Home MEDYA SON DURUM HARİTALARI Suriye’de Son Durum Haritası (Ocak 2016)

Suriye’de Son Durum Haritası (Ocak 2016)

4146

2015 yılında komşumuz Suriye dünya tarihinde yaşanmamış olaylara şahit oldu. Sayısız silahlı grup; din dil, ırk gözetmeden kendi davası için savaşıyor. Ülkenin asıl yada geçmişteki sahibi (ne derseniz artık) Esad rejimine ise İran’ın kara, Rusya’nın hava desteği var.

ESAD REJİMİ
Esad rejimi 2015 yılında toplam hakimiyet alanının % 16’sını kaybetti ama Rusya’nın da hava desteğiyle hakimiyet alanını genişletti ve ülkenin % 19.8’ini kontrol ediyor.

IŞİD
Çöl alanları dahil olmak üzere IŞİD ise, Suriye’nin % 40’ına yakın bir alana hakim. IŞİD genellikle en düşük nüfuslu alanları kontrol ediyor. Düşünün IŞİD 2015’de müthiş toprak kaybetmesine rağmen vaziyet bu.

PKK’nın Suriye kolu PYD
2015 yılının en çok kazananı PKK’nın Suriye kolu PYD oldu. PYD Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınır hattının üçte ikisini kontrol ediyor. IŞİD’in kaybettiği % 14 oranındaki alanı PKK’nın kazandığı ve kontrol alanını Suriye’nin % 25’ine çıkardı. PYD’nin 2014’e göre kontrol ettiği topraklarda % 186 oranında artış oldu ve bu bölgelerin çoğu Esad rejimi için de güvenli alan olarak görülüyor. Bilindiği gibi Suriye’de İç Savaşın başlamasından bugüne Esad güçleri ile PYD işbirliği içerisindeler.

MUHALİFLER 
Rusya’nın IŞİD’e karşı başlattığını söylediği hava operasyonları ise en çok Suriye’de muhalifleri vurdu. 2015 yılının Eylül ayına kadar oldukça verimli bir yıl geçiren muhalifler Suriye toplamında ülkenin % 15’lik bir kısmını kontrol ediyor.


SONUÇ 
Esad Rejimi Suriye’nin % 19.8’ini, IŞİD % 40’ını, PKK’nın Suriye kolu PYD % 25’ini ve muhalifler ise Suriye’nin % 15.2’lik kısmını yönetiyor. Şaşırtıcı ama IŞİD’den sonra en fazla alana hakim olan PYD; Esad rejiminden de, hep söylenen muhaliflerden de daha fazla alanı kontrol ediyor.

Suriye’de Son Durum Haritası (1 Ocak 2016)

suriye haritası

Alternatif Harita:
suriyede son durum haritası

Kaynak: 
http://www.timeturk.com/2015-yilinda-suriye-de-neler-yasandi/haber-110618
www.suriyegundemi.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

6 COMMENTS

  1. Ingiltere Turkiyenin aleyhinde olan terrorist gruplarin yaninda davraniyor .suriyede kurt terrorist grup YPDnin, irakta PKK terroristlerinin ve bugunlerde de FETO terroristlerinin okullarini ovuyor .Hatta asker yollayarak YPD nin Suriyedeki yapilanmasina yardim etmeye calisyor ve Ingilterenin gonderdigi askerlerden kimse soz etmiyor.

  2. Amerikanin Firat Kalkani operasyonuyla TSK ya katilmasina izin vermek demek ,terrorist PYD(PKK) yapilanmasinin devam edecegi anlamina gelmektedir .Bu duruma nicin izin veriliyor .Amerika bu operasyona katilimi tamamen terrorist PYD(PKK) ya yardim etmek icindir .cunku TSK cok cabuk suriye sinirinda ki bolgede buyuk yol katetmistir.Amerika TSK nin ilerlemesine engel olamayinca kendisi bizzat ,TSK yi control etmek maksadiyla bu operasyona katiliyor.bu durum cok aciktir.

  3. suriyedeki Turkmen ve kurtlerin yasadigi bolgeler .
    Suriye Türkmen Meclisi Başkan’ı Semir Hafız’a göre Suriye’de yaklaşık 3.5 milyon Türkmen yaşıyor. Ancak ülkedeki Türkmen sayısına dair resmi bir rakam yok. Bağımsız gözlemciler bu rakamın 1.5 ile 2 milyon arasında olabileceğini söylüyorlar.

    Suriye Türkmen Meclisi’nin rakamlarına göre Suriye’deki Türkmen nüfusun bölgelere göre dağılımı şöyle:

    Haleb’in kuzeyi: Yaklaşık 1 milyon
    Humus: 600 bin- 800 bin arası
    Lazkiye: 270 bin
    Rakka: 40 bin
    Haserki: 40 bin
    Golan Tepeleri: 150 bin
    Şam: 50 bin

    KÜRT NÜFUSU İLE DAĞILIMI

    Suriye haritasına bakıldığında Türkiye sınırındaki Resulayn, Afrin, Kamışlı gibi bölgelerde Kürt nüfusunun fazla olduğu görülüyor. Kürtlerle Türkmenler’in beraber yaşadıkları bölgeler de Afrin, Ayn el Arab olarak karşımıza çıkıyor. Türkmenler’in yoğunlukta yaşadığı bölgelerin ise Kafra, Şumarin, Türkmen Bahir, El Sarid Doğaniye olduğu söyleniyor
    saygilarimla

    • o adam türkmen olduğu için tabi ki türkmenlerin nufusunu abartacaktır.
      ancak gerçek şu ki türkmenlerin oranı savaş öncesinde resmi rakamlara göre %5-6 civarında buda 20 milyon içinde 1 milyona tekabül ediyor.

  4. Sabah gazetesinin haberine gore YPD terroristlerine Ingiltere ,Amerika, italya, Almanya, Fransa, isvicre her turlu yardimi saglamaktadir.. Buna karsilik olarak da bu sayilan ulkeler petrol satin almaktadirlar.
    bu durumda TSK nin ilerlemesine bu ulkeler her sekilde engel olmaya calisabilir..Mumkun ise suriye haritasinin ustunde YPD kurt terrorist yapilanmanin ele gecirdigi bolgeleri daha net sekilde isimlerle gostermek mumkun olurmu.saygilarimla

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Please enter your name here