Türkiye’nin Musul Planı ve IŞİD’i ‘Gizlice’ Vurması

388

Telegraph’ın iddiasına göre Irak’ın Başika şehrinde bulunan 1000’den fazla Türk askeri, IŞİD’e karşı gizli bir mücadele veriyor.

İngiliz Telegraph gazetesi, Irak’ın kuzeyinde ve IŞİD’in elindeki Musul kentine 20 km uzaklıkta bulunan Başika kampında konuşlanan Türk askerlerinin örgüte karşı gizli bir mücadele yürüttüğünü iddia etti.

Gazetenin kaynak gösterdiği Peşmerge Komutanı Behram Yasin, Türk kara kuvvetlerinin IŞİD’i bombaladığını söyledi. Yasin, “ABD daha fazlasını yapsaydı, Türklerin gelmesine gerek kalmazdı” ifadesini kullandı.

Görgü tanıkları da Türk tanklarının Başika etrafında dolaştığını ve militanları vurduğunu anlattı ve iki yeşil kamuflaj tankının fotoğrafını gösterdi. Tankların, Türk ordusunun kullandığı M60T’ler (Sabra) olduğu belirtildi.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nden Aaron Stein, Ankara’nın Irak’taki varlığının, Bağdat ve Diyala’da artan İran etkisinin önünü kesebileceğini savundu. Türkiye’nin Irak’taki etki alanını genişletmek için Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile işbirliği peşinde olduğunu söyleyen Stein, “Türkiye’nin eylemleri, Musul IŞİD’den kurtarıldıktan sonraki dönemde kilit bir aktör olmak istediğini gösteriyor” dedi.

Aslında direk haber paylaşımı yapmıyoruz. Ancak haberde de göreceğiniz üzre Türkiye’nin Musul planı, bölgeyi takip edenler tarafından bilinen bir gerçek. Hatta Türkiye’de de çok konuşulan Irak Başika’da ki askeri üs(Türk askerlerinin bulunduğu üs), Şii Irak Yönetimi ve İran’ı da bundan dolayı rahatsız ediyordu. Bunu Irak hükümeti de, İranlı yetkililerde röportaj ve açıklamalarında dile getirmişlerdi. Irak ordusu’da geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin eğittiği 5.000’i aşkın milisle, Musul’u IŞİD’den kurtarmak için yakın zamanda operasyona başlayacağını açıklamıştı.

Yazıyı bitirmeden son söz söylemek gerekirse, Musul’un IŞİD’den temizlenmesi, IŞİD’in Irak’tan temizlenmesi anlamına gelmektedir. Musul, Irak’ın ikinci büyük şehri ve IŞİD’in Suriye’de Rakka, Irak’ta Musul’da ki varlığı, örgütün ayakta kalmasını sağlamaktadır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz