Suriye’de Arap Baharının Başlangıç Hikayesi

2300

Arap Baharı ile birlikte İslam aleminde önemli bir konumda olan Mısır’da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarının devrilmesi bölge ülklerini derinden etkilemiştir. Bu tarihi devrim domino etkisiyle Bahreyn’i, Libya’yı, Fas’ı etkilemiş ve hatta Kaddafi’nin ölümüne bile neden olmuştu.


Suriye’de Arap Baharı Nasıl Başladı?
Halk hareketlerinin büyük devrimlere yol açtığı bu dönemde Suriye’de Dera şehrinde iki bayan doktor telefonla konuşurken; “Hüsnü Mübarek düşmüş, darısı bizim başımıza…” şeklinde niyetlerini dile getirdiler.

Telefonları istihbarat tarafından dinlenen bu iki kadın doktor tutuklanıyor ve ceza olarak saçları sıfıra vuruluyordu. Bunun üzerine, bu kadınlardan birinin akrabası olan 12-13 tane çocuk, duvarlara “Halk, düzenin yıkılmasını istiyor.” sloganını yazıyor (Sözü edilen slogan Arap dünyasında en çok atılan slogandır). Okulun müdürü bu çocukları istihbarata şikâyet ediyor. Çocukları içeri alıyorlar ve çocuklar çok ağır işkencelere maruz bırakılıyor. (O çocuklardan biri ile ilgili fotoğrafları görmüştüm daha önceden ama şuan bulamadım maalesef.)

Suriye Dera’da ki okul duvarından bir grafiti

Çocuklar içeri alınınca, Dera bölgesindeki aşiretlerin reisleri, Dera’nın istihbarat sorumlusuna gidiyor ve bu çocukların bırakılmasını istiyorlar. Ancak hakaretle karşılaşıyorlar ve bunun üzerine bir sonraki gün 1000 kişi çıkıyor sokağa. Çocukların bırakılmamasını ve aşiret reislerine yapılan bu hakareti protesto ediyor. Dera Bölgesi yapı itibariyle özel bir yerleşim birimi. Dera’da yaşayanlar büyük bir çoğunluğu seyyidi, Ehl-i Beyt torunları…

Suriye Dera
Suriye’de Dera’da ki ilk göstelerilerden bir fotoğraf (Kaynak: freedomsyria)

Dera şehrinde insanlar öldükçe isyan önce bütün şehre yayıldı. İlk başlarda birkaç bin kişi gösterilere çıkarken, kısa bir zaman içinde on binlerce Deralı sokakları doldurmaya başladı. Peygamber torunları olan seyyidlere, Baas rejiminin geçmişten beri büyük baskı uyguladığı biliniyor. Bunun da etkisiyle Dera’da ki isyan büyüdükçe diğer şehirlerde de etkisini gösterdi. İsyan dalgası Şam, Lazkiye, Humus, Banyas, Hama, Kamışlı ve Halep’e doğru genişledi.

İç savaş en çok Suriye’nin kuzeyinde görülse de, Suriye’de İç Savaşın başlangıcı olarak gösterilen Dera Suriye’nin güneyinde yer alıyor:

dera nerede

Hikaye

Kaynak: 
Selçuk ÖZÇELİK’in ”İran’ın Bölgesel Güç Olma Yolundaki Suriye İmtihanı” adlı makalesinden bir kesit.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz