Suriyeli Muhaliflerin Riyad Görüşmesi: 2 Sonuç

199

Suriyeli muhalifler Esad rejimiyle müzakere için, yüksek komisyon kurulması konusunda anlaştı. Sonuç bildirgesinde, merkezi Riyad’da olacak komisyonun, geçiş sürecinin başlaması için rejimle müzakere edecek heyeti belirleyeceği ifade edildi.

riyad görüşmeleri



”Geçiş sürecinde rejimle müzakere için yeni bir heyetin kurulması, rejimin tüm tutukluları serbest bırakması ve idamları durdurması, kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın ulaşması ve kuşatmanın kaldırılması, yerlerinden olanların geri dönmesi ve rejimin halkı zorla göç ettirmemesi, sivil yerleşim yerlerine varil bombası atılmasının durdurulması ve Cenevre 1 hükümlerinin uygulanması ile birlikte Esad ve rejimin içinde olmadığı bir siyasi yapının kurulması gerekir.”

Bu bildirge’den iki sonuç çıkmıştır. Birincisi, Esad’lı geçişi muhalifler kabul etmeyecektir. İkincisi de; Suudi Arabistan muhalifleri bir çatı altında toplayarak Cenevre-2 görüşmelerinde nüfuzunu arttırmış ve Suriye’de ki gidişatta etkisinin ne denli büyük olacağını bir kez daha dünyaya göstermiş oldu. (Muhaliflerin komisyonunun merkezi Riyad’da olacak)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz