Türkiye’nin Komşusu: Azerbaycan Özerk Bölgesi Nahçıvan

19050

Komşularımızdan biri olan Azerbaycan Özerk Bölgesi Nahçıvan ile küçükte olsa(17 km) bir sınırımız var. Ama Nahçıvan’ın Azerbaycan’la kara ulaşımı yok. Peki neden?

Nahçıvan Özerk Bölgesi

Sovyet döneminden kalan, Nahçıvan’ı Ermenistan üzerinden Azerbaycan’a bağlayan karayolu Ermenistan’ın Karabağ’ı işgali sonrasında kapatılmıştı. Çünkü bu yol kapatılmasaydı Azerbaycan ve Türkiye’nin karayolu bağlantısı olacaktı. SSCB dağıldıktan sonra Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinden çekinen, hatta bölge için tehlikeli bir birliktelik olduğunu düşünen Rusya ise, Ermenistan’ın Karabağ işgalini destekledi ve bu iki ülkenin komşu olmasını engelledi. Rusya’nın Ermeni askerlerine muazzam desteği sonrasında Ermeni askerleri, Karabağ işgalinin ardından rotayı Nahçıvan’a yöneltti. Ama Ermenistan, Türkiye ve dünya ülkelerinden gelen baskıların artması üzerine bu işgal planını gerçekleştiremedi.

İsterseniz Azerbaycan ve Ermenistan’ın aynı toplulukta yer aldığı, Rusya öncülüğündeki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) yazımızı da okuyup, Rusya’nın bölge hakkındaki politikalarını inceleyebilirsiniz.

Ermenistan Rusya İlişkileri (2015 Aralık)
Ermenistan kaba veya kibarca, her türlü ifade ile yıllardır Rusya’nın maşası oldu ve hâlâ olmaya devam ediyor. Şuan da Türkiye ile Azerbaycan’ın doğalgaz görüşmeleri ve uçak krizi sonrası Azerbaycan’ın Türkiye’nin yanında yer alması, Rusya’yı harekete geçirdi. Rusya Ermenistan’a askeri yığınağını arttırmakla birlikte, ortak hava savunma sistemi kurmak için çalışmalara başladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Haritada da gördüğünüz gibi Ermenistanın güneyindeki uzantı sırf Azerbaycan ve orta asya Türk devletlerinin Türkiye’yle bağlantısını kesmek için çizilmiş sınırlardır. Aslında tersi olmalıydı Dağlık Karabağdan Nahçivana doğru Azerbaycan sınırını birleştirmeliydi.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz