Japonya Çin’e Karşı En Yüksek Savunma Bütçesini Onayladı

412

Geçen aylarda Japonya’da ordunun denizaşırı bölgelerde savaşmasına izin veren güvenlik yasası Japonya üst meclis tarafından kabul edilmişti. Yasa tasarısının kabul edilmesi de, meşru müdafaa güçleri olarak bilinen Japon askeri, yurt dışındaki müttefiklerini savunmak için rol üstlenecek anlamına geliyor.

japonya savunma bütçesi

Japonya onaylanan bu yasa ile müttefiklerine destek verebilecek ve bu müttefiklerin başını da ABD çekiyor. Zaten İkinci Dünya Savaşı sonrasında Japon Askerlerinin meşru müdafaa askerleri olmasına sebep olan (Japon Anayasasına koyduran) ABD, yasanın onaylanmasına ne tuhaftır ki ses de çıkarmadı.

Japonya geçtiğimiz hafta itibariyle de 42 milyar dolar yani bugüne kadarki en yüksek savunma bütçesini onayladı. Japonya’daki 50 bin Amerikan askerinin ve ABD üslerinin giderleri de bu bütçeyle karşılanacak. Japonya yeni savunma bütçesiyle dünyanın en büyük denizaltılarından birinin inşası ve yeni bir deniz radarı sisteminin geliştirilmesi, 17 yerli üretim helikopter filosu, 36 muharebe tankı ve amfibik araç satın alacak. Bu alımların çoğu da ABD’den olacak.

Japonya’da ordunun ‘savunmadan saldırıya’ geçmesinde yukarıdan da anlayacağınız gibi ABD’nin etkisinin olduğu aşikar. ABD ve Japonya, bölgede Çin’in askeri olarak genişlemesine karşı silahlanıyor ve ortak tatbikatlar yapıyor.

Yazıyı bitirmeden şunu söyleyeyim: ABD, ÇİN ve Japonya dünyanın en büyük üç ekonomisi. Anladınız siz onu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz