unu oluşturduğu halde görüştüğüm Azeriler, ülke nüfusunun %60-70’inin Türklerden oluştuğunu iddia etmektedirler. İran’ın en son yapılan nüfus sayımında toplam nüfusu 77 milyon 450 bin olarak açıklanmıştır. Yani Azeri Türkleriyle birlikte diğer tüm Türk gruplar İran’da 20 milyon’dan fazladır.  Bu konuda İran yönetiminin etnik nüfus sayımı yapmamasından dolayı net rakamlar verilmese de, İran’da ki Türk nüfusunun 20 milyon ile 35 milyon arasında değiştiği söylenmektedir. Azeriler dışında İran’da yaşayan görece küçük Türk toplulukları da bulunmaktadır. Örneğin, görüştüğüm bazı Gazneli Türklere göre, Horasan eyaletinde, özellikle İmam Rıza’nın türbesinin bulunduğu Meşhed kentinde, yaklaşık 800 bin civarında Gazneli Türk yaşamaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi, Türklerin önemli bir kesimi Türkiye’deki milliyetçi söylemi kendi ülkesine taşımış bulunmaktadır. Açıkçası bu durum kendilerini Fars kökenli olarak tanımlayan kesimlerde rahatsızlık yarattığını belirtmek gerekir.

İran’daki Kürtler ve Türkiye’ye Bakışı
Diğer yandan İran’da yaşayan Kürtler de Türkiye iç ve dış siyasetini yakından takip etmektedirler. Türkiye’deki Kürt, Alevi ve demokratik açılımlar konusunda tarafların dile getirdiği görüşler, Abdullah Öcalan’ın İmralı cezaevindeki durumu gibi Kürt sorunundaki ayrıntılı gelişmeler anında İran Kürtleri tarafından takip ediliyor olması dikkat çekmiştir. İran’daki Kürtleri temsil eden İran kökenli örgütlerin 1979 İslam Devrimi sonrasında, özellikle liderlerinin öldürülmesiyle zayıflamaları bir anlamda PKK ve PJAK başta olmak üzere İran’daki uzantısı olan grupların İran Kürtleri arasında toplumsal bir taban bulmasına yol açmıştır. Kendisini bu örgütlerin politikalarına yakın gördüğünü dile getiren İranlı Kürt akademisyenler ve kanaat önderleri, etnik kimlikleri konusunda daha hassas bir duruş sergilemekte ve bu bakış açılarıyla Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini gözlemlenmiştir. Ancak, ülkelerindeki Kürt milliyetçiliğinin güçlenmesini ve toplumsal bir taban bulmasından rahatsız olan ve kendilerini Fars kökenli olarak tanımlayan kesimler ise PKK konusunda Türkiye’nin politikalarını desteklediklerini açıklamanın ötesinde bu konuda Türkiye ve İran’ın ortak hareket etmesini gerektiğini ifade etmişlerdir.

İran’da ki Kürtleri ve Türkleri anlatmışken son sözü, İran’ın etnik kimlik haritasına göre bölünmüş İran haritasını vererek İran’daki çeşitlilikle noktalayalım. Türkler, Araplar, Kürtler, Farslar…

iran etnik kimlik haritası
İran’ın Etnik Kimliğe Göre Bölünmüş Haritası

Bu yazı 2010 yılında yayınlanan ORSAM ANALİZ dergisinden alınmıştır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

87 YORUMLAR

  1. birincisi iranda fars acem pers ırkı yokttur çünkü yunanlı makedonyalı büyük iskender işgalcisi ve diğer işgalci medeniyetler defalarca iranı işgal ettiğinde irandaki pers ırkı soyunu nüfusunu kurutmuştur bugünkü iranlıların asla perslerle ilgisi yoktur dünyada hiçbir ülkede olmayan türk nüfusu iranda yaşıyor ve iranı türkler yönetiyor irana şialığı getiren bölende türklerdir her ne kadar türklerin gerçekler işine gelmesede tarihi gerçekler hiçbir zaman unutulmaz 50 milyon türk iranda yaşıyor dünyada hiçbir ülkede olmayan türk nüfusu ırkı iranda hem daimi yaşıyor hemde daimi olarak iranı yönetiyor ki 30 tane türk ülkeleri olduğu halde başka müslüman ülkeler olduğu halde dünyada olmayan türk nüfusu 50 milyon türk iranda daimi yaşıyor ve iranı daimi yönetiyor kendi türk ülkelerinde iran türkleri gidip yaşamıyor iranın geleceğiyle güvenliğiyle oynayan iranı yöneten azeri türkleridir ve dünyada olmayan iranda birinci etnik ırk olan türklerdir iranda farsım acemim persmi diye söyleyenler benliklerini kaybeden türklerdir çünkü iranda birinci etnik ırk türklerdir iranı mahveden iran üzerinden diğer islam ülkelerine vekalet savaşlarıyla sebeb olan irandaki türklerdir ikide bir iran azeri türk mollaları iranı abd kanada israil natoya karşı yok ettirme dünya haritasından sildirme eşiğine iranı getiriyor abd kanada israil natoya karşı iran azeri türkleri mollaları bunu yapıyor ne hakkı var iran türklerinin iranı mahvedip bitirmesine hangi hakkı varki neden 30 tane türk ülkeleri varken dünyada olmayan 50 milyon türk nüfusu iranı her alanda esir işgali altına nüfus yönetim olarak almış neden özellikle azeri türkleri irandan ne istiyorki sürekli iranda abd kanada israil nato desteğiyle küçük devletçikleri bağımsız iran topraklarında azeri türkleri kurmak istiyor hangi hakla azeri türklerini israil siyyonist yahudileriyle aynı eşitlikle olduğunu bilin çünkü azeri türkleri iranda güney doğu batı kuzey azerbaycan türk devletleri diye bölüp parçalayıp abd kanada israil nato istihbaratlarına bağlı devletçikler iranda azeri türkleri birinci etnik türk ırkı olduğu için kurmak istiyorlar yanıbaşınızdaki komşu iranın türkler yüzünden ne hale geldiğinin farkındamısız 50 milyon türk hangi hakla iranı esir işgali altına alıyor ermeniler bile azeri türklerinden daha iyi hayırlı irana ama azeri türklerinin siyonist israil yahudi halkıyla rejimiyle hiçbir farkı yoktur tarihten buyana iranı işgal etmeyen hiçbir medeniyet ülke eski medeniyetle kavimler kıta medeniyetleri daha nicesi kalmamıştırki iranı işgal etmesin iranda işgal medeniyetleri tarihte kurmayan hiçbir etnik ırk kalmamıştır iranı tarihten buyana mahvettiler halen 50 milyon türk özellikle azeri türkleri iranı mahvediyorr bitiriyor

  2. Ben iran azerbaycanlisiyim türk deyiliz bunu anlayin artik ,ayrica azeriler iranin %16sini teşkil ediyor eyer türkler 30 milyon’dan fazla diyorsaniz kerecten ileriye gitmemiş cahilsiniz demektir , ben eskiden türkiyeyi severdim ama bu irkci tavurlariniz bu panturkiziminiz o sevgiyi kine çevirdi , haa siz turan diyorsaniz ben great iran diyorum siz metehan ve şamanizm diyorsaniz ben cyrus ve mezdisna diyorum , çunku ben iranda doğdum herşeyden oncede iranliyim eyer kafkas semerkand ve buhara yoksa kacar şahlarin beceriksizliğindendir

    • yalansa gorda yatan ermani atova lanet olsun it gibi yalan deysan.hələ buni anlameyıpsanki türk azerbaycan nan başka iranin hər ustanında bumi yaşeylar .

    • Malum ki sen iran turku değilsin azeri kondarma bur isim ruslar bize azeri dedi şimdi de iran kullaniyor otuz sene önce azeri bir kelimesi turklere itlak olmazdi tamamen siyasi bir kavram. Azeri turkleri en az 20milyon

  3. selamlar sıze … başka yazmısınız kı azerıler … neden bızlere azerı demısınız oyerdekı bız türkız.bakın bu benım şehrımın adıdır . ər(kişi)ata(dədə.)beil(yer.məkan)yəni artabil ve indiki ərdəbil. bakin görün bu ad 7000 yil önce sümər ketibesinde gelen türki bir ad dır ya azəri.
    iranda bizim ana yurdumuzdur hamidan once bizim atalarimiz yəni sümər.annaşan.ilam.ongüt.manna.mad . ərşək ve başka ərata ve urmu bu topraklarda yaşayip mədəniyatler ve təməddünler yaratmişdir …pars ve başka eller sonra gəlmişlər.

    • erdebil erdeşirden gelir erdeşir pers kralıdır.derbend de farsçadır .bakü farsça rüzgardan gelir.her türlü kaynağa bak sonradan değiştirme olmayan bi tane türk ismi kafkaslarda yoktur

  4. Ben türküm ,iranliyim,hemedan bölgesindenim,bizim sayımız çokdur az değiliz ,bizi asimile etmeye çalışanlar var ama evelallah direniriz ,olmayiz..dinimiz islam mezhepimiz şiia .şerefli tarihimiz var değerli kültürümüz var .bizden tüm türklere muslumanlara türkiyedekilere kuzeydekilere selamlar olsun..

  5. SİZE TAVSİYEM SİZİN MESELENİZ İRAN REJİMİ İLE AMA BAKIYORUM BU ŞORRİKLİ AĞZINIZLA KÜRTLERİ DE İŞİN İÇİNE KATIYORSUNUZ İRAN DEVLETİNİ KÜRTLERMİ YÖNETİYOR SİZ İRANDA ETNİK OLARAK SIKINTI ÇEKİYORSUNUZ KÜRTLER HEM ETNİK HEM MEZHEPSEL OLARAK ÇEKİYOR KALİTENİZ BU SİZİN KÜRDE DÜŞMANLIK YAP ARKASINDAN FARS BİZE NİYE İKİNCİ SINIF MUAMELE YAPIYOR DİYİN BENCE DÜRÜST OLUN İKİ YÜZLÜLÜK YAPMAYIN İRAN AZERİSİNE TAVSİYEM SİZİN İRANDA UĞRADIĞINIZ HAKSIZLIĞI TÜRKİYEDE KÜRTLERE YAPIYOR TÜRKİYEYİ ELEŞTİRİYORSAN SORUN YOK AMA ELEŞTİRMİYORSAN İRAN REJİMİNE İTRAZ ETME HAKINIZ YOK

    • Sevgili kardeşim Kürtlere Türkiye de ne zulüm yapılıyor ki 15 bin çocuğu ailesinden zorla alıp köle yapıp silah verenleri , eşcinselliği savunan partiyi mi Kürt olarak ve Kürtlerin savunucusu olarak görüyorsun Türkiye öyle bir devlet ki parti binasında terör kampı bomba eğitimi ve her türlü silah bulunduranlara bile tahammül ediyor.dünyada bunu hiç bir devlet kabul etmez.o başı ezer.haa bu arada ben kürdüm .ama Allah’a iman edenim

  6. benden size tavsiye kendiniz çalıp kendiniz oynayın kürtleri bu işlere karıştırmayın kürtler sizi sevmez sizde kürtleri meseleniz iran rejimiyle

  7. Aslında iranda ki türkmenleri sadece iranla sınırlamak cahillik olur..mesela türkiyede ığdır kars erzurum van erciş bitlis ahlat adilcevaz diyarbakır gibi illerde ciddi miktarda türkmen yaşamakta ırakta keza öyle suriyede bayırbucak türkmenleri daha nece böyle yerler var..karakoyunlu devletinin hakimiyeti incelenirse anadoluyu ve mezopotamyayı nasıl türkmenleştirdiği görülür..keşke yavuz selimde ismail şah gibi türk milliyetcisi olsaydıda idris bitlisi adlı kürt için ismail şahla savaşmasaydı..Allaha çok şükür şuan ülkeler ayrı olsa da türkmenler de uyaniş başladı internetin büyük faydasını gördük bu anlamda..türkiye osmanlı zamanında devşirmelerin ve haremin yönettiği bir ülkeydi atatürke kadar ve sonrasıı dahil türk lider görmedi. türkün atası dili töresi mezhepten falan önce gelir..

  8. Zamanında Türklerin gücünün zirvesinde iki güç sevdalısı Türk olan Yavuz Sultan Selim ve Şah İsmail’in anlaşmazlığıyla başlayan bölünmenin sonuçlarıdır bu ayrılık. Kürtler, Ermeniler, Yunanlar, Sırplar bile Osmanlı hanedanına tabi olurken Şah İsmail bunu istemedi ve Safevi Devleti ile kendi güç alanını kurmak istedi. Bunun tek yolu da farklı bir mezhepti. İran’a şialığı getiren Türklerdir esasen. Anadolu’da da kendine tabi bir kitle yaratarak Anadolu’yu da ele geçirmek istedi Şah İsmail. Türkiye’deki aleviler zamanında Osmanlı yerine Safevi Devletinde yaşamak isteyen Şia’ların torunlarıdır. Mezhepçilik belası Acemleri Fars(Şia)-Kürt(Sünni), Türkleri de Türk (sünni)-Azeri(Şii) olarak böldü. Araplar zaten yiyor şu anda birbirini. Akan kanın durması için İran’ın da modern, laik bir devlet olması şarttır. Mezhepsel fikir ayrılığı giderildiği anda Türkler birleşerek çok kuvvetli ve Hazar Denizi’nin doğal kaynaklarını bağımsız ve etkin kullanarak ve Batı’ya satarak çok da zengin bir ülke kurabilirler. Türkiye’nin Hazar Denizi’ne erişimini Ermenistan ve el altından sürekli Türkiye’ye karşı Ermenistan’ı destekleyen ve Güney Azerbaycan üzerinden petrol ve doğalgaz akışını engelleyen İran kesmektedir. Ruslar zaten Ermenistan’ın babası gibiler… Kolay olmayacak. Ruslar ve İran rejimi bu birleşmeyi engellemek için tüm güçlerini seferber edeceklerdir.

  9. Yazdıklarımı okuyan bütün kardeşlerime şunu söylemek istiyorum:
    Sizler Türkiyeye bize yardım etmiyorlar diye belki kızıyorsunuz, Somaliye yardım ediyor araplara yardım ediyor Türkleri unuttular diyorsunuz ama bilmenizi isterimki;
    Suriyede,Yemende, Somalide, çeçenistanda, Azerbaycanda, ırakta….. Dünyanın neresinde kimin burnu kanasa Türk nerde diyor. Azerbaycan Karabağı kurtarmak istiyor, kerkükte Türkmenler direniyor, Suriyede Türkmenler bombalanıyor, Çin uygur Türklerine zulüm ediyor. Devir Osmanlı devri değilki Bir fermanla durdursak. Dünyanın her yerinde Müslümanlar ve Türkler zulüm altında. ve Türkiyenin bunca zulüme dur demeye gücü yetmiyor. Herkes Türkiyeden bekliyor. ELbette bekleyecekler ama biz bu kadar zulmü durduracak kadar şu an güçlü değiliz.
    Türkiye suriyede Türkmenler ölmesin terör devleti kurulmasın diye suriyeye girdi hani nerede devletler ? kim bize asker yolluyor ? Dolar şu anda 6.90 oldu hani nerede para yardımı ? 30 senedir pkk ile uğraşıyoruz ırakta suriyede operasyon yapıyoruz bir taraftanda mazlumlara güç yettikçe yardım ediyoruz ama yetmiyor.

    Allah şahidim olsun ki iranda ki Türk benim öz kardeşimdir. Iraktaki Türkmenler benim öz kardeşimdir. Suriyede ki Türkmenler benim öz kardeşimdir. Azerbaycanda ki ler benim öz kardeşimdir. ama biz bütün dünyada ezilen Türkler ve müslümanları kurtaracak kadar ŞU AN da güçlü değiliz.
    Irağı böldüler, suriyeyi bölüyorlar, sırada kim ? iran mı ? Türkiyemi?
    Gün ağlayıp sızlanma günü değil gece gündüz çok çalışıp güçlü olma günüdür.
    Hepinizi Allaha emanet ettim. İstanbuldan selamlar.

  10. Siz Farisilerle yaşamayı çok seviyor olabilirsiniz; lakin onların gün ahlarına da ortak olmayın. iran mezhepçi politikalrıyla ırakta, suriyede, yemende, afganistanda ve çeçenistanda 5 milyona yakın müslümanın katline sebep oldu. İsraille olan sahte düşmanlığı ile müslümanları kandırdı ama artık foyası meydana çıktı. İran türkleri iran rejiminin politikalarına karşı çıkmalı. Suriyede eset rejimini desteklemekten vazgeçirmeli. İsraile düşman olduğunu israille savaşarak göstermeli.

  11. turk ve musluman kardeslerimize selamlar. iran tukleri ayni turkiyede yasayan turkler gibi oguz turklerinden olusmaktadir. ama tarihe baktigimizda bu cogunluk nufusun hep iran zengin kulturunu sevdigini ve iranli kardesleriyle sefa ve samimiyeet icinde yasamasini goruyoruz. son yuzyil ve ikinci dunya savasindan beri ruslar ve ingilizler ortadogunun iki guclu ulkesini bolmek cabalarini gormekteyiz. iran hukumetleri bin yila yakin hep turk kokenli padisah larla yonetilmistir ve hep saray ve ulkenin fars bir ulke olduguna deginmisler. iran turklerinin gelenekleri her ne kadar da iran farsi kultrunden etkilensede yinede kendisini korumaktadir. iran irak savasinda bir cok iranli turk asker ve komutan savasta istirak etti ve bir cok sehit verdi. iranin en tanilan ve cesur askerler ve sehiit leri turklerden. ama iran turkleerinin diger etnik guruplarla baglanma noktasi neredee ve neden kurtler ve ya araplar gibi ayrimci ve bolucu faaaliyelerde bulunmuyorlar. bir kac noktaya burada dikkat etmek gerekiyor:
    1. caferi mezhep ilk siraddaa iranlilari bir noktada birbirilerinee bagliyor
    2. iran zengin kulturu hep iyilik ve dostluk ve birliktir ve turklerde bu kulturden tarih boyu etki almislar.
    3. iran turkleri kend cografiyalarinda en iyi devlet kurumlarinda yer almis ve iran ic ekonomisinde en buyuk rolleri vardir.
    sonucta biz iran turkleri vatanimizi cok seviyoruz ve tum turk kardeslerimizi Azerbaycan ve Turkiyede ve tum dunyada ayni kendi iranli vatandaslarimiz gibi seevip ve saygiliyoruz. bence bizler iki millet ve iki bayragiz.
    yasassin birlik v berabeerlik

  12. Burada yazılanları okuyunca İran da yaşayan TÜRK kardeşlerimle gurur duydum.Lütfen benliğinizi ve TÜRKLÜĞÜNÜZÜ kaybetmeyin.Tüm İranlı TÜRK kardeşlerime selam olsun.

    • Man bir iran turkuyam sizlare saygiyla salamniram dostum burda iran devlate yillardir durmadan turklari tahgir edmasina va alayji durush sargilamsina raman biz diranmakdayik sizlardan bazan bir iki satiar duymak buze chik morel verijidir burda biz chojuklarimiza turku isim koyamk memniyati olri ana dillarinan vurmagha chalishan fashistja dushunan faslarla kurtlarla ariyistlarla mujadile vermktan bikip usanmish durumdayik manavi ja dastaklarinizi asirgamayin bu arada man urmiya sherindanm turkiya sarhatdinin ilk shahri burdan taa hurasan kader inaninki 50milyonlan fazla turk yashamktadir iran devlati bu konuda hich bir zaman sadik olmuyup har na kadar iran lideri seyid ali khamenei kandisi turk kokanli olsada chok bir shey elindan bu konuda gelmiyor biraz fazla ilimlidir tanridan umid kasilmaz ama kalbimiz sizlarnandir guvanjimiz gururumuz suz sizda bizlari bazan yad elayin shadlighizi istarik

      • Kalbimiz sizinle…
        Yaşasın Türk milleti.Yaşasın Turan…Yaşasın Kardeşliğimiz.Bilinki sizlerin yanınızdayız..Size dokundukları anda Atillanın kırbacı olur düşmanı yok ederiz.Allaha emanet olun Türk kardeşlerim…

  13. Suan iran karıştı
    Umarım bu kaosu türkiye ve azerbaycan değerlendirir
    Irani kimin yönettiği umurumuzda değil önemli olan iran azerilerinin azerbaycana katılabilmesi

  14. Erdebilde Tebrizde farsça danışan görende kızıyorlar. Sen Türksün neden farsça konuşuyorsun diyorlar. O yüzden de azeri demeyi bırakın artık

    • Man urmuluyam bizimda memlekatda farslarin tahkirlaindan hakimizi yemaklarindan bir yandanda insanlarin azeri hitb elamasindan bikmishik arkadash bu azeri kelmasini stalinmi chikarti yoksa faslar bilmiram ama biz bin yildir ata babadan kandimizi bildik bilali turk tanimishik bunlar azeri demka kendi chikarlarina gora anlam yuklullar turk millatlarin ayirmasini hedeflamishlar bizda her fursat buldughumuzda iranda kach millyon kishi avazimiz chiktikja sokak larda haray haray ben turkam azeri senin dadandi diya baghirirk asimilasyon siyasatinada karshi gelirik zorla bizi fars eliya bilamiyajklar

    • Türk balasi kurt olur bastığı yer yurt olur.Selam olsun turkistana.cihad meydanlarinin yenilmez pehlivanı İslam milletlerinin tüm ümmete ağabeylik yapmış necip türk milletine kahraman Mehmetçiğe selam olsun.

  15. ben öncelikle iranlıyım ve azeriyim daha doğrusu atropatım.azerilerin dilin bir kısmı türkçedir diye ırklarını türk diyemesiniz biraz okumaya yönelseniz kendiniz bu sonuca varırsınız şuan mısırda her kes arapça konuşuyor ozaman mısırlılar araptır diyemeyiz.amerikada herkes ingilizçe konuşuyor orada herkes ingilizdir diyemeyiz.daha açık ve net bir ornek vereyim selcuklu devleti türktü ama farsça yazıp ve konuşuyorlardı(eserler ve ilber ortaylının verdiği bilgi) ozaman türklerin hepsi farstır diyemeyiz.dna sonuçlarını inceleyin.sima olarak hangi azeri türklere benziyor ona bir bakın tarihteki eserleri inceleyin.sizin bilmediğiniz bazı şeylerde anlatayım size çok öztürkçe sandığınız kelimeler bile farscadır bunu ben demiyorum ilber ortaylı sizin tarih hocanız diyor.hatta ilber hoca diyor avrupalılara yunanistan nekadar önemli ise iranda bizim için önemlidir.türkçede 1359 tane farsca kelime vardır.50 il önce böyle birşey bir kişi bile diyemezdi ve bunun şimdi çoğu yerde konuşılmasına neden olan tabi ki iranın şimdiki devletidir çünkü iranın tarihini hep silmeye çalışıyorlar ve böyle şelere önem vermiyorlar.tabiki türk milletini çok seviyoruz sevdiğimden dolayı aylarca yanınzda yaşasam fark edemezsiniz iranlı olduğumu bukadar türkceyi iyi öğrenmişim 2 ilda öğrendim.yanlış anlamayın beni lütfen.ama sizden ricam bu internette saçma sapan bilgileri bir kenara bırakın ve doğru kaynaklar peşinden gidin ben söylediklerimin hepsini göreceksiniz.sonunda keşge iranda yaşayan bütün azeriler burda yorum yapa bilseydi.

    • Sen it gibi yalan diysan
      Man irandan tabriz turkuyam
      Vallah man azarai eşitmamişam
      In iran 35 million turks but iran regim and fars try to hide them

    • Kardeş neden yalan dolani yaziyorsun ??
      Ben qara pakaq turkuyum irandan neden bu sozleri farslar kendileri soylemiyor sen soyliyorsun????????fars dili 50% kellemeleri arab dilinden gelmiş ayrija 20% kelemeleride turkce mesela : divar otagh boshgab dolma garashmiš kuçuk ve …..
      Atropat adinda bir şeyde yok bilmiyorum bunu nerenden çikartdin ??nasil oluyorda iranda 35 million ben turkum diyorlar ama sen atropat oluyorsun ??????nasil oluyor iranda minlerje insan hapiste çunke ana dillerin isiyorlar ama sen benim başima atropat olmuşsun??????
      Kardeş sen bir farsin ki turku ogrenmişsin yada bir kurtsun çun bu iki grup çok iyi sansor yapiyorlar
      Ya it oglu nerde şah ismaeel fars dilinde konuşmuş????nader şah nerde turkce konuşmuş???qajarlar ne zeman ???hayvan oglu nadil oluyorda olardan kalan kitaplar butum turk dilinde ??????
      Siz it farslar bize iranda çok çok zulm ediyorsunuz pkk ve pejak itleri bizleri geberdiyorlar onlara hiç bir şey soylemiyorsunuz
      Bizim tarihimizi bizim dilimizi bizim butun kulturumuze elimizden aldiz
      Konuşani idam ediyorsinuz

      Şimdi sen it fars turkce ogrenmişsin gelib burda da bizlere fars soyliyorsum ???
      Allah siz farsla lanet edsin kadinlariniz dubay da araplarin ki olmuş ananizda tukiyede turk kardaşlarim ke olmuş şimdi de gelibsen burda da gine yalan diyirsan ???????????

    • Türklerin bir tarihi var. Sen yalancısın. Dünyada 300 milyon Türk var. Bu Türklerden 35 milyonu Güney Azerbaycan ve iranın muhtelif yerlerinde yaşıyorlar. 2-3 milyon arasında Kaşgay Türkü ise iranın güneyinde yaşıyorlar. Türkmen Türkleri ise 4 milyon civarındadır. iranın diğer yerlerinde ise 2 milyon kadar değişik Türk halkı vardır. Benim babam Iğdır’da askerlik yaptı. İran askerlerinin hemen hemen hepsi bizimle Türkçe konuşuyordu dedi. Burada Türk değidi yorumunu yapanlar Önce bir tarihe baksın. cahilik iyi değil gülünecek duruma düşersiniz. İranda Türklerin kurduğu devletler vardır. Bunları buradan anlatmaya gerek yok. Sadece şunu demek istiyorum. Osmanlı Güç durumda olmasaydı Azerbaycanın toprağı olan Borçalı, Derbent ve Güney Azerbaycanı Azerbaycanlılara vermek için savaşırdı. Ama o zamanlarda düşmanlar Anadoluyu işgal etmişlerdi. ingiliz, fransız, italyan, rus, yunan ve sömürgelerinden getirdikleri insanlarla bize karşı savaştılar. Ben şuna da açıklık getirmek isterim Azerbaycan Türkü vardır. Azeri yoktur. Azeri iranda yaşayan cüzi miktardaki bir ırktır. Azerbaycan Türkü ise dünyada 50-60 milyon nufusu kapsar. Bize Osmanlı zamannında Osmanlı ırkı mı diyorlardı. Hayır Bize Türk diyorlardı. Sadece Osmanlı Hanedanı tarafından yönetildiği için devletin ismi böyleydi. Ben Türkiye Türkü olarak Ülkümüz olan Büyük Azerbaycandaki Türkleri çok seviyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun. Bizler Türkiye Türkleri olarak onları davalarında destek olacağız.

    • selam olsun bütün türklere, men iranda yaşayan bir Türkum, sadece bir konuya göre comment yaziyorum, “Babek” kardeşim sen Türk değil sin çunki türkun şerefi var, rica ediyorum commenti yazmadan Önce İran Türklerinin duzgün Tarihin okuyun sonra konuşun, şimdi iran Ölkesinde 33-35 milyon Türk Yaşayir. Güney Azerbaycanın Türkleri siz Türkiye vetendaşların çok seviyorlar.
      son sözum budur ki bütün türklerden ve hatta Farslardan rica ediyorum “Iran Türklerinin Eski Tarihi” kitapın Okuyun. bu kitapı PDF olarak İndirin :
      https://media.turuz.com/Turkologi/Tarix/2013/892-Iran_Turklerinin_Eski_Tarixi_Muhemmed_Taki_Zehtabi_-_Kirishchi_Farhad_Rahimi_Istanbul_2010.pdf

    • bir kishinin nardan oldughun en iyi o kishi kendisi bilir manda iran turkuyam san burda 35milyon insanin yerina galip diyammasan yok turk dayilik ham sanin dushunjan 100yil asmilasyonun irandaki turk dushmanlighinin natijasidir dostum okudughun kitblarda iran fashist pan farsismin kitablaridir bizida sharfdan salma buralarda biz turklughumuz ustda ana dilimiza danishmagh ustda iranda az ishkanja olmushugh? Az insan zindanlarda yatir? sirf buna hatir ki sanin kimi ozun satmir sinasin verir gabagha diyir dovrasanda dilim dilim man turkam donmaz dilim turk olmagh sharafdir har sharfsiza kismat olmur chokh shukur

    • Babek adlı Fars köpeği. İran Türklerini başka bir milletten gösterme çaban nedir. ? Boşuna uğraşma.

      Ulan it soyu ; İran Türklerinin konuştuğu dilde 5000 Yıllık Türkçe kelimeler yaşar. Sizin kuralsız, derme çatma diliniz olan Farçadan kelime girmesini hangi mantıkla yorumluyorsun. Okullarda, üniversitelerde Resmi dil Türkçe mi ?

      İran Türkleri YÜZDE YÜZ OĞUZLARIN TORUNLARIDIR. ZAMANI GELECEK DEV TÜRK ÜLKÜSÜNÜ ONLAR KURACAKLAR.

    • Babek kardesim Tarihte hic bir zaman Azeri turkler olmadi .Bunu İngilizler,Ruslar ve Farslilar uydurdu .İranlı Türkler Turkiyeli turklerden Daha türktür .(Azerbayjan kelimeei nereden geldigini bilmiyorum
      Safevi turkleri olsa belki anlardim yada Oguz turkleri)
      Turkler Anadoluya nereden geldigini saniyorsun ????

      Uzaydan gelecek halleri yok ya ?

      İran Azerbayjan bolgesinde Turkler kendi devletlerini kurabilmek icin Anadoluya goc ettiler(Alparslan Komutanlarina Fethettigi yerler Komutanlarindir kendi devletlerini kurmasina izin verdi )

  16. Ben iranda yaşiyorum ve azeri turkum.burada yazilmiş rakamlar gerçekdir evet bizler 30 milyona yakin nufusumuz vardir.ama bu nufusun bir parçasi fars kentlerde yaşamakdan dolay kendi dillerini birakmiş ve fars konuşmaka başlamişlar bir ornek verim size benim kiçik kardeşim tehranda doğmuş ve burada okula gittmişdir o turk anliyor ama turk konuşa bilmiyor .

  17. Türkü çekemeyen o kadar millet varki varlığımız koyar olmuş dünya bizi çekemiyor biz inadına yıkılmadıkca onlar sürekli yeni oyunlarla üstümüze geliyor Kürtleri kullanıyor PKK oluşturuyor ve daha çok şey ama gel gör ki gerizekalı Kürtler sürekli gaza geliyor daha tarihi nerden gelir kimdir necidir belli olmayan bir millet topluluğu sözde bizi çekemiyorlar Allah bir milleti cahil ve kanı bozuk eylemesin… Benden tüm Türk ırkına diyicem gerek Kazak gerek Özbek gerek Azeri sadece isim değişikliği bişey var BİZ KANIZ CANIZ TÜRKÜZ !!! Bize az diyenlere inat sürekli çocuk yapın Allah kulunu rızkından mahrum etmez korkmayın Bu dünya ve başta İslam dini Türk’e MUHTAÇ …

    • Ya kardeş sen ne saniyorsun ?????
      Şimdi bu usteki comment yazanda ya iranin eşek kurtidir ya kopek fars
      Ben kendim iranliyim atam ve butun atalarim turkçe konusuyor bu it fars gelmiş burdada turk dilinde yalan yaziyor
      Ya sefevilerden qajarlardan butun kitaplar turk dilinde bu hayvan diyor ke yok fars dilin kullaniyorlarde
      Ya turkiye turk kardeşim bu itlerin sozune inanmayim irandaki turkler zaten hep farslardan nefret ediyorlar ve ben de o turklerden biriyim

      Ya bunu da sana soyliyim ke zaten farslar kendileride soyluyor ke dilleri 60 çoki arabdir
      Zaten turku kelemeside fars dilinde çokdur asla bulara inanmayon

  18. Hurriler ve Mitannileri incelersen,Türklerin ve Kürtlerin aynı soy olduğunu görebilirsin…Kürtçenin;Orta Asya’da binlerce senede Türklerin oluşturduğu ikinci bir Türk dili olan Farsçanın lehçesi olduğunu görebilirsin (Araplar p harfini kullanmadıkları için, Orta Asyalı Perslere “Fars” diyorlar…Anadolu’da İskitler ve Kimmerler bahsini araştırırsan, 1071 tarihinden önce Kürtlerin Anadolu’da geçmişine ulaşabilirsin.Emperyalistlerin petrol oyunlarına Türklerin ve Kürtlerin nasıl kurban edilmelerine çalışıldığını biraz düşünürsen bulursun…İstatistik ilmi ile aynı dört harfin, yirmi sekiz harf bulunan torbadan ilk dört olarak çekilmesinin ne kadar zor ihtimal olduğunu deneyerek bulabilirsin…

    • faruk ertunc : Sen hiç konuşma cahilsin boş laf ediyorsun . kürtler melezdir kürt dili de daha yeni cıkarılmış bir dil kelime haznesi zayıf kelimelerde bile türk ve arab kelimeleri çok var kürt tarihi geçmişini bulunamıyor çünkü farsların hintlilerin ve ermenilerin ırklarının karışımı ile olmuştur bazı kürtlerde yahudi kökenlidir. dna yapıları bunu gösteriyor ortadoğuda kürt sacmalığı rafa kalktı artık bilim de tarihi kaynak tarihi yapıtlar ve malzemelerde buluntular da dayanakları bile yok profesörlerce araştırılmış bir sentez sonucu açıklanmıştır biz türklerin anadoluyu bizanz ve rumlardan (savaşarak) aldık ortadoğuda arablarla savaştık fatimilerle savaştık haçlılarla savaştık mısırda türk sultanlıklarımız var iken kürtlerin adı ismi cismi yoktu büyük selcuklu türk sultanı ahmed sencer imparatorluğun yönetimi için vilayet ve eyaletlere böldüğünde küçük bir şehirden ve köylerden oluşan alanı kordstan diye isimlendirmiştir. yani kürdistan diye adlanrılan yeri zagros dağı eteklerindeki alanı büyük selcuklu sultanı ahmed sencer isimlendirmiştir. Biz Türklerin tarihi ispatlı delilli ve kaynakları mevcuttur yapıtlar binalar buluntular kılıc ok yay halı kilim abide anıtlar mezar taşları tarihi kitablar vardır. asya kıtasının tümünü kapsayan sınırlarımız içinde her şehirde geçmişimiz vardır çin kaynaklarında çinlerle savaşlarımız avrupa da hun türklerinin batı romayı yıkma çalışmaları vs çok uzar gider. kürtler bizlerle akraba değildir islam dini dışında hiçbir muhabbetimiz de olmamıştır .1071 den önce anadoluda bizans ve rumlar vardı cahil .anadolu beylikleri var iken bile kürt yoktu şuan ki türkiye sınırları içinde anadolu beylikleri zamanı ve osmanlı zamanı da da yoktu . osmanlı devleti 16 yy da türklerin mısırı fetihden sonra mısır suriye ırak arab yarımadsı ve afrika kıtasına kadar sınırlarımız genişleyince iran dan kaçan kürtlerin göç ettikten sonra mezapotam ya ve anadoluda görülmeye başladığını profesörlerce kanıtlanmıştır ispatsız hiçbir yere varamassın faruk aksi halde boş laf etmiş olursun.

  19. Azeri kelimesi, belirli bir ırka yada soya mensubiyeti değil, belirli bir bölgeye aidiyeti ifade eder. Farsçada bir bölgenin sonuna i eki getirilmesi ile öznenin bir bölgeye aidiyeti ifade edilmiş olur. Mesela bağdatlıya bağdadi denmesi gibi. Azer kelimesi de hazar kelimesinden dönüşmüş bir kelimedir. hazar denizi çevresindeki bölgeyi ifade eder bu nedenle azeri kelimesi de hazar bölgesinden olan yani hazarlı anlamına gelir. Bu anlamda azeri kelimesi soy veya milliyet belirten bir kelime olmadığı halde zaman içersinde sangi soy belirten bir kelime imiş gibi algılanması sağlanmıştır. Bu iranda yaşayan türkleri sanki farklı bir ulusmuş gibi gösterme ve türklerden ayırma çabasının bir sonucu ve aslında bir türk olan abdurrahman kaçar tarafından yani türkler tarafından kurulmuş bir devlet olan iranda 1925 yılında kaçar hanedanını devirip pehlevi hanedanını getiren ingilizlerin planıdır. Dolayısıyla iranda yaşayan türkler de en az türkiyedekiler kadar ve hatta başka uluslarla daha az karışmış olmaları nedeniyle türkiyedekilerden daha fazla türktür. Türkiye türkleri ile iran ve azarbaycan türkleri arasındaki tek fark mezhep farkıdır ve bu fark da dinin özünde olmayan ve toplumları bölmek için suni olarak yaratılan ve devam ettirilen hatta körüklenen bir ayrımdır. Nitekim peygamberin bir mezhebinin olmadığı, yüce kuran’ın müslümanlar arasında nifak ve ayrımcılığı yasaklamış olduğu dikkate alındığında mezhep farklılığının din ile ilgili değil peygamberden sonra islam devletinde kimin hakim olacağına dair bir iktidar mücadelesi ile ilgili olduğu ve bunun da yine müslümanları bölüp parçalamak ve güçsüzleştirmek isteyenlerin çabalarının bir sonucu olduğu görülür. Türk olsun, Arap olsun, Farısi olsun tüm müslümanların bu gerçeği görerek birlik olmaları ve peygemberin tek millet dediği küfür karşısında birlik içinde ve dimdik durmaları şarttır.

    • Siz nadan rahatsiz olduz? ayrija biz mesalla dubaini birizilyani turk yaptikda dunyani turk yapmish olduk? iranda 40M TUrk yashiyor azerbayjan turkdur bunlarila biz dunyani turk yaptik ? Ayrija chida bila turk var gozlarn chiksin ishallah

    • irandaki turklarin toplum itirazlarni isyanlarini sen bir indirda bak kurt kimin kopayidir iranda kurd yoktur vallahi 2m olmaz bila teroris kopaklari burda edebiyatchi oluplar mana shimdi har kes neyin na oldughun bilir san rahat ol biz turklarin parchlanmaghin gayal bila etmayin

      • Kardeşim Biz TÜRKLER dünyaya hükmedeceğiz yeniden…
        Bırak konuşup dursunlar.it ürür kervan yürür:))
        Türkiye,Azerbaycan,Kazakistan,Kirgizistan,Özbekistan,Türkmenistan,Moğolistan,Doğu Türkistan,Tataristan,Acaristan,Yakutistan,Macaristan,Bulgaristan,Kıbrıs,İran Türkleri,Irak Türkleri,Suriye Türkleri…ve daha onlarca ülkelerdeki Türkler…
        BİZ 300 MİLYONLUK KOSKOCA BİR AİLEYİZ…

    • Senin ellerini öperim ben tam gerçeği çözmuşsun sen kardeş bunlar sadece türkiyede biraz özgürlük var oyüzden gelmişler böyle yorumlarda bulunuyorlar.zihniyetsiz insan her ülkede var sadece iran değil bunlarda bizim ülkenin zihniyetsizleri.zaten bizim orda bunlara klaviye artistleri denilir

  20. Selam size iran Devleti’nin içinde yaşayıpta öz benliğini yitirmeyen Türk-İslam mücadelesini veren kardeşlerim. Tek bir konuya değineceğim. İran politikasında yer alan Ermenilerle Ruslarla birlik olup Azerbaycan topraklarını işgal eder Ermenilere arka çıkmaları kanıma dokunuyor. İran’da bunca Türk varken nasıl bu politika kabul görür anlayamıyorum.

  21. verilen rakamlarda haritalarda hep abartı.
    iranda azerilerin nüfusu 16 milyon, türkmen ve kaşgayları da ekleseniz 20 milyona varmazsınız.
    asimilasyonda tamamen bir masum edebiyatı.
    iranın dini lideri hamaney azeri zaten bu ne mazlum rolü.
    azcık gerçekçi olun insanları kandırmayın

  22. farslar bize azeri diyorlar biz turkuz dedigimzde diyorlar bak turkiyelilerde size azeri diyorlar siz turk deyilsiniz
    lutfen azeri kelimesine son koyun
    haydar aliyev azerbaycan dili cikarmasinnanda hic hoslanmiyorum
    azerbaycan dili deyil turk dili

    • türklük bir soy değil ırktır yani rus nasıl slavlığın bir kolu ise azeride türklüğün bir koludur.
      türk derken kastedilen ırktır ama azeri derken kastedilen soydur.
      nasılki slavlar, hırvat boşnak bulgar rus polon çek diye ayrılıyorsa türklerde azeri kırgız ahıska özbek diye ayrılır.
      bizim anadoluda sadece türk dememizin sebebi ise safkan olmamamız ve diğer halklarla karışmamızdan kaynaklanan kimlik kaybı.
      yani azeri denilmesinde sıkıntı yol bu kadar bunu kafaya takma

      • Ulan ne laf salatası yapıyon çomar.
        Milletin adı Türk. Irk soy millet zaten aynı şey.
        Fars şerefsizleri irandaki Türklere siz Türk değil azerisiniz, azeri önceden farstı Türkler asimile etti Türkçe öğrettiler, siz önceden farstınız diye yalan söyleyip azeri diye bişey içat etmeye çalışıyor.
        Bu yalana karşı da irandaki TÜrkler biz azeri değil Türküz diyor.
        Azeri diyen şerefsizlete de kızıyorlar. Haklılar da.

        • atma kafadan azeri her zaman deniyordu.
          sonradan başkalarının icat ettiği bişey değil.
          ırk ve millet farklı şeyler
          ırk vücut yapısı, genler, renk gibi somutluklara dayanırken
          millet/soy/ulus ise dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek gibi soyutluklara dayanır.

  23. Katılıyorum arkadaşların söylediklerine. Ama herşey insanın kendi elinde. Asimilasiyona boyun eğmeğiz evel Allah. Tahranın nufusunu yüzde 60 ını türklerden oluşmaktadır. Zaten biz Türklerin yatırımıyla ülke ayakta… Herhalde sözümü kısa kesiyim… Hiç bir soy ama hiç bir soy TÜRK Soyu olamaz. Başın uca olsun TÜRK

  24. Azeri yanliş bir terim dir. Burada azeri türkleştirilmiş fars demek tir, peki neden farslar bize azeri diyorlar? 1 nedeni: Çünkü biz bu topraklarda 1000 yil hükm ettik onlarsa 1, 2 kere en fazla, hükm ettiler, bu 1000 yili kendi hesaplarina yüklemek istiyorlar öysaki farslarin hiç bir geçmişi yoktur farslarin geçmişini yükselten yehudiler dir bazi meselerden dolayi şimdi oralara girmeyeceğim. Lütfen dikkat edelim bu konulara, Türk (Tatar Türkü, uygur türkü, üzbek ve sayire…) vardir. Böyle stalinist tabirlere uymayin bunlar türkleri zayiflatmak için yapilmiş şeylerdir. Siz bize azeri dedikten sonra artik farslar azeri de se ne yazar (ha bir de farslarin çoğunluğu bize Türk diye itab ediyor). Ona kalirsa biz kendi Aramizda size her zaman türkiyeli diye itab ediyoruz, anlamiyorum ki Yani şimdi biz de size osmanli diye mi itab edelim. Sadece Türk vardIr. Eğer çok koyuyosa bize Türk demek Azerbaijanli de. Sadece ülkenin adini Türkiye koymakla türk olunmuyor. Ben kendimi bildim bileli Türküm ve her zaman da öyle olucak ve her Türkü de kardeşim gibi severim ve bu buradaki 40 milyon Türk için de geçerlidir.

    • Moğolların en büyük boyu olan Tatarları Tatar Türkü diye yazman kadar yanlış bir yorum yapmışsın. Onların kendilerine Azeri,Uygur veya başka bir isim takmaları onların Türklüğünden bir şey eksik etmez.Ancak mezhep olarak şii olan Azeriler soğuk savaş döneminde Anadolu Türkleriyle aynı safta yer almadıkları için hem kültür bakımından hem de siyasi bakımdan Anadolu Türklerinden kopmuşlardır. (Bu arada Tatarların Moğol olduğunu ben değil İlber Ortaylı diyor. Şu anki en iyi Türk Tarihçisinin de yanlış bildiğini zannetmiyorum.)

      • Tatarların Moğol olduğu bilimsel tartışmaya açık (Literatür orta asya kökenli demektedir, orta asya kökenlilerin çoğuna turci demekteler), ilber ortaylı değil kim ne derse desin bu kanıt değildir… Kesin hüküm verme, iyice araştır…

      • Türk şii ise, koy kenara.Hırıstiyan ise koy kenara,Alevi ise koy kenara ,şaman ise koy kenara, budist ise koy kenara, Perslere fars de koy kenara…Bunu ancak Türk düşmanları yapabilir…

    • muro : tatarlar türkler hunlar göktürkler türk kağanlıkları vs varken moğollarmı vardı sen neyden bahsediyorsun türkler çin seddini yaptırıken çinlilere savaşırken moğollarmı vardı ? sibirya da tunguzlar yakutlar varken moğollarmı vardı türkler korelilerle bile savaştı ? karadeniz yukarısında hunlar avarlar avrupada avarlar hunlar hazar türkleri varken moğollarmı vardı ? ne dediğine iyi bak tatarları moğolların boyu diyebiliyor isen asyada biz varken moğollar neden yoktu o zaman moğollar da türklerin bir boyu oluyor ? yani hunların soyundan geliyor ? türklerin yaşadığı topraklarda her daim devlet bırakmıştır.şu an 7 türk devleti ve 3 5 otonom özerk devlet doğu türkistan kırım gagauzlar gibi muhtarlık ve oblastları mevcuttur sayı olarak 45 55 civarı yerden bahsediyorum tatarların osmanlı devleti zamanında osmanlı hanedanından sonra gelenler tatar hanedanı olmuştur osmanlı hanedenına birşey olcak olursa devleti idareyi tatarlar alacaktır osmanlı devleti bile tatarların türkler olduğunu bereber moskovayı kuşatığıını da tarihten öğrenebilirsin .

  25. Iranda 35 milyun Turk var malesf asimlasiyun siyaseti gucludur ve bu nufus eriyecek bize hecbir yerden yardim gelmyur ne Turkiyeden ne Azerbaycandan
    Turkiyr devleti hala sumali da ve afrika da Turklesme siyasetini yuruyur ve siyahderelilere ogretim yapiyur Iranda ninler Turk farslasecek yazikler olsun

    • İran buna müsade etmiyor.Biz türk halkı iran ve azerbaycan Türklerini tüm kalbimizle seviyoruz.InşAllah birgün büyük Azerbaycan kurulacak.Ancak irandaki Türk halkının tam birlik içinde olduğunu ve bunun için çalıştığını göremiyoruz.Lütfen birlik olun.Birlikten güç doğar.Iran her zaman Türkiye ye oyun oynuyor.Türkiyeyi bölmek için herşeyi yapıyor.Bunlara karşı sesinizi yükseltir.Türkiyemizi ve Erdoğanı destekleyin.Mezhepçilikten uzak durun.Bu en büyük oyun bize.Türkiyede kimsenin mezhebine bakılmaz.Gelin birlik olalım.Allah Türkü korusun.Yaşasın Türklerin Kardeşliği.Tüm İran ve Azerbaycan Türklerine Selamlar…

      • vallahi çok sevindim
        ben bir türküm ve erdebil şehirinde iran adı olan ülke da yaşıyorum ama arkadaşalar bunu unutmıyak ki biz hepimiz türküz ya biz iranda farslardan beraber yaşamak istemiyoruz vallahi burada bizi farsça kunuşmak zoronda bırakıyorlar ama nne azerbaycan dan ne türkiye den hiç destek görmiyoruzzzz aaa neden?
        vallahi o kadar zülm yapıyorlar ki bize…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz